Kreativ

ŠTÍTEK: mobilní aplikace

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Popojíždění naštvaných zbytečných taxikářů

Když už se zdálo, že na taxikáře si nikdo nepřijde, neboť jejich kreativita je nekonečná a není v silách státu je postavit do latě, zjevily se tu jako blesk z čistého nebe sdílená ekonomika a mobilní aplikace, které taxikáře nahrazují, jako kdysi auta nahradila koně. Alespoň tak vidí problém nástupu digitálních platforem vládní digitální koordinátor.

Ilustrační foto.

Ikea kupuje firmu TaskRabbit nabízející montáž nábytku nebo sekání trávníku

Švédský nábytkářský gigant Ikea se rozhodl koupit firmu TaskRabbit. Ta zprostředkovává pracovníky, kteří zákazníkům sestaví právě koupený nábytek, uklidí celý dům či byt nebo posekají trávník. Ředitel skupiny Ikea Jesper Brodin tak chce „zjednodušit život svých zákazníků“. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Ilustrační foto.

Nová státní loterie budí rozpaky. Udavačství, reaguje pravice

/ANKETA/ Má to být jeden z hlavních taháků, jak motivovat lidi, aby si brali účtenky a nevyhazovali je. Nová, státem provozovaná loterie zvaná Účtenkovka startuje už tuto neděli. Lidé se mohou zaregistrovat na internetu nebo přes mobilní aplikaci a odesílat unikátní kódy z účtenek. Jednou za měsíc pak proběhne slosování.

Sdílené žluté kolo.

Sedmičku zaplaví žlutá kola. Letos budou zdarma

V Praze se objeví nová bikesharingová služba. Na český trh vstoupila čínská společnost ofo. Od roku 2014 spojila přes 10 milionů kol s 200 miliony uživatelů ve 180 městech 13 zemí světa. Bikesharing neboli sdílení kol, se i u nás stává velmi oblíbeným způsobem pohybu po městě.

Sedmičlenný tým Kladeňáku přivezl domů hned dvě stříbra za nejlepší burgery. Na snímku manažer týmu Michal Muláček.

Kladeňáci uspěli na Burgerfestu a přivezli dvě druhá místa

Kladno - Kladeňáci uspěli se svou masovou pochoutkou v konkurenci pětatřiceti restaurací, barů a bister z celé České republiky. Stalo se tak na výstavišti v pražských Holešovicích, odkud si tým z kladenské restaurace na Sítné přivezl z letošního ročníku Burgerfestu hned dvě prestižní ocenění.

Řidiči ve Vyškově můžou od září platit parkovné pomocí aplikace, kterou si stáhnou do svých chytrých telefonů.

Parkovné ve Vyškově zaplatí řidiči i přes chytrý telefon

Vyškovsko, Blanensko – Už žádné hledání mincí po kapsách. Od září zaplatí řidiči ve Vyškově za parkování i pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony Smart4City. „Novinka je v provozu od prvního září. Zájemce si nejprve stáhne aplikaci a zaregistruje se. Pak si jen navolí, na jak dlouho chce parkovné zaplatit. Dobu si později může i prodloužit, aniž by se musel k autu dostavit,“ řekl k novince mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

EET. Ilustrační foto.

Účtenkovka startuje 1. října. Měsíčně rozdělí 21 tisíc výher

Ministerstvo financí spustí za necelé tři týdny účtenkovou loterii pod názvem Účtenkovka. Zákazníci v ní mají šanci každý měsíc vyhrát jednu z 21 tisíc cen v hodnotě od 100 do jednoho milionu korun. Stačí jen zaregistrovat účtenku vydanou obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Evidence tržeb se v tuto chvíli týká velko- a maloobchodů a stravovacích a ubytovacích služeb.

Hluboká nad Vltavou - jedna úspěšná fotografie projektu.

Fotografie z jižních Čech zaplavily Instagram

České Budějovice – Kdo o víkendu sledoval mobilní aplikaci Instagram, s největší pravděpodobností narazil na fotografie z KOH-I-NOORU, zámku Mitrowicz, nebo ze zámku Hluboká nad Vltavou.

Charitativní běh pro Gambii. Ilustrační foto

Sbírat kiláky pro Diakonii je letos možné i na kole

Dejte běhu jiný rozměr, to je hlavní myšlenka benefičního běhu 2 míle pro Diakonii. Ten se sice uskuteční až v neděli 1. října, předchází mu ale měsíční výzva, při níž může kdokoli sbírat kilometry, které pak hlavní partneři akce přemění na peníze.

Ilustrační foto

Innogy mění vzhled vyúčtování. Bude nyní mnohem přehlednější

Energetická skupina Innogy změnila o prázdninách vzhled faktur za dodávky energií. Nová podoba vyúčtování reaguje na výsledky zákaznických průzkumů. Zákazníci nyní od Innogy dostávají přehlednější a srozumitelnější vyúčtování, přičemž novinkou je také barevné odlišení plánu záloh a QR kód pro rychlou mobilní platbu.

Potraviny. Ilustrační foto.

Potravinám na pranýři důvěřuje 99 procent uživatelů

/INFOGRAFIKA/ Projekt, který byl spuštěn v létě roku 2012, zveřejnil za pět let své existence téměř čtyři tisíce šarží nebezpečných a nekvalitních potravin. Tři čtvrtiny lidí navíc projekt považuje za velmi účinný v boji proti nepoctivým výrobcům, provozovatelům a prodejcům.

Potraviny. Ilustrační foto.

Potravinám na pranýři důvěřuje 99 procent uživatelů

Praha /INFOGRAFIKA/ - Projekt, který byl spuštěn v létě roku 2012, zveřejnil za pět let své existence téměř čtyři tisíce šarží nebezpečných a nekvalitních potravin. Tři čtvrtiny lidí navíc projekt považuje za velmi účinný v boji proti nepoctivým výrobcům, provozovatelům a prodejcům.

V anketě za nejsmradlavější místo v Brně lidé označili okolí divadla Polárka, kde lze cítit pach odpadu.

Brněnská Pachparáda: nejvíc voní v podchodě pod nádražím, zapáchá okolí Polárky

Brno - Kde to v Brně voní, a kde naopak nepříjemně zapáchá, označují lidé do čichové mapy na webu už od letošního ledna. Studenti, kteří projekt vymysleli a spustili, předali výsledky představitelům města. S údaji o vonících i zapáchajících místech už pracují brněnští architekti. O nápad, podle kterého vznikla stránka Brno smrdí, navíc projevila zájem další města.

Názorná ukázka aplikace Záchranka na mobilním telefonu v praxi.

„Apka“ v akci. Pomohla při simulované nehodě

Hradecko – V mobilu ji má již několik set tisíc lidí. Aplikace Záchranka pomáhá rychle přivolat záchranáře ve chvílích, kdy jde o život. Jak funguje, si ve středu na vlastní kůži vyzkoušelo několik dobrovolníků při simulované dopravní nehodě. 

Ilustrační foto.

Od září končí bezplatné parkování v centru Nymburka

Nymburk /ANKETA/ – V historickém centru města se od letošního 1. září zásadně mění parkovací režim. Tam, kde nyní mohou řidiči bezplatně nechat svá auta, zatímco řeší své záležitosti na úřadech a dalších místech, budou už pouze placená parkovací stání.

Ve čtvrtek 17. srpna byl v Kladně zahájen zkušební tříměsíční provoz sdílených kol.

Kladeňáci už projedou ulicemi na růžových kolech

Kladno /FOTOGALERIE/ - Systém sdílených růžových kol už od čtvrtka funguje také v Kladně, přičemž kladenská radnice za tři měsíce zkušebního provozu zaplatí šest set tisíc. Šedesát takzvaných Rekol od společnosti Rekola Bikesharing, se kterými mají na našem území zkušenosti již v pěti městech včetně Prahy i Brna, si mohou zájemci vypůjčit hned na šestadvaceti stanovištích napříč Kladnem.

Nácvik první pomoci. Ilustrační foto.

Člověku v bezvědomí dokáže s radami po telefonu pomoci i laik

Praha /VIDEO/ – Téměř šest tisíc výjezdů k pacientům, které svědci nalezli v bezvědomí, a to často přímo na ulici nebo třeba někde v parku, zaznamenali od počátku roku pražští záchranáři. Šest tisíc lidí s poruchou vědomí za sedm měsíců! „Není to tedy v Praze pro kolemjdoucí ojedinělý jev,“ připomněla Jana Poštová z centrály pražských záchranářů. S tím, že příčiny jsou velmi různorodé.

Vítězný tým: Tomáš Pikous, Barbara Suchanová a Marek Novák

Diabetici se mohou těšit, čeští studenti vyvinuli chytrý glukometr

„Chytrý“ glukometr X.GLU českých studentů komunikující s mobilem by mohli mít první pacienti koncem příštího roku. Nyní autoři hledají investora pro dokončení softwarových řešení a objednání první série výrobků, potřeba je asi milion eur (zhruba 26 milionů korun).

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.

Ke zraněné běžkyni záchranka zamířila prostřednictvím internetu

Praha – Moderní technologie i bystrý sluch sehrály klíčovou roli při záchraně mladé ženy, která se nešťastně zranila, když si šla v úterý odpoledne zaběhat do Dalejského údolí. Utrpěla závažný úraz, když při běhu uklouzla – a zřítila se z asi desetimetrové skalní stěny. „Zůstala sice při vědomí a dokázala vytočit linku 155, následkem otřesu mozku si ale nevybavovala, kde se nachází,“ přiblížila situaci Jana Poštová z centrály záchranářů.

Ilustrační foto.

Ve zkratce: Nenechávejte děti v horku v autě

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Strážníci apelují na všechny řidiče, aby v současných vedrech nenechávali děti v zavřených vozidlech.Teplota uvnitř vozidla přesahuje i 50 stupňů Celsia a může dojít k ohrožení života.

V sobotu 26. srpna začne v maloúpské galerii Celnice výstava Drahý příteli, která připomíná setkávání československých a polských disidentů v Krkonoších.

V Malé Úpě po stopách disidentů

Malá Úpa - Setkávání českých a polských disidentů během normalizace připomíná dvacetikilometrová trasa z Malé Úpy přes hřebeny Krkonoš a zpět.

Aplikace. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Chytrá aplikace nasměruje turisty i mimo centrum

Praha - Nová mobilní aplikace má zpřístupnit turistické informace a motivovat tuzemské i zahraniční návštěvníky k prohlídce zajímavých míst také mimo historické centrum. Hlavní město by ji rádo uvedlo do provozu už letos na podzim. „Chceme turisty nasměrovat i mimo centrum města a využít k tomu i trendu zábavných geolokačních her,“ uvedla primátorka hlavního města Adriana Krnáčová.

Ilustrační foto.

Města a obce jdou s dobou, pořizují mobilní rozhlas

Havlíčkobrodsko – Zlepšit komunikaci s občany se rozhodli ve Ždírci nad Doubravou a v Lučici. Pořizují si mobilní rozhlas. „Mobilní rozhlas spojuje hromadné SMS zprávy, hlasové zprávy, e-maily a bezplatné zprávy do mobilní aplikace. Město má v současné době zaplacenou licenci na 2 roky. Majitelé chytrých telefonů po stažení aplikace budou veškeré SMS zprávy a hlasové zprávy dostávat na telefonní číslo které ohlásili úřadu,“ informoval starosta Ždírce, Jan Martinec.

Ilustrační foto.

Do práce na kole? Cyklistům schází úschovna

Mělník /ANKETA/ – Mělnická radnice v příštím roce podpoří celostátní projekt Do práce na kole. Problém je ale v tom, že nemá nikde zázemí, kde by mohly být bicykly bezpečné uschovány.

Ilustrační foto.

Boj o cyklisty v Brně. Další firma nabídne sdílená kola

Brno /ANKETA/ – Ještě před dvěma měsíci měli lidé využívající sdílená kola jednodušší rozhodování. V centru Brna půjčovala padesátku růžových bicyklů pouze společnost Rekola. Už brzo budou v brněnských ulicích svádět boj o cyklisty tři půjčovny.

Ilustrační foto.

Boj o cyklisty v Brně. Další firma nabídne sdílená kola

/ANKETA/ Ještě před dvěma měsíci měli lidé využívající sdílená kola jednodušší rozhodování. V centru Brna půjčovala padesátku růžových bicyklů pouze společnost Rekola. Už brzo budou v brněnských ulicích svádět boj o cyklisty tři půjčovny.

Růžová kola se s jarem vrací opět do ulic českých měst. Jen v Praze jich bude jezdit tři sta. O projekt se stará tým Rekola v čele s Filipem a Vítkem Ježkovými a Pavlínou Pacákovou.

Kladnem budou zanedlouho jezdit Rekola

Kladno /FOTOGALERIE/ - Bikesharingová služba Rekola, která existuje již v pěti městech v České republice, zahajuje v polovině srpna zkušební provoz v Kladně. Vznikne tak komplementární dopravní prostředek k MHD. Za Rekoly se skrývá úsilí dobrovolníků a podpora lidí, kteří usilují o rozvoj městské cyklistiky.  

Ilustrační foto.

Petrklíči pomohla aplikace

Ledeč nad Sázavou – Díky projektu Nadace ČEZ Pomáhej pohybem a nadšencům, kteří neváhali s podporou nápadu této nadace, bude minimálně pro dvacet lidí a jejich rodiny odborná sociální péče ze strany ledečského Petrklíče mnohem dostupnější.

Ilustrační foto.

V Nymburce bude možné platit parkovné mobilem

Nymburk /ANKETA/ - S parkováním zdarma v centru Nymburka bude od září konec. Řidiči se musí připravit na to, že ve všední dny od 6 do 18 hodin a v sobotu od 6 do 12 hodin budou muset zaplatit.

Ilustrační foto.

Zjistili jsme pro vás: kde a za kolik zaparkujete na Benešovsku

Benešov /FOTOGALERIE/ - Ta nejvhodnější místa k parkování v okolí vlastního bydliště zná každý řidič jako své boty, co ale když vyrazíte k sousedům? Třeba na nákupy, nebo prostě jen na výlet. Většina parkovišť, zejména v centrech měst je dnes už zpoplatněna. Deník pro vás proto provedl průzkum kde a za kolik zaparkujete. Nádavkem přidáváme pár tipů. kde můžete poblíž centra měst parkovat ještě pořád zcela zdarma.  

Parkovací automat v Chrudimi. Ilustrační snímek.

Parkování v Chrudimi uhradíte i kartou nebo mobilem

Chrudim – Řidiči v Chrudimi budou moci už brzy za parkování platit bezhotovostně. To je asi nejvýznamnější připravovaná změna, kterou pro systém parkování ve městě v tomto týdnu schválili chrudimští radní. 

Policie dohlíží na dopravní situaci na Královéhradecku i o prázdninách.

Policie o prázdninách pomáhá i trestá

Královéhradecko - Letní prázdniny každý rok znamenají kolony, a to i v Královéhradeckém kraji. Aktuální dopravní omezení, proto situaci spíše zhoršují. Policisté si jsou vědomi nepříjemností, které se na cestách řidičům mohou přihodit, proto se je aktivně snaží řešit.

Ilustrační foto.

Mapa prozradí, kde se dá natrhat ovoce

Vysočina – Utrhnout si třešně ze stromu nebo pár borůvek v lese mohou lidé na Vysočině bez starosti o to, zda strom někomu patří, nebo jsou na cizím pozemku. Kde se volně přístupné rostliny a stromy na Jihlavsku nacházejí lze zjistit na takzvané ovocné mapě.