Kreativ

ŠTÍTEK: mobilní aplikace

Peníze. Ilustrační foto.

Dvanáct tisíc hlasů vyneslo Neratovu přes šedesát tisíc

Neratov - Sdružení Neratov, kterému se během posledních let podařilo vrátit život do vysídlené pohraniční obce v Orlických horách, získá přes 66 tisíc korun na svoji činnost. Rozhodli o tom klienti České spořitelny, kteří se zapojili do projektu Máme si co dát. V něm banka věnovala půl milionu korun na vybrané neziskové organizace.

Ilustrační foto.

Zprávy z města si Lanžhotští přečtou na mobilu

Lanžhot – Aby se obyvatelé Lanžhota dozvěděli o plánovaných akcích ve městě dostatečně včas, rozšířili tam informační kanály o jeden další – mobilní aplikaci V obraze. „Pro informovanost v naší obci slouží několik kanálů. Webové stránky jsou cílené na mladou a střední generaci. Kabelová televize je oblíbená u penzistů. Z důvodu zacílení na mladší generaci rozšiřujeme o mobilní aplikaci,“ stojí ve zprávě na webových stránkách Lanžhota. 

Parkovací automat. Ilustrační foto.

Placení parkovného mobilem se Berounu osvědčilo

Beroun – Městu Beroun se placení parkovného prostřednictvím mobilní aplikace Click Park vyplácí. Počet plateb za parkovné prostřednictvím mobilů se od srpna do listopadu ztrojnásobil. „Zatímco v srpnu letošního roku využilo mobilní aplikaci 224 řidičů, kteří jejím prostřednictvím zaplatili za parkovné 5585 korun, v listopadu byl jejich počet téměř trojnásobný a platba dosáhla částky 17 054 korun,“ vysvětlil berounský místostarosta Michal Mišina.

Ilustrační fotografie.

Chrudimské řidiče čekají změny při úhradě parkovného

Chrudim – Od 1. ledna 2018 nebude Městská policie Chrudim kontrolovat parkovací lístky za předním sklem vozidla. Nově bude povinné při placení parkovného zadávat státní poznávací značku (SPZ). A to v mobilní aplikaci i při platbě na parkovacím automatu.

Ilustrační foto

Za e-recept padla první hlava. Kdo projekt opraví?

Původně to vypadalo, že kvůli němu skončí desítky venkovských lékařů bez připojení k internetu. Elektronický recept ale nakonec zlomil vaz někomu úplně jinému – začátkem týdne rezignoval šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Právě on měl přípravu e-receptu poslední tři roky na starosti. Podle kritiků ale systém nedotáhl.

Ilustrační foto

K čemu používáme mobil za volantem? Průzkum přinesl šokující zjištění

Severní Čechy - O nebezpečí, které číhá na řidiče při telefonování za volantem, už díky desítkám nejrůznějších průzkumů ví téměř každý. Telefonovat za volantem přitom smíme, držet při tom „hovorové zařízení v ruce či jiným způsobem“ ale nikoli. A na to, že bychom při řízení třeba fotili selfie, umisťovali je na sociální sítě a ještě přidávali vtipné komentáře, čeští zákonodárci už vůbec nepomysleli.

Zimbabwe je pro humanitární organizace prozatím blíže neprozkoumanou oblastí, 
ve které se pracovníci velmi složitě orientují.

Speciální mapa karvinských studentů usnadní očkování v Zimbabwe

Zhruba stovka karvinských gymnazistů se rozhodla pomoci dobré věci a v rámci projektu Evropského parlamentu zmapovat silniční síť ve venkovské oblasti Gutu v africkém státu Zimbabwe. Jejich úsilí zužitkují v budoucnu neziskové humanitární organizace, které se ve zmíněné oblasti chystají spustit očkovací kampaň proti HPV (lidský papillomavirus, pohlavně přenosná infekce – pozn. red.).

Ilustrační foto

K čemu používáme mobil za volantem? Průzkum přinesl šokující zjištění

O nebezpečí, které číhá na řidiče při telefonování za volantem, už díky desítkám nejrůznějších průzkumů ví téměř každý. Telefonovat za volantem přitom smíme, držet při tom „hovorové zařízení v ruce či jiným způsobem“ ale nikoli. A na to, že bychom při řízení třeba fotili selfie, umisťovali je na sociální sítě a ještě přidávali vtipné komentáře, čeští zákonodárci už vůbec nepomysleli.

Ilustrační foto.

Lepší místo přispělo k řešení problémů

Brandýs – Radnice dvou spojených měst, Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi, našla způsob, jak usnadnit svým občanům řešení problémů, na které narazí v ulicích. Prostředníkem se stala mobilní aplikace projektu Lepší místo, která už několik týdnů umožňuje místním lidem podílet se na změnách k lepšímu, aniž by se kvůli tomu museli vydat za úředníky.

Chytré parkoviště v centru Havířova má problémy s počty.

Chytré parkoviště se ještě učí

Motoristé už mají možnost si stáhnout mobilní aplikaci, která jim ukáže, zda je v centru Havířova volné parkovací místo. Úplně spolehnout se na ni ale dosud možné není.

Ekumenická bohoslužba za duchovní péči v českých nemocnicích se uskutečnila v kostele Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Najít blízkou bohoslužbu pomůže mobilní aplikace

Římskokatolické bohoslužby v ČR pomůže vyhledávat aplikace pro mobilní telefony s Androidem. Lze si ji stáhnout prostřednictvím služby Google Play, kde je k dispozici zatím pod názvem Bohoslužby beta. Uvedla to na svém webu Česká biskupská konference (ČBK). Aplikace navazuje na web Bohoslužby, který podobně funguje dva roky. Web pro vyhledávání využívá několik stovek uživatelů, o prázdninách či před svátky několik tisíc, uvádí církev.

Taxi. Ilustrační foto.

S taxikáři jednáme, tvrdí ministerstvo dopravy. Ti to ovšem popírají

Ministerstvo dopravy prý jedná s taxikáři o současné situaci v taxislužbě. Zástupci taxikářů se údajně účastní jednání pracovní skupiny. Ministerstvo to řeklo v reakci na dnešní ranní demonstraci před jeho budovou. Taxikáři to ovšem popírají a tvrdí, že k jednání nebyli pozváni.

Parkoviště v Zanádraží.

Ústí chce modernizovat garáže pod Mariánkou i Zanádraží

Ústí nad Labem . Zadání projektové přípravy první etapy Modernizace parkovacího systému s výstupem do mobilní aplikace pro Mariánské garáže, Zanádraží a Parkoviště U Jelínka ve spolupráci se společností Metropolnet schválili ústečtí radní.

Parkoviště před hlavní poštou v centru Havířova dá motoristům přes mobilní aplikaci a navigaci informaci o aktuální obsazenosti.

V dlažbě už jsou čidla pro chytré parkování

Patrně už od příštího pondělí budou moci řidiči v centru Havířova zjistit volné místo na parkovišti před poštou přes mobilní aplikaci a přespolní návštěvníky tam dovede navigace.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Praha 4 hledá nejkrásnější strom

Až do 30. listopadu se mohou občané zúčastnit fotosoutěže o nejkrásnější strom Prahy 4. Každý, kdo by se chtěl do soutěže zapojit, musí zaslat označenou fotografii a připojit název lokality i datum pořízení snímku. Soutěžní příspěvky budou potom vloženy do speciálního alba na facebookové stránky městské části. Veřejnost tam pak bude pro svého favorita hlasovat prostřednictvím lajků. 

Ilustrační foto

Kolín bude školit poslance v oblasti chytrých řešení

Kolín – Certifikát, stvrzující hlavní cenu v prvním ročníku soutěže Chytrá radnice, má už čestné místo na stěně kolínského městského řadu. Tato kategorie hodnotila komplexnost nabízených chytrých řešení. Kolín byl nominován i dalších kategoriích, jednu dílčí (životní prostředí) vyhrál. „Dlouhodobě propagujeme filosofii, že řešení mají být účelná, nikoli samoúčelná. Zkrátka nechceme řešení jen na efekt,“ shrnul starosta Vít Rakušan.

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ navštěvují převážně rusky mluvící a němečtí hosté, to chce město nyní změnit a přilákat českou klientelu.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Ilustrační foto.

Zaplaví alternativní taxíky celé Česko aneb UBER a další i na Karvinsku?

Karvinsko - Jinde v Evropě je zakazují, u nás možná brzy dostanou zelenou. Takzvané alternativní taxíky, které místo klasických taxametrů využívají mobilní aplikace. Příkladem je služba UBER, která jezdí v Praze, v Brně ji naopak nepovolili. Zlegalizovat tuto činnost pro celé Česko plánuje novela zákona, kterou chystá ministerstvo dopravy.

Plyn. Ilustrační foto.

Hrozí mi nedoplatek za plyn? Upozorní na to mobil

Každý rok to vypadá stejně: Lidé, kterým se blíží roční vyúčtování za energie, trnou hrůzou, kolik to bude letos. Napříště by to nemuselo být až takové drama. Aspoň pokud jde o plyn. Největší hráč na trhu, skupina innogy, oznámila start vůbec prvního automatického hlídače spotřeby plynu.