Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Exkluzivně: Recept na rekordní koláč

Brno – Chcete si doma upéct koláč, který je nejdelší v České republice? Brněnský Deník Rovnost vám exkluzivně přináší recept od jednatelky pekárny Crocus Jitky Aulehlové.

Co chutná Američanům v Oregonu

VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.

Co chutná Američanům v Oregonu

VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.

Zdražování potravin se stává noční můrou

HRANICKO/PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.

Zdražování potravin se stává noční můrou

PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.

Pekárny na Berounsku dusí drahá mouka a energie

BEROUNSKO, HOŘOVICKO - Světová poptávka po obilovinách žene nákupní ceny mouky nahoru. Pekaři za ni nyní platí o desítky procent více než před měsícem. Stávající ceny chleba a pečiva jsou pro ně neudržitelné.

Děti si do mlýna přinesly vlastnoručně vypěstované obilí

ZLÍNSKO - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidili a nechali pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.

Děti si do mlýna přinesly vlastnoručně vypěstované obilí

SLOVNÉ - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic, se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidily a nechaly pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.

Mouka tlačí na cenu pekařských výrobků

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Rychle rostoucí ceny mouky a dalších vstupů přinutily ke zvyšování cen i pekaře. Na mnoha pultech už byla například prolomena hranice dvou korun za rohlík.

Putování za moravskou kuchyní

VYCHODNÍ ČECHY - Při dnešním prázdninovém gastronomickém putování provedou čtenáře Moravou studentky 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jana Řezníčková, Kristýna Berková a Daniela Řeháková.

Nevíte, co uvařit k sobotnímu obědu? Inspirujte se!

VÝCHODNÍ ČECHY - Při dnešním prázdninovém gastronomickém putování provedou čtenáře Moravou studentky 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jana Řezníčková, Kristýna Berková a Daniela Řeháková. Dnešní pokrmy byly vybrány z jihomoravského regionu, kde devadesát procent plochy zaujímají vinice. První pokrm prošel mnohými úpravami a postupem času se zásadně změnil. Ovšem za vlády krále Jiřího z Poděbrad se opravdu připravoval z vrabců.

Pečivo podraží

ROKYCANSKO -Pekaři budou zvláště kvůli rostoucím cenám obilí zdražovat své výrobky. Rokycanské pekařství Frídel přistoupí k tomuto kroku opět po deseti měsících. Během jednoho roku totiž zaznamenalo nárůst ceny za kilo mouky o dvě koruny.

Zaplatíme víc za mouku, proto musíme zvednout cenu pečiva

PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.

Zaplatíme víc za mouku, proto musíme zvednout cenu pečiva

PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.

Pečivo bude od podzimu dražší i na Přerovsku

PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.

Pečivo bude od podzimu dražší i na Přerovsku

PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.

Med je zdravý a chutný evergreen

Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

Vyrobili ručně mouku a upekli chleba

SEBRANICE - Táborníci z Vranic si vyzkoušeli, jak se v minulosti pekl chleba. „Vytkoukali zrna z obilných klasů a vyráběli mouku. Nakonec jsme společně zadělali těsto a upekli chleba v replice keltské pece,“ uvedla Lenka Kmošková ze Sklepení Morie.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé.

Dort jako odměna za vysvědčení

VÝCHODNÍ ČECHY - Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty a snímek sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé

Dort jako odměna za vysvědčení

Rodiče žáčků a studentů, jejichž vysvědčení se jim bude zamlouvat, možná právě teď přemýšlejí o odměně ve formě dortíčku nebo dortu. Věříme, že recepty a snímek sladkého pokušení potěší děti, mládež i dospělé.

Uvařte si: Nedělní oběd

Sluníčko a teplo nás láká do přírody, tedy pěkně daleko od sporáku. To lepší kuchařské já v nás nám ale velí zas se tolik neodbývat.