Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.
HODONÍN - Překrásná kopcovitá krajina, stáda ovcí a koz pasoucí se na loukách, volně pobíhající drůbež, koňská i kravská spřežení, chaloupky s kouřícími komíny a česky mluvící lidé.
KROMĚŘÍŽSKO - Hera, máslo, mouka, vanilkový cukr, oříšky nebo mandle. To je sortiment, který jde v prodejnách potravin s blížícími se Vánocemi nejvíc na odbyt. Obchodníci zaznamenávají zvýšenou poptávku po těchto surovinách a kupujícím připravují nejrůznější slevové akce.Mnohé hospodyňky nenechávají nic náhodě a začínají s pečením cukroví už v těchto dnech.
PRAHA - Pečení vánočního cukroví právě startuje. Právě v těchto dnech zaznamenávají obchody největší nápor zákazníků na nákup všeho, co je potřeba k přípravě vánočního cukroví.
VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.
VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.
VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.
HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.
TRUTNOV - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.
HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.
VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.
CHEB - Ohrozí letos nezvykle vysoká cena másla, mouky a cukru tradiční předvánoční činnost chebských hospodyněk? Nikoli. Jak se zdá, na bohatost vánočních stolů si Chebští sáhnout nenechají.
Brno – Chcete si doma upéct koláč, který je nejdelší v České republice? Brněnský Deník Rovnost vám exkluzivně přináší recept od jednatelky pekárny Crocus Jitky Aulehlové.
VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.
VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.
HRANICKO/PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.
PŘEROVSKO - Ceny veškerých mléčných výrobků, mouky a celé řady dalších základních potravin v posledních týdnech rapidně stoupají. Zdražování se tak stává noční můrou pro zákazníky - lidé v obchodech na Přerovsku reagují na neustálé zvyšování cen základních potravin podrážděně.
BEROUNSKO, HOŘOVICKO - Světová poptávka po obilovinách žene nákupní ceny mouky nahoru. Pekaři za ni nyní platí o desítky procent více než před měsícem. Stávající ceny chleba a pečiva jsou pro ně neudržitelné.
ZLÍNSKO - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidili a nechali pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.
SLOVNÉ - Jak pracuje starý mlýn ve Slopném u Luhačovic, se přišlo včera podívat patnáct dětí z Francovy Lhoty. Před rokem si zasely obilí, letos jej sklidily a nechaly pomlet právě tady. Za pomoci maminek a vedoucích Valašské nadace si z mouky upekly i chleba.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Rychle rostoucí ceny mouky a dalších vstupů přinutily ke zvyšování cen i pekaře. Na mnoha pultech už byla například prolomena hranice dvou korun za rohlík.
VÝCHODNÍ ČECHY -Mouka by měla podle mlynářů zdražit na podzim až o čtvrtinu. Citelný růst cen prý čeká podle zpracovatelů i drůbeží a nejspíš také vepřové maso, pečivo a rmoutit se budou také pivaři.
VYCHODNÍ ČECHY - Při dnešním prázdninovém gastronomickém putování provedou čtenáře Moravou studentky 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jana Řezníčková, Kristýna Berková a Daniela Řeháková.
VÝCHODNÍ ČECHY - Při dnešním prázdninovém gastronomickém putování provedou čtenáře Moravou studentky 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jana Řezníčková, Kristýna Berková a Daniela Řeháková. Dnešní pokrmy byly vybrány z jihomoravského regionu, kde devadesát procent plochy zaujímají vinice.
První pokrm prošel mnohými úpravami a postupem času se zásadně změnil. Ovšem za vlády krále Jiřího z Poděbrad se opravdu připravoval z vrabců.
ROKYCANSKO -Pekaři budou zvláště kvůli rostoucím cenám obilí zdražovat své výrobky. Rokycanské pekařství Frídel přistoupí k tomuto kroku opět po deseti měsících. Během jednoho roku totiž zaznamenalo nárůst ceny za kilo mouky o dvě koruny.
Kladno - Ceny potravin by do konce roku měly v průměru o deset procent zvýšit. To se očekává v souvislosti s rekordně nízkou zásobou obilí a jeho rostoucí cenou. V důsledku toho by nejvýrazněji měly podražit maso a pečivo.
REGION - Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.