
Točený ořechový mazanec
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
recept zaslala Michaela Košková, Libouchec
Chrudimsko - Ve středu zahájili chrudimští kriminalisté trestní stíhání dvou mužů pro spáchání přečinu vydírání.
Chrudimsko - Ve středu zahájili chrudimští kriminalisté trestní stíhání dvou mužů pro spáchání přečinu vydírání.
Přinášíme vám nový seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.
Ústí nad Labem - Vladimír Houdek: Kamile Polákové není k receptu na převrácené řízky co vytknout.
Hranice – Jedna z nejvyužívanějších autobusových zastávek před bývalou poštou v Hranicích drží zvláštní primát. Ze všech stran ji objíždí nákladní automobily. Ty zásobují místní pekárnu a další provozovny. Situace se zkomplikovala po nedávné výstavbě nového přístřešku na zastávce.
Opavsko - Pro některé cizince jsme součástí ruské federace. Jiní se domnívají, že zde vládne hladomor, nebo jsou šokováni, že se tady dají sehnat tři druhy mouky. Další o nás ví jen to, že nám nedávno zemřel král.
Valšov - V řadě obcí je to obdobné: obchůdek s potravinami už je dávno zavřený, autobusové spojení nedostatečné. V lepším případě je otevřena hospoda.
Chrudimsko /VÝZVA/ - Což takhle vydat trochu svého úsilí a upéct si vlastní vánočku, která provoní celý byt a jenom se po ní zapráší… Tak právě takový recept nám poslala Marie Heregová, která ho má od své babičky.
Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.
Náchodsko - Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.
Ústí nad Labem - Vítězný recept čtenářky si objednalo v restauraci na zimním stadionu více než 70 lidí.
Jičínsko - Dnes pokračujeme v přípravě houbových omáček.
Jičínsko - Dnes vaříme houbové polévky a omáčky.
Ústí nad Labem - Ňadra byla vysušená.
Ústí nad Labem - Návštěvníkům chutnalo, až se jim dělaly boule za ušima.
Přílepy – „Tak honem do toho!“ pobízí malou slečnu velký Šmoula. Ta po chvíli váhání skloní hlavu nad mísou mouky a snaží se zuby vylovit bonbón. V tu chvíli přiskočí „dobrý“ kamarád a hlavu jí zaboří do mísy o hodně více, než bylo potřeba. Zkrátka, aby v tom nebyl sám. Všichni okolo se smějí.
Chodovlice /FOTOGALERIE/ – Kouzlo historie dýchne na každého, kdo se ocitne uvnitř „Lučního mlýna“ u Chodovlic na Třebenicku.
Jarcová – Pytel nasazený na hrdlo násypníku se zvolna plní moukou. Když je jí dost, Miroslav Szczrurek ho vymění za prázdný. Plný pytel naloží na vozík a odveze na nedalekou váhu. Lopatkou pak mouku přidává nebo ubírá, až se ručička ustálí na padesáti kilech.
Litoměřice /DENÍKU VSTUP POVOLEN, FOTOGALERIE/ – Pyšná princezna by byla překvapena, jak dnes funguje mlýn.
Katovicko – V Kozlově žila zámožná selka. Nebyla to zlá ženská, měla však jednu vadu. Byla tuze šetrná. Tak šetrná, že to hraničilo skoro s lakotností.
Ústí nad Labem – Maso jsme více namarinádovali, nechali déle uležet a pro zpestření chuti místo červených fazolí jsme dali mexické, které jsou naložené v rajčatové omáčce.
Klášter Hradiště nad Jizerou /FOTOGALERIE/ - Pozor! Uvnitř recept na pravý pivní štrúdl.
Ústí nad Labem – Krkovičku pěkně nakrájet na plátky osolit, opepřit, posypat majoránkou a nechat hezky přes noc uležet v ledničce.
Chrudim, Nabočany – Třetí várkou receptů, které nám poslali čtenáři u příležitosti zemědělské výstavy Naše pole uzavíráme soutěž o uzenou kýtu a soudek piva.
Plzeň – „Právě jsem si zkusila rozdělat oheň a opravdu mi to moc nešlo,“ směje se návštěvnice prehistorické vesnice Barbora Finková.
Bratislava - Úřady na Slovensku začaly rozdávat mouku a těstoviny, které stát připravil pro sociálně potřebné skupiny obyvatelstva.
Ústí nad Labem – Tak jako každý čtvrtek i tento týden se v restauraci Sport Pub na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Hlučín – Víte, co je to šelf neboli korec a kolik to bylo? Nebo jak velká je malá mírka či vídeňská měřice? Pokud ne, pak přijměte pozvání do historie pekařství a chleba, které připravilo Muzeum Hlučínska společně se Společností přátel Muzea Hlučínska.
Předlice - Otřesný případ třiadvacetileté ženy z Předlic, která týrala svého devítiměsíčního kojence tím, že mu dávala jen vodu s moukou a čaj, nakonec s ním zatřásla, načež dítě zemřelo, má pokračování.
Předlice - Otřesný případ třiadvacetileté ženy z Předlic, která týrala svého devítiměsíčního kojence tím, že mu dávala jen vodu s moukou a čaj, nakonec s ním zatřásla, načež dítě zemřelo, má pokračování.
Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní. Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou.
Východní Čechy - Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.
Východní Čechy - Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Mělník /FOTOGALERIE/- Návštěvníci mělnického muzea ochutnali tradiční jarní jídla
Praha - Na šestnáctém místě z 21 finálových receptů se umístil kaldoun Věry Nálevkové.
Období půstu před Velikonocemi bylo nekonečné, dlouhých 40 dní.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Předlice – Třiadvacetiletá žena z Předlic krmila své dítě jen vodou s moukou, následně s ním zatřásla a kojenec zemřel.
Žďársko – Nákupy přes internet jsou rychlé a lze je uskutečnit z pohodlí domova. Ne vždy ale končí kupující s dohodnutým a zaplaceným zbožím v rukou.
Valašsko – Plánované zdražování valašské pekárny nemine. Pekaři se shodují na tom, že je nárůst cen nevyhnutelný. K navýšení cen je vede zdražení mouky, energie i nafty.
Opavsko – Pohonné hmoty, daň z nemovitosti, poplatky za psy, jízdné, energie. Těchto a dalších oblastí se již dotklo zdražování, a to nejen na Opavsku. Špatnou zprávou pro Opavany je také to, že musejí sáhnout hlouběji do peněženek i při koupi chleba a rohlíků.
Litoměřicko – Za některé druhy pečiva zaplatíme od února přibližně o korunku víc.
Klatovsko – Menší pekaři vyčkávají, jak se ke zdražení postaví Pekárny a cukrárny Klatovy.