Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Nabídka chleba v Ostravě je pestrá

Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.

Upečte si svoji vánočku a pošlete nám i váš recept

Chrudimsko /VÝZVA/ - Což takhle vydat trochu svého úsilí a upéct si vlastní vánočku, která provoní celý byt a jenom se po ní zapráší… Tak právě takový recept nám poslala Marie Heregová, která ho má od své babičky.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Náchodsko - Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Záludné i veselé úkoly tentokrát vymýšleli Šmoulové

Přílepy – „Tak honem do toho!“ pobízí malou slečnu velký Šmoula. Ta po chvíli váhání skloní hlavu nad mísou mouky a snaží se zuby vylovit bonbón. V tu chvíli přiskočí „dobrý“ kamarád a hlavu jí zaboří do mísy o hodně více, než bylo potřeba. Zkrátka, aby v tom nebyl sám. Všichni okolo se smějí.

Mlýny melou mouku celý rok

Jarcová – Pytel nasazený na hrdlo násypníku se zvolna plní moukou. Když je jí dost, Miroslav Szczrurek ho vymění za prázdný. Plný pytel naloží na vozík a odveze na nedalekou váhu. Lopatkou pak mouku přidává nebo ubírá, až se ručička ustálí na padesáti kilech.

Fazole jsou kuchařkami oblíbené

Chrudim, Nabočany – Třetí várkou receptů, které nám poslali čtenáři u příležitosti zemědělské výstavy Naše pole uzavíráme soutěž o uzenou kýtu a soudek piva.

Víte, jak se dříve ve Slezsku měřilo obilí a mouka?

Hlučín – Víte, co je to šelf neboli korec a kolik to bylo? Nebo jak velká je malá mírka či vídeňská měřice? Pokud ne, pak přijměte pozvání do historie pekařství a chleba, které připravilo Muzeum Hlučínska společně se Společností přátel Muzea Hlučínska.

Soud vzal krkavčí matce zbylé dvě děti

Předlice - Otřesný případ třiadvacetileté ženy z Předlic, která týrala svého devítiměsíčního kojence tím, že mu dávala jen vodu s moukou a čaj, nakonec s ním zatřásla, načež dítě zemřelo, má pokračování.

Moderní restaurace vaří chutně zdravě

Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní. Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Hodujte s Deníkem a vyhrajte!

Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

V balíčku s mobilem byla mouka

Žďársko – Nákupy přes internet jsou rychlé a lze je uskutečnit z pohodlí domova. Ne vždy ale končí kupující s dohodnutým a zaplaceným zbožím v rukou.

Pekaři zdraží rohlíky i frgály

Valašsko – Plánované zdražování valašské pekárny nemine. Pekaři se shodují na tom, že je nárůst cen nevyhnutelný. K navýšení cen je vede zdražení mouky, energie i nafty.

Za pečivo zaplatíte až o deset procent více

Opavsko – Pohonné hmoty, daň z nemovitosti, poplatky za psy, jízdné, energie. Těchto a dalších oblastí se již dotklo zdražování, a to nejen na Opavsku. Špatnou zprávou pro Opavany je také to, že musejí sáhnout hlouběji do peněženek i při koupi chleba a rohlíků.