Kasejovice – Mouka, máslo, cukr, vejce. Vždycky, když se blíží posvícení, musí se Marie Motejzíková z Kasejovic přesvědčit, jestli má všechny tyto ingredience doma a bude se moci pustit do každoročního rituálu.
Prostějov - K neobyčejným fyzikálním pokusům potřebují jen všední věci. Úžasné divadlo fyziky z Brna to ve čtvrtek dokázalo i v prostějovské hvězdárně. Skupinku, která svůj název zkracuje na „Údif", tvoří nadšení studenti a učitelé.
Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.
Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.
Východní Čechy - Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů.
Východní Čechy - Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů.
Praha – Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.
Přinášíme vám nejlepší recepty z letošního festivalu Děti v restauraci, který nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.
Praha - Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.
Dubňany – V neděli večer vyrazil pár z Hodonínska na cyklovýlet z Ratíškovic do Dubňan. Asi kilometr před Dubňany se cyklistka stala obětí nepříjemné nehody. „V době, kdy se míjel se stříbrným autem, vyhodil spolucestující ze zadního okna za řidičem celé balení mouky, a to zřejmě s úmyslem zasáhnout některého z cyklistů. To se mu také podařilo," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.
Dubňany – V neděli večer vyrazil pár z Hodonínska na cyklovýlet z Ratíškovic do Dubňan. Asi kilometr před Dubňany se cyklistka stala obětí nepříjemné nehody. „V době, kdy se míjel se stříbrným autem, vyhodil spolucestující ze zadního okna za řidičem celé balení mouky, a to zřejmě s úmyslem zasáhnout některého z cyklistů. To se mu také podařilo," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.
Dolní Němčí – „Od pěti sme tu s Kájů byli, v peci sme vám zatopili. Dajte si ten chleba všeci a nacpěte si břuch. Ináč vám přeju dobrů chuť." Tento vzkaz návštěvníkům dominoval v sobotu 21. července kolem poledne v té chvíli ještě nepopsané straně kroniky Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.
Plzeň – Pekaři uvažují, že budou muset opět zdražit své produkty. Dohnaly je k tomu rostoucí ceny mouky i energií. Zdražují i další suroviny, jako máslo a tvaroh.
Praha - Pekaři by rádi zdražili své výrobky. Cena mouky v předchozích měsících vzrostla, a stejně tak i ceny energií a pohonných hmot. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci pekařů i obchodníků. Výrobci se však do zdražování zatím příliš nehrnou, protože se bojí, že by ztratili zákazníky. Zdražovat příliš nechtějí ani obchodní řetězce, přes které se v Česku prodají zhruba dvě třetiny pečiva.
Plzeň - Meziroční zdražení pšeničné i žitné mouky na téměř dvojnásobek povede zřejmě na podzim ke zvýšení cen pekařských výrobků. Kromě cen surovin vzrostly za rok také ceny energií včetně vody minimálně o pětinu. Konkrétní termín zdražení zatím není jasný, záleží na ceně mouky po sklizni.
Tokio - Nového pomocníka pro všechny, kdo chtějí zhubnout, představili výzkumníci v Japonsku. Jejich brýle s pomocí počítačové techniky dokážou jedlíka ošálit, že obyčejná sušenka, kterou drží v ruce, je čokoládová - nebo že je mnohem větší, než ve skutečnosti je, napsala agentura AFP.
Bratislava - Slovensko se už letos nezapojí do programu EU na rozdávání potravin chudým. Bratislava podle ministerstva zemědělství zmeškala termín, kdy se mohla do projektu přihlásit. Poprvé země rozdávala potraviny sociálně potřebným občanům loni. Rozdělování mouky a těstovin se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce.
Orlickoústecko /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ – Dá se ušetřit na jídle a vařit extra levně? Tuto otázku si dnes klade kdekdo, ceny potravin stoupají, a jíst se musí.
Praha – Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky.
Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.
Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.
Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.
Po minulé divoké jízdě na vznášedle, jsem pro dnešní výlet hledal něco klidnějšího a pravda i trochu smysluplnějšího. Pak mě to napadlo. Stanu se pekařem a upeču si vlastní chléb. Ba co víc, bude to žitný biochleba!
V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.
Prostějovsko – Cesta za levným nákupem do supermarketu se může v posledních týdnech poněkud prodražit. „Všechno je o hodně dražší, mouka, olej a hlavně vajíčka. Když jsem se pak zastavil u pumpy, říkal jsem si, že by se mi snad vyplatilo sedlačit,“ posteskl si pětatřicetiletý Petr Vajs, který do Prostějova dojíždí za prací. Každý den asi patnáct kilometrů.