Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

V Křižánkách si postavili svoji vesnici z perníku, jíst ji ale nebudou

Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.

Místo pekelného stroje byly v kufříku jen dva kilogramy mouky

Ostrava – „Stal jsem se obětí vyděračů, které jsem si původně najal na vymáhání dluhů!" Tak by se dala ve stručnosti shrnout obhajoba čtyřicetiletého Slováka Vladimíra Talapky, který v úterý předstoupil před trestní senát Krajského soudu v Ostravě.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

RECEPT DENÍKU: Těstoviny moc chutnaly

Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Posvícenské placky se pečou jen jednou

Kasejovice – Mouka, máslo, cukr, vejce. Vždycky, když se blíží posvícení, musí se Marie Motejzíková z Kasejovic přesvědčit, jestli má všechny tyto ingredience doma a bude se moci pustit do každoročního rituálu.

Mouka pravděpodobně podraží, a sice až o čtvrtinu

Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.

Mouka pravděpodobně podraží, a sice až o čtvrtinu

Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.

Cena vepřového roste. Masné výrobky zřejmě zdraží

Praha – Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.

Mouka kvůli špatné úrodě zdraží až o čtvrtinu, asi podraží pečivo

Praha - Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.

Cyklistka dostala do břicha kilem mouky, někdo ho na ni hodil z auta

Dubňany – V neděli večer vyrazil pár z Hodonínska na cyklovýlet z Ratíškovic do Dubňan. Asi kilometr před Dubňany se cyklistka stala obětí nepříjemné nehody. „V době, kdy se míjel se stříbrným autem, vyhodil spolucestující ze zadního okna za řidičem celé balení mouky, a to zřejmě s úmyslem zasáhnout některého z cyklistů. To se mu také podařilo," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Balíčkem mouky trefil cyklistku

Dubňany – V neděli večer vyrazil pár z Hodonínska na cyklovýlet z Ratíškovic do Dubňan. Asi kilometr před Dubňany se cyklistka stala obětí nepříjemné nehody. „V době, kdy se míjel se stříbrným autem, vyhodil spolucestující ze zadního okna za řidičem celé balení mouky, a to zřejmě s úmyslem zasáhnout některého z cyklistů. To se mu také podařilo," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Pečení chleba v Dolním Němčí bylo letos bez kulturního programu

Dolní Němčí – „Od pěti sme tu s Kájů byli, v peci sme vám zatopili. Dajte si ten chleba všeci a nacpěte si břuch. Ináč vám přeju dobrů chuť." Tento vzkaz návštěvníkům dominoval v sobotu 21. července kolem poledne v té chvíli ještě nepopsané straně kroniky Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.

Pečivo zdraží, očekávají pekaři

Plzeň – Pekaři uvažují, že budou muset opět zdražit své produkty. Dohnaly je k tomu rostoucí ceny mouky i energií. Zdražují i další suroviny, jako máslo a tvaroh.

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

Pekaři by kvůli růstu nákladů rádi zdražili, obchodníci nechtějí

Praha - Pekaři by rádi zdražili své výrobky. Cena mouky v předchozích měsících vzrostla, a stejně tak i ceny energií a pohonných hmot. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci pekařů i obchodníků. Výrobci se však do zdražování zatím příliš nehrnou, protože se bojí, že by ztratili zákazníky. Zdražovat příliš nechtějí ani obchodní řetězce, přes které se v Česku prodají zhruba dvě třetiny pečiva.

Pečivo na podzim podraží, očekávají pekaři z Plzeňska

Plzeň - Meziroční zdražení pšeničné i žitné mouky na téměř dvojnásobek povede zřejmě na podzim ke zvýšení cen pekařských výrobků. Kromě cen surovin vzrostly za rok také ceny energií včetně vody minimálně o pětinu. Konkrétní termín zdražení zatím není jasný, záleží na ceně mouky po sklizni.

Brýle, díky kterým zhubnete. Promění mouku v čokoládu

Tokio - Nového pomocníka pro všechny, kdo chtějí zhubnout, představili výzkumníci v Japonsku. Jejich brýle s pomocí počítačové techniky dokážou jedlíka ošálit, že obyčejná sušenka, kterou drží v ruce, je čokoládová - nebo že je mnohem větší, než ve skutečnosti je, napsala agentura AFP.

Slovensko už nebude rozdávat potraviny, loňský projekt se nezdařil

Bratislava - Slovensko se už letos nezapojí do programu EU na rozdávání potravin chudým. Bratislava podle ministerstva zemědělství zmeškala termín, kdy se mohla do projektu přihlásit. Poprvé země rozdávala potraviny sociálně potřebným občanům loni. Rozdělování mouky a těstovin se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce.

Česká pšenice šla na export. Mouky je nedostatek a podraží

Praha – Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky.

S vařečkou v ruce kouzlí bravurně chlapci i děvčata

Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.

Děti a bezlepková dieta? Jídelny v regionu s nimi nepočítají

Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.

Děti a bezlepková dieta? Jídelny v regionu s nimi nepočítají

Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.

Hugova dobrodružství: Jak jsem pekl pro Pražáky

Po minulé divoké jízdě na vznášedle, jsem pro dnešní výlet hledal něco klidnějšího a pravda i trochu smysluplnějšího. Pak mě to napadlo. Stanu se pekařem a upeču si vlastní chléb. Ba co víc, bude to žitný biochleba!

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.