/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Na fastfoodovou novinku v Brně čekala dlouha fronta lidí. Úterní otevření první pobočky Popeyes ve městě si nenechaly ujít stovky lidí. Co je do nového podniku tak táhne? Mezi nejznámější pokrmy patří Chicken Sandwich. Reportér Brněnského deníku Rovnost si vyzkoušel jeho přípravu a provede vás jednotlivými kroky, jak vzniká.
K velikonočnímu pečení neodmyslitelně patří mazanec. Voňavé pečivo, které má svým tvarem připomínat slunce symbolizující nový život a plodnost, si lze připravit podle celé řady receptů. Drtivá většina z nich se dělá z droždí, ale stejně dobře lze využít i kvásek. Kváskový mazanec je zdravější, trvanlivější a díky lépe aktivovanému lepku slibuje i hezčí tvar a minimální drolení při krájení.
Vyplatí se udělat velikonoční nákup v Polsku? Jezdí Češi stále k našim severním sousedům pro jídlo? To Deník zjišťoval v sobotu v polském lázeňském městě Kudowa-Zdrój na tržnici a ve dvou kamenných obchodech.
Kaufland v Chebu nabízel zákazníkům několik druhů mouky plné škůdců. Při své kontrole to odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Šlo o mouku hladkou T-650, hladkou a hrubou.
Nemůžete se dočkat houbařské sezony? Pak není třeba čekat do léta na všechny praváky, kozáky či bedly. V lesích je i v těchto týdnech dostupná velmi zajímavá houba, která je běžnými sběrači neprávem opomíjena. Přitom jde o superpotravinu, která v sobě ukrývá celou řadu zdraví prospěšných látek. Ty mají pozitivní vliv na krevní tlak, cukr v krvi i cholesterol. Tato houba se jmenuje penízovka sametonohá, lidově nazývaná jako sametonožka.
Procenta. S tímto slovem se setkáváme denně – v obchodech, v bance, v televizi. A na přijímacích zkouškách na střední školy, které chystá Cermat, se s nimi nejspíše setkají i letošní deváťáci. Pro někoho jsou procenta strašákem, pro jiného běžnou součástí života. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, jedno je jisté: umět s procenty správně počítat se vyplatí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se v procentech konečně vyznat a jak se s nimi snadno a rychle počítá. Zapomeňte na složité vzorce a zbytečné obavy. Ukážeme vám, že počítání s procenty může být hračka!
Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.
Vánoce jsou tady. Cukroví je na stole a pes čeká s dlouhou slinou pod ním. Linecké, rumové kuličky, nebo pracny mu ale rozhodně nedávejte. Raději mu upečte jeho vlastní dobrůtky. Příprava psího cukroví je snadná, s těstem se skvěle pracuje, pejskovi zachutná a neublíží mu.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.
Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.
Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.
Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.
Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.
Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
Pořad České televize Co naše babičky uměly a na co my jsem zapomněli se dlouhodobě setkává s velkou diváckou oblibou. Není tedy divu, že momentálně běží na obrazovkách již jeho sedmá řada a další se od nového roku začne natáčet. „Myslím, že jedním z důvodů popularity ‚Babiček‘ je fakt, že se snaží zachytit idylickou tvář českého venkova, což není nijak kontroverzní téma. Navíc tím, že jsou vysílány v podvečer před nedělními Událostmi, vybízejí diváky k tomu, aby si udělali hezkou chvilku při sledování krásných obrázků z Čech a Moravy, doprovázených nejrůznějšími radami nebo ukázkami práce řemeslníků. Věřím, že právě takhle kombinace je táhne,“ říká jedna z tváří pořadu - televizní moderátorka, zakladatelka obchodu s farmářskými výrobky Tereza Hátleová.
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Po předloňském skokovém zdražení některých potravin se trh zvolna vrací k normálu. Ve slevových akcích lidé najdou cukr, vejce i mouku. Roste ale cena brambor a jablek.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Protestovat do centra Žďáru nad Sázavou vyjela ve středu zhruba čtyřicítka zemědělců. Ti vyrazili mezi desátou a dvanáctou hodinou od kruhového objezdu na Brněnské ulici přes Havlíčkovo náměstí na parkoviště u fotbalového stadionu. Po jedenácté hodině pak farmáři předali zástupcům města dvě stě kilo mouky.
V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře v Česku. Posledním dílem totiž vyvrcholí III. řada oblíbené televizní soutěže Peče celá země. Mezi poslední tři finalisty se probojovala i jediná Plzeňačka v soutěži, Tereza Olbrichtová, která Deníku mimo jiné prozradila, že k narozeninám dostává pravidelně místo dortu mísu věnečků.
/FOTO, VIDEO/ Netradiční obchůdek sídlí v Dlouhé třídě v Nymburce už pátý rok. Hokynářství Bez obalu, kam se vchází z ulice malou chodbou, nabízí řadu dobrot i ekologickou drogerii. Zákazníci tam pro vše míří se sáčky, krabičkami nebo sklenicemi. Co frčí v poslední době? Třeba desetiprocentní bílý ocet. Je překvapivé, na co ho vynalézavé hospodyňky používají.
Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Vánoční cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc. Ne vždy ale mělo takovou podobu, jakou ji známe nyní. Jak tomu bylo v historii, nám řekla autorka šumavských kuchařek Lucie Kohoutová a připojila i několik receptů.
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.