Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Reportér Brněnského deníku Rovnost Michal Hrabal si vyzkoušel přípravu Chicken Sandwich, nejznámějšího jídla v nabídce amerického nadnárodního řetězce Popeyes.

Tajemství kuřete, na které v Brně stála fronta: kolikrát v mouce a minut smažení

/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Na fastfoodovou novinku v Brně čekala dlouha fronta lidí. Úterní otevření první pobočky Popeyes ve městě si nenechaly ujít stovky lidí. Co je do nového podniku tak táhne? Mezi nejznámější pokrmy patří Chicken Sandwich. Reportér Brněnského deníku Rovnost si vyzkoušel jeho přípravu a provede vás jednotlivými kroky, jak vzniká.

Mazanec z kvásku a špaldové mouky je plný zdravých látek. S těstem se navíc skvěle pracuje.

Recept na kváskový mazanec: Je chutnější, nedrolivý a méně pracný

K velikonočnímu pečení neodmyslitelně patří mazanec. Voňavé pečivo, které má svým tvarem připomínat slunce symbolizující nový život a plodnost, si lze připravit podle celé řady receptů. Drtivá většina z nich se dělá z droždí, ale stejně dobře lze využít i kvásek. Kváskový mazanec je zdravější, trvanlivější a díky lépe aktivovanému lepku slibuje i hezčí tvar a minimální drolení při krájení.

Penízovka sametonohá obsahuje celou řadu biologicky aktivních složek, které mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví.

Pro houbaře, které už svrbí prsty: V lesích lze už teď najít superpotravinu

Nemůžete se dočkat houbařské sezony? Pak není třeba čekat do léta na všechny praváky, kozáky či bedly. V lesích je i v těchto týdnech dostupná velmi zajímavá houba, která je běžnými sběrači neprávem opomíjena. Přitom jde o superpotravinu, která v sobě ukrývá celou řadu zdraví prospěšných látek. Ty mají pozitivní vliv na krevní tlak, cukr v krvi i cholesterol. Tato houba se jmenuje penízovka sametonohá, lidově nazývaná jako sametonožka.

Počítání s procenty ve skutečnosti není žádná velká věda.

Procenta: Strašák nebo kamarád? Jak se v nich provždy vyznat

Procenta. S tímto slovem se setkáváme denně – v obchodech, v bance, v televizi. A na přijímacích zkouškách na střední školy, které chystá Cermat, se s nimi nejspíše setkají i letošní deváťáci. Pro někoho jsou procenta strašákem, pro jiného běžnou součástí života. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, jedno je jisté: umět s procenty správně počítat se vyplatí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se v procentech konečně vyznat a jak se s nimi snadno a rychle počítá. Zapomeňte na složité vzorce a zbytečné obavy. Ukážeme vám, že počítání s procenty může být hračka!

Houbová polévka

Houbová polévka chutná a voní

Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.

Kuřecí vývar může být velkým pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení.

Kuřecí vývar vám pomůže vyléčit chřipku. S receptem poradí dva slavní kuchaři

Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Jedním z nejvoňavějšího cukroví jsou perníčky. Dává se do nich nejméně pět druhů koření.

Čím u vás zavoní Vánoce? Osvědčené recepty na 10 nejoblíbenějších cukroví

Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.

Žitný chléb obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků než chleba pšeničný.

Ten nejzdravější chléb je běžně dostupný, Češi ale většinou sáhnou vedle

Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.

Linecké cukroví je výborné a navíc krásně vypadá.

Linecké cukroví: Co dělají profíci Maršálek a Pohlreich, aby se těsto netrhalo

Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.

Máslo lze v mrazáku skladovat až rok. Jeho chuť ani vůni to neovlivní.

Geniální trik, jak ušetřit za drahé máslo, existuje. A využít ho může každý

Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.

Krakonošovy drny jsou typickým lidovým jídlem.

Zapomeňte na pizzu, zkuste Krakonošovy drny. Česká klasika z Krkonoš vás ohromí

Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.

Hotové svatomartinské rohlíčky.

Recept pro každého: Moje snadné svatomartinské rohlíčky zvládnete i vy

Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku. 

Tereza Hátleová. Průvodkyně pořadem Co naše babičky uměly a na co my jsem zapomněli

Tereza Hátleová: Moudrost našich babiček je stále použitelná a dobrá

Pořad České televize Co naše babičky uměly a na co my jsem zapomněli se dlouhodobě setkává s velkou diváckou oblibou. Není tedy divu, že momentálně běží na obrazovkách již jeho sedmá řada a další se od nového roku začne natáčet. „Myslím, že jedním z důvodů popularity ‚Babiček‘ je fakt, že se snaží zachytit idylickou tvář českého venkova, což není nijak kontroverzní téma. Navíc tím, že jsou vysílány v podvečer před nedělními Událostmi, vybízejí diváky k tomu, aby si udělali hezkou chvilku při sledování krásných obrázků z Čech a Moravy, doprovázených nejrůznějšími radami nebo ukázkami práce řemeslníků. Věřím, že právě takhle kombinace je táhne,“ říká jedna z tváří pořadu - televizní moderátorka, zakladatelka obchodu s farmářskými výrobky Tereza Hátleová.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Předvánoční nákupy v Česku, Německu nebo Polsku: Kde seženete zboží nejlevněji

Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Česko, Německo nebo Polsko? Deník se podíval, kde nejlevněji nakoupíte na Vánoce

/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Nadýchané dýněčky s medovou krustou.

Nejrozkošnější podzimní pochoutka: nadýchané dýněčky s medovou krustou

Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.

Životnost rohlíků je krátká, proto jsou nejlepší čerstvé.

Domácí rohlíky: Jsou nejlepší, zvládnete je snadno a pečou se jen 11 minut

Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo.

Obilnina plná zdravé vlákniny pomáhá hubnout, snižuje cukr i cholesterol v krvi

Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.

Slaný koláč s chřestem podle foodblogerky známé jako Markéta v troubě.

Chřest je zdravý. Známá foodblogerka radí, jak ho připravit snadno a chutně

Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

Ovesné vločky jsou neprávem opomíjenou potravinou.

Bojujete s jarní únavou? S restartem organismu pomůže obyčejná levná obilovina

Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Protest zemědělců ve Žďáře

Zemědělci vyrazili na protestní jízdu Žďárem. S sebou vezli stovky kil mouky

Protestovat do centra Žďáru nad Sázavou vyjela ve středu zhruba čtyřicítka zemědělců. Ti vyrazili mezi desátou a dvanáctou hodinou od kruhového objezdu na Brněnské ulici přes Havlíčkovo náměstí na parkoviště u fotbalového stadionu. Po jedenácté hodině pak farmáři předali zástupcům města dvě stě kilo mouky.

Plzeňačka Tereza Olbrichtová se dostala mezi tři finalisty III. řady televizní soutěže Peče celá země.

Recept na Terezčiny oblíbené věnečky. Soutěž Peče celá země jde do finále

V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře v Česku. Posledním dílem totiž vyvrcholí III. řada oblíbené televizní soutěže Peče celá země. Mezi poslední tři finalisty se probojovala i jediná Plzeňačka v soutěži, Tereza Olbrichtová, která Deníku mimo jiné prozradila, že k narozeninám dostává pravidelně místo dortu mísu věnečků.

Bezobalové hokynářství najdou zájemci v Nymburce v Dlouhé třídě.

Hokynářství Bez obalu: se sáčkem pro mouku přímo ze mlýna nebo s lahví pro olej

/FOTO, VIDEO/ Netradiční obchůdek sídlí v Dlouhé třídě v Nymburce už pátý rok. Hokynářství Bez obalu, kam se vchází z ulice malou chodbou, nabízí řadu dobrot i ekologickou drogerii. Zákazníci tam pro vše míří se sáčky, krabičkami nebo sklenicemi. Co frčí v poslední době? Třeba desetiprocentní bílý ocet. Je překvapivé, na co ho vynalézavé hospodyňky používají.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.

Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Čtyřiačtyřicetiletá Miriam Nová ze Sedlece jezdí nakupovat pravidelně do Rakouska. Naučili ji to rodiče, kteří za hranice vyjíždějí za nákupy už od revoluce.

Prací prášek? Už od revoluce jedině z Rakouska, vyzdvihuje žena z příhraničí

/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.