Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Protest zemědělců ve Žďáře

Zemědělci vyrazili na protestní jízdu Žďárem. S sebou vezli stovky kil mouky

Protestovat do centra Žďáru nad Sázavou vyjela ve středu zhruba čtyřicítka zemědělců. Ti vyrazili mezi desátou a dvanáctou hodinou od kruhového objezdu na Brněnské ulici přes Havlíčkovo náměstí na parkoviště u fotbalového stadionu. Po jedenácté hodině pak farmáři předali zástupcům města dvě stě kilo mouky.

Plzeňačka Tereza Olbrichtová se dostala mezi tři finalisty III. řady televizní soutěže Peče celá země.

Recept na Terezčiny oblíbené věnečky. Soutěž Peče celá země jde do finále

V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře v Česku. Posledním dílem totiž vyvrcholí III. řada oblíbené televizní soutěže Peče celá země. Mezi poslední tři finalisty se probojovala i jediná Plzeňačka v soutěži, Tereza Olbrichtová, která Deníku mimo jiné prozradila, že k narozeninám dostává pravidelně místo dortu mísu věnečků.

Bezobalové hokynářství najdou zájemci v Nymburce v Dlouhé třídě.

Hokynářství Bez obalu: se sáčkem pro mouku přímo ze mlýna nebo s lahví pro olej

/FOTO, VIDEO/ Netradiční obchůdek sídlí v Dlouhé třídě v Nymburce už pátý rok. Hokynářství Bez obalu, kam se vchází z ulice malou chodbou, nabízí řadu dobrot i ekologickou drogerii. Zákazníci tam pro vše míří se sáčky, krabičkami nebo sklenicemi. Co frčí v poslední době? Třeba desetiprocentní bílý ocet. Je překvapivé, na co ho vynalézavé hospodyňky používají.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.

Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Čtyřiačtyřicetiletá Miriam Nová ze Sedlece jezdí nakupovat pravidelně do Rakouska. Naučili ji to rodiče, kteří za hranice vyjíždějí za nákupy už od revoluce.

Prací prášek? Už od revoluce jedině z Rakouska, vyzdvihuje žena z příhraničí

/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

Slavnostní večer odstartovali písní moderátoři Ondřej Sokol a Aleš Háma

Poprask kolem Českého slavíka: Lidé řeší Krajča, Vondráčkovou i útok na Bendiga

Předávání hudebních cen Český slavík se ani letos neobešlo bez skandálu. Ještě než začal přímý přenos, který opět moderovali Aleš Háma a Ondřej Sokol, neznámý člověk vysypal pytlík mouky na zpěváka Jana Bendiga ve stříbrném obleku a zkazil mu tak jeho efektní příchod po červeném koberci. A ačkoli ani letos nebyla nouze o kvalitní hudební vystoupení a emotivní projevy díků, více než muziku lidé na sociálních sítích řeší například „lodičky a kabelka“ Richarda Krajča nebo přítomnost bývalých členů Golden Kids Heleny Vondráčkové, Václava Neckáře a Marty Kubišové na jednom pódiu.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži.

Jak vyhnat moly ze skříní nebo ze spíže? S těmito triky se jich konečně zbavíte

I když neštípou, nebodají, otravně nebzučí ani nepřenášejí žádné nemoci, mohou vám tito nenápadní motýlci pěkně znepříjemnit život a nadělat doma pohromu. Ať už vám kolem hlavy prolétl mol šatní nebo mol potravinový, je to jasný signál vyrazit do boje. Jak je od sebe poznáte? Jak se účinně zbavit molů v kuchyni nebo ve vaší šatní skříni? Co moly odpuzuje a jaká preventivní opatření udělat, aby už se nevrátili? Jak se k vám vlastně moli dostali a jak dlouho trvá, než se vylíhne mol?

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Bučovice 1645: dobývání zámku

Bučovičtí si připomněli bitvu se Švédy. Podívejte se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Evropa byla tehdy rozdělena na dva nesmiřitelné tábory, katolický a protestanský. V jejich soupeření nešlo jen o víru, ale především o rozdělení sféry vlivu nad zeměmi starého kontinentu, tedy o politickou moc. Tento příběh se line z reproduktoru na improvizovaném bojišti před zámkem v Bučovicích na Vyškovsku, kde se v sobotu uskutečnila rekonstrukce bitvy, v níž císařská vojska přepadla švédské dělostřelce. Právě ti totiž před téměř čtyři sta lety město vyplenili a pokusili se bučovický zámek dobýt.

Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Martin Komárek

Šplhnul si u lidu i Lidlu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula nám dojednal mouku za 12,90. Možná si na to dal domácí návykovou látku.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.