Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Exkurze v krnovské pekárně Aspec.

Děti ze školky zjišťovaly jak se peče chleba

/FOTOGALERIE/ Krnovská Mateřská škola v Hlubčické ulici připravila dětem i rodičům program na téma jak vzniká chléb. Museli si přivstat, protože v krnovské pekárně Aspec začínají pekaři pracovat brzy ráno.

Borovanské seniorky připravily pro své sousedy výstavu o velikonočních zvycích.

Jidáše jezte ve čtvrtek za svítání

Borovany – Velikonoční pečivo připravují babičkyz Klubu tradic dvojí. Na ozdobu je tzv. vizovické, které je jen z mouky a vody a vydrží klidně i napřesrok.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Silvestr Divadla Brod

Prožijte Silvestr s Divadlem Brod!

Nevíte kam na Silvestra? V Uherském Brodě si můžete poslední podvečer roku 2018 zpříjemnit kulturou. Místní ochotníci zvou na tradiční Silvestr Divadla Brod.

Zahájení Výstavy – Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 zahájil arcivévoda Karel Ludvík, bratr císaře. Do politiky se nemíchal a reprezentoval císařský dvůr při nejrůznějších slavnostních příležitostech a výstavách.

Jak jsme žili v Československu. Praha: roky úspěchů, růstu, boje i smutku

V našem historickém cyklu Jak jsme žili v Československu se s blížící změnou letopočtu podíváme, které roky přinesly Praze nebývalý rozvoj a rychlý růst, nezapomeneme však ani na léta, kdy v metropoli tekla krev a zavládl hořký smutek. Tedy na dobu konce habsburské monarchie a počátků republiky, svržení nacismu a období po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Ilustrační foto.

Zdražení tepla nebude tak drastické

Strakonice – V minulých dnech se obyvatelé Strakonic zapotili, aniž by otevřeli své kohoutky na radiátorech. Teplárna totiž avizovala zdražení tepla pro rodinné domy na rok 2019 až o 300 korun měsíčně navíc.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Ilustrační foto

Zmizely trámy i lešení

Skuteč – Policisté ve Skutči se zabývají krádeží, ke které došlo v období od 24. prosince do 27. prosince.

Jednání karlovarského zastupitelstva v Lidovém domě.

Zastupitelé budou jednat v „Liďáku“

Karlovy Vary – Konec putování po městě, zastupitelé Karlových Varů budou jednat pouze ve starorolském Lidovém domě. Jeho sál se ukázal jako nejvýhodnější a střídání míst stejně zájem veřejnosti o zasedání nezvýšilo.

Kladno (v bílém) - Prostějov 7:3.

Opožděná nadílka. Jestřábi schytali v Kladně debakl

Pryč je vánoční pohoda. Prostějovští hokejisté na ledě kladenských Rytířů nedojídali žádné zbytky cukroví, naopak. Vytrpěli si jednu z nejvyšších porážek v sezoně, od třetího celku Chance ligy schytali v posledním venkovním duelu pomalu končícího roku 2018 ošklivý debakl 3:7.

Benátky Masters 2017.

Špičkový badminton podruhé

Benátky nad Jizerou – Vloni založená tradice má letos na pořadu druhé pokračování. Špičkový badmintonový turnaj Benátky Masters se hraje v pátek od 11 hodin v Nibe Aréně. A k vidění opět bude skvělý badminton evropského formátu.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s vojáky Bundeswehru

Německé armádě chybí odborníci. Zvažuje nábor zájemců z Evropy

Od chvíle, kdy spolková vláda zrušila v Německu uplatňování branné povinnosti, uplynulo sedm let a německá armáda se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Ministerstvo obrany proto zvažuje, že by se po vhodných odbornících mohlo poohlédnou za hranicemi.

Vánoční svátky na dispečinku budějovického dopravního podniku.

Služby drží svátek nesvátek

České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.

Ilustrační foto

Projekt skupinového vodovodu je znovu v jednání

Příbramsko - Letošní jaro a léto jasně ukázalo slabá místa v zásobování měst a obcí pitnou vodou. V některých obcích voda dokonce obyvatelům ve studnách došla a musel se řešit její dovoz, příkladem je Hrachov u Sedlčan.

Šimon Hrubec (vlevo) nedávno oslavil 300. start za Třinec v extralize. Oporou svého týmu byl i v Davosu.

Šimon Hrubec: Cítil jsem se špatně, je tu řídký vzduch

Davos – Byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání za třinecké mužstvo. Šimon Hrubec opětovně podržel během náročného duelu své spoluhráče, slavit ale nemohl, neboť Oceláři vytěžili z nadějně rozehraného utkání na Spengler Cupu proti Magnitogorsku jen bod.

Od kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně u Pohledu se za betlémskou hvězdou putuje už osmnáct let.

Putování za betlémskou hvězdou v Pohledu? Akce s nejdelší tradicí

Pohled – Putování za betlémskou hvězdou patří k nejdelším porevolučním kulturním tradicím na Havlíčkobrodsku. Odehrává se každý rok v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na třetí svátek vánoční. Putování má téměř neměnný scénář, který se za ta léta osvědčil. Mění se jenom doprovodné kapely a pěvecké sbory.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem a znečištěným ovzduším

Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.

Ilustrační foto.

Opraví dům na náměstí

Nýrsko – S opravami tří domů v sousedství informačního centra na náměstí budou v příštím roce pokračovat v Nýrsku.

Betlémské světlo ve skautské klubovně v Jiráskově ulici v Teplicích získala malá Anička.

Distribuce betlémského světla je v režii skautů a římskokatolické farnosti

Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. 

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kutnohorsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Nymbursko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?