Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Domácí štrůdl podle Maxijedlíka Jaroslava Němce

ČTENÁŘI VAŘÍ: Domácí štrůdl podle Maxijedlíka Jaroslava Němce

Nouzový stav s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!

Čistící prostředky. Ilustrační foto.

V regálech obchodů stále chybí některé dezinfekce

Velký rozdíl oproti minulému týdnu zažívají nyní zákazníci i pracovníci supermarketů a prodejen potravin. Nakupujících je o hodně méně, nákupy v podstatně menším objemu. Supermarkety doplnily nebo doplňují většinu zboží, jen některé druhy chybí. Jsou to zejména některé dezinfekce. K sehnání není například univerzální Sanytol na všechny povrchy, tím spíš, že v jednom ze supermarketů byl v těchto dnech v akci.

Pondělní Albert.

Mouka nad zlato. To platilo i v Domažlicích

Nákupní hysterie způsobená koronavirovou nákazou ve světě na Domažlicko nedopadla tak tvrdě. I tak jsou ale mouka, těstoviny, rýže a další luštěniny skoro nad zlato. V supermarketech v Domažlicích byly díry v regálech na konci února, v novém týdnu se artikly na prodejních pultech ale znovu objevily.

Nákupní horečka vypukla také v nymburských hypermarketech.

Lidé skupují „suché“ potraviny. Hysterie, říkají odborníci

Zprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.

Bábovka ilustrační foto

Tip na víkend: Ve Vysoké Peci pořádají bábovkové klání

Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.

Originální židovské cukroví z Vrátek.

Boj o vánoční dobroty. Cukráři již nyní musí odmítat objednávky

Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Originální židovské cukroví z Vrátek.

Zákazníci už se hrnou k cukrářům. Objednávají na Vánoce

Vysočina – Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Ilustrační foto

Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.

Vývoj stavby lávky přes řeku Moravu mezi moravskými Mikulčicemi a slovenskými Kopčany.

Projdou se po novém mostě, s vlajkou zdarma vystoupají na vyhlídkovou věž

Mikulčice – Už v pátek začíná u Mikulčic série akcí pod názvem Pocta mikulčickým Valům. O pátečním dopoledni uvidí žáci na Slovanském hradišti nejen let či lov v podání dravých ptáků. „Při dalším pobytu se děti seznámí s důležitou prací archeologů, vyzkouší si nejen vyhledávání předmětů, ale také třeba drcení obilek pomocí dvou kamenů, tedy ruční výrobu mouky,“ upozornil vedoucí památníku František Synek.

Ilustrační foto

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Dětský festival řemesel.

Tip na neděli 20. října: Dětský festival řemesel. Namelete si tam i mouku

První ročník netradiční akce - Dětský festival řemesel - jehož cílem je představit dětem a mladší generaci nejrůznější manuální profese zábavnou formou, prostřednictvím interaktivních workshopů a dílen, zvýšit tak oblibu jednotlivých oborů a ukázat řemesla jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna.

Cukroví z lineckého těsta

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Psí cukroví

Tuňákové sušenky či hovězí s brusinkou. I psi mohou mlsat vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.

Malování ornamentů se zúčastnili žáci základní školy a laická veřejnost pod vedením zkušených maléreček.

Ornamenty malovali pískem. Pod vedením zkušených maléreček

Šardice /FOTOGALERIE/ - Tradiční malování slováckých ornamentů pískem či moukou má dlouholetou tradici a přežilo již jen v několika málo obcích na moravském Slovácku. Jednou z obcí jsou Šardice, kde se od pátku konaly tradiční krojované hody.

Ilustrační foto

S alergií bez oběda? Školní jídelny dnes uvaří dětem bez mouky i vajec

Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.  

Areál Valašské dědiny v rožnovském skanzenu ožil v sobotu 14. září 2019 ukázkami podzimních prací na poli i v chalupě.  Brambory pekli v ohníčku Šimon Macháček a Sára Dostálová.

Skanzen ve znamení brambor

VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.

Farmářský den ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí; neděle 15. září 2019

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Větrný mlýn v Cholticích na Opavsku.

Mouce z něj se žádná jiná nevyrovnala. Na Opavsku mají dřevěný unikát

Lidově se nazývá větřák. Je to nejlépe zachovalý dřevěný větrný mlýn v České republice, navíc jediný plně funkční a v původním stavu. Postavil ho Augustin Foltýn v nedalekém Sádku v roce 1833. O pětačtyřicet let později byl prodán mlynáři Františku Romfeldovi, rozebrán a po částech přenesen na místo, kde stojí dodnes asi jeden kilometr severně od obce Litultovice na Opavsku.

Dožínky hraběte Chotka 2019.

Hraběcí dožínky nenarušily ani dešťové přeháňky

/FOTOGALERIE/ Sobotní zámecká kuchyňská zahrada na zámku Veltrusy přenesla návštěvníky prostřednictvím tradiční akce s názvem Dožínky hraběte Chotka do doby prarodičů. I přes neustávající déšť se od dopoledne zahrada zaplňovala dílnami a stanovišti.