Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Jaroslav Němec sbírá ceny za své výkony, které mi vysloužily přezdívku Maxijedlík. Nejenže se ale rád nají, baví ho i vaření a pečení. Nedávno se s čtenáři podělil o svůj recept na bábovku, tentokrát poslal recept na domácí štrůdl. I ten mu přinesl několik diplomů za úspěchy na soutěžích.
Pro obranyschopnost vašeho organismu můžete na jaře udělat mnohé. A v kuchyni to začíná. Dopřejte si například slepičí vývar, smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny nebo kysané zelí s noky. Vaše imunita zajásá.
Jaroslav Němec sbírá úspěchy jako jedlík, ale rád také vaří a peče. Se čtenáři Znojemského deníku se nedávno podělil o recept na chutnou bábovku. Dnes poradí, jak na domácí štrůdl. Chutnal už několika soutěžním porotám.
Nouzový stav s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla. A je jedno, jestli jde o kuřecí, krůtí, vepřové nebo mleté maso.
Malovaná vajíčka, beránek či nádivka a sváteční televizní program. To jsou věci, bez nichž si málokdo dokáže představit Velikonoce. Časopis TV Star získal několik receptů ze známých televizních pořadů.
Mouka obvykle patří mezi stálé zásoby každé domácnosti. Ta hladká má v kuchyni nejširší využití. Poradíme vám, čím se při jejím výběru řídit a zda je nutné si za dobrou mouku připlatit.
Špatná nálada, podrážděnost, úzkost, nepřekonatelná únava, to jsou některé z příznaků syndromu vyhoření, s kterým se potýká čím dál více lidí. Zkušenost má i 36letá Alexandra.
Velký rozdíl oproti minulému týdnu zažívají nyní zákazníci i pracovníci supermarketů a prodejen potravin. Nakupujících je o hodně méně, nákupy v podstatně menším objemu. Supermarkety doplnily nebo doplňují většinu zboží, jen některé druhy chybí. Jsou to zejména některé dezinfekce. K sehnání není například univerzální Sanytol na všechny povrchy, tím spíš, že v jednom ze supermarketů byl v těchto dnech v akci.
Nákupní hysterie způsobená koronavirovou nákazou ve světě na Domažlicko nedopadla tak tvrdě. I tak jsou ale mouka, těstoviny, rýže a další luštěniny skoro nad zlato. V supermarketech v Domažlicích byly díry v regálech na konci února, v novém týdnu se artikly na prodejních pultech ale znovu objevily.
Lidé v Karlovarském kraji začali kvůli hrozbě nákazy koronavirem panikařit. Obchody berou útokem a skupují trvanlivé potraviny. Mizí rýže, mouky, konzervy, těstoviny, zavařeniny a další zboží.
Zprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.
„Původně jsem si chtěla otevřít kavárnu s raw dezerty a cukrovinkami, ale myslím, že by se v Kroměříži nedokázala uživit. Poté jsem slyšela o bezobalových obchodech.
Tradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů českých Vánoc. Je proto škoda, že se na slavnostně vyzdobeném stole objevují rybí polévka a smažený kapr stále méně. Pojďme si proto připomenout, co na Štědrý den chystaly naše babičky.
Štědrý den se blíží, už jste si rozmysleli, jaké cukroví budete letos péct? Pokud se kromě svých oblíbených druhů chystáte i na nějaké nové, zkuste naše recepty.
Vánoční cukroví se na stolech objeví až za pár týdnů, ale některé druhy je třeba připravovat s předstihem. Teprve uložením na vhodném místě totiž božsky změknou a dostanou tu správnou chuť.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.
Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.
Vysočina – Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.