Vyzkoušejte: domácí štrůdl podle Maxijedlíka
Upečte si k víkendové kávě vítězný dezert. Jablečný štrůdl šampióna Maxijedlíka pro vás máme i s jeho receptem.
Upečte si k víkendové kávě vítězný dezert. Jablečný štrůdl šampióna Maxijedlíka pro vás máme i s jeho receptem.
Nouzový stav s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?
Chcete vyzkoušet lahodný štrůdl? Co třeba podle Maxijedlíka? Určitě z něj nezůstane ani sousto :)
Chcete vyzkoušet lahodný štrůdl? Co třeba podle Maxijedlíka? Určitě z něj nezůstane ani sousto :)
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla. A je jedno, jestli jde o kuřecí, krůtí, vepřové nebo mleté maso.
Celorepubliková karanténa s sebou přinesla v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří.
Celorepubliková karanténa s sebou přinesla v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří.
Malovaná vajíčka, beránek či nádivka a sváteční televizní program. To jsou věci, bez nichž si málokdo dokáže představit Velikonoce. Časopis TV Star získal několik receptů ze známých televizních pořadů.
Mouka obvykle patří mezi stálé zásoby každé domácnosti. Ta hladká má v kuchyni nejširší využití. Poradíme vám, čím se při jejím výběru řídit a zda je nutné si za dobrou mouku připlatit.
V době, kdy se člověku kvůli hrozbě koronaviru na žádné nákupy příliš nechce, je dobré si připravovat vlastní pečivo. Inspirujte se!
Špatná nálada, podrážděnost, úzkost, nepřekonatelná únava, to jsou některé z příznaků syndromu vyhoření, s kterým se potýká čím dál více lidí. Zkušenost má i 36letá Alexandra.
Velký rozdíl oproti minulému týdnu zažívají nyní zákazníci i pracovníci supermarketů a prodejen potravin. Nakupujících je o hodně méně, nákupy v podstatně menším objemu. Supermarkety doplnily nebo doplňují většinu zboží, jen některé druhy chybí. Jsou to zejména některé dezinfekce. K sehnání není například univerzální Sanytol na všechny povrchy, tím spíš, že v jednom ze supermarketů byl v těchto dnech v akci.
Nákupní hysterie způsobená koronavirovou nákazou ve světě na Domažlicko nedopadla tak tvrdě. I tak jsou ale mouka, těstoviny, rýže a další luštěniny skoro nad zlato. V supermarketech v Domažlicích byly díry v regálech na konci února, v novém týdnu se artikly na prodejních pultech ale znovu objevily.
Kvůli podezření na nákazu koronavirem si lidé začali houfně dělat železné zásoby. Z obchodů mizela mouka, těstoviny, konzervy i antibakteriální gely.
Ze strachu z uzavření obchodů a měst kvůli šíření koronaviru začali lidé v obchodech vykupovat základní potraviny, aby si vytvořili zásoby.
Lidé v Karlovarském kraji začali kvůli hrozbě nákazy koronavirem panikařit. Obchody berou útokem a skupují trvanlivé potraviny. Mizí rýže, mouky, konzervy, těstoviny, zavařeniny a další zboží.
Zprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.
Zapečený lilek či fazolové karbanátky. Zkuste nápadité a rychlé recepty, které potěší v chladných dnech.
„Původně jsem si chtěla otevřít kavárnu s raw dezerty a cukrovinkami, ale myslím, že by se v Kroměříži nedokázala uživit. Poté jsem slyšela o bezobalových obchodech.
Tradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů českých Vánoc. Je proto škoda, že se na slavnostně vyzdobeném stole objevují rybí polévka a smažený kapr stále méně. Pojďme si proto připomenout, co na Štědrý den chystaly naše babičky.
Štědrý den se blíží, už jste si rozmysleli, jaké cukroví budete letos péct? Pokud se kromě svých oblíbených druhů chystáte i na nějaké nové, zkuste naše recepty.
Vánoční cukroví se na stolech objeví až za pár týdnů, ale některé druhy je třeba připravovat s předstihem. Teprve uložením na vhodném místě totiž božsky změknou a dostanou tu správnou chuť.
Výstava nevšedních fotografií členů libereckého baletního souboru začala před několika dny v hale Nového magistrátu v Liberci.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.
Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.
Vysočina – Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.
Dozrávající vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů nástupu podzimu. A zároveň se mohou stát i symbolem oživení ve vaší kuchyni. Použití je totiž všestranné – vlašské ořechy jsou vhodné jak vcelku, tak třeba i nasekané nebo pomleté.
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
Mikulčice – Už v pátek začíná u Mikulčic série akcí pod názvem Pocta mikulčickým Valům. O pátečním dopoledni uvidí žáci na Slovanském hradišti nejen let či lov v podání dravých ptáků. „Při dalším pobytu se děti seznámí s důležitou prací archeologů, vyzkouší si nejen vyhledávání předmětů, ale také třeba drcení obilek pomocí dvou kamenů, tedy ruční výrobu mouky,“ upozornil vedoucí památníku František Synek.
Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.
První ročník netradiční akce - Dětský festival řemesel - jehož cílem je představit dětem a mladší generaci nejrůznější manuální profese zábavnou formou, prostřednictvím interaktivních workshopů a dílen, zvýšit tak oblibu jednotlivých oborů a ukázat řemesla jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.
Skanzen v Chanovicích patřil v sobotu již třináctému ročníku Dne místní potraviny. Hlavní potravinou, které byla akce věnována, byla mouka.
Víkend 5. a 6. října nabídne na Klatovsku pestrou nabídku akcí.
Šardice /FOTOGALERIE/ - Tradiční malování slováckých ornamentů pískem či moukou má dlouholetou tradici a přežilo již jen v několika málo obcích na moravském Slovácku. Jednou z obcí jsou Šardice, kde se od pátku konaly tradiční krojované hody.
Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.
Lesy se opět zaplnily houbaři, kteří se předhánějí, kdo nasbírá víc hříbků, klouzků, křemenáčů či bedel. Pokud z nich nechcete dělat stále dokola smaženici, houbovou omáčku či houbového kubu, zkuste naše recepty.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.
VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Poruchy srdečního rytmu patří mezi nejčastější nemoci srdce. V případě paní Olgy, jejíž příběh popsala dcera Monika, šlo o velmi pomalý srdeční rytmus, který negativně ovlivňoval její život.
Lidově se nazývá větřák. Je to nejlépe zachovalý dřevěný větrný mlýn v České republice, navíc jediný plně funkční a v původním stavu. Postavil ho Augustin Foltýn v nedalekém Sádku v roce 1833. O pětačtyřicet let později byl prodán mlynáři Františku Romfeldovi, rozebrán a po částech přenesen na místo, kde stojí dodnes asi jeden kilometr severně od obce Litultovice na Opavsku.
Prázdniny se přehouply do druhé půlky, a než se nadějeme, je tu zase škola. Už přemýšlíte, jak dětem v nadcházejícím školním roce vylepšíte jejich svačinky?
Není to tak dávno, co se na veřejnosti řešila budoucnost Dětského ráje v Komenského sadech. V dalším velkém parku v centru Ostravy vzniká druhý areál pro rodiče s dětmi a ani ten není bez komplikací.
/FOTOGALERIE/ Sobotní zámecká kuchyňská zahrada na zámku Veltrusy přenesla návštěvníky prostřednictvím tradiční akce s názvem Dožínky hraběte Chotka do doby prarodičů. I přes neustávající déšť se od dopoledne zahrada zaplňovala dílnami a stanovišti.
Velká restaurace v centru Liberce v bývalé textilní továrně