Mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale anebo letní olympijské hry. Ideální příležitost usadit se k televizi a při sledování sportovních výkonů jen tak něco ujídat. Chuťové buňky v podobných chvílích uspokojí třeba kukuřičné krekry nebo zeleninové chipsy z Šumvaldu na Olomoucku.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.
Bankéři si dopřávali značková havana, vojáci zase fajfky. Jeden kouřil víc, jiný míň, ale kolem roku 1900 kouřili všichni. Mladí, staří, bohatí, chudí. Jihlavská tabáková továrna dávala od roku 1851 práci stovkám lidí, většinou ženám. Platilo to i za první světové války, když doma chyběla mužská ruka a všichni se strachovali, aby táta nepadl.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
/FOTO/Zákazníci, kteří dávají přednost místním výrobkům ze Slovácka, budou mít jednodušší výběr. Ten jim umožní nová značka Slovácko regionální produkt, kterou získalo prvních jedenáct držitelů.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
S kuriózním případem poničených služebních aut vajíčky a moukou se nedávno setkali policisté v České Kamenici na Děčínsku. Po několika dnech pátrání vajíčkového fantoma zadrželi, při zatýkání ale kladl nečekaný odpor.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!
Rohlíky či raženky. Jsou rychlé, zjednodušené, bez dlouhého kynutí. Křehké na povrchu, jemné uvnitř. Z těsta však můžete vytvořit i jiné oblíbené tvary. Vaší fantazii se meze nekladou. Do recpetu od Markéty Chovancové patří sádlo, které je do rohlíků nejlepší, ale použít můžete i jiný tuk.
Většina lidí, kteří u nás nakupují, už jinou mouku nechce. To mě na té práci baví nejvíc, svěřuje se mládek rodinného mlýnu v Oudoleni Jiří Kryštofek. Toho si teď všimli i porotci soutěže Český Goodwill, ve které skončili třetí.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.
Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.
Kdekdo by si řekl, že špenát patří tak maximálně ke klasickému bramboru a vajíčku. Ale kdeže. Zkuste je přeměnit v lákavé knedlíčky se špenátem. Pokrm, který potěší sportovce i malé děti. Co budete potřebovat?
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky.
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…
Pikud máte chuť na luxusní sladkou snídani, vyzkoušejte recept na úžasné lívance podle foodblogerky Markéty Chovancové. Vylepšít je můžete kokosovým mlékem. Příprava je snadná, za deset minut jsou na talíři.
Masopusty se slaví každoročně v průběhu ledna a února. Na fotografiích z masopustu v Jenišově Úzejdu v roce 1958 vidíme, že součástí masopustního průvodu bývá početná skupina maskovaných hudebníků, kteří hrají na trubky, klarinety, tahací harmoniky a buben. V Jenišově Újezdu u Bíliny už bohužel tento lidový zvyk nezažijete, obec zanikla v 70. letech z důvodu těžby uhlí.
Valentýnské ráno je výbornou příležitostí pro společnou snídani třeba v posteli. Stačí si dopředu obstarat ingredience, jako jsou kokosové mléko, banány či avokádo, a zažijete příjemný start dne. Vyzkoušejte recepty na banánové lívance nebo avokádo se slaninou a vejcem.
Vlastně si už ani nevzpomínám, jak celý ten nápad vznikl, přiznává mlynář a zemědělec Martin Chyba na otázku, kdy začal přemýšlet o tom, že by mlel vlastní mouku. Myšlenka ale dopadla na úrodnou půdu a tak svůj dávný sen zrealizoval s pomocí svojí partnerky Diany.
Vlastně si už ani nevzpomínám, jak celý ten nápad vznikl, přiznává mlynář a zemědělec Martin Chyba na otázku, kdy začal přemýšlet o tom, že by mlel vlastní mouku. Myšlenka ale dopadla na úrodnou půdu a tak svůj dávný sen zrealizoval s pomocí svojí partnerky Diany.
Čerstvé koblihy jsou velmi oblíbené snad v každé rodině. Zkuste vytvořit variantu, kterou zvládne každý. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
Nudle do polévky. Můžete je koupit v obchodě, ušetří vám práci. Pokud však ochutnáte domácí nudle, třeba podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové, na ty kupované už si ani nevzpomenete. Jejich příprava vám nezabere víc než deset minut.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.