Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Křehké rohlíky

Recept na křehké rohlíky či raženky: jde to i bez dlouhého kynutí

Rohlíky či raženky. Jsou rychlé, zjednodušené, bez dlouhého kynutí. Křehké na povrchu, jemné uvnitř. Z těsta však můžete vytvořit i jiné oblíbené tvary. Vaší fantazii se meze nekladou. Do recpetu od Markéty Chovancové patří sádlo, které je do rohlíků nejlepší, ale použít můžete i jiný tuk.  

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

Rádi pečete na Velikonoce? Fantastického beránka si můžete vyzoušet už teď

Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

Rádi pečete na Velikonoce? Fantastického beránka si můžete vyzoušet už teď

Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

Rádi pečete na Velikonoce? Fantastického beránka si můžete vyzoušet už teď

Přemýšlíte, jaký moučník nabídnout rodině o víkendu a zároveň se pomalu chystáte na Velikonoce? Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové. Její beránek vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. Přečtěte si, co vše budete potřebovat.

Dýňové brownies

Dýňové brownies, které vás odrovná dokonalou chutí

Představte si ty výrazy vašich blízkých, když okusí tuto laskominu. Štrůdl, mrkvový koláč nebo lívance, to všechno už určitě někdy jedli. Ale to snoubení chuti dýně a kvalitní čokolády je beze sporu odrovná. Zkuste s námi recept, za který se nemusí stydět ani špičková cukrárna v drahé čtvrti.

Knedlíčky se špenátem

Had, co se promění ve skvělé knedlíčky se špenátem

Kdekdo by si řekl, že špenát patří tak maximálně ke klasickému bramboru a vajíčku. Ale kdeže. Zkuste je přeměnit v lákavé knedlíčky se špenátem. Pokrm, který potěší sportovce i malé děti. Co budete potřebovat?

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

RECEPT: Velikonoční beránek od profesionální kuchařky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky.

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

RECEPT: Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…

Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

RECEPT: Velikonoční beránek profesionální valašské cukrářky

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný, a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…

Vzpomínkové fotografie z masopustu v Jenišově Újezdu u Bíliny.

Podívejte se na snímky z masopustu v Jenišově Úzejdu. Obec zanikla kvůli uhlí

Masopusty se slaví každoročně v průběhu ledna a února. Na fotografiích z masopustu v Jenišově Úzejdu v roce 1958 vidíme, že součástí masopustního průvodu bývá početná skupina maskovaných hudebníků, kteří hrají na trubky, klarinety, tahací harmoniky a buben. V Jenišově Újezdu u Bíliny už bohužel tento lidový zvyk nezažijete, obec zanikla v 70. letech z důvodu těžby uhlí.

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Potravinová soběstačnost? Zkuste jíst žaludy!  Tak jako Jan Kuba z Krnova

/FOTOGALERIE/ Na počátku pandemie jsme zažili nákupní horečku a poloprázdné regály. Politici, kteří vlastní zemědělské a potravinářské firmy, začali mluvit o potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. Také Jan Kuba z Krnova jako absolvent zemědělské školy začal přemýšlet o potravinové soběstačnosti.

Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Domácí chléb podle Maxijedlíka.

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte jej

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.