V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
I užitečné činnosti mohou být zábavné, když je děláte spolu a s úsměvem. Zapojte děti do tvorby dobrůtek. Uvidíte, že je bude bavit nejen konečné mlsání.
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Nahlédnout do historie mlynářství v regionu je možné v jednom z mála dochovaných podkrkonošských zařízení tohoto typu: ve starém potočním mlýně v Roztokách u Semil. Leží na Staroveském potoku, pramenícím pod Vysokým nad Jizerou v romantickém Fiedlerově údolí.
Odmala se Martin Chyba pohyboval v zemědělství. Když byl starší, přemýšlel, jak by mohl zrní začít využívat dál, než ho jen prodávat do výkupu. Společně s přítelkyní Dianou pak sen zrealizovali a stali se z nich na poloviční úvazek mlynáři. Nyní melou vlastní mouku pod značkou Madja
Mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale anebo letní olympijské hry. Ideální příležitost usadit se k televizi a při sledování sportovních výkonů jen tak něco ujídat. Chuťové buňky v podobných chvílích uspokojí třeba kukuřičné krekry nebo zeleninové chipsy z Šumvaldu na Olomoucku.
Mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale anebo letní olympijské hry. Ideální příležitost usadit se k televizi a při sledování sportovních výkonů jen tak něco ujídat. Chuťové buňky v podobných chvílích uspokojí třeba kukuřičné krekry nebo zeleninové chipsy z Šumvaldu na Olomoucku.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.
Bankéři si dopřávali značková havana, vojáci zase fajfky. Jeden kouřil víc, jiný míň, ale kolem roku 1900 kouřili všichni. Mladí, staří, bohatí, chudí. Jihlavská tabáková továrna dávala od roku 1851 práci stovkám lidí, většinou ženám. Platilo to i za první světové války, když doma chyběla mužská ruka a všichni se strachovali, aby táta nepadl.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
/FOTO/Zákazníci, kteří dávají přednost místním výrobkům ze Slovácka, budou mít jednodušší výběr. Ten jim umožní nová značka Slovácko regionální produkt, kterou získalo prvních jedenáct držitelů.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
S kuriózním případem poničených služebních aut vajíčky a moukou se nedávno setkali policisté v České Kamenici na Děčínsku. Po několika dnech pátrání vajíčkového fantoma zadrželi, při zatýkání ale kladl nečekaný odpor.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Pečete na Velikonoce? Vyzkoušejte zdravější formu tradičních receptů z celozrnné špaldové mouky. Pět snadných velikonočně laděných receptů nám zaslala Pavlína Podloučková. Jsou odzkoušené, rychlé a zvládnete je hravě i s dětmi.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!