Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Těstoviny s dýňovou omáčkou a se špenátem

Halloweenský strašák i zdravá potravina. Zkuste neobvyklé recepty z dýně

Dýní je těžké se nabažit. Existují jich stovky druhů a chutnají skvěle ve slaných i sladkých jídlech. Proto stojí za to, objevovat i ty méně „profláknuté“, aby vaše variace získaly nový náboj a poznali jste nové chutě. Protože dýně jsou v listopadovém pošmournu opravdovým potěšením.

Petra Burianová vyhrála celorepublikovou soutěž amatérských pekařů v roce 2020

Na skvělý recept postačí i jen čtyři suroviny, říká Petra Burianová

Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.

Hmyz je potravou budoucnosti

Párek z červů? Ta doba se blíží, říkají čeští výrobci hmyzu

Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.

Zpestření jídelníčku nemusí být alchymie

Zdravé mlsání? Zvládnete to snadno doma

Léto končí, děti usedají do školních lavic, dva roky prázdnin Julese Verna se skoro splnily. Mnoho se změnilo, ale některé věci jsou stálé, například radost z dobrého jídla. Když se výuka střídá opět s přestávkami, děti mají hlad. Hlavně mají chuť mlsat nejenom ve škole, ale také doma.

Želatinoví medvídci

Udělejte z dětí pohádkové kuchtíky

I užitečné činnosti mohou být zábavné, když je děláte spolu a s úsměvem. Zapojte děti do tvorby dobrůtek. Uvidíte, že je bude bavit nejen konečné mlsání.

Nahlédnout do historie mlynářství v regionu je možné v jednom z mála dochovaných podkrkonošských zařízení tohoto typu: ve starém potočním mlýně v Roztokách u Semil.

Klapání Roztockého mlýna zastavili po staletích až nacisté

Nahlédnout do historie mlynářství v regionu je možné v jednom z mála dochovaných podkrkonošských zařízení tohoto typu: ve starém potočním mlýně v Roztokách u Semil. Leží na Staroveském potoku, pramenícím pod Vysokým nad Jizerou v romantickém Fiedlerově údolí.

Produkty šumvaldského střediska výroby snacků Bersi a BAG

Krekry, křupky, chipsy. Firma z Olomoucka zásobuje pochoutkami celou Evropu

Mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale anebo letní olympijské hry. Ideální příležitost usadit se k televizi a při sledování sportovních výkonů jen tak něco ujídat. Chuťové buňky v podobných chvílích uspokojí třeba kukuřičné krekry nebo zeleninové chipsy z Šumvaldu na Olomoucku.

Produkty šumvaldského střediska výroby snacků Bersi a BAG

Krekry, křupky, chipsy. Firma z Šumvaldu zásobuje pochoutkami celou Evropu

Mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale anebo letní olympijské hry. Ideální příležitost usadit se k televizi a při sledování sportovních výkonů jen tak něco ujídat. Chuťové buňky v podobných chvílích uspokojí třeba kukuřičné krekry nebo zeleninové chipsy z Šumvaldu na Olomoucku.

Legendární vdolečky

Legendární vdolečky: recept není složitý a výsledek je skvostný

Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.

Každodenní jihlavský obrázek z časů Rakousko-Uherska: Ženy odcházejí domů z ranní směny v tabákové továrně.

Jihlavská "tabačka" dávala práci stovkám lidí, před 105 lety v ní bylo dusno

Bankéři si dopřávali značková havana, vojáci zase fajfky. Jeden kouřil víc, jiný míň, ale kolem roku 1900 kouřili všichni. Mladí, staří, bohatí, chudí. Jihlavská tabáková továrna dávala od roku 1851 práci stovkám lidí, většinou ženám. Platilo to i za první světové války, když doma chyběla mužská ruka a všichni se strachovali, aby táta nepadl.

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.

Štika na smetaně

Svůj život zasvětil rybám. Vyzkoušejte recepty z nové knihy Miloše Štěpničky

Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.