Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži.

Jak vyhnat moly ze skříní nebo ze spíže? S těmito triky se jich konečně zbavíte

I když neštípou, nebodají, otravně nebzučí ani nepřenášejí žádné nemoci, mohou vám tito nenápadní motýlci pěkně znepříjemnit život a nadělat doma pohromu. Ať už vám kolem hlavy prolétl mol šatní nebo mol potravinový, je to jasný signál vyrazit do boje. Jak je od sebe poznáte? Jak se účinně zbavit molů v kuchyni nebo ve vaší šatní skříni? Co moly odpuzuje a jaká preventivní opatření udělat, aby už se nevrátili? Jak se k vám vlastně moli dostali a jak dlouho trvá, než se vylíhne mol?

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Bučovice 1645: dobývání zámku

Bučovičtí si připomněli bitvu se Švédy. Podívejte se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Evropa byla tehdy rozdělena na dva nesmiřitelné tábory, katolický a protestanský. V jejich soupeření nešlo jen o víru, ale především o rozdělení sféry vlivu nad zeměmi starého kontinentu, tedy o politickou moc. Tento příběh se line z reproduktoru na improvizovaném bojišti před zámkem v Bučovicích na Vyškovsku, kde se v sobotu uskutečnila rekonstrukce bitvy, v níž císařská vojska přepadla švédské dělostřelce. Právě ti totiž před téměř čtyři sta lety město vyplenili a pokusili se bučovický zámek dobýt.

Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Martin Komárek

Šplhnul si u lidu i Lidlu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula nám dojednal mouku za 12,90. Možná si na to dal domácí návykovou látku.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Vánoční nákup, čokoládové kolekce. Ilustrační snímek.

Testovací nákup v Teplicích: Kde měli nejlevnější věci pro salát a vánočku?

/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.

Ilustrační foto

Maso, nebo léky? Drahota dopadá na lidi z Havlíčkobrodska se speciální dietou

Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.