Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Vánoční nákup, čokoládové kolekce. Ilustrační snímek.

Testovací nákup v Teplicích: Kde měli nejlevnější věci pro salát a vánočku?

/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.

Ilustrační foto

Maso, nebo léky? Drahota dopadá na lidi z Havlíčkobrodska se speciální dietou

Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.

Ilustrační snímek

Maso, mouka, nebo léky? Drahota v Česku tvrdě dopadá na nemocné s dietami

Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.

Telecí krk

Oběd jako od šéfkuchaře. Příprava pečeného telecího krku vyžaduje trpělivost

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso. 

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Nosatci jsou drobný hmyz, který si často přinesete domů už z obchodu.

Tyto druhy miniaturního hmyzu možná máte doma. Žijí i tam, kde je uklizeno

I když si často myslíme, že naše domácnost je dokonale uklizená, někdy nás překvapí drobný lezoucí hmyz na stěně, zemi, v koupelně, ale i poletující hmyz v kuchyni. Někteří jedinci jsou prakticky neškodní, ale jejich přítomnost nám není příjemná, jiní dokážou způsobit alergické reakce, ale i věcné škody na majetku. Pojďte se podívat, kteří to jsou a jak se jich zbavíte.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Větrný mlýn na Cholticích. 27. srpna 2022, Litultovice - Choltice.

Němý svědek historie: Větrný mlýn na Cholticích se řadí ke špičce v oboru

Jak se v dávných i poměrně ještě nedávných dobách mlela mouka, celý proces od navezení obilí až po napytlování sypké suroviny a jak vlastně vůbec vypadala taková práce mlynáře, která rozhodně nebyla ničím jednoduchým, to vše se dozví návštěvníci ve větrném mlýně na Cholticích, které jsou místní částí městyse Litultovice na Opavsku.

Větrný mlýn na Cholticích. 27. srpna 2022, Litultovice - Choltice.

Němý svědek historie: Větrný mlýn na Opavsku se řadí ke špičce v oboru

Jak se v dávných i poměrně ještě nedávných dobách mlela mouka, celý proces od navezení obilí až po napytlování sypké suroviny a jak vlastně vůbec vypadala taková práce mlynáře, která rozhodně nebyla ničím jednoduchým, to vše se dozví návštěvníci ve větrném mlýně na Cholticích, které jsou místní částí městyse Litultovice na Opavsku.