Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Německé perníčky pfeffernüsse

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.

Zvyk pískem vysypávat ornamenty se dostalo do Seznamu nemateriálních statků Jihomoravského kraje.

Magie psaná pískem a moukou. Ornamenty ze Šardic a Hovoran jsou pokladem kultury

Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihomoravského kraje se rozrostl o další tradici, a tou je zvyk pískem vysypávaných ornamentů, která se dědí z pokolení na pokolení v Šardicích a Hovoranech.Zápis tradice do Seznamu nemateriálních statků Jihomoravského kraje schválila rada Jihomoravského kraje. Na seznamu už je mimo jiné Slovácký verbuňk, technologie výroby modrotisku ze Strážnice a na konci roku bude taktéž schválená Zlatá sobota - praxe v průběhu mariánské pouti v Žarošicích. Děkujeme paní Věře Colledani z Vlastivědného muzea Kyjov za dnešní příspěvek.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví i pečivo podraží. Ceny letí vzhůru, zdražuje mouka i energie

Dražší mouka a stoupající ceny za energie – to jsou dvě z hlavních příčin, kvůli nimž byli pekaři a cukráři donuceni k nepopulárnímu kroku jménem zdražování. Na rohlík pod dvě koruny zapomeňte a ceny vánočního cukroví také výrazně vzrostou. A někde dokonce přeruší tradici a cukroví na Vánoce péct nebudou.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Těstoviny s dýňovou omáčkou a se špenátem

Halloweenský strašák i zdravá potravina. Zkuste neobvyklé recepty z dýně

Dýní je těžké se nabažit. Existují jich stovky druhů a chutnají skvěle ve slaných i sladkých jídlech. Proto stojí za to, objevovat i ty méně „profláknuté“, aby vaše variace získaly nový náboj a poznali jste nové chutě. Protože dýně jsou v listopadovém pošmournu opravdovým potěšením.

Petra Burianová vyhrála celorepublikovou soutěž amatérských pekařů v roce 2020

Na skvělý recept postačí i jen čtyři suroviny, říká Petra Burianová

Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.

Hmyz je potravou budoucnosti

Párek z červů? Ta doba se blíží, říkají čeští výrobci hmyzu

Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.

Zpestření jídelníčku nemusí být alchymie

Zdravé mlsání? Zvládnete to snadno doma

Léto končí, děti usedají do školních lavic, dva roky prázdnin Julese Verna se skoro splnily. Mnoho se změnilo, ale některé věci jsou stálé, například radost z dobrého jídla. Když se výuka střídá opět s přestávkami, děti mají hlad. Hlavně mají chuť mlsat nejenom ve škole, ale také doma.