Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Jídlo ve veganské restauraci Loving Hut

Utopenec z fazolí, losos z mrkve. O alternativy masa bude zájem i kvůli cenám

Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Velikonoční beránci. Ilustrační snímek

Velikonoční pečení se Čechům prodraží. Nejvíce vzrostla cena polohrubé mouky

Ingredience na velikonoční pečení v akčních letácích podle analýzy společnosti Česká distribuční meziročně zdražily průměrně o 22 procent. Z vybraného zboží nejvíce vzrostla cena pšeničné polohrubé mouky, a to o 57 procent. Zatímco loni na Velikonoce jí kilogram lidé ve slevě sehnali za 11,4 koruny, letos za ni v akci zaplatí v průměru 17,9 koruny.

Výstava Kreslené pověsti Moravského krasu se přesunula z Muzea Blanenska do Domu přírody Moravského krasu, kde bude až do konce června.

Pověsti z Moravského krasu. Nepoctivost stála sloupského mlynáře život i duši

Poslední červnový čtvrtek roku 2021 se v Muzeu Blanenska uskutečnily dvě vernisáže výstav. Jedna z nich byla Kreslené pověsti z Moravského krasu. Na čtrnácti panelech jsou v ní prezentovány klasické pověsti z pera Karly Bufkové Wankelové, které vyšly v knize pověstí Z Ječmínkovy říše. Doplěné byly kratšími povídkami, perokresbami a vtipnými historkami Arnošta Bechra z Ráječka na Blanensku. V následujících čtrnácti týdnech přináší Deník čtenářům plnou verzi pověstí od pana Bechra. První pověst s názvem Hřebnáč pojednává o legendě vážící se ke skalnímu útvaru nacházejícímu se naproti vchodu do Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.

Zdražení pšenice zvýší cenu mouky i pečiva

Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.

Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pomáhá sousedům přežít ve válečných podmínkách už osmý rok. Chce pomáhat dál, ale dosloužilo mu auto.

Cestovatel z Krnova: I drobný příspěvek je důležitý pro těžce zkoušené Ukrajince

Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny žije ve válečných podmínkách už osmý rok. Všechny střechy a okna v okolí zničily dělostřelecké útoky. Spousta lidí zde přišla o dům, o práci i příjmy. Penzijní systém kolabuje. S pomocí českých partnerů se Olegovi podařilo vybudovat pekárnu. S týmem dobrovolníků rozváží chleba, vodu, oblečení i jídlo. Evakuují invalidy a seniory z neobyvatelných domů.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Německé perníčky pfeffernüsse

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.

Zvyk pískem vysypávat ornamenty se dostalo do Seznamu nemateriálních statků Jihomoravského kraje.

Magie psaná pískem a moukou. Ornamenty ze Šardic a Hovoran jsou pokladem kultury

Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihomoravského kraje se rozrostl o další tradici, a tou je zvyk pískem vysypávaných ornamentů, která se dědí z pokolení na pokolení v Šardicích a Hovoranech.Zápis tradice do Seznamu nemateriálních statků Jihomoravského kraje schválila rada Jihomoravského kraje. Na seznamu už je mimo jiné Slovácký verbuňk, technologie výroby modrotisku ze Strážnice a na konci roku bude taktéž schválená Zlatá sobota - praxe v průběhu mariánské pouti v Žarošicích. Děkujeme paní Věře Colledani z Vlastivědného muzea Kyjov za dnešní příspěvek.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví i pečivo podraží. Ceny letí vzhůru, zdražuje mouka i energie

Dražší mouka a stoupající ceny za energie – to jsou dvě z hlavních příčin, kvůli nimž byli pekaři a cukráři donuceni k nepopulárnímu kroku jménem zdražování. Na rohlík pod dvě koruny zapomeňte a ceny vánočního cukroví také výrazně vzrostou. A někde dokonce přeruší tradici a cukroví na Vánoce péct nebudou.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.