Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Větrný mlýn na Cholticích. 27. srpna 2022, Litultovice - Choltice.

Němý svědek historie: Větrný mlýn na Opavsku se řadí ke špičce v oboru

Jak se v dávných i poměrně ještě nedávných dobách mlela mouka, celý proces od navezení obilí až po napytlování sypké suroviny a jak vlastně vůbec vypadala taková práce mlynáře, která rozhodně nebyla ničím jednoduchým, to vše se dozví návštěvníci ve větrném mlýně na Cholticích, které jsou místní částí městyse Litultovice na Opavsku.

Větrný mlýn na Cholticích. 27. srpna 2022, Litultovice - Choltice.

Němý svědek historie: Větrný mlýn na Opavsku se řadí ke špičce v oboru

Jak se v dávných i poměrně ještě nedávných dobách mlela mouka, celý proces od navezení obilí až po napytlování sypké suroviny a jak vlastně vůbec vypadala taková práce mlynáře, která rozhodně nebyla ničím jednoduchým, to vše se dozví návštěvníci ve větrném mlýně na Cholticích, které jsou místní částí městyse Litultovice na Opavsku.

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Až do konce léta budou součástí výstavy Bohové a hrdinové v jičínském muzeu workshopy z každodenní činností lidí v době bronzové.

OBRAZEM: Co jedli bohové a hrdinové doby bronzové? Kilo mouky drtili tři hodiny

Jídlo, jeho shánění a příprava je odpradávna jedním z nejdůležitějších prvků lidského života. Dnes už je velmi těžké si představit, jak se s přípravou pokrmů s omezenými znalostmi a za pomoci pouze primitivních nástrojů potýkali lidé v dobách pravěku. Autoři výstavy Bohové a hrdinové v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně se rozhodli tuto zkušenost návštěvníkům zprostředkovat a na celý srpen připravili sérii workshopů zaměřených na každodenní činnosti lidí v době bronzové. A začali právě jídlem.

Bramborová buchta s gothajem

Sedm receptů ze západu Čech

Vyzkoušejte tyto pokrmy. O tipy a recepty se podělili čtenáři Deníku napříč Plzeňským a Karlovarským krajem.

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení

Šest balíčků mouky, a dost. Obchody omezují prodeje surovin na pečení

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení. V některých tuzemských řetězcích se totiž v minulém týdnu objevily nápisy omezující nákup vybraných potravin na určitý počet. Takové opatření je běžné u slevových akcí, tentokrát se ale nápisy objevily také u nezlevněného zboží z citlivých komodit, jako je mouka či olej.   

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin. Právě té se inflace dotkla výrazně, ve srovnání s předchozím rokem zdražila o 79 procent.

Rekordní inflace v ČR: Raketově zdražily mouka, máslo, uhlí i další položky

Mouka, máslo, olej, ale i pohonné hmoty, plyn či uhlí. Problematická na současné inflaci není jen její rekordní výše, která v květnu poskočila z dubnových 14,2 procenta na rovných 16 procent, ale hlavně skutečnost, že ji ženou vpřed ty nejzákladnější potraviny, energie a bydlení. Za cukr, mouku ani benzin zkrátka žádná levnější alternativa není.

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Jídlo ve veganské restauraci Loving Hut

Utopenec z fazolí, losos z mrkve. O alternativy masa bude zájem i kvůli cenám

Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Velikonoční beránci. Ilustrační snímek

Velikonoční pečení se Čechům prodraží. Nejvíce vzrostla cena polohrubé mouky

Ingredience na velikonoční pečení v akčních letácích podle analýzy společnosti Česká distribuční meziročně zdražily průměrně o 22 procent. Z vybraného zboží nejvíce vzrostla cena pšeničné polohrubé mouky, a to o 57 procent. Zatímco loni na Velikonoce jí kilogram lidé ve slevě sehnali za 11,4 koruny, letos za ni v akci zaplatí v průměru 17,9 koruny.

Výstava Kreslené pověsti Moravského krasu se přesunula z Muzea Blanenska do Domu přírody Moravského krasu, kde bude až do konce června.

Pověsti z Moravského krasu. Nepoctivost stála sloupského mlynáře život i duši

Poslední červnový čtvrtek roku 2021 se v Muzeu Blanenska uskutečnily dvě vernisáže výstav. Jedna z nich byla Kreslené pověsti z Moravského krasu. Na čtrnácti panelech jsou v ní prezentovány klasické pověsti z pera Karly Bufkové Wankelové, které vyšly v knize pověstí Z Ječmínkovy říše. Doplěné byly kratšími povídkami, perokresbami a vtipnými historkami Arnošta Bechra z Ráječka na Blanensku. V následujících čtrnácti týdnech přináší Deník čtenářům plnou verzi pověstí od pana Bechra. První pověst s názvem Hřebnáč pojednává o legendě vážící se ke skalnímu útvaru nacházejícímu se naproti vchodu do Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.

Zdražení pšenice zvýší cenu mouky i pečiva

Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.

Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pomáhá sousedům přežít ve válečných podmínkách už osmý rok. Chce pomáhat dál, ale dosloužilo mu auto.

Cestovatel z Krnova: I drobný příspěvek je důležitý pro těžce zkoušené Ukrajince

Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny žije ve válečných podmínkách už osmý rok. Všechny střechy a okna v okolí zničily dělostřelecké útoky. Spousta lidí zde přišla o dům, o práci i příjmy. Penzijní systém kolabuje. S pomocí českých partnerů se Olegovi podařilo vybudovat pekárnu. S týmem dobrovolníků rozváží chleba, vodu, oblečení i jídlo. Evakuují invalidy a seniory z neobyvatelných domů.