Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Víte, jak se mlela mouka v pravěku? Zkuste to v zábřežském muzeu

Vývoj lidských obydlí do přelomu letopočtu nabízí formou výstavy zábřežské muzeum. Malým i velkým zájemcům názorně ukazuje, jak se žilo a bydlelo v pravěku. Stavby zachycuje jak na fotografiích, tak i v jejich skutečné podobě. Zároveň připomíná činnosti, které se k této době váží.

Víte, jak se mlela mouka v pravěku? Zkuste to v zábřežském muzeu

Vývoj lidských obydlí do přelomu letopočtu nabízí formou výstavy zábřežské muzeum. Malým i velkým zájemcům názorně ukazuje, jak se žilo a bydlelo v pravěku. Stavby zachycuje jak na fotografiích, tak i v jejich skutečné podobě. Zároveň připomíná činnosti, které se k této době váží.

Pravěké mletí mouky? Zapotíte se

Plzeň – Vyzkoušet si, jak se mele mouka z obilí na kamenném drtidle, a pak si z hrubé, dnes žádané celozrnné mouky, upéct jednoduché placky mohli v sobotu zájemci v Západočeském muzeu v Plzni.

Chleba jíme méně než kdysi. Kvůli neúrodě zdraží

/INFOGRAFIKA/ Chleba musí nejen pěkně vypadat. Má být i propečený, aby při poklepání na spodní stranu zazvonil. „Propečenost je velmi důležitá, protože pak vydrží delší dobu,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Zákazníci si ovšem nyní budou muset připlatit. Mlynáři vzhledem k horší úrodě zvýšili o pětinu cenu mouky.

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

Most se zhroutil jako by byl z mouky. Silnice zmizela a já padal, popsali svědci

Rozpadl se, jako by jeho konstrukce byla z mouky, popsala pád Morandiho mostu jedna z obyvatelek Janova. Podle jiných zřícení mostu bezprostředně předcházel úder blesku. Několik osob z trosek viaduktu takřka zázračně vyvázlo nebo jen těsně před neštěstím uniklo. Jiní takové štěstí neměli. Janovská policie dnes potvrdila, že při neštěstí zahynulo 42 osob. 

Keltové na Veveří oslavovali sklizeň. Návštěvníci si zkusili ruční výrobu mouky

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Mladá žena tře malým kamenem o kamennou desku a drtí obilí. Snaží se vyrobit mouku jako kdysi Keltové. Opodál stojí stylové řemeslnické krámky, kolem procházejí lidé v dobových kostýmech. Návštěvník brněnského hradu Veveří si v sobotu kolem poledne připadá jako v době před dvěma a půl tisíci lety. Koná se tam tradiční keltský festival Lughnasad, který oslavuje sklizeň.

Unikátní historický mlýn v Mikulovicích bude znovu mlít mouku

Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů z popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.

Unikátní historický mlýn v Mikulovicích bude znovu mlít mouku

Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.

Unikátní historický mlýn v Mikulovicích bude znovu mlít mouku

Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.

Potraviny z Opavska se mohou pochlubit prestižním oceněním

Mouka a mléko z Opavska se pyšní značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Z osmi přihlášených produktů ji hodnotitelská komise v tomto týdnu přiznala též Vítkovské zemědělské společnosti za BIO Mléko kozí a hladké pšeničné mouce speciál z Mlýna Herber v opavské městské části Vávrovice.

Červená se červená. Jahodová sezona je tady!

Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.

V kůži starých Slovanů. U Staré huti se sešli milovníci historie

Adamov /FOTOGALERIE, VIDEO/– Naučit se hlaholici, umlít mouku v žernovu nebo zkusit vykřesat oheň pomocí troudu a křesadla. To vše a mnohem víc bylo možné zkusit v sobotu v Josefovském údolí nedaleko Adamova. Již po osmnácté se tam totiž konala akce nazvaná Slované na huti.

Žena hasila oheň moukou

Horšovský Týn – Ve středu v podvečer vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horšovského Týna do Vančurovy ulice, kde v jedné bytové jednotce vzplála část kuchyně. Majitelce bytu se na plotně vznítil vařící olej.

Procházku vyškovským zooparkem provoněl čerstvě upečený chléb

Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.

Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Tvarohová štola

Tvarohová štola s kandovaným ovocem

Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.

Linecká jablíčka

Linecká jablíčka

Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.

Piňa colada

Piňa colada

Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.

Vaflové oválky

Vaflové oválky s nutellou

Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.

Upečte si originální kváskovou vánočku

Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Amarettové trubičky

Amarettové trubičky

Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.

Hoblovačky

Hoblovačky

Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?

Pudinkové rohlíčky

Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.