Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.
Adamov /FOTOGALERIE, VIDEO/– Naučit se hlaholici, umlít mouku v žernovu nebo zkusit vykřesat oheň pomocí troudu a křesadla. To vše a mnohem víc bylo možné zkusit v sobotu v Josefovském údolí nedaleko Adamova. Již po osmnácté se tam totiž konala akce nazvaná Slované na huti.
Poslední výrazná památka na děčínské pekárny na Starém Městě tento týden zmizela. Mohutný výbuch odstřelil silo, ve kterém pekaři skladovali mouku. Místo pekáren by v budoucnu měl vyrůst strojírenský podnik.
Rokycany – Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v rokycanském pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Horšovský Týn – Ve středu v podvečer vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horšovského Týna do Vančurovy ulice, kde v jedné bytové jednotce vzplála část kuchyně. Majitelce bytu se na plotně vznítil vařící olej.
Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.
Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.
Vysoké Mýto - „Půl kila hrášku a špaldovou mouku. A semínka na chleba,“ říká u pultu starší žena a vytahuje plátěné pytlíčky. „Přivoňte si a ochutnejte,“ otevírá velkou sklenici sušeného ovoce Šárka Michalcová.
Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.
Vánoce bez sladkého cukroví? To snad ani nejde… jenže jak se vyhnout všem těm prázdným kaloriím a tukovým faldíkům, které se objeví ihned po Novém roce? Jednoduše, začněte zdravě péct. Poradíme vám, jak na to.