Vývoj lidských obydlí do přelomu letopočtu nabízí formou výstavy zábřežské muzeum. Malým i velkým zájemcům názorně ukazuje, jak se žilo a bydlelo v pravěku. Stavby zachycuje jak na fotografiích, tak i v jejich skutečné podobě. Zároveň připomíná činnosti, které se k této době váží.
Vývoj lidských obydlí do přelomu letopočtu nabízí formou výstavy zábřežské muzeum. Malým i velkým zájemcům názorně ukazuje, jak se žilo a bydlelo v pravěku. Stavby zachycuje jak na fotografiích, tak i v jejich skutečné podobě. Zároveň připomíná činnosti, které se k této době váží.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Plzeň – Vyzkoušet si, jak se mele mouka z obilí na kamenném drtidle, a pak si z hrubé, dnes žádané celozrnné mouky, upéct jednoduché placky mohli v sobotu zájemci v Západočeském muzeu v Plzni.
Ještě před dvěma měsíci se mohlo zdát, že z houbové sezony nebude nic. V první záříjové dny nakonec zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
/INFOGRAFIKA/ Chleba musí nejen pěkně vypadat. Má být i propečený, aby při poklepání na spodní stranu zazvonil. „Propečenost je velmi důležitá, protože pak vydrží delší dobu,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Zákazníci si ovšem nyní budou muset připlatit. Mlynáři vzhledem k horší úrodě zvýšili o pětinu cenu mouky.
Při příležitosti Světového dne chleba, který připadá na 16. října, jsme pro vás připravili jednoduché a chutné recepty na slané pečivo spolu s manuálem, jak zvládnout kváskové pečení.
Při příležitosti Světového dne chleba, který připadá na 16. října, jsme pro vás připravili jednoduché a chutné recepty na slané pečivo spolu s manuálem, jak zvládnout kváskové pečení.
Most - Čile na internetu obchodovala jedna žena ve věku 29 let. Nabízela v prodeji nejrůznější věci, například fotoaparáty, dětský nábytek, značkovou kabelku.
Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.
Rozpadl se, jako by jeho konstrukce byla z mouky, popsala pád Morandiho mostu jedna z obyvatelek Janova. Podle jiných zřícení mostu bezprostředně předcházel úder blesku. Několik osob z trosek viaduktu takřka zázračně vyvázlo nebo jen těsně před neštěstím uniklo. Jiní takové štěstí neměli. Janovská policie dnes potvrdila, že při neštěstí zahynulo 42 osob.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Mladá žena tře malým kamenem o kamennou desku a drtí obilí. Snaží se vyrobit mouku jako kdysi Keltové. Opodál stojí stylové řemeslnické krámky, kolem procházejí lidé v dobových kostýmech. Návštěvník brněnského hradu Veveří si v sobotu kolem poledne připadá jako v době před dvěma a půl tisíci lety. Koná se tam tradiční keltský festival Lughnasad, který oslavuje sklizeň.
Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů z popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.
Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.
Ta stavba na první pohled připomíná starou tovární budovu. Velké dřevěné kolo z druhé strany objektu však napoví, že se jedná o mlýn. Po desetiletích chátrání a devastace vstává z iniciativy současných majitelů popela. Pracuje na tom restaurátor David Veverka.
Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.
Mouka a mléko z Opavska se pyšní značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Z osmi přihlášených produktů ji hodnotitelská komise v tomto týdnu přiznala též Vítkovské zemědělské společnosti za BIO Mléko kozí a hladké pšeničné mouce speciál z Mlýna Herber v opavské městské části Vávrovice.
Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.
Adamov /FOTOGALERIE, VIDEO/– Naučit se hlaholici, umlít mouku v žernovu nebo zkusit vykřesat oheň pomocí troudu a křesadla. To vše a mnohem víc bylo možné zkusit v sobotu v Josefovském údolí nedaleko Adamova. Již po osmnácté se tam totiž konala akce nazvaná Slované na huti.
Poslední výrazná památka na děčínské pekárny na Starém Městě tento týden zmizela. Mohutný výbuch odstřelil silo, ve kterém pekaři skladovali mouku. Místo pekáren by v budoucnu měl vyrůst strojírenský podnik.
Rokycany – Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v rokycanském pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Horšovský Týn – Ve středu v podvečer vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horšovského Týna do Vančurovy ulice, kde v jedné bytové jednotce vzplála část kuchyně. Majitelce bytu se na plotně vznítil vařící olej.
Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.
Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.
Vysoké Mýto - „Půl kila hrášku a špaldovou mouku. A semínka na chleba,“ říká u pultu starší žena a vytahuje plátěné pytlíčky. „Přivoňte si a ochutnejte,“ otevírá velkou sklenici sušeného ovoce Šárka Michalcová.
Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?