Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Hoblovačky

Hoblovačky

Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?

Pudinkové rohlíčky

Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.  

Čokoládové preclíky

Čokoládové preclíky

Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.

Berlínská esíčka

Berlínská esíčka

Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Rumové koláčky

Rumové koláčky

Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.

Žabí hubky

Žabí hubky

Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.

Mrkváčky

Mrkváčky

Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.  

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Madlenky

Madlenky

Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.

Smetanové sušenky

Smetanové sušenky

Křehké sušenky libovolných tvarů patří k těm "zdravějším" - nepřidáváme do nich cukr, a jediným kalorickým strašákem je tak na nich karamelová poleva.

Bílé myšky

Bílé myšky

Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.  

Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.  

Kokosové mušle

Plněné kokosové mušle

Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Pečeme zdravě

5 kroků, jak mít zdravější cukroví

Vánoce bez sladkého cukroví? To snad ani nejde… jenže jak se vyhnout všem těm prázdným kaloriím a tukovým faldíkům, které se objeví ihned po Novém roce? Jednoduše, začněte zdravě péct. Poradíme vám, jak na to.

Pečte zdravěji! Bez lepku

Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.

Ovesné cookies

Ovesné cookies s brusinkami

Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček. 

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Mlynáři pokřtili novou knihu moukou

Písek - Moukou ze středověkého mlýna v Hoslovicích pokřtili v přednáškovém sále Prácheňského muzea bývalí a současní majitelé mlýnů knihu Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček.

Lidé si mohou adoptovat okno z kostela fařáře Toufara

Ledečsko – Lidé z celé republiky pomáhají zachránit secesní okenní vitráže z kostela svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka. Okna nechal kdysi ze skromných zdrojů zdejších lidí a za příslib kvalitní mouky zhotovit páter Josef Toufar. Díky veřejné sbírce se teď vrací zpět na místo, kde vznikla.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Mlynář musí mít sílu i umět seřizovat stroje. A být zároveň uklízeč

Stojím před masivním strojem, do kterého vede spousta trubek. Průzory vidím, jak se v nich posouvají zrna či létá šedý prášek. Mnohametrákové zařízení je právě v běhu. Kromě hluku o tom svědčí i chvění bytelné betonové podlahy. Stroj přede mnou je mlýn a tvoří srdce celé budovy biomlýna ve Starém Městě. Cesta od zrnka obilí k mouce je však mnohem složitější.

Centrumka: soudný den se blíží

Už v polovině srpna bude znám nový nájemce restaurace Astoria, takzvané Centrumky (dříve kavárna Centrum), na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

V Ideonu soutěžily chleby. I ty bez mouky

Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.

Kuželovský „větrák“ ukázal Rok na vsi. Děti si namlely mouku

Kuželov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Slavnostně nazdobený vánoční stromek a vůně perníčků v půlce května? Leckterý návštěvník Větrného mlýna v Kuželově by se v sobotu podivil. Tedy alespoň ten, který by nevěděl, že se v areálu národní kulturní památky odehrává zábavně naučný program pro rodiny s dětmi Rok na vsi. „Ukazujeme při něm práce a zvyklosti hospodářského roku," uvedla muzejní pedagožka Technického muzea v Brně Alena Najbertová.

Děti si v pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo

Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.