Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

čokoládový koláč s hruškami

Pečte zdravěji! Bez lepku

Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.

Ovesné cookies

Ovesné cookies s brusinkami

Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček. 

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Křest knihy Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček

Mlynáři pokřtili novou knihu moukou

Písek - Moukou ze středověkého mlýna v Hoslovicích pokřtili v přednáškovém sále Prácheňského muzea bývalí a současní majitelé mlýnů knihu Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček.

Demontáž první vitráže v kostele svatého Víta.

Lidé si mohou adoptovat okno z kostela fařáře Toufara

Ledečsko – Lidé z celé republiky pomáhají zachránit secesní okenní vitráže z kostela svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka. Okna nechal kdysi ze skromných zdrojů zdejších lidí a za příslib kvalitní mouky zhotovit páter Josef Toufar. Díky veřejné sbírce se teď vrací zpět na místo, kde vznikla.

Internista příbramské nemocnice Filip Závada.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Mlýn společnosti PRO-BIO ve Starém Městě

Mlynář musí mít sílu i umět seřizovat stroje. A být zároveň uklízeč

Stojím před masivním strojem, do kterého vede spousta trubek. Průzory vidím, jak se v nich posouvají zrna či létá šedý prášek. Mnohametrákové zařízení je právě v běhu. Kromě hluku o tom svědčí i chvění bytelné betonové podlahy. Stroj přede mnou je mlýn a tvoří srdce celé budovy biomlýna ve Starém Městě. Cesta od zrnka obilí k mouce je však mnohem složitější.

Kdysi vyhlášenou restauraci Astoria (dříve kavárna Centrum) čeká rozsáhlá rekonstrukce, kterou provede nový nájemce. Ten bude znám v polovině srpna.

Centrumka: soudný den se blíží

Už v polovině srpna bude znám nový nájemce restaurace Astoria, takzvané Centrumky (dříve kavárna Centrum), na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

Dny chleba v Pardubicích.

V Ideonu soutěžily chleby. I ty bez mouky

Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.

Děti v areálu Větrného mlýna v Kuželově poznaly zemědělské práce, které je třeba na poli a v hospodářství během roku zvládnout.

Kuželovský „větrák“ ukázal Rok na vsi. Děti si namlely mouku

Kuželov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Slavnostně nazdobený vánoční stromek a vůně perníčků v půlce května? Leckterý návštěvník Větrného mlýna v Kuželově by se v sobotu podivil. Tedy alespoň ten, který by nevěděl, že se v areálu národní kulturní památky odehrává zábavně naučný program pro rodiny s dětmi Rok na vsi. „Ukazujeme při něm práce a zvyklosti hospodářského roku," uvedla muzejní pedagožka Technického muzea v Brně Alena Najbertová.

Děti si v kladenské pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo.

Děti si v pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo

Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.

Pečeme s Deníkem

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

Den otevřených dveří nově zrekonstruovaných prostor Potravinové banky Liberec proběhl 7. března 2017. Na snímku ředitel Potravinové banky Liberec Josef Vlček.

Liberecká potravní banka rozšířila své prostory

Liberec – Více mouky, rýže, těstovin a hlavně mražených potravin se od letošního roku vejde do Potravinové banky Liberec (PBL). Ta sice stále sídlí v budově bývalé pošty v Rochlici, ale díky rozsáhlé rekonstrukci rozšířila uskladňovací prostory.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Tři kuchařky pekly ve Slováckém muzeu vdolečky a makovníčky.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Petr Pilát, mistr republiky, při triku v Poříčí nad Sázavou.

Pilník předčil Mouku a je mistrem

Poříčí nad Sázavou – Freestyle motokrosař Petr „Pilník" Pilát obhájil celkové prvenství v českém šampionátu. V Poříčí nad Sázavou ovládl druhý letošní závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu, na druhém místě skočil Libor „Mouka" Podmol a třetí příčku vybojoval Rakušan Thomas Wirnsberger. Pilát tak získal třetí titul z domácího mistrovství. „Mám z toho velkou radost. Myslím, že se celá akce povedla. Zazávodili si také talentovaní mladí jezdci, takže je vidět, že český freestyle motokros jde stále dopředu," dodal Pilát, který se z prvního titulu radoval v roce 2013.

Petr Pilát

Mouka versus Pilník

Poříčí nad Sázavou – V neděli 25. 9. se v Poříčí nad Sázavou uskuteční druhý závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu. V něm budou proti sobě bojovat nejlepší čeští jezdci Libor Podmol a Petr Pilát. Posledního letošního závodu českého mistrovství se zúčastní také Matěj Česák, Radek Bílek, Jakub Suk, Martin Šebesta a na čtyřkolce se představí Radek Narovec. Kromě českých zástupců mají dorazit freestyle motokrosaři z Rakouska a Polska, skákat se začne od 13 hodin.

Mohelnické muzeum připravilo svým návštěvníkům pravěký den.

Muzeum ukázalo, jak těžký byl život v pravěku

Mohelnice – Poznat blíže život pravěkých lidí mohli ve čtvrtek 22. září návštěvníci mohelnického muzea. Možnosti využily zejména školy. Žáci si tak při Pravěkém dni mohli na vlastní kůži vyzkoušet, kolik práce dá umlít mouku na jednu placku nebo jak je těžké primitivními nástroji provrtat kámen.

Jak se za starých časů mlela mouka ve vodním mlýně s mlýnským kolem, se mohli přesvědčit návštěvníci, kteří v sobotu zavítali do Býkovic.

Slavnosti Porčova mlýna: Mlynář mlel mouku jako za starých časů

Býkovice /REPORTÁŽ/ – Guli Guli a RAM ZAM ZAM. Také v rytmu této písničky tancují v sobotu podvečer děti u Porčova mlýna v Býkovicích. Krouží rukama a v očích jim září jiskry nadšení. Hlavním tahákem Slavností vodního Porčova mlýna je mimoní show pro nejmenší. Mají možnost seznámit se se žlutou příšerkou – banánem Kevinem. Ten sice ve filmovém světě slouží pouze darebákům, ale tady se stává hodným hrdinou, jehož cílem je udělat dětem co největší radost. „Chtěl být někdy někdo z vás hercem nebo herečkou?," zeptá se diváků do mikrofonu moderátor Vít Šaroun. Vzápětí snad všechny děti nadšeně zvedají ruku. Ostatním divákům mohou předvádět pantomimu. Kdo povolání uhodne, za odměnu dostává lízátko.

V Muzeu Na Mlýně pekli chleba už podeváté.

Dolněmčan upekl chleba z třiceti kilo mouky. Podívejte se

Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.

Fair trade snídaně v prostějovské knihovně

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.

Ilustrační foto

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy – Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti. Jedinou vhodnou a úspěšnou léčbou je bezlepková dieta. Ta nejenom, že pomáhá proti zdravotním potížím, ale zároveň je to také výborný pomocník při hubnutí.

Perníčky podle Hany Kačkovské už vyzkoušela upéct nejedna žena z našeho regionu.

Upečte si výborné perníčky

Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Ilustrační foto.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.