Pečte zdravěji! Bez lepku
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček.
Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.
Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden z pěti balíčků s moukou Babiččina volba.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Ústecký kraj /FOTO, VIDEO/ - Letos se do záslužné akce zapojí po celé zemi 750 prodejen. V Ústeckém kraji jich bude sedm desítek.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Větrný mlýn. Romantická stavba, na kterou se cestovatele jezdí dívat do země tulipánu, Nizozemska. Věděli jste ale, že jeden dochovaný větrný mlýn máme i v Praze? Mouku mlel už od 13. století a najdete ho kousek od Břevnovského kláštera.
Písek - Moukou ze středověkého mlýna v Hoslovicích pokřtili v přednáškovém sále Prácheňského muzea bývalí a současní majitelé mlýnů knihu Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček.
Ledečsko – Lidé z celé republiky pomáhají zachránit secesní okenní vitráže z kostela svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka. Okna nechal kdysi ze skromných zdrojů zdejších lidí a za příslib kvalitní mouky zhotovit páter Josef Toufar. Díky veřejné sbírce se teď vrací zpět na místo, kde vznikla.
Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
Stojím před masivním strojem, do kterého vede spousta trubek. Průzory vidím, jak se v nich posouvají zrna či létá šedý prášek. Mnohametrákové zařízení je právě v běhu. Kromě hluku o tom svědčí i chvění bytelné betonové podlahy. Stroj přede mnou je mlýn a tvoří srdce celé budovy biomlýna ve Starém Městě. Cesta od zrnka obilí k mouce je však mnohem složitější.
Už v polovině srpna bude znám nový nájemce restaurace Astoria, takzvané Centrumky (dříve kavárna Centrum), na Masarykově náměstí v centru Ostravy.
Žatec - Zajímavá akce v muzeu přitáhla stovky dětí. Mohly si vyzkoušet třeba mletí mouky pomocí kamenů.
Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.
Jindřichův Hradec - O několik velmi zajímavých historických receptů z dávných dob hradeckých se podělila Sabina Langerová z Jindřichova Hradce.
Kuželov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Slavnostně nazdobený vánoční stromek a vůně perníčků v půlce května? Leckterý návštěvník Větrného mlýna v Kuželově by se v sobotu podivil. Tedy alespoň ten, který by nevěděl, že se v areálu národní kulturní památky odehrává zábavně naučný program pro rodiny s dětmi Rok na vsi. „Ukazujeme při něm práce a zvyklosti hospodářského roku," uvedla muzejní pedagožka Technického muzea v Brně Alena Najbertová.
Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.
Pardubice - Padesátka chudých rodin dostává pravidelně těstoviny, rýži, mouku a další potraviny.
Tisá, Ústecký kraj /HLASUJTE/ - Chuť chleba ovlivňuje nekvalitní mouka. Ta je většinou „pančovaná" chemií.
Pravicový kandidát na francouzského prezidenta Francois Fillon byl během své návštevy Štrasburku napaden odpůrcem, který ho posypal moukou. Celý útok zachytily kamery
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
21 tun hladké mouky doručila havířovská ADRA nejchudším obyvatelům ukrajinského Mukačeva, kterým čeští dobrovolníci pomáhají několik let.
Liberec – Více mouky, rýže, těstovin a hlavně mražených potravin se od letošního roku vejde do Potravinové banky Liberec (PBL). Ta sice stále sídlí v budově bývalé pošty v Rochlici, ale díky rozsáhlé rekonstrukci rozšířila uskladňovací prostory.
Pardubice - Na pardubické „potravině" mají unikátní obor mlynářství, ale nemá žádné studenty. Školní mlýn je proto nevyužitý.
Tábor - Létající dron, 50 kilo mouky či invalidní vozík. Ale také peněženka s více než 11 tisíci. To všechno lidé ztratí a často už nehledají.
Benešov – Galavečer s vyhlášením výsledků ankety Nejúspěšnější sportovec Benešovska 2016 v KD Karlov uzavřel v úterý 17. ledna šestý ročník této soutěže Benešovského deníku.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Havlíčkův Brod - PETRA MOLDAVČUKOVÁ se s celiakií začala potýkat poté, co se choroba objevila u jejího syna. Aby pomohla jiným rodičům, otevřela specializovaný obchod.
Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.
Poříčí nad Sázavou – Freestyle motokrosař Petr „Pilník" Pilát obhájil celkové prvenství v českém šampionátu. V Poříčí nad Sázavou ovládl druhý letošní závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu, na druhém místě skočil Libor „Mouka" Podmol a třetí příčku vybojoval Rakušan Thomas Wirnsberger. Pilát tak získal třetí titul z domácího mistrovství. „Mám z toho velkou radost. Myslím, že se celá akce povedla. Zazávodili si také talentovaní mladí jezdci, takže je vidět, že český freestyle motokros jde stále dopředu," dodal Pilát, který se z prvního titulu radoval v roce 2013.
Poříčí nad Sázavou – V neděli 25. 9. se v Poříčí nad Sázavou uskuteční druhý závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu. V něm budou proti sobě bojovat nejlepší čeští jezdci Libor Podmol a Petr Pilát. Posledního letošního závodu českého mistrovství se zúčastní také Matěj Česák, Radek Bílek, Jakub Suk, Martin Šebesta a na čtyřkolce se představí Radek Narovec. Kromě českých zástupců mají dorazit freestyle motokrosaři z Rakouska a Polska, skákat se začne od 13 hodin.
Mohelnice – Poznat blíže život pravěkých lidí mohli ve čtvrtek 22. září návštěvníci mohelnického muzea. Možnosti využily zejména školy. Žáci si tak při Pravěkém dni mohli na vlastní kůži vyzkoušet, kolik práce dá umlít mouku na jednu placku nebo jak je těžké primitivními nástroji provrtat kámen.
Místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Dalibor Mouka (nezávislý za hnutí Ostravak) v úterý od 13 hodin odpovídal na otázky čtenářů Deníku.
Krňovice - Ukázkou mlynářské práce se v sobotu lidem po třinácti letech oprav otevřel v Krňovicích mlýn.
Býkovice /REPORTÁŽ/ – Guli Guli a RAM ZAM ZAM. Také v rytmu této písničky tancují v sobotu podvečer děti u Porčova mlýna v Býkovicích. Krouží rukama a v očích jim září jiskry nadšení. Hlavním tahákem Slavností vodního Porčova mlýna je mimoní show pro nejmenší. Mají možnost seznámit se se žlutou příšerkou – banánem Kevinem. Ten sice ve filmovém světě slouží pouze darebákům, ale tady se stává hodným hrdinou, jehož cílem je udělat dětem co největší radost. „Chtěl být někdy někdo z vás hercem nebo herečkou?," zeptá se diváků do mikrofonu moderátor Vít Šaroun. Vzápětí snad všechny děti nadšeně zvedají ruku. Ostatním divákům mohou předvádět pantomimu. Kdo povolání uhodne, za odměnu dostává lízátko.
Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.
Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.
Táborsko - Ve ztrátách a nálezech končí především peněženky, klíče, kola, občas ale i živá zvířata.
Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.
Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.
Východní Čechy – Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti. Jedinou vhodnou a úspěšnou léčbou je bezlepková dieta. Ta nejenom, že pomáhá proti zdravotním potížím, ale zároveň je to také výborný pomocník při hubnutí.
Jičín – Chleba patří k základním a nejběžnějším potravinám našeho domova. Kdy se však objevil poprvé a kolik druhů chleba se vyrábělo například v 15. století, odkryje nová velikonoční výstava jičínského muzea.
Dokonalost žitného kvásku
Sedlčany - Dětský karneval přilákal v sobotu do sedlčanského kulturního domu princezny, rytíře, piráty, zvířátka, berušky a další drobotinu v rozmanitých kostýmech.
Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Havlíčkův Brod – Test kvality mouky, která je k dostání na pultech českých obchodů provedla nedávno internetová televize v pořadu A dost.
Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.
Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.