
Hoblovačky
Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?
Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?
Vynikající oříškové koláčky s krémem, po kterých se jen zapráší.
Hvězda je typickým symbolem Vánoc a rádi si s ním pohráváme i při vánočním pečení.
Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.
Další z klasických receptů, které obvykle pečeme už začátkem prosince.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.
Netradiční pochoutka z jedlých kaštanů, inspirovaná finskou kuchyní.
Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.
Něžná zdobená srdíčka slepovaná šampaňským krémem s bílou čokoládou.
Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.
Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.
Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.
Nevšední pochoutka z marcipánu, kterou bude obdivovat každý host.
Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.
Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.
Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.
Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.
Křehké sušenky libovolných tvarů patří k těm "zdravějším" - nepřidáváme do nich cukr, a jediným kalorickým strašákem je tak na nich karamelová poleva.
Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.
Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.
Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.
Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.
Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?
Vánoce bez sladkého cukroví? To snad ani nejde… jenže jak se vyhnout všem těm prázdným kaloriím a tukovým faldíkům, které se objeví ihned po Novém roce? Jednoduše, začněte zdravě péct. Poradíme vám, jak na to.
Dnes se naučíme péct skvělá Skořicová kolečka s karamelovou náplní.
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček.
Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.
Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden z pěti balíčků s moukou Babiččina volba.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Ústecký kraj /FOTO, VIDEO/ - Letos se do záslužné akce zapojí po celé zemi 750 prodejen. V Ústeckém kraji jich bude sedm desítek.
Ústecký kraj – Popáté budou moci lidé v sobotu 11. listopadu pomoct těm nejchudším.
Větrný mlýn. Romantická stavba, na kterou se cestovatele jezdí dívat do země tulipánu, Nizozemska. Věděli jste ale, že jeden dochovaný větrný mlýn máme i v Praze? Mouku mlel už od 13. století a najdete ho kousek od Břevnovského kláštera.
Písek - Moukou ze středověkého mlýna v Hoslovicích pokřtili v přednáškovém sále Prácheňského muzea bývalí a současní majitelé mlýnů knihu Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček.
Ledečsko – Lidé z celé republiky pomáhají zachránit secesní okenní vitráže z kostela svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka. Okna nechal kdysi ze skromných zdrojů zdejších lidí a za příslib kvalitní mouky zhotovit páter Josef Toufar. Díky veřejné sbírce se teď vrací zpět na místo, kde vznikla.
Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
Stojím před masivním strojem, do kterého vede spousta trubek. Průzory vidím, jak se v nich posouvají zrna či létá šedý prášek. Mnohametrákové zařízení je právě v běhu. Kromě hluku o tom svědčí i chvění bytelné betonové podlahy. Stroj přede mnou je mlýn a tvoří srdce celé budovy biomlýna ve Starém Městě. Cesta od zrnka obilí k mouce je však mnohem složitější.
Už v polovině srpna bude znám nový nájemce restaurace Astoria, takzvané Centrumky (dříve kavárna Centrum), na Masarykově náměstí v centru Ostravy.
Žatec - Zajímavá akce v muzeu přitáhla stovky dětí. Mohly si vyzkoušet třeba mletí mouky pomocí kamenů.
Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.
Jindřichův Hradec - O několik velmi zajímavých historických receptů z dávných dob hradeckých se podělila Sabina Langerová z Jindřichova Hradce.
Kuželov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Slavnostně nazdobený vánoční stromek a vůně perníčků v půlce května? Leckterý návštěvník Větrného mlýna v Kuželově by se v sobotu podivil. Tedy alespoň ten, který by nevěděl, že se v areálu národní kulturní památky odehrává zábavně naučný program pro rodiny s dětmi Rok na vsi. „Ukazujeme při něm práce a zvyklosti hospodářského roku," uvedla muzejní pedagožka Technického muzea v Brně Alena Najbertová.
Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.
Pardubice - Padesátka chudých rodin dostává pravidelně těstoviny, rýži, mouku a další potraviny.
Tisá, Ústecký kraj /HLASUJTE/ - Chuť chleba ovlivňuje nekvalitní mouka. Ta je většinou „pančovaná" chemií.