Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Podmolův trik všechny uchvátil

Gdaňsk (Polsko), Znosim – Špičkový český freestylový motokrosař Libor "Mouka" Podmol ze Znosimi byl opět vidět, a to pořádně. Na závodě Mistrovství světa v polském Gdaňsku se mu povedl nový trik „surfer flip" ustát, a tak se stal prvním motokrosařem na světě, kterému se to povedlo. Po finálovém triku byli diváci u vytržení a i porota ho vyslala po zásluze na nejvyšší stupínek. „Je to paráda, že se to povedlo a už mi to nikdo neodpáře," byl nadšený Libor Podmol po závodě.

Pod Lysou horou se odpaloval cukr, mouka i hliník

Malenovice - Do areálu horského hotelu Petr Bezruč se ve čtvrtek sjeli nejuznávanější odborníci na bezpečnost nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Konal se tady už třináctý ročník tradičního mezinárodního semináře s názvem „Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana zdraví zaměstnanců se zaměřením na rizika nebezpečí výbuchu, požáru a prevence".

Středy doktora Středy: Jak zhubnout s párkem?

Východní Čechy – Asijský jídelníček bývá často dáván jako příklad pro správnou životosprávu, proto i na Filipínách hledá MUDr. Leoš Středa inspiraci pro diety. Nemusí to být jen exotická jídla, zajímavé rozdíly se najdou i v tak běžném fast foodu, jako je párek v rohlíku. Na fotce vidíte filipínskou specialitu, nazývanou foot long. V překladu by to doslova znamenalo „dlouhý jako noha". Hot dog obvykle nebývá dáván za příklad dietního jídla, tak proč mu dělá pan doktor reklamu?

Středy doktora Středy: Jak zhubnout s párkem?

Východní Čechy - Asijský jídelníček bývá často dáván jako příklad pro správnou životosprávu, proto i na Filipínách hledá MUDr. Leoš Středa inspiraci pro diety. Nemusí to být jen exotická jídla, zajímavé rozdíly se najdou i v tak běžném fast foodu, jako je párek v rohlíku.

Středy doktora Středy: Jak zhubnout s párkem?

Východní Čechy – Asijský jídelníček bývá často dáván jako příklad pro správnou životosprávu, proto i na Filipínách hledá MUDr. Leoš Středa inspiraci pro diety. Nemusí to být jen exotická jídla, zajímavé rozdíly se najdou i v tak běžném fast foodu, jako je párek v rohlíku.

Středy doktora Středy: Jak zhubnout s párkem?

Východní Čechy - Asijský jídelníček bývá často dáván jako příklad pro správnou životosprávu, proto i na Filipínách hledá MUDr. Leoš Středa inspiraci pro diety. Nemusí to být jen exotická jídla, zajímavé rozdíly se najdou i v tak běžném fast foodu, jako je párek v rohlíku.

Podmol si podmanil Rakousko

Linz (Rakousko) – Sportovec roku na Benešovsku za rok 2013, freestylový motokrosař Libor „Mouka" Podmol, začal nový závodnický rok na výtečnou, když na prvním podniku „Night of the Jumps" mistrovství Evropy v rakouském Linzu, nedal v obou závodech nikomu šanci. Ve druhém závodě vlály na stupních vítězů dokonce dvě české vlajky, když byl stříbrný, pyšelský Petr „Pilník" Pilát.

Obchody se zdravou výživou budou mít napilno

Sako se po vánočním a silvestrovském hodování nedá dopnout, sukně nebo kalhoty hrozí prasknutím. Přitom stačí nahradit cukroví oříšky a sušeným ovocem, vyhýbat se bílé mouce a  slaným bramborovým lupínkům. Ovšem do obchodů se zdravou výživou míří zákazníci hlavně až po svátcích.

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Intervence ČNB zvýší náklady pekařů, chtěli by zdražit

Praha - Intervence České národní banky do kurzu koruny výrazně zvýší náklady tuzemských pekařů o desítky milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl generální ředitel jedné z největších tuzemských pekárenských skupin, společnosti Penam, Jaroslav Kurčík. Pokles kurzu koruny podraží mouku, pohonné hmoty či droždí. Pekaři by rádi zdražily své výrobky v řádu procent, brzdí je však tlak řetězců na cenu a strach ze ztráty zákazníků.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Nezjištěná celiakie? Vede i k rakovině tenkého střeva

Mouku v jogurtu, hranolcích nebo uzeninách většina lidí nepozná. Ani ji tam nečekají. Těm s celiakií ale může způsobit peklo. Informace o komplikacích souvisejících s onemocněním či vhodném jídelníčku se mohli nemocní nedávno dozvědět na společném setkání v Brně.

Nezjištěná celiakie? Vede i k rakovině tenkého střeva

Brno /INFOGRAFIKA/ - Mouku v jogurtu, hranolcích nebo uzeninách většina lidí nepozná. Ani ji tam nečekají. Těm s celiakií ale může způsobit peklo. Informace o komplikacích souvisejících s onemocněním či vhodném jídelníčku se mohli nemocní nedávno dozvědět na společném setkání v Brně.

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Studánky vypravují příběhy:Studánka Slanica

Slsovácko - Významný vývěr minerální vody, pojmenovaný Slanica, můžete navštívit v jihozápadní části města Napajedel, v těsném sousedství železničního podjezdu, pod svahem vzmáhajícího se chřibského pohoří.

Pečivo by nemělo zlevňovat ani při dobré úrodě obilí, tvrdí pekaři

Pelhřimov – Chléb a pečivo z tuzemských pekáren by neměly zlevňovat, ani pokud bude letos v Česku dobrá úroda obilí a klesne cena mouky. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva. Dřízal to řekl novinářům během dnešního Dne otevřených dveří v pelhřimovské pekárně Adélka.

V boskovickém Tescu se proháněly myši. Inspekce prodejnu zavřela

Boskovice – Živá myš v prodejně v úseku mouky, myší výkaly pod paletami a kolem zdí. Takový obrázek se ve čtvrtek naskytl kontrolorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole pobočky obchodního řetězce Tesco v Boskovicích na ulici Chrudichromská. Prodejna byla celý pátek zavřená.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.