Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Mladým cizincům vaří guláš 
i svíčkovou. Ale bez mouky

Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje 
v odlehčené verzi.

Kolona pěti kamionů vyrazila dnes ráno z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.

Kolona pěti kamionů vyrazila v úterý z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

V Češkově mlýně v Jarcové už zase vyrábějí mouku

Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.

Středy doktora Středy: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Mlynáři: Ceny pšenice stoupají, zdraží mouka i pečivo

Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Maminčinu panenku za války vyměnila babička za mouku

Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.

Pomoc hladovým. Do potravinové sbírky se zapojí 380 obchodů

Praha /INFOGRAFIKA/ – Pohled do spíže není pro paní V. zrovna veselý. Letmým pohledem zjistí, že jí zbývá jen trochu mouky a čočky, se kterými musí vydržet příští dva týdny. Po splacení nutných výdajů a dluhů totiž musí jako pomocná síla ve školní jídelně vystačit s 500 korunami na jídlo na měsíc. Její situace je složitá a nezáviděníhodná.

Pro zdravější pečení!

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.

Pekaři a jejich role za první světové války v Jičíně

Jičín – Fotografie náležící k tomuto článku ukazuje frontu na chléb před domem pekaře Bohumila Hejny. Představuje typickou situaci za 1. světové války. Lidé trpěli obrovským nedostatkem potravin, což způsobovalo například edém z hladu apod.

Návštěvníci nahlédnou do štol, které rozezní výbuchy

Veřejnosti se opět po roce díky Dnům evropského dědictví otevřou nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku. Návštěvníci uvidí, vedle štol a zkoušek, také to, že kromě uhelného prachu a hliníku dokáže za určitých podmínek vybuchnout i mouka nebo cukr.

Ceny neklesnou, tvrdí mlynáři. Kvůli kvalitě

Praha – Když je horší úroda, mluví se o vyšších cenách, když se naopak urodí, otázky padají na pokles cen. Pokud jde o letošní sklizeň obilí, pekaři se lepších cen mouky patrně nedočkají. Tvrdí to aspoň mlynáři, respektive Svaz průmyslových mlýnů ČR.

Mouka navzdory vysoké sklizni nezlevní, tvrdí mlynáři

Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to  předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Brněnský hrad Veveří ovládli Keltové

Brno /REPORTÁŽ/ – Keltská vesnice ožívá. Dívky melou mouku nutnou k přípravě svátečních pokrmů. Mladí muži mezitím testují své zbraně na souboj s Římany. „Za chvíli namelu aspoň kilo," tváří se spokojeně asi osmiletá dívenka v keltských šatech. Kamenem o kamennou desku drtí obilí. Nejedná se ale o malou Keltku, jak se na první pohled zdá. Úděl ženy v galské vesnici si zkouší na festivalu Lughnasad na brněnském hradě Veveří.

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.