Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Kolona pěti kamionů vyrazila v úterý z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

V Češkově mlýně v Jarcové už zase vyrábějí mouku

Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.

Středy doktora Středy: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Mlynáři: Ceny pšenice stoupají, zdraží mouka i pečivo

Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Maminčinu panenku za války vyměnila babička za mouku

Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.

Pomoc hladovým. Do potravinové sbírky se zapojí 380 obchodů

Praha /INFOGRAFIKA/ – Pohled do spíže není pro paní V. zrovna veselý. Letmým pohledem zjistí, že jí zbývá jen trochu mouky a čočky, se kterými musí vydržet příští dva týdny. Po splacení nutných výdajů a dluhů totiž musí jako pomocná síla ve školní jídelně vystačit s 500 korunami na jídlo na měsíc. Její situace je složitá a nezáviděníhodná.

Pro zdravější pečení!

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.

Pekaři a jejich role za první světové války v Jičíně

Jičín – Fotografie náležící k tomuto článku ukazuje frontu na chléb před domem pekaře Bohumila Hejny. Představuje typickou situaci za 1. světové války. Lidé trpěli obrovským nedostatkem potravin, což způsobovalo například edém z hladu apod.

Návštěvníci nahlédnou do štol, které rozezní výbuchy

Veřejnosti se opět po roce díky Dnům evropského dědictví otevřou nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku. Návštěvníci uvidí, vedle štol a zkoušek, také to, že kromě uhelného prachu a hliníku dokáže za určitých podmínek vybuchnout i mouka nebo cukr.

Ceny neklesnou, tvrdí mlynáři. Kvůli kvalitě

Praha – Když je horší úroda, mluví se o vyšších cenách, když se naopak urodí, otázky padají na pokles cen. Pokud jde o letošní sklizeň obilí, pekaři se lepších cen mouky patrně nedočkají. Tvrdí to aspoň mlynáři, respektive Svaz průmyslových mlýnů ČR.

Mouka navzdory vysoké sklizni nezlevní, tvrdí mlynáři

Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to  předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Brněnský hrad Veveří ovládli Keltové

Brno /REPORTÁŽ/ – Keltská vesnice ožívá. Dívky melou mouku nutnou k přípravě svátečních pokrmů. Mladí muži mezitím testují své zbraně na souboj s Římany. „Za chvíli namelu aspoň kilo," tváří se spokojeně asi osmiletá dívenka v keltských šatech. Kamenem o kamennou desku drtí obilí. Nejedná se ale o malou Keltku, jak se na první pohled zdá. Úděl ženy v galské vesnici si zkouší na festivalu Lughnasad na brněnském hradě Veveří.

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

Soud poslal na 5 let do vězení ženu, která krmila syna jen moukou

Ústí n. L. – Ústecký krajský soud poslal na pět let do vězení Magdalenu Paškovou, podle rozsudku způsobila smrt svého osmiměsíčního syna. Dítě krmila převážně jen moukou s vodou a čajem. Trest si má odpykat ve věznici s dozorem. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i Pašková si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Soud poslal na 5 let do vězení ženu, která krmila syna jen moukou

Ústí nad Labem – Jenom moukou a čajem prý krmila šestadvacetiletá žena svého osmiměsíčního syna. Když plakal, třásla s ním prý tak prudce, že začal krvácet do mozku. Vyhublé batole nakonec před více než třemi lety zemřelo. Matku za to ve čtvrtek ústecký soud poslal na pět let do vězení. Rozsudek není pravomocný.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Domácí laskominy pro chlupaté mlsouny

Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!

Fantazie! Podmol má hattrick

Basilej (Švýcarsko) – Neuvěřitelné!, zahlásil český freestylový motokrosař Libor Podmol po víkendových závodech seriálu mistrovství světa ve švýcarské Basileji, které vyhrál, hlavně díky novému skoku „Surfer Flip". „Mouka" vstupoval do závodu jako vítěz předchozího klání v polském Gdaňsku, a tak po švýcarském víkendu slaví hattrick. „Vyhrát tři závody po sobě je v této konkurenci neuvěřitelné. Vůbec nevím, jestli se mi to v kariéře někdy ještě povede," byl po závodech Libor Podmol v sedmém nebi.