Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.
Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.
Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.
Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Pohled do spíže není pro paní V. zrovna veselý. Letmým pohledem zjistí, že jí zbývá jen trochu mouky a čočky, se kterými musí vydržet příští dva týdny. Po splacení nutných výdajů a dluhů totiž musí jako pomocná síla ve školní jídelně vystačit s 500 korunami na jídlo na měsíc. Její situace je složitá a nezáviděníhodná.
Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.
Jičín – Fotografie náležící k tomuto článku ukazuje frontu na chléb před domem pekaře Bohumila Hejny. Představuje typickou situaci za 1. světové války. Lidé trpěli obrovským nedostatkem potravin, což způsobovalo například edém z hladu apod.
Veřejnosti se opět po roce díky Dnům evropského dědictví otevřou nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku. Návštěvníci uvidí, vedle štol a zkoušek, také to, že kromě uhelného prachu a hliníku dokáže za určitých podmínek vybuchnout i mouka nebo cukr.
Praha – Když je horší úroda, mluví se o vyšších cenách, když se naopak urodí, otázky padají na pokles cen. Pokud jde o letošní sklizeň obilí, pekaři se lepších cen mouky patrně nedočkají. Tvrdí to aspoň mlynáři, respektive Svaz průmyslových mlýnů ČR.
Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Brno /REPORTÁŽ/ – Keltská vesnice ožívá. Dívky melou mouku nutnou k přípravě svátečních pokrmů. Mladí muži mezitím testují své zbraně na souboj s Římany. „Za chvíli namelu aspoň kilo," tváří se spokojeně asi osmiletá dívenka v keltských šatech. Kamenem o kamennou desku drtí obilí. Nejedná se ale o malou Keltku, jak se na první pohled zdá. Úděl ženy v galské vesnici si zkouší na festivalu Lughnasad na brněnském hradě Veveří.
Jičín – Charakteristickým znakem válečného hospodářství je zavedení potravinových lístků v roce 1915, na nichž bylo vyznačeno, kolik určitých druhů potravin přísluší na osobu a týden.
Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Mělnicko /STO LET OD VELKÉ VÁLKY/ - Nevinnou obětí války se staly podle archiváře především děti. Otcové narukovali do války a matky zůstaly s početnými rodinami samy.
Ústí n. L. – Ústecký krajský soud poslal na pět let do vězení Magdalenu Paškovou, podle rozsudku způsobila smrt svého osmiměsíčního syna. Dítě krmila převážně jen moukou s vodou a čajem. Trest si má odpykat ve věznici s dozorem. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i Pašková si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
Ústí nad Labem – Jenom moukou a čajem prý krmila šestadvacetiletá žena svého osmiměsíčního syna. Když plakal, třásla s ním prý tak prudce, že začal krvácet do mozku. Vyhublé batole nakonec před více než třemi lety zemřelo. Matku za to ve čtvrtek ústecký soud poslal na pět let do vězení. Rozsudek není pravomocný.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!
Basilej (Švýcarsko) – Neuvěřitelné!, zahlásil český freestylový motokrosař Libor Podmol po víkendových závodech seriálu mistrovství světa ve švýcarské Basileji, které vyhrál, hlavně díky novému skoku „Surfer Flip". „Mouka" vstupoval do závodu jako vítěz předchozího klání v polském Gdaňsku, a tak po švýcarském víkendu slaví hattrick. „Vyhrát tři závody po sobě je v této konkurenci neuvěřitelné. Vůbec nevím, jestli se mi to v kariéře někdy ještě povede," byl po závodech Libor Podmol v sedmém nebi.