Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Studnice, Třešť – Stovky nejrůznějších perníčků z patnácti kilogramů mouky před Velikonocemi běžně zvládne za pomoci svých dvou dcer upéct a nazdobit devětapadesátiletá Vlasta Přibylová ze Studnic.
Studnice, Třešť – Stovky nejrůznějších perníčků z patnácti kilogramů mouky před Velikonocemi běžně zvládne za pomoci svých dvou dcer upéct a nazdobit devětapadesátiletá Vlasta Přibylová ze Studnic.
Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje v odlehčené verzi.
Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.
Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.
Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.
Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.
Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Pohled do spíže není pro paní V. zrovna veselý. Letmým pohledem zjistí, že jí zbývá jen trochu mouky a čočky, se kterými musí vydržet příští dva týdny. Po splacení nutných výdajů a dluhů totiž musí jako pomocná síla ve školní jídelně vystačit s 500 korunami na jídlo na měsíc. Její situace je složitá a nezáviděníhodná.
Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.
Jičín – Fotografie náležící k tomuto článku ukazuje frontu na chléb před domem pekaře Bohumila Hejny. Představuje typickou situaci za 1. světové války. Lidé trpěli obrovským nedostatkem potravin, což způsobovalo například edém z hladu apod.
Veřejnosti se opět po roce díky Dnům evropského dědictví otevřou nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku. Návštěvníci uvidí, vedle štol a zkoušek, také to, že kromě uhelného prachu a hliníku dokáže za určitých podmínek vybuchnout i mouka nebo cukr.
Praha – Když je horší úroda, mluví se o vyšších cenách, když se naopak urodí, otázky padají na pokles cen. Pokud jde o letošní sklizeň obilí, pekaři se lepších cen mouky patrně nedočkají. Tvrdí to aspoň mlynáři, respektive Svaz průmyslových mlýnů ČR.
Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Brno /REPORTÁŽ/ – Keltská vesnice ožívá. Dívky melou mouku nutnou k přípravě svátečních pokrmů. Mladí muži mezitím testují své zbraně na souboj s Římany. „Za chvíli namelu aspoň kilo," tváří se spokojeně asi osmiletá dívenka v keltských šatech. Kamenem o kamennou desku drtí obilí. Nejedná se ale o malou Keltku, jak se na první pohled zdá. Úděl ženy v galské vesnici si zkouší na festivalu Lughnasad na brněnském hradě Veveří.
Jičín – Charakteristickým znakem válečného hospodářství je zavedení potravinových lístků v roce 1915, na nichž bylo vyznačeno, kolik určitých druhů potravin přísluší na osobu a týden.
Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků nahlíží do kuchyně. Tentokrát čtenáře zavádí do mykologické poradny, či přibližuje některé recepty z hub.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.