Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Ilustrační foto.

Jak se hoduje ve světě

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.

MIKULÁŠSKÉ DOBROTY. Kunovické kuchařky vyučovaly se Slováckém muzeu tvorbu postaviček čertů a Mikulášů z kynutého těsta

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Varování se týká také čtyřsetgramové mouky značky Natura s trvanlivostí do 2. prosince 2015, respektive 9. července 2016.

Inspekce zjistila v čirokové mouce zdraví nebezpečné alkaloidy

Brno - Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek. Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali, oznámil dnes novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Konvoj s humanitární pomocí dorazil na Ukrajinu, neobešlo se to bez problémů.

Konvoj uvízl v síti ukrajinské byrokracie

Jablonné nad Orlicí, Ukrajina /SLEDUJEME/ – Kamiony s humanitární pomocí, které minulý týden vypravila společnost Isolit-Bravo, dorazily v pátek do Kyjeva. Řidiči konvoje Jablonné nad Orlicí tam vyloží část high-tech nemocničních lůžek, druhou potom v Ternopilu. Určená jsou pro vojenské nemocnice, ve kterých se léčí zranění vojáci. Náklad 22 tun hladké mouky je určen pro trpící v místech bojů v okolí Slovjansku.

Firma Isolit-Bravo vypravila další humanitární konvoj na Ukrajinu.

OBRAZEM: Konvoj Jablonné nad Orlicí veze mouku a nemocniční lůžka

Jablonné nad Orlicí - Další humanitární pomoc na Ukrajinu v pondělí vyslala firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. Konvoj o dvou kamionech veze hladkou mouku a high-tech nemocniční lůžka. Další tři kamiony s pomocí odjedou zřejmě 30. listopadu. Firma už na Ukrajinu několik kamionů s pomocí vyslala letos v lednu a březnu.

Pekařství v Opatově má starší pec ze 60. let minulého století i automatickou pec, jejíž součástí je i pás pro sázení těsta. Obejde se tak téměř bez zásahu lidské ruky.

Pekaři v Opatově pečou každý den 1800 bochníků chleba

Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat

Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"

Ilustrační foto.

Svitávka: v prodejně byl hmyz a myši

Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně si na neděli 26. července v rámci probíhající výstavy Příběh chleba připravilo akci s názvem Pekařská neděle. Návštěvníci tady měli možnost ochutnat doma upečené chleby.

FOTO, VIDEO: Příběh chleba: od každého pekaře jiný a jinak ochucený

Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Pečení chleba v Dolním Němčí

Na desítky bochníků padlo v Dolním Němčí přes třicet kilo mouky

Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Závody Mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu v něměckém Hamburku.

Pilník vyhrál mistrovství Evropy, Mouka kraloval v Hamburku

Hamburk (Německo) – Závěrečný podnik Mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu v německém Hamburku vyšel parádně českým jezdcům. Libor Podmol poslední závod šampionátu vyhrál. Titul mistra Evropy získal Petr Pilát, jenž závodil poprvé po těžkém úrazu.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Herečky Kamila Špráchalová (vlevo) a Ivana Andrlová.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Herečky Kamila Špráchalová (vlevo) a Ivana Andrlová.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Ilustrační foto.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Jiří Remiáš je kuchařem na mezinárodní škole internátního typu v Hluboké nad Vltavou.  Denně tu vydává například 170 obědů, přičemž se snaží vyhovět rozmanitým chutím lidí ze všech koutů světa.

Mladým cizincům vaří guláš 
i svíčkovou. Ale bez mouky

Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje 
v odlehčené verzi.

Z Ostravy zamířilo pět plně naložených kamionů s humanitární pomocí na Ukrajinu.

Kolona pěti kamionů vyrazila dnes ráno z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.

Z Ostravy zamířilo pět plně naložených kamionů s humanitární pomocí na Ukrajinu.

Kolona pěti kamionů vyrazila v úterý z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.

Ilustrační foto

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

Češkův mlýn v Jarcové na Vsetínsku

V Češkově mlýně v Jarcové už zase vyrábějí mouku

Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.

Chléb ze lněné vlákniny.

Středy doktora Středy: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.

Chléb ze lněné vlákniny.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Chléb ze lněné vlákniny.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Chléb ze lněné vlákniny.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Dr. Leoš Středa a zdravý hamburger.

Středy doktora Středy opět na scéně: Zdravá výživa na scestí

Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.

Ilustrační foto

Mlynáři: Ceny pšenice stoupají, zdraží mouka i pečivo

Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

Dobrota z listového těsta.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Rodinné vzpomínky zasahující až do 19. století pro dceru Janu a další generace pečlivě sepsala Eliška Švecová z Kamenného Újezdu u Českých Budějovic.

Maminčinu panenku za války vyměnila babička za mouku

Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.