Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Pilník předčil Mouku a je mistrem

Poříčí nad Sázavou – Freestyle motokrosař Petr „Pilník" Pilát obhájil celkové prvenství v českém šampionátu. V Poříčí nad Sázavou ovládl druhý letošní závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu, na druhém místě skočil Libor „Mouka" Podmol a třetí příčku vybojoval Rakušan Thomas Wirnsberger. Pilát tak získal třetí titul z domácího mistrovství. „Mám z toho velkou radost. Myslím, že se celá akce povedla. Zazávodili si také talentovaní mladí jezdci, takže je vidět, že český freestyle motokros jde stále dopředu," dodal Pilát, který se z prvního titulu radoval v roce 2013.

Mouka versus Pilník

Poříčí nad Sázavou – V neděli 25. 9. se v Poříčí nad Sázavou uskuteční druhý závod Mezinárodního mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu. V něm budou proti sobě bojovat nejlepší čeští jezdci Libor Podmol a Petr Pilát. Posledního letošního závodu českého mistrovství se zúčastní také Matěj Česák, Radek Bílek, Jakub Suk, Martin Šebesta a na čtyřkolce se představí Radek Narovec. Kromě českých zástupců mají dorazit freestyle motokrosaři z Rakouska a Polska, skákat se začne od 13 hodin.

Muzeum ukázalo, jak těžký byl život v pravěku

Mohelnice – Poznat blíže život pravěkých lidí mohli ve čtvrtek 22. září návštěvníci mohelnického muzea. Možnosti využily zejména školy. Žáci si tak při Pravěkém dni mohli na vlastní kůži vyzkoušet, kolik práce dá umlít mouku na jednu placku nebo jak je těžké primitivními nástroji provrtat kámen.

Slavnosti Porčova mlýna: Mlynář mlel mouku jako za starých časů

Býkovice /REPORTÁŽ/ – Guli Guli a RAM ZAM ZAM. Také v rytmu této písničky tancují v sobotu podvečer děti u Porčova mlýna v Býkovicích. Krouží rukama a v očích jim září jiskry nadšení. Hlavním tahákem Slavností vodního Porčova mlýna je mimoní show pro nejmenší. Mají možnost seznámit se se žlutou příšerkou – banánem Kevinem. Ten sice ve filmovém světě slouží pouze darebákům, ale tady se stává hodným hrdinou, jehož cílem je udělat dětem co největší radost. „Chtěl být někdy někdo z vás hercem nebo herečkou?," zeptá se diváků do mikrofonu moderátor Vít Šaroun. Vzápětí snad všechny děti nadšeně zvedají ruku. Ostatním divákům mohou předvádět pantomimu. Kdo povolání uhodne, za odměnu dostává lízátko.

Dolněmčan upekl chleba z třiceti kilo mouky. Podívejte se

Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy - Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti.

Středy doktora Středy: Bezlepková dieta

Východní Čechy – Lidí špatně snášejících lepek v posledních letech velmi přibylo. Intolerance na tuto látku se projevuje několika různými obtížemi od nadýmání přes bolesti břicha, průjem, až po zvracení a nevolnosti. Jedinou vhodnou a úspěšnou léčbou je bezlepková dieta. Ta nejenom, že pomáhá proti zdravotním potížím, ale zároveň je to také výborný pomocník při hubnutí.

Upečte si výborné perníčky

Domažlice - Vyzkoušejte recepty na perníčky, které jsou ihned ´jedlé´ - tedy nemusejí delší dobu odležet, aby zkřehly.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

Jak se hoduje ve světě

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Inspekce zjistila v čirokové mouce zdraví nebezpečné alkaloidy

Brno - Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek. Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali, oznámil dnes novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Konvoj uvízl v síti ukrajinské byrokracie

Jablonné nad Orlicí, Ukrajina /SLEDUJEME/ – Kamiony s humanitární pomocí, které minulý týden vypravila společnost Isolit-Bravo, dorazily v pátek do Kyjeva. Řidiči konvoje Jablonné nad Orlicí tam vyloží část high-tech nemocničních lůžek, druhou potom v Ternopilu. Určená jsou pro vojenské nemocnice, ve kterých se léčí zranění vojáci. Náklad 22 tun hladké mouky je určen pro trpící v místech bojů v okolí Slovjansku.

OBRAZEM: Konvoj Jablonné nad Orlicí veze mouku a nemocniční lůžka

Jablonné nad Orlicí - Další humanitární pomoc na Ukrajinu v pondělí vyslala firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. Konvoj o dvou kamionech veze hladkou mouku a high-tech nemocniční lůžka. Další tři kamiony s pomocí odjedou zřejmě 30. listopadu. Firma už na Ukrajinu několik kamionů s pomocí vyslala letos v lednu a březnu.

Pekaři v Opatově pečou každý den 1800 bochníků chleba

Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat

Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"

Svitávka: v prodejně byl hmyz a myši

Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.

FOTO, VIDEO: Příběh chleba: od každého pekaře jiný a jinak ochucený

Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Na desítky bochníků padlo v Dolním Němčí přes třicet kilo mouky

Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Pilník vyhrál mistrovství Evropy, Mouka kraloval v Hamburku

Hamburk (Německo) – Závěrečný podnik Mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu v německém Hamburku vyšel parádně českým jezdcům. Libor Podmol poslední závod šampionátu vyhrál. Titul mistra Evropy získal Petr Pilát, jenž závodil poprvé po těžkém úrazu.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Mladým cizincům vaří guláš 
i svíčkovou. Ale bez mouky

Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje 
v odlehčené verzi.

Kolona pěti kamionů vyrazila dnes ráno z Ostravy na Ukrajinu

Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.