Jak se hoduje ve světě
Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.
Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce slaví téměř celá Evropa, ale laskominy na slavnostní tabuli se liší. A některé chutě opravdu překvapí.
Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.
Strážnice /REPORTÁŽ/ – Dvě bílé postavy číhají u cesty ke starým vesnickým domkům, aby mohly kolemjdoucím zamazat obličej moukou. Celé rodiny končí s moučnými šmouhami na lících.
Brno - Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek. Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali, oznámil dnes novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Jablonné nad Orlicí, Ukrajina /SLEDUJEME/ – Kamiony s humanitární pomocí, které minulý týden vypravila společnost Isolit-Bravo, dorazily v pátek do Kyjeva. Řidiči konvoje Jablonné nad Orlicí tam vyloží část high-tech nemocničních lůžek, druhou potom v Ternopilu. Určená jsou pro vojenské nemocnice, ve kterých se léčí zranění vojáci. Náklad 22 tun hladké mouky je určen pro trpící v místech bojů v okolí Slovjansku.
Jablonné nad Orlicí - Další humanitární pomoc na Ukrajinu v pondělí vyslala firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. Konvoj o dvou kamionech veze hladkou mouku a high-tech nemocniční lůžka. Další tři kamiony s pomocí odjedou zřejmě 30. listopadu. Firma už na Ukrajinu několik kamionů s pomocí vyslala letos v lednu a březnu.
Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.
Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"
Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.
Všestary /FOTO/ - Pravěký způsob obživy si o víkendu vyzkoušeli návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary.
Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.
Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.
Východní Čechy - Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin.
Východní Čechy - Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin.
Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.
Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Ústí nad Labem - Máte rádi jahody? Pošlete nám svůj oblíbený recept a vyhrajte dva kilogramy sladkých plodů ze Svádova.
Hamburk (Německo) – Závěrečný podnik Mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu v německém Hamburku vyšel parádně českým jezdcům. Libor Podmol poslední závod šampionátu vyhrál. Titul mistra Evropy získal Petr Pilát, jenž závodil poprvé po těžkém úrazu.
Detroit – S miliónem dolarů si nevěděl rady Američan Fred Morgan z Detroitu. Když v dubnu vyhrál tuto částku v loterii, společně s manželkou raději los schoval do dózy s moukou.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.
Studnice, Třešť – Stovky nejrůznějších perníčků z patnácti kilogramů mouky před Velikonocemi běžně zvládne za pomoci svých dvou dcer upéct a nazdobit devětapadesátiletá Vlasta Přibylová ze Studnic.
Studnice, Třešť – Stovky nejrůznějších perníčků z patnácti kilogramů mouky před Velikonocemi běžně zvládne za pomoci svých dvou dcer upéct a nazdobit devětapadesátiletá Vlasta Přibylová ze Studnic.
Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje v odlehčené verzi.
Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.
Z Ostravy vyjelo dnes po ránu pět plně naložených kamionů s moukou, potravinami, oblečením a dalšími potřebnými věcmi, které jsou určeny tisícům strádajících lidí v zemi, zmítané válkou. Přispěly firmy, humanitární organizace i obyčejní lidé.
Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.
Jarcová – V Češkově mlýně v Jarcové na Vsetínsku se znovu vyrábí mouka. Po zhruba dvouleté přestávce jej zprovoznila firma Pro-Bio ze Starého Města pod Sněžníkem jako svůj třetí mlýn zaměřený na výrobu bio mouky.
Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují. Pojďme si o produktech nabízených obchodníky pod názvem „zdravá výživa" povědět něco více a třeba i to, co vám prodejci neřeknou.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy - V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství. Někteří lidé považují konzumaci zdravých potravin za svůj životní styl, i když kolikrát vůbec netuší, co kupují.
Východní Čechy – V posledních pár letech se čím dál častěji skloňují výrazy jako zdravá výživa, bio potraviny či ekologické zemědělství.
Praha - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků, sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Krkonošský deník spolu s HOTELEM****HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem.
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Východní Čechy - Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.
Rakovník – Rýži, těstoviny, cukr, mouku a další trvanlivé potraviny ukládali lidé v sobotu po celý den do nákupního košíku před Penny marketem.