Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Studánky vypravují příběhy:Studánka Slanica

Slsovácko - Významný vývěr minerální vody, pojmenovaný Slanica, můžete navštívit v jihozápadní části města Napajedel, v těsném sousedství železničního podjezdu, pod svahem vzmáhajícího se chřibského pohoří.

Pečivo by nemělo zlevňovat ani při dobré úrodě obilí, tvrdí pekaři

Pelhřimov – Chléb a pečivo z tuzemských pekáren by neměly zlevňovat, ani pokud bude letos v Česku dobrá úroda obilí a klesne cena mouky. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva. Dřízal to řekl novinářům během dnešního Dne otevřených dveří v pelhřimovské pekárně Adélka.

V boskovickém Tescu se proháněly myši. Inspekce prodejnu zavřela

Boskovice – Živá myš v prodejně v úseku mouky, myší výkaly pod paletami a kolem zdí. Takový obrázek se ve čtvrtek naskytl kontrolorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole pobočky obchodního řetězce Tesco v Boskovicích na ulici Chrudichromská. Prodejna byla celý pátek zavřená.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj, Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Zemědělci hlásí zpoždění prací o tři týdny

Písecko - Teprve tento týden mohli zemědělci na Písecku začít s výsevem jařin. Zpoždění proti optimálnímu termínu tak činí tři týdny. Na úrodě ani ceně mouky se to však podle Václava Varouse z písecké agrární komory neprojeví.

Brambory jsou v obchodech o polovinu dražší než loni

Praha – Naprostá většina potravin na pultech českých obchodů od loňska podražila. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Naopak vejce jsou letos o pětinu levnější, než byly před rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Krájet lukše se děda učil na tabáku

Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.

Fenomén Stodolní: podaří se ho oživit?

Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici.  „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.

AKTUALIZOVÁNO: Fenomén Stodolní: podaří se ho oživit?

Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici.  „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.

Globus, to jsou i řezníci, pekaři, cukráři, kuchaři...

Tyhle vídeňské párky vyráběl řezník jen pět metrů od chladícího boxu, ze kterého si je vybíráte. A tenhle chleba pekl pekař tamhle za těmi dveřmi. Z tradičního žitného kvasu, který si sám vyrobil. A tenhle salám a tuhle kýtu a tamty koblihy a taky zákusky…

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Od Poppa mouka či káva, i petrolej na vši

Opočno – Minule jsme skončili na opočenském Pecírku, tentokrát se z něho vydáme ulicí Komenského směrem k náměstí. Po pravé straně nás přivítá dům čp. 125, kde je dnes optika.

RECEPT DENÍKU: Kuřecí nahradilo vepřové a hovězí

Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.

Hostie ke svatému přijímání budou mít děti z vlastní mouky

Francova Lhota – Žáci třetí třídy základní školy ve Francově Lhotě si sami vyrobili mouku. Část z ní předali Milanu Uhlířovi, jednateli společnosti Unita z Bílé Vody. Firma nyní z mouky školákům vyrobí hostie pro jejich 1. svaté přijímání.

Když se doma peče chleba

Trutnovsko, Pojizeří - Cena pečiva stoupá a třeba u čtyřčlenné rodiny se měsíční výdaje za tento druh potravin šplhají do mnohasetkorunových výšek.

Chleba z domácí pekárny? Proč ne

Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.