Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.
Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty
Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty
Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.
Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.
Slsovácko - Významný vývěr minerální vody, pojmenovaný Slanica, můžete navštívit v jihozápadní části města Napajedel, v těsném sousedství železničního podjezdu, pod svahem vzmáhajícího se chřibského pohoří.
Pelhřimov – Chléb a pečivo z tuzemských pekáren by neměly zlevňovat, ani pokud bude letos v Česku dobrá úroda obilí a klesne cena mouky. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva. Dřízal to řekl novinářům během dnešního Dne otevřených dveří v pelhřimovské pekárně Adélka.
Boskovice – Živá myš v prodejně v úseku mouky, myší výkaly pod paletami a kolem zdí. Takový obrázek se ve čtvrtek naskytl kontrolorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole pobočky obchodního řetězce Tesco v Boskovicích na ulici Chrudichromská. Prodejna byla celý pátek zavřená.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Ostrava – K osmi a půl letům vězení byl ve čtvrtek odsouzen jednačtyřicetiletý Slovák Vladimír Talapka, který v březnu letošního roku s atrapou bomby v ruce přepadl pobočku ČSOB v Ostravě. Odnesl si 580 tisíc korun.
Ostrava - K osmi a půl letům vězení byl ve čtvrtek odsouzen čtyřicetiletý Slovák Vladimír Talapka, který v březnu letošního roku s atrapou bomby v ruce přepadl pobočku ČSOB v Ostravě. Odnesl si 580 tisíc korun.
Liberecký kraj, Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Písecko - Teprve tento týden mohli zemědělci na Písecku začít s výsevem jařin. Zpoždění proti optimálnímu termínu tak činí tři týdny. Na úrodě ani ceně mouky se to však podle Václava Varouse z písecké agrární komory neprojeví.
Praha – Naprostá většina potravin na pultech českých obchodů od loňska podražila. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Naopak vejce jsou letos o pětinu levnější, než byly před rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.
Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici. „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.
Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici. „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.
Tyhle vídeňské párky vyráběl řezník jen pět metrů od chladícího boxu, ze kterého si je vybíráte. A tenhle chleba pekl pekař tamhle za těmi dveřmi. Z tradičního žitného kvasu, který si sám vyrobil. A tenhle salám a tuhle kýtu a tamty koblihy a taky zákusky…
Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Zlínský kraj - /HLASOVÁNÍ BYLO UKONČENO/ Milí čtenáři, zde vidíte recepty, které jste poslali do naší redakce. Vítězným receptem se ve Zlínském kraji stala Špenátová roláda s domácí lučinou
Opočno – Minule jsme skončili na opočenském Pecírku, tentokrát se z něho vydáme ulicí Komenského směrem k náměstí. Po pravé straně nás přivítá dům čp. 125, kde je dnes optika.
Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.
Francova Lhota – Žáci třetí třídy základní školy ve Francově Lhotě si sami vyrobili mouku. Část z ní předali Milanu Uhlířovi, jednateli společnosti Unita z Bílé Vody. Firma nyní z mouky školákům vyrobí hostie pro jejich 1. svaté přijímání.
Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.