Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj, Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Zemědělci hlásí zpoždění prací o tři týdny

Písecko - Teprve tento týden mohli zemědělci na Písecku začít s výsevem jařin. Zpoždění proti optimálnímu termínu tak činí tři týdny. Na úrodě ani ceně mouky se to však podle Václava Varouse z písecké agrární komory neprojeví.

Brambory jsou v obchodech o polovinu dražší než loni

Praha – Naprostá většina potravin na pultech českých obchodů od loňska podražila. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Naopak vejce jsou letos o pětinu levnější, než byly před rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Krájet lukše se děda učil na tabáku

Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.

Fenomén Stodolní: podaří se ho oživit?

Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici.  „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.

AKTUALIZOVÁNO: Fenomén Stodolní: podaří se ho oživit?

Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici.  „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.

Globus, to jsou i řezníci, pekaři, cukráři, kuchaři...

Tyhle vídeňské párky vyráběl řezník jen pět metrů od chladícího boxu, ze kterého si je vybíráte. A tenhle chleba pekl pekař tamhle za těmi dveřmi. Z tradičního žitného kvasu, který si sám vyrobil. A tenhle salám a tuhle kýtu a tamty koblihy a taky zákusky…

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

Od Poppa mouka či káva, i petrolej na vši

Opočno – Minule jsme skončili na opočenském Pecírku, tentokrát se z něho vydáme ulicí Komenského směrem k náměstí. Po pravé straně nás přivítá dům čp. 125, kde je dnes optika.

RECEPT DENÍKU: Kuřecí nahradilo vepřové a hovězí

Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.

Hostie ke svatému přijímání budou mít děti z vlastní mouky

Francova Lhota – Žáci třetí třídy základní školy ve Francově Lhotě si sami vyrobili mouku. Část z ní předali Milanu Uhlířovi, jednateli společnosti Unita z Bílé Vody. Firma nyní z mouky školákům vyrobí hostie pro jejich 1. svaté přijímání.

Když se doma peče chleba

Trutnovsko, Pojizeří - Cena pečiva stoupá a třeba u čtyřčlenné rodiny se měsíční výdaje za tento druh potravin šplhají do mnohasetkorunových výšek.

Chleba z domácí pekárny? Proč ne

Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.

V Křižánkách si postavili svoji vesnici z perníku, jíst ji ale nebudou

Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.

Místo pekelného stroje byly v kufříku jen dva kilogramy mouky

Ostrava – „Stal jsem se obětí vyděračů, které jsem si původně najal na vymáhání dluhů!" Tak by se dala ve stručnosti shrnout obhajoba čtyřicetiletého Slováka Vladimíra Talapky, který v úterý předstoupil před trestní senát Krajského soudu v Ostravě.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

RECEPT DENÍKU: Těstoviny moc chutnaly

Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Posvícenské placky se pečou jen jednou

Kasejovice – Mouka, máslo, cukr, vejce. Vždycky, když se blíží posvícení, musí se Marie Motejzíková z Kasejovic přesvědčit, jestli má všechny tyto ingredience doma a bude se moci pustit do každoročního rituálu.

Mouka pravděpodobně podraží, a sice až o čtvrtinu

Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.

Mouka pravděpodobně podraží, a sice až o čtvrtinu

Východní Čechy – To, že mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží až o čtvrtinu, potvrdil po zemědělcích také Svaz průmyslových mlýnů. Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zvýší podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů cenu obilí, a tím i cenu mouky pro pekaře.