
Koláce, které 'hu nás' o pouti ochutnáte, a jejich hodnocení
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Pelhřimov – Chléb a pečivo z tuzemských pekáren by neměly zlevňovat, ani pokud bude letos v Česku dobrá úroda obilí a klesne cena mouky. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva. Dřízal to řekl novinářům během dnešního Dne otevřených dveří v pelhřimovské pekárně Adélka.
Boskovice – Živá myš v prodejně v úseku mouky, myší výkaly pod paletami a kolem zdí. Takový obrázek se ve čtvrtek naskytl kontrolorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole pobočky obchodního řetězce Tesco v Boskovicích na ulici Chrudichromská. Prodejna byla celý pátek zavřená.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Špindlerův Mlýn - Do Krkonoš se vrací domácí klientela. Zájem je o pěší turistiku i adrenalinové aktivity.
Ostrava – K osmi a půl letům vězení byl ve čtvrtek odsouzen jednačtyřicetiletý Slovák Vladimír Talapka, který v březnu letošního roku s atrapou bomby v ruce přepadl pobočku ČSOB v Ostravě. Odnesl si 580 tisíc korun.
Ostrava - K osmi a půl letům vězení byl ve čtvrtek odsouzen čtyřicetiletý Slovák Vladimír Talapka, který v březnu letošního roku s atrapou bomby v ruce přepadl pobočku ČSOB v Ostravě. Odnesl si 580 tisíc korun.
Ústí nad Labem - Pošlete nám na e-mail: recepty.ustecky@denik.cz svůj oblíbený kulinářský recept a vyhrajte šek na útratu.
Pardubice - Hlavním úkolem architektů bude si na neděli připravit originální, chuťově i vizuálně zajímavý soutěžní pokrm. Kdo zvítězí?
Ústí nad Labem - Posílejte na email recepty.ustecky@denik.cz svá oblíbená jídla a vyhrajte šek na útratu.
Plzeň – Jak pracné kdysi bylo získat kus látky na šaty? A co mouka, je těžké ji namlít podle starodávných postupů?
Liberecký kraj, Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.
Písecko - Teprve tento týden mohli zemědělci na Písecku začít s výsevem jařin. Zpoždění proti optimálnímu termínu tak činí tři týdny. Na úrodě ani ceně mouky se to však podle Václava Varouse z písecké agrární komory neprojeví.
Praha – Naprostá většina potravin na pultech českých obchodů od loňska podražila. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Naopak vejce jsou letos o pětinu levnější, než byly před rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.
Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici. „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.
Ostrava - Živá hudba nebo divadelní představení. Město i centrální obvod uvažují, jak vrátit lesk Stodolní ulici. „V prvé řadě musíme vyřešit bezpečnost," říká Dalibor Mouka, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.
Tyhle vídeňské párky vyráběl řezník jen pět metrů od chladícího boxu, ze kterého si je vybíráte. A tenhle chleba pekl pekař tamhle za těmi dveřmi. Z tradičního žitného kvasu, který si sám vyrobil. A tenhle salám a tuhle kýtu a tamty koblihy a taky zákusky…
Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Ústí nad Labem - Pošlete nám své nejoblíbenější kulinářské recepty na e-mail recepty.ustecky@denik.cz a vyhrajte šek na tři sta korun do Sport Pubu.
Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.
Recept nám poslala Liběna Hřešková z Všechovic.
Recept nám poslala Miluše Piačinová z Košatky.
Zlínský kraj - /HLASOVÁNÍ BYLO UKONČENO/ Milí čtenáři, zde vidíte recepty, které jste poslali do naší redakce. Vítězným receptem se ve Zlínském kraji stala Špenátová roláda s domácí lučinou
Recept nám poslala Drahomíra Strnadová z Klatov.
Recept nám poslala Anna Paroubková z Všerub.
Recept nám poslala Milena Mikšaníková z Rychnova u Jablonce nad Nisou.
Bukov - Pošlete nám své nejoblíbenější kulinářské recepty na e-mail recepty.ustecky@denik.cz a vyhrajte šek na tři sta korun.
Opočno – Minule jsme skončili na opočenském Pecírku, tentokrát se z něho vydáme ulicí Komenského směrem k náměstí. Po pravé straně nás přivítá dům čp. 125, kde je dnes optika.
Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.
Francova Lhota – Žáci třetí třídy základní školy ve Francově Lhotě si sami vyrobili mouku. Část z ní předali Milanu Uhlířovi, jednateli společnosti Unita z Bílé Vody. Firma nyní z mouky školákům vyrobí hostie pro jejich 1. svaté přijímání.
Trutnovsko, Pojizeří - Cena pečiva stoupá a třeba u čtyřčlenné rodiny se měsíční výdaje za tento druh potravin šplhají do mnohasetkorunových výšek.
Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.
Domažlice /FOTOGALERIE/ – Velmi originální formu měla středeční vernisáž výtvarných děl Pavla Štýbra v domažlické Galerii bratří Špillarů.
Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku.
Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.
Opočno – Kuchař Aleš Hašek preferuje spíše klasiku, ovšem i tak si připravil pár tipů, jak tradiční štědrovečerní večeři uvařit netradičně
Ostrava – „Stal jsem se obětí vyděračů, které jsem si původně najal na vymáhání dluhů!" Tak by se dala ve stručnosti shrnout obhajoba čtyřicetiletého Slováka Vladimíra Talapky, který v úterý předstoupil před trestní senát Krajského soudu v Ostravě.
Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.
Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.
Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.
Klatovsko - Milovníci vánočního cukroví si letos budou muset připlatit, a to jak za cukroví v obchodech, tak i při pečení doma. Náklady totiž výrazně vzrostly.
Klatovsko - Zhruba o 5 až 10 % vzrostou ceny cukroví kvůli vyšší DPH a pohonným hmotám.
Bruntál, Osoblaha - Po dvaceti letech provozu se výroba jedněch z nejznámějších českých tyčinek přestěhovala z Osoblahy do Bruntálu.
Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.