Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Jana Fialová: K poezii z těsta stačí jen voda a chlebová mouka

Uherské Hradiště - S Janou Fialovou z Brna-Tuřan jsem se setkal na vánočním jarmarku v Uherském Hradišti, kde v jednom ze stánků prodávala zvonečky, podkovičky pro štěstí, obrázky jesliček, zvířátka a postavičky z těsta, což má domovské právo ve Vizovicích na Valašsku.

SLOUPEK: Hurá zpátky do reality

„Mami, já ti pomůžu, ukaž jak se to dělá,“ hrnou se malé děti do všeho, co vidí u rodičů. A tak jsou někdy celé od těsta a mouka je všude, nebo se dokonale pletou s lopatkou pod nohama.

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Tradiční vánoční výzdoba

Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.

V minulých týdnech zdražila mouka, zlevnily pomeranče

Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Chléb podraží, ale ne o tolik, jak tvrdí pekaři

Praha – Neodvratné zdražení pekárenských výrobků nedopadne na spotřebitele takovou silou, jak tvrdí pekaři. I kdyby při vyjednávání s obchodníky prosadili výrazně vyšší ceny chleba a rohlíků, prodejci je nepoženou tak vysoko jako v letech 2007 až 2008. Tehdy bylo pečivo rekordně drahé, rohlík stál až 2,50 koruny.

Pravěcí lidé vyráběli mouku už před 30.000 lety

USA - Pravěcí lidé v Evropě už před 30.000 lety vyráběli mouku. Potvrdily to archeologické nálezy z Česka, Itálie a Ruska, podle kterých tak lidé zpracovávali obilniny o 10.000 let dříve, než se dosud vědci domnívali. V úterním čísle to uvedl odborný časopis americké Národní akademie věd Proceedings.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Zdražení elektřiny a mouky zvedne cenu pečiva

Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.

Cenu pečiva zvýší malá úroda obilí

Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.

Vařili jsme recept Ústeckého deníku: Pochutnali si všichni

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.

Pekárna za den upeče na sto tisíc rohlíků

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.

Jarošův mlýn: děti samy pouštějí výtah na obilí

Veverská Bítýška /TIP NA VÝLET/ – Historické dřevěné stroje potřebné k výrobě mouky nebo krupice, Francisovy turbíny i vodní náhon se stavidly. To vše si mohou lidé prohlédnout v unikátním muzeu mlynářského řemesla, Jarošově mlýně ve Veverské Bítýšce na Brněnsku.

Výrobky z Mrzkovic znají i v zahraničí

Mrzkovice – Kukuřičné mlýny jsou v celé České republice pouze tři. Na Vysočině pak jenom jeden, a to v Mrzkovicích u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vlastní ho rodina Kolářových a jeho provoz s 9 zaměstnanci pod hlavičkou společnosti Konkordia má v současné době na starosti Jan Kolář mladší.

Hanka Kynychová: Chci zachránit české tlouštíky!

Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.

Chodovlický mlýn může být technickou památkou

Litoměřicko – Lucký mlýn v Chodovlicích na Litoměřicku má našlápnuto stát se technickou památkou. Odborníci žasnou nad zachovalostí zařízení mlýna, který zpracovával obilí na mouku až do roku 1953. Jeho rekonstrukci majitel Otakar Šašek započal před dvěma lety.

Češi do sebe cpou bílé mouky strašně moc

Vyškov /ROZHOVOR/ – Jmenuje se Bui Hai Yen. Přátelé a známí jí oslovují jako Danu. Momentálně pomáhá v obchodě své maminky ve Vyškově. Plány do budoucna má ovšem úplně jiné.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.