USA - Pravěcí lidé v Evropě už před 30.000 lety vyráběli mouku. Potvrdily to archeologické nálezy z Česka, Itálie a Ruska, podle kterých tak lidé zpracovávali obilniny o 10.000 let dříve, než se dosud vědci domnívali. V úterním čísle to uvedl odborný časopis americké Národní akademie věd Proceedings.
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.
Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.
Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.
Region – Ve valašských chalupách bývalo plno práce kolem hospodářství a k tomu i kupa dětí. A tak není divu, že se zdejší hospodyně musela pěkně otáčet.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Veverská Bítýška /TIP NA VÝLET/ – Historické dřevěné stroje potřebné k výrobě mouky nebo krupice, Francisovy turbíny i vodní náhon se stavidly. To vše si mohou lidé prohlédnout v unikátním muzeu mlynářského řemesla, Jarošově mlýně ve Veverské Bítýšce na Brněnsku.
Mrzkovice – Kukuřičné mlýny jsou v celé České republice pouze tři. Na Vysočině pak jenom jeden, a to v Mrzkovicích u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vlastní ho rodina Kolářových a jeho provoz s 9 zaměstnanci pod hlavičkou společnosti Konkordia má v současné době na starosti Jan Kolář mladší.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.
Litoměřicko – Lucký mlýn v Chodovlicích na Litoměřicku má našlápnuto stát se technickou památkou. Odborníci žasnou nad zachovalostí zařízení mlýna, který zpracovával obilí na mouku až do roku 1953. Jeho rekonstrukci majitel Otakar Šašek započal před dvěma lety.
Vyškov /ROZHOVOR/ – Jmenuje se Bui Hai Yen. Přátelé a známí jí oslovují jako Danu. Momentálně pomáhá v obchodě své maminky ve Vyškově. Plány do budoucna má ovšem úplně jiné.
Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.
Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.
Skořápky ořechů, jablíčka a především perníčky zdobily a mnohdy i v současnosti zdobí vánoční stromky. Vůně koření a medu je zcela jistě nezapomenutelná.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Ostrava /FOTOGALERIE/ - V ostravské Galerii Mlejn se zájemci mohou dozvědět, kde se v Ostravě nalézají nebo nalézaly mlýny, a zároveň si prohlédnout mlecí kameny nebo si sami vyzkoušet mletí zrna.
České Budějovice - Na snímku z prosince roku 1951 je zachycen stánek s názvem „Potíráme šuškandu“ na předvánočním trhu u muzea. V té době byl mezi muzeem a Mlýnskou stokou volný prostor.
Litvínov - Na možné týrání dětí přišla upozornit strážníky do mobilní služebny na sídlišti Janov v Litvínově na Mostecku mladá žena. Podle ní děti v jedné z rodin, kterou zná, trpí hlady, údajně dostávají jen mouku s vodou, a jsou často bity.
Děčínsko - Špekáček plný vody a mouky, který se při opékání přiškvaří na klacek. Česnek z Číny, který dávno ztratil svou typickou chuť. To je realita dneška.
Každý zahradník se těší na bohatou úrodu. A když přijde, přemýšlí o tom, jak s ní naložit, aby ani kousek nepřišel nazmar. V první řadě přijdou plody na raně podzimní stůl ve formě koláčů nebo ovocných knedlíků, okurkových a rajských salátů. Houby pak v podobě smaženice, guláše nebo ve skvělé bramboračce. Přinášíme vám několik námětů, jak se záplavou plodů naložit.