Kreativ

ŠTÍTEK: mouka

Pravěcí lidé vyráběli mouku už před 30.000 lety

USA - Pravěcí lidé v Evropě už před 30.000 lety vyráběli mouku. Potvrdily to archeologické nálezy z Česka, Itálie a Ruska, podle kterých tak lidé zpracovávali obilniny o 10.000 let dříve, než se dosud vědci domnívali. V úterním čísle to uvedl odborný časopis americké Národní akademie věd Proceedings.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Zdražení elektřiny a mouky zvedne cenu pečiva

Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.

Cenu pečiva zvýší malá úroda obilí

Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.

Vařili jsme recept Ústeckého deníku: Pochutnali si všichni

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.

Pekárna za den upeče na sto tisíc rohlíků

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.

Jarošův mlýn: děti samy pouštějí výtah na obilí

Veverská Bítýška /TIP NA VÝLET/ – Historické dřevěné stroje potřebné k výrobě mouky nebo krupice, Francisovy turbíny i vodní náhon se stavidly. To vše si mohou lidé prohlédnout v unikátním muzeu mlynářského řemesla, Jarošově mlýně ve Veverské Bítýšce na Brněnsku.

Výrobky z Mrzkovic znají i v zahraničí

Mrzkovice – Kukuřičné mlýny jsou v celé České republice pouze tři. Na Vysočině pak jenom jeden, a to v Mrzkovicích u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vlastní ho rodina Kolářových a jeho provoz s 9 zaměstnanci pod hlavičkou společnosti Konkordia má v současné době na starosti Jan Kolář mladší.

Hanka Kynychová: Chci zachránit české tlouštíky!

Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.

Chodovlický mlýn může být technickou památkou

Litoměřicko – Lucký mlýn v Chodovlicích na Litoměřicku má našlápnuto stát se technickou památkou. Odborníci žasnou nad zachovalostí zařízení mlýna, který zpracovával obilí na mouku až do roku 1953. Jeho rekonstrukci majitel Otakar Šašek započal před dvěma lety.

Češi do sebe cpou bílé mouky strašně moc

Vyškov /ROZHOVOR/ – Jmenuje se Bui Hai Yen. Přátelé a známí jí oslovují jako Danu. Momentálně pomáhá v obchodě své maminky ve Vyškově. Plány do budoucna má ovšem úplně jiné.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

V Galerii Mlejn od pátku zase melou mouku

Ostrava /FOTOGALERIE/ - V ostravské Galerii Mlejn se zájemci mohou dozvědět, kde se v Ostravě nalézají nebo nalézaly mlýny, a zároveň si prohlédnout mlecí kameny nebo si sami vyzkoušet mletí zrna.

Svým osmi dětem dávají jíst mouku s vodou, tvrdila žena

Litvínov - Na možné týrání dětí přišla upozornit strážníky do mobilní služebny na sídlišti Janov v Litvínově na Mostecku mladá žena. Podle ní děti v jedné z rodin, kterou zná, trpí hlady, údajně dostávají jen mouku s vodou, a jsou často bity.

O bioprodukty se lidé na prodejnách neperou

Děčínsko - Špekáček plný vody a mouky, který se při opékání přiškvaří na klacek. Česnek z Číny, který dávno ztratil svou typickou chuť. To je realita dneška.

Vaříme a pečeme z plodů podzimu

Každý zahradník se těší na bohatou úrodu. A když přijde, přemýšlí o tom, jak s ní naložit, aby ani kousek nepřišel nazmar. V první řadě přijdou plody na raně podzimní stůl ve formě koláčů nebo ovocných knedlíků, okurkových a rajských salátů. Houby pak v podobě smaženice, guláše nebo ve skvělé bramboračce. Přinášíme vám několik námětů, jak se záplavou plodů naložit.