
Pekárny v únoru podraží své výrobky až o 10 %
Klatovsko – Menší pekaři vyčkávají, jak se ke zdražení postaví Pekárny a cukrárny Klatovy.
Klatovsko – Menší pekaři vyčkávají, jak se ke zdražení postaví Pekárny a cukrárny Klatovy.
Uherské Hradiště - S Janou Fialovou z Brna-Tuřan jsem se setkal na vánočním jarmarku v Uherském Hradišti, kde v jednom ze stánků prodávala zvonečky, podkovičky pro štěstí, obrázky jesliček, zvířátka a postavičky z těsta, což má domovské právo ve Vizovicích na Valašsku.
Strakonicko – Máte chuť připravit si vánoční tabuli trochu jinak? Tady je trochu inspirace.
„Mami, já ti pomůžu, ukaž jak se to dělá,“ hrnou se malé děti do všeho, co vidí u rodičů. A tak jsou někdy celé od těsta a mouka je všude, nebo se dokonale pletou s lopatkou pod nohama.
Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Praha - Zdražované potraviny nakupují nejlevněji obyvatelé Ústeckého kraje. Mají nejlevnější pečivo, mouku, máslo a mléko
Praha – Bílé pečivo za uplynulé dva týdny podražilo i o sedm procent. Od listopadu by mohla růst i cena chleba.
Praha – Neodvratné zdražení pekárenských výrobků nedopadne na spotřebitele takovou silou, jak tvrdí pekaři. I kdyby při vyjednávání s obchodníky prosadili výrazně vyšší ceny chleba a rohlíků, prodejci je nepoženou tak vysoko jako v letech 2007 až 2008. Tehdy bylo pečivo rekordně drahé, rohlík stál až 2,50 koruny.
USA - Pravěcí lidé v Evropě už před 30.000 lety vyráběli mouku. Potvrdily to archeologické nálezy z Česka, Itálie a Ruska, podle kterých tak lidé zpracovávali obilniny o 10.000 let dříve, než se dosud vědci domnívali. V úterním čísle to uvedl odborný časopis americké Národní akademie věd Proceedings.
Ústí nad Labem – Vítězem posledního kola soutěže v kulinářském umění se stal čtenář Lukáš Novák s receptem na Barevné překvapení.
Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.
Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.
Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.
Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.
Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.
Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.
Český Krumlov - Patronem tam prý dlouho býval Perlový skřítek, který chránil mlýn i perlorodky.
České Budějovice - Pekárenské výrobky budou dražší. Kvůli nedostatku obilí stoupá jeho cena.
Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.
Praha - Freestylový motokrosař Libor Podmol získal uznání diváků za best trik na modřanském jamu světových hvězd.
Region – Ve valašských chalupách bývalo plno práce kolem hospodářství a k tomu i kupa dětí. A tak není divu, že se zdejší hospodyně musela pěkně otáčet.
Hořice - Přinášíme srovnání cen při nákupu ve vybraných prodejnách.
Vyškov - /FOTOGALERIE/ Vlna veder sužuje i pekaře. Těm pod rukama projde neuvěřitelné množství mouky. Upečený chleba se pak dostane i třeba do vězení.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Veverská Bítýška /TIP NA VÝLET/ – Historické dřevěné stroje potřebné k výrobě mouky nebo krupice, Francisovy turbíny i vodní náhon se stavidly. To vše si mohou lidé prohlédnout v unikátním muzeu mlynářského řemesla, Jarošově mlýně ve Veverské Bítýšce na Brněnsku.
Hořice - Přinášíme rozhovor s Václavem Žižkou, vedoucím pekárny v Hořicích.
Trutnov– Další obětí podvodu při internetovém obchodu se stal šestatřicetiletý muž.
Luštěnice /FOTOGALERIE/ - Před Luštěnicemi došlo k dopravní nehodě.
Mrzkovice – Kukuřičné mlýny jsou v celé České republice pouze tři. Na Vysočině pak jenom jeden, a to v Mrzkovicích u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vlastní ho rodina Kolářových a jeho provoz s 9 zaměstnanci pod hlavičkou společnosti Konkordia má v současné době na starosti Jan Kolář mladší.
Borovy – Rozhovor s mlynářem Karlem Prokopem.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Březník -Moderní historie mlynářství sev Březníkuzačala psát v roce 1998.
Chrudim - Podívejte se, kde můžete při nákupu ušetřit.
Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.
Litoměřicko – Lucký mlýn v Chodovlicích na Litoměřicku má našlápnuto stát se technickou památkou. Odborníci žasnou nad zachovalostí zařízení mlýna, který zpracovával obilí na mouku až do roku 1953. Jeho rekonstrukci majitel Otakar Šašek započal před dvěma lety.
Chrudim - Podívejte se, kde můžete při nákupu ušetřit.
České Budějovice - Skupina mladých mužů z Bangladéše přijela do jižních Čech za prací. Otu ale přišli a teďmarně shánějí zaměstnání. Nevíte o nějakém?
Vyškov /ROZHOVOR/ – Jmenuje se Bui Hai Yen. Přátelé a známí jí oslovují jako Danu. Momentálně pomáhá v obchodě své maminky ve Vyškově. Plány do budoucna má ovšem úplně jiné.
Kralupsko - Místo surfování na internetu může oklamaná žena péct buchty.
Ústí nad Labem /NOVÉ HLASOVÁNÍ, FOTOGALERIE/– Vítězem čtvrtého čtenářského kola o nejlepší recept se stala Eva Drobná s receptem Guláš bez míchání.
Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.
Hořice - Přinášíme srovnání cen při nákupu vybraných potravin v některých z hořických obchodů.
Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.