Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Úterní jednání s Kevinem Dahlgrenem u Krajského soudu v Brně.

Rozsudek si Dahlgren vyslechne ve středu ráno. Obžaloba navrhla doživotní trest

Brno /ANKETA/ – V pubertě měl často obrovské pokušení, aby vzal nůž a zabil svého otce nebo matku. Temných myšlenek se podle svých slov nezbavil ani v pozdějším věku. Měl představy, že zabije celou rodinu, že zapaluje věci. To uvedla v úterý u Krajského soudu v Brně znalkyně z oboru psychologie o Kevinu Dahlgrenovi. Američan čelí obžalobě ze čtyřnásobné vraždy, které se měl dopustit v květnu 2013 v brněnských Ivanovicích. V jednu hodinu odpoledne začaly závěrečné řeči. Státní zástupkyně Ludmila Doležalová má za to, že nepřímé důkazy tvoří uzavřený řetězec z něhož vyplývá, že Dahlgren čtyřnásobnou vraždu spáchal. Pro Američana Doležalová navrhla výjimečně dlouhý trest nebo doživotí. Obhájce Richard Špíšek kontroval s tím, že Dahlgrenova vina není jednoznačně prokázána, a navrhl zproštění obžaloby.

TATIANA ROZSYPALOVÁ, cestovatelka a cvičitelka.

Cestovatelka vyučuje jógu mezi koňmi v podhůří Krušných hor

Boučí – Cvičit tradiční indickou jógu, meditovat a přitom si užívat kontaktu se zvířaty a přírodou. Takovou možnost přivezla do netradičního prostředí jezdecké stáje v podhůří Krušných hor cestovatelka Tatiana Rozsypalová. V rámci jóga víkendu u koní v Boučí na Sokolovsku si lidé podle ní mohou odpočinout od pracovních povinností, protáhnout tělo, ale i najít cestu k sobě samým.

Ilustrační foto

Ujetí po nehodě: kalkul i panika řidičů, na Břeclavsku platí obojí

Břeclavsko – Stěží hledá pochopení pro řidiče, kteří odjedou od dopravní nehody. Naopak lehce pro ně vyloví peprný výraz. Marcela Osičková z Velkých Bílovic v centru Břeclavi sedla za volant a řekla: „Ujet od nehody, to se nedělá. Musela by to být velká panika. Myslím, že bych se tak nikdy nezachovala."

Donald Trump

Soudkyně Ginsburgová se omluvila za kritiku Donalda Trumpa

Washington - Členka amerického nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová, která tento týden kritizovala miliardáře Donalda Trumpa a označila ho mimo jiné za lháře, se dnes za své výroky omluvila. Třiaosmdesátiletá soudkyně svou omluvu zdůvodnila tím, že soudci by neměli hodnotit kandidáty na veřejné funkce. Trump je předpokládaným republikánským uchazečem o úřad prezidenta USA.

Petr Vašek

Příprava: Baník porazil Slovácko

Gólem Tomáše Mičoly vyhráli fotbalisté Baníku v pořadí páté utkání letní přípravy, když na hřišti v Kroměříži porazili prvoligové Slovácko 1:0.

Schody ze sadů k bazénu

Nové schody a terasy poslouží i šachistům

Sokolov - Zámecký park i Husovy sady v samotném centru Sokolova prochází během let postupnou renovací. Jsou zde však ještě některá nevyhovující místa, která by též zasloužila renovaci. Jedním z těchto míst jsou i schody a terasy vedoucí z Husových sadů směrem k plaveckému bazénu. A právě na ty by měla přijít řada nyní

Knihu Mít vše hotovo ocení všichni lidé napříč povoláním, věku, vírou či celkovým přístupem k životu. Přitom rozhodně nejde o žádnou nafouknutou americkou příručku.

RECENZE: Mít vše hotovo podruhé

Havlíčkův Brod - Pamatuji si to, jako kdyby to bylo včera. První setkání s metodou GTD (Getting Things Done), kterou ve svém životě používám již několik let. Ta stále patří mezi vůbec nejlepší metody, jak si efektivně zorganizovat práci. Metodu vytvořil americký kouč David Allen a již před patnácti lety ji popsal ve své knize Mít vše hotovo, která se nedávno dočkala svého druhého vydání. Knihu vydalo opět nakladatelství Jan Melvil Publishing a do češtiny ji přeložil David Krásenský.

Zájemci se setkali 4. července s oscarovým scenáristou Charliem Kaufmanem na akci KVIFF Talks na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Festival nabídl dnes fanouškům setkání s Charliem Kaufmanem

Karlovy Vary – Už podeváté pořádá MFF v Karlových Varech pod názvem KVIFF Talks setkání s režiséry, herci a dalšími filmaři, kteří představují v rámci programu svou tvorbu. Po nedělním Dnu Františka Daniela, který připomněl tohoto českého scenáristu, producenta, režiséra a filmového pedagoga, a diskusi s herečkami z filmu Julieta Pedra Almodóvara Emmou Suárezovou a Adrianou Ugarteovou, se dnes zájemci setkali s oscarovým scenáristou Charliem Kaufmanem.

Pět! Michael Phelps se kvalifikoval na svou pátou olympiádu.

Cíl splněn! Phelps pojede na svou pátou olympiádu. Nemám slov, zářil

Omaha - Osmnáctinásobný olympijský vítěz Michael Phelps pojede závodit do Ria. Slavný americký plavec, který po hrách před čtyřmi lety v Londýně ukončil kariéru a před dvěma lety se vrátil, vyhrál při domácí nominaci závod na 200 metrů motýlek v času 1:54,84 minuty a zajistil si tak účast na rekordních pátých hrách.

Děti jsou rodiči trestány. Ilustrační snímek.

Linku bezpečí zavalují telefonáty školáků. Bojí se vysvědčení

Liberec/Praha - Žádné dítě nechodí do školy proto, aby nosilo špatné známky. Proto je pro některé strach z reakce rodičů, z toho, že je zklamaly, obrovským stresem. Jen si zkuste představit, že jste dvakrát ročně v práci vystaveni veřejnému hodnocení. A místo účasti doma byste si vyslechli: No, to ses tedy zase předvedl…

Ilustrační foto.

Stres pomáhá mozku zůstat ve formě

Řím - Stres může mít své kladné stránky. Je to útěcha pro ty, kdo mají příliš mnoho povinností a málo volného času. Podle studie Texaské univerzity, která zahrnovala přes 300 účastníků, mají ti, kdo jsou zatíženi příliš mnoha úkoly, větší pravděpodobnost, že se jejich mozek udrží ve zdravém stavu. Mají jasnější mysl, lépe si vybavují vzpomínky a s postupujícím věkem tyto schopnosti přetrvávají, napsal italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto.

Silnice se dočkají oprav

Stříbro – Stejně jako v dalších městech, také ve Stříbře se dočkají během letních měsíců oprav. Tentokrát komunikací, které jsou ve velmi špatném stavu.

Běžecká stálice z Vyškovska Irena Pospíšilová (vlevo) sice při závodu na snímku Rohatecká desítka triumfovala, v Nemojanech se ale při krosu neobjeví. Náročný Nemojanský kros je tak letos příležitostí pro nová jména, a to nejen v ženské kategorii.

Změny. Nemojanský kros má novou trať i favority

Nemojany – Ještě trošičku náročnější trať než obvykle, úmorné náročné vedro a překvapení v tom, který ze soupeřů na start dorazí. To čeká všechny účastníky tradičního Nemojanského krosu, jehož letošnímu ročníku bude patřit právě sobotní dopoledne.

Teolog Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity z rukou kancléře lorda Chrise Pattona. Stal se čtvrtým Čechem, jemuž se této cti dostalo.

Halík je čestným doktorem v Oxfordu. Jako čtvrtý Čech

Oxford – S papežem Františkem začíná nová kapitola v dějinách křesťanství, hluboká reforma církve, radikální obrat k duchu evangelia. Místo neurotického zabývání se sexuální morálkou, naříkáním nad zkažeností světa a podbízivostí vůči moci tento papež ukazuje nejen slovy, ale i tím, jak žije, křesťanství otevřené mysli, víru spojenou se solidaritou s chudými a trpícími a s odpovědností za životní prostředí. To je jedna z myšlenek, které 
v rozhovoru pro sobotní Deník rozvádí profesor Tomáš Halík.

David Limberský

Turecko? Tuhle bitvu rozhodnou detaily, věští Limberský

Tours /ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ - České fotbalisty v úterý čeká na Euru osudová partie s Tureckem, ale obránce Davida Limberského tím nevyděsíte: „Za posledních iks let už takových zápasů bylo… Jsem zvyklý."

Ivan Hoffman

Šlachtova budoucnost

Bohuslav Sobotka má naprostou pravdu, že „lidé, kteří mají z povahy svého povolání poměrně velké množství informací, tak aby, pokud možno, zůstali působit ve složkách státu". Konkrétně měl na mysli Roberta Šlachtu. Ten pro jeho stranu představoval hrozbu jako šéf odboru odhalujícího organizovaný zločin, ve kterém notoricky figurují i politici. Šlachta ale bude pro politiky hrozbou i po prvním červenci, pokud mu neučiní nabídku, kterou nelze odmítnout anebo nabídku, kterou lze přijmout.

Moraviaman 2016 v Otroko­vicích

Mám radost, že zvítězil zrovna on, ocenil přemožitele Vabroušek

Otrokovice – „Alespoň jsem udělal radost soupeřům." Tato slova pronesl krátce po doběhnutí do cíle Moraviamanu raritní sportovec Petr Vabroušek, který po dlouhých osmnácti letech přišel v tuzemsku o nadvládu v dlouhém triatlonu. „Mrzí mě, že to je na domácí půdě v Otrokovicích, ale takový je život. Byla to enormní anomálie, že jsem v Česku za ty roky vyhrál třicet pět závodů. Čekal bych, že porážka přijde dříve," uvedl 42letý nezmar.

Ilustrační foto

Jak přežít návrat z dovolené

Volno skončilo a o slovo se hlásí všední realita. Někdy je ale dost těžké vplout zcela bezbolestně do pracovního procesu a nenechat se během pár hodin zavalit povinnostmi, které se za tu dovolenou nastřádaly. Jak na to?

Tomáš Hertl ze San Jose.

Smutek i hrdost. Hertl stále vstřebává nezdar ve finále NHL: Chvíli to potrvá

San Jose, Praha - Dvojnásobné zklamání jen pomalu vyprchává z mysli českého hokejové útočníka Tomáše Hertla ze San Jose. Kvůli zranění musel dvaadvacetiletý slávistický odchovanec vynechat poslední čtyři zápasy finálové série a Sharks skončili dvě výhry od zisku Stanleyova poháru. Teď se Hertl soustředí na léčení pochroumaných vazů v pravém koleni a věří, že bude do zářijového Světového poháru v pořádku.

Helena Horáková z Kladna-Švermova slaví 17. června 2016 své 103. narozeniny

Usměvavá Helena Horáková z Kladna slaví 103. narozeniny

Kladno - Neuvěřitelně vitální seniorka, která v pátek 17. června oslaví svoje 103 narozeniny, žije v Kladně-Švermově na Malé Straně. Helena Horáková, rozená Červenková pochází ze statku ve Středoklukách, přesto velkou část života prožila v Kladně. Dáma úctyhodného věku patří tímto k nejstarším obyvatelům Kladenska.

Sochaři mění pískovec na umělecká díla

Sochaři mění pískovec na umělecká díla

Chodová Planá – Už popáté se sjeli umělci do Chodové Plané, aby na zámeckém nádvoří tvořili sochy. Letošní sochařské sympozium je podobně jako ta předcházející s mezinárodní účastí. Svůj sochařský um tedy předvedou krom účastníků z Česka i Němec, Bangladéšan žijící v Dánsku, Mexičan a Číňan. Výsledkem sympozia bude osm soch, čtyř místních a čtyř zahraničních účastníků.

Helena Horáková z Kladna-Švermova slaví 17. června 2016 své 103. narozeniny

Usměvavá Helena Horáková z Kladna slaví 103. narozeniny

Kladno - Neuvěřitelně vitální seniorka, která v pátek 17. června oslaví svoje 103 narozeniny, žije v Kladně-Švermově na Malé Straně. Helena Horáková (vlevo na snímku) rozená Červenková pochází ze statku ve Středoklukách, přesto velkou část života prožila v Kladně. Díma úctyhodného věku patří tímto k nejstarším obyvatelům Kladenska a Slánska.

Ilustrační foto

1.A třída: Lovosice B deklasovaly Velký Šenov 18:1

Litoměřice – Rekordní výhru přineslo předposlední kolo I. A třídy sk. A v Lovosicích, kde domácí rezerva porazila Velký Šenov 18:1. Nedařilo se naopak Pokraticím, které nestačily na Č. Kamenici a Křešicím. Ty odevzdaly všechny body Jílovému.

Michal Burda

Babybox je lepší smrti

Lze jenom velmi těžce odhadovat, co přivede matku novorozence k tomu, že své právě narozené dítě odloží do babyboxu. Může to být zoufalá finanční situace, nechtěné těhotenství, strach ze zodpovědnosti či jenom náhlé hnutí mysli? Možností je mnoho.

Hillary Clintonová

Clintonová po krveprolití Orlandu volá po porážce Islámského státu

Cleveland – Krveprolití v Orlandu ukázalo, že Islámský stát nelze zadržovat, že musí být poražen. Prohlásila to dnes v projevu v Clevelandu pravděpodobná kandidátka amerických demokratů pro listopadové prezidentské volby Hillary Clintonová. Řekla, že USA čelí „zvrácené ideologii a jedovaté psychologii".

Miloš Zeman

Názor na změny v policii zveřejní Zeman v úterý

Lány - O detailech sporné policejní reformy dnes v Lánech na Kladensku hovořil prezident Miloš Zeman s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Svůj názor chce Zeman zveřejnit v úterý, řekl po jednání Chovanec. Prezidentovi podle ministra nejsou změny proti mysli.