Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Studie hřbitovní kaple

Novému hřbitovu má vévodit kaple v kamenném stylu

Březová - Březovský hřbitov je unikát. Vznikl teprve před pár lety jako zcela nový, což bylo v našem regionu naprosto ojedinělé. Do té doby byli nuceni pozůstalí z Březové umísťovat ostatky svých příbuzných v okolních městech a obcích. Drtivá většina z nich je poté nechala přemístit na nový hřbitov. Vedení města chce nadále místo zvelebovat a po řadě úprav, které vyvolaly připomínky občanů, plánuje vystavět dominantu hřbitova. Tou má být kaple, která bude zajímavá nejen svým vzhledem, ale i jakousi multifunkčností.

Portrét Leonarda da Vinciho.

Písecká Sladovna hostí interaktivní výstavu o Leonardu da Vincim

Písek - V písecké Sladovně se otevřela interaktivní výstava inspirovaná odkazem italského umělce, přírodovědce, vynálezce a konstruktéra Leonarda da Vinciho. Expozici autoři vytvořili jako celek, který propojuje všechny aspekty jeho tvůrčího života a zájmů, návštěvníci si mohou vyzkoušet i své dovednosti. Namalují si zde svou Monu Lisu nebo odpočinou v tanku, řekla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.

Cvičení strážníků městské policie na ZŠ. 1. Máje

Strážníci nacvičovali ve škole zásah proti ozbrojenému pachateli

Karlovy Vary - Jak vyřešit mimořádnou situaci, při níž jsou děti a pedagogové konfrontováni s nebezpečným pachatelem, který vnikne s puškou do školy a začne bezhlavě střílet? Možnosti eliminace pachatele mělo ukázat v Česku dosud ojedinělé cvičení, které připravila Městská policie v Karlových Varech společně se základní školou 1. máje.

Jaromír Kulhánek

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou - Obě následující věty všichni dobře známe a všichni jsme se již přesvědčili o jejich významu i síle.

Jan Knotek

Střelec Olomouce Knotek: Výhru už jsme potřebovali jako prase drbání

Olomouc /ROZHOVOR/ – Důležité tři body zajistil Jan Knotek po přímočaré akci. Olomoučtí hokejisté mohli po třech týdnech slavit vítězství, hořkost porážky předtím zažívali v pěti zápasech po sobě. Devětadvacetiletý útočník prožívá slibný vstup do sezony, ve střeleckých statistikách se zařadil do nejlepší sedmičky osmigólových kanonýrů.

Vernisáž výstavy Loutková akademie ve Sladovně

Ve Sladovně se už zítra otevře svět fantazie

Písek – Od zítřka do 30. dubna příštího roku bude ve Sladovně otevřena nová interaktivní výstava pro rodiny s dětmi – Objevárium Leonardo a Leonardium. Vernisáž se uskuteční zítra v 17 hodin.

Turecký premiér Binali Yildirim.

Turecký premiér: Ankara může najít jiné spojence než EU

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence, protože ho již unavuje tak dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie. Neupřesnil, koho má na mysli, ale obavy v EU vyvolalo nedávné sblížení Ankary s Moskvou, uvedla agentura AFP.

Lukáš Vraštil z Brna.

Stoper Brna Vraštil po výprasku od Slavie: Dala gól téměř z každé šance

Brno /ROZHOVOR/ - Pro obránce obzvlášť smolný zápas. Fotbalová Zbrojovka v dohrávce 1. kola ligy na domácím hřišti obdržela čtyři branky a padla s rozjetou Slavií 1:4. Prohře nezabránil ani dvaadvacetiletý Lukáš Vraštil, který odehrál devadesát minut a na trávníku patřil k oporám brněnského mužstva. „V poločase jsme věřili, že vstřelíme další branku nebo udržíme remízu," hlesl po utkání.

Obránce brněnské Zbrojovky Lukáš Vraštil.

Obránce Vraštil: Nevěšíme hlavy, musíme se od prohry odrazit k lepším výkonům

Brno /ROZHOVOR/ – Pro obránce obzvlášť smolný zápas. Fotbalová Zbrojovka ve středu na domácím hřišti čtyřikrát inkasovala a padla s rozjetou Slavií 1:4. Prohře nezabránil ani dvaadvacetiletý Lukáš Vraštil, který odehrál devadesát minut a na trávníku patřil k oporám brněnského mužstva. „V poločase jsme věřili, že vstřelíme další branku nebo udržíme remízu," hlesl po utkání.

V The Exit Game Ostrava, neboli únikové hře, máte pouhou hodinu na to, abyste se na principu šifer a splněných úkolů dostali z uzamčené místnosti.

Šifry, úkoly, indicie. A cesta za svobodou. To je The Exit Game Ostrava

/REPORTÁŽ DENÍKU, FOTOGALERIE/ V The Exit Game Ostrava, neboli únikové hře, máte pouhou hodinu na to, abyste se na principu šifer a splněných úkolů dostali z uzamčené místnosti. Oproti Pevnosti Boyard zde na vás nečíhají žádní hadi a švábi, ani nevisíte hlavou nad oceánem, přesto je to výborná zábava například k odreagování.

Ivan Hoffman

Dalajláma v Praze

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma je v Praze. Tradičně je hostem konference Forum 2000, která se letos koná již podvacáté. Pryč je doba, kdy se s Dalajlámou, coby exilovým představitelem Tibetu, k nelibosti Číny oficiálně setkával prezident Havel, nicméně i dnes má Dalajláma u nás řadu přátel a stoupenců, které si v minulosti získal svou moudrostí a duchovní hloubkou.

Dalajlama při návštěvě v Praze.

Dalajlama: odkaz a ideje Václava Havla přetrvají staletí

Praha/FOTOGALERIE/ - Jednadvacáté století musí být podle tibetského duchovního vůdce dalajlamy stoletím soucitu a dialogu, který je třeba navazovat se všemi včetně těch, kdo bojují a zabíjejí druhé lidi. Věří, že změna ve vnímání a prožívání světa přijde s příští generací, která bude víc než dočasné uspokojení akcentovat vnitřní hodnoty člověka a respekt jednoho k druhému. Uvedl to v pondělí v rozhovoru s Českým rozhlasem. Nejznámější exulant světa také řekl, že mu nevadí, pokud ho dnes západní lídři odmítají přijmout kvůli obavám o obchod s Čínou.

Dalajlama při návštěvě v Praze.

Dalajlama: odkaz a ideje Václava Havla přetrvají staletí

Praha - Jednadvacáté století musí být podle tibetského duchovního vůdce dalajlamy stoletím soucitu a dialogu, který je třeba navazovat se všemi včetně těch, kdo bojují a zabíjejí druhé lidi. Věří, že změna ve vnímání a prožívání světa přijde s příští generací, která bude víc než dočasné uspokojení akcentovat vnitřní hodnoty člověka a respekt jednoho k druhému. Uvedl to v pondělí v rozhovoru s Českým rozhlasem. Nejznámější exulant světa také řekl, že mu nevadí, pokud ho dnes západní lídři odmítají přijmout kvůli obavám o obchod s Čínou.

Marie Matoušková oslavila 108. narozeniny.

Marie Matoušková oslavila 108. narozeniny

Cetoraz - Marie Matoušková z Cetoraze u Pacova je nejstarší obyvatelkou Vysočiny a jednou z nejstarších žen v Česku. I přes svůj požehnaný věk si zachovává vitalitu, dobrou mysl a životní názor.

Milan Doudera z Třince (vpravo) a Martin Látal z Mladé Boleslavi.

FOTO: Pět hokejových mečbolů je pryč, bod je přesto fajn

Třinec – Podali výborný výkon, urvali na ledě favorita bod. Přesto byli hokejisté Mladé Boleslavi po pátečním extraligovém duelu na ledě Třince mírně zklamáni. Prohráli 3:4 po nájezdech, byť minimálně na bodík navíc šance měli.

Navrhované změny a omezení v dopravě ve strmé ulici Napajedla ve Znojmě příslušnou komisí neprošly.

Tremperk? Provoz zůstane beze změn. Komisí změna neprošla

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Obrátit jednosměrku nebo spíš ve strmé ulici Napajedla, lidově nazývané Tremperk, úplně omezit provoz navrhl nedávno svým kolegům v zastupitelstvu Jiří Feichtinger. Představitelé města předali návrh do dopravní komise, která změnám ovšem nakloněná není. Někteří bydlící poukazují, že problémů je v okolí Koželužské ulice ještě víc.

POTLESK PRO VÍTĚZE. Hnutí ANO a jeho lídr Jana Vildumetzová se stali vítězi krajských voleb v Karlovarském kraji. Jejich náskok před druhou ČSSD a třetími komunisty byl velký.

Bude v čele kraje poprvé hejtmanka?

Karlovarský kraj - Premiéra v krajských volbách a hned vítězství, tak by se dalo shrnout tažení hnutí ANO v Karlovarském kraji v čele s Janou Vildumetzovou.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Západočeské derby, díl I

Karlovy Vary – V neděli od 15:30 hodin se poprvé v letošní sezoně proti sobě postaví hokejisté karlovarské Energie a Škody Plzeň.

Václav Havel

Otázka na víkend

Orlickoústecko - Našich "víkendových porotců" jsme se zeptali: Ve středu jsme si připomněli nedožité osmdesátiny Václava Havla. Čím byl pro vás? Schází České republice podobná osobnost?

Star Wars: Síla se probouzí

Akci Star Wars čtení pro děti odstartuje průvod fanoušků

Praha - Průvod fanoušků v kostýmech z filmové série Star Wars z Václavského náměstí v sobotu předznamená program akce Star Wars čtení pro děti v Městské knihovně v Praze. Od 13.00 tam bude připraven program, který je oslavou dětského čtenářstva se zaměřením na svět Star Wars. Děti i dospělí se mohou zúčastnit workshopů, soutěží a přednášek na téma Hvězdných válek.

Ilustrační foto.

Derby vyznělo pro Herálec, Křoví stále tápe

Žďársko - Šlágrem 9. kola východní skupiny I. A třídy bylo bezesporu tradiční derby mezi Herálcem a béčkem Žďáru. To se opět konalo po třech letech a tentokrát se neslo v absolutně klidném duchu.

Ilustrační foto.

Bitva o EuroCup: KP Brno čeká vrchol hned na startu

Königsbach (od zvláštního zpravodaje) – Doba hájení končí, jde do tuhého. Basketbalistky KP Brno ve čtvrtek večer rozehrají v Německu kvalifikační dvojzápas s Kelternem, jehož vítěz se podívá do základní skupiny EuroCupu. Úvodní duel startuje v půl osmé večer ve Sporthalle Dietlingen.

Jindřich Štreit hovoří k návštěvníkům vernisáže výstavy Ticho kresby.

Přehlídka české kresby

Ve velké výstavní síni bruntálského zámku mohou nyní návštěvníci vidět výstavu nazvanou Ticho kresby. Diváci se na ní seznámí s výběrem prací předních českých výtvarníků, kteří se ve své tvorbě věnovali kresbě.

Václav Havel při své návštěvě Liberce v roce 2003.

Václav Havel by se dnes dožil 80 let. Jak na něj vzpomínají?

Václav Havel zanechal i v Liberci svou nesmazatelnou stopu. Ať už při nezapomenutelném projevu z libereckého studia v roce 1968, při premiéře své hry Asanace v Malém divadle v Liberci, tak i v paměti lidí, osobností, s nimiž se setkal či spolupracoval.   

Fotbalisté Herálce (vpravo) potvrdili výhodu domácího prostředí a ve vyrovnaném utkání zdolali rezervu Žďáru nad Sázavou 2:1.

Herálec rozhodl derby v první půli

Vysočina – V tradičním derby v rámci 9. kola východní skupiny I. A třídy mezi Herálcem a béčkem Žďáru se radovali domácí. Svěřenci trenéra Miroslava Kučky se dvakrát gólově prosadili v prvním dějství, to rozhodlo. Navzdory herní převaze po změně stran se totiž hosté prosadili pouze jednou.

Ilustrační snímek.

Hokejisté Vajgaru dostali deset gólů

Moravské Budějovice – Debakl si ze zápasu 5. kola II. ligy odvezli jindřichohradečtí hokejisté, kteří v Moravských Budějovicích inkasovali deset gólů a stále jsou s nulou na bodovém kontu v tabulce poslední.

Arnošt Goldflam.

Hrůza v Brně? Groteska sprostá jak sviňa, říká Arnošt Goldflam o své nové hře

Brno /ROZHOVOR/ - Arnošt Goldflam. Brněnský rodák, který svou tvorbou prostupuje od divadla k literatuře, filmu a rozhlasu. Znají ho i ti, kdo do divadla často nechodí a knihy nečtou: zatímco dospělým se vybaví jeho role ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag, dětem zase v mysli naskočí pohádka Lotrando a Zubejda. „Vím, že nejsem herec širokého rejstříku a vím, že mě filmaři používají jako bizarnější typ. Ale baví mě to a jsem za takové příležitosti rád," říká Goldflam, který minulý týden oslavil sedmdesátiny.

Brankář Hradce Králové Radim Ottmar a Dame Diop ze Zlína

Odvahu! Hradec jde na mistra

Hradec Králové - Odvaha a statečnost. Strach je cesta do pekel. S tímto hlasem v mysli musejí jít do nedělního duelu s mistrovskou Plzní fotbalisté Hradce Králové.

Elektronická komunikace PRE – zákazník má samé výhody

Je doba digitální. Kdo dneska posílá dopisy nebo pohlednice z dovolené? Požádáte-li někoho o adresu pro komunikaci, málokdy máte na mysli ulici a číslo popisné. Chcete zkrátka cestu do jeho e-mailové schránky. Tento trend se samozřejmě přesouvá také do komerční sféry.

Liberecký obránce Martin Latka

Oslavenec Latka před EL: Tři body proti PAOKu, to by byl krásný dárek

Liberec - Stoper Martin Latka by si rád výhrou nad PAOK Soluň nadělil dárek k dnešním 32. narozeninám. Obránce Liberce se na zápas 2. kola základní skupiny Evropské ligy s řeckým celkem těší o to víc, že v minulosti působil v Panioniosu Atény a v soupeřově týmu hrají dva jeho kamarádi a bývalí spoluhráči obránci Giorgos Tzavellas a Stelios Malezas.

Ivan Hoffman

Bohatneme

Sedmým rokem skupina Allianz sestavuje žebříček zemí podle průměru bohatství na obyvatele. Loni jsme na tomto žebříčku vyšplahali o dvě příčky na 26. místo. Průměrný Čech je výrazně bohatší, než průměrný Polák či průměrný Slovák, ale také výrazně chudší než jeho průměrný soused Němec či Rakušan a o finančním bohatství průměrného Švýcara či Američana může leda snít.

AZ Havířov – HC Frýdek-Místek.

Derby nadchlo, i přes pouhé tři góly

Havířov /FOTOGALERIE/ – Tohle v první lize dlouho chybělo. Kdo v pondělí zavítal na havířovský zimní stadion, nemohl odcházet zklamán, byť domácí AZ nakonec v krajském derby podlehl Frýdku-Místku o gól a i těch branek moc nepadlo.

Ilustrační foto.

Tým si sedá. Buldoci chtějí v domácí premiéře s Bohemians obvyklý scénář

Brno – Přes léto značně obměnili kádr a čekali, že z počátku to nebude úplně ono. To se při startu florbalistů Bulldogs Brno do nové sezony Superligy potvrdilo, přesto minulý týden slavili ubojovanou výhru 7:4 proti pražské Spartě. V neděli je čeká letošní domácí premiéra. V hale ve Vodově ulici hostí od pěti hodin odpoledne další celek z hlavního města Bohemians. „Na rozdíl od nás se jejich tým moc nezměnil. Hrají úplně stejně jako loni a snad stejně jako obvykle dopadne i výsledek," říká brněnský obránce Jiří Bauer.

Muž kopající do auta městské policie.

Mladík opakovaně kopal do auta strážníků

Praha /VIDEO/ - Když se mi bude chtít, klidně auto rozkopu. To řekl agresivní opilý mladík strážníkům z Prahy 2 – přičemž nehovořil o ledajakém vozidle. Na mysli měl hlídkový vůz městské policie, do kterého se skutečně nerozpakoval kopat, připomněl v pátek Jan Čihák z centrály městské policie událost ze středeční noci.

Ahmad Khani Raham

Otec Rahamiho upozornil na jeho radikalizaci FBI

New York – Otec Ahmada Khana Rahamiho, který podle vyšetřovatelů rozmístil minulý týden v New Yorku a v New Jersey několik bomb, už před dvěma lety informoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI) o radikalizaci svého syna. Mohammad Rahami to dnes řekl agentuře AP. Zároveň vyjádřil lítost nad tím, že jeho syn svými náložemi zranil 31 lidí.