Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Zlomky, deskriptivní geometrie, nepřímá úměra a všechny další matematické dovednosti se mají zabydlet v myslích středoškoláků natolik, že bude přirozené z nich skládat maturitu. A to nejen na gymnáziích a lyceích, kde se bude maturita z matematiky poprvé konat povinně na jaře 2021, ale i na středních odborných školách. Tam tato novinka dorazí o rok později, jak v pondělí rozhodla vláda. Výjimku budou mít pouze umělecké, zdravotnické a sociální obory.

Zbigniew Czendlik.

Zibiho Postel hospoda kostel má úspěch

Lanškroun – Za svá vystoupení v televizi čelil často tvrdé kritice, zato knížka je bestseller, sklízí za ni samou chválu. A to přitom Zbigniew Czendlik riskoval už jen názvem, slova Postel hospoda kostel se dají vykládat porůznu.

Ilustrační foto.

Pátrání po devítiletém chlapci z Prahy trvá už devatenáctým rokem

Praha - Uplynulo již šest let, ale na tu tragédii se nedá zapomenout. Když se řekne pátrání po pohřešovaném dítěti, snad každému vytane na mysli smutný osud devítileté Aničky z Prahy, která se v polovině října roku 2010 nevrátila ze školy. Policejní pátrání na okraji metropole, které se zaměřilo nejen na hlavní město, ale přeneslo se i do přilehlých oblastí Středočeského kraje, sledovala celá republika.

Sabon svou tvorbu představuje v Galerii Cella.

Podoby ozvěny jsou k vidění v Celle

Až do začátku března mají návštěvníci možnost zhlédnout výstavu umělce původem z Bolatic Martina Sněhoty, jenž vystupuje pod pseudonymem Sabon.

ŠLÁGR. Zaskočí třetí Děčín vedoucí tým z Nymburka?

Válečníci v repríze finále vyzvou úřadující mistry

Děčín – Po víkendovém gejzíru basketbalové euforie se v Děčíně těší na další úchvatné představení. Váleční, kteří v sobotu udolali Opavu ve druhém prodloužení, vyzvou v úterní repríze finále mistrovský Nymburk. Fanoušci tak budou mít o zábavu postaráno.

Břeclavská výtvarnice Blanka Banasiková.

Mandaly byly východisko z hnusné doby, říká výtvarnice Banasiková

Břeclav – Ten dotaz nešlo pominout. Co bylo náročnější: tvorba mandaly, nebo vyšlapání desítek schodů vedoucích do podkrovní galerie Lichtenštejnského domu v Břeclavi? „Rozhodně schody."Odpověď patří břeclavské výtvarnici Blance Banasikové, která svými díly zkrášlila právě onu podkrovní galerii. Mandaly jsou tam k vidění od čtvrtka, kdy se konala vernisáž, až do pátého března.

ložnice

Pro klidné spaní

Mohlo by se zdát, že na zařízení ložnice se nedá snad nic zkazit, ale chyba lávky – i ložnice má svá pravidla, která je třeba dodržet, aby nám poskytovala prostor pro regeneraci našeho těla i mysli.

Stěhování fotbalistů 1,FC Slovácko z hotelu Aska Lara do komplexu Titanic.

Bleskový přesun. Slovácko se nalodilo na Titanic

Lara, Turecko – Sbalit se, přejet dva kilometry a znovu zase vybalit. Nedělní dopoledne zabraly fotbalistům Slovácka trochu jiné pracovní povinnosti, než na které jsou na soustředění v Turecku zvyklí. Dřina to ovšem tentokrát byla především pro realizační tým, který musel zajistit přesun všech potřebných věcí.

tai-chi

Zkusili si začátky taoistického tai-chi

Benešov - V tělocvičně Mateřského centra Hvězdička na benešovském Malém náměstí se včera podvečer sešli ti, kteří by se chtěli věnovat taoistickému cvičení tai-chi. Pro úplné začátečníky tam byla připravená ukázková lekce.

Ilustrační foto.

Suchej únor nabourává stereotypy: správný muž nemusí pít jako duha

Příbramsko - Měsíc bez piva k obědu či bez posezení s přáteli nad sklenkou vína. Příbramáci se přesvědčí, jak jsou na tom s alkoholem a také se zapojí do výzvy Suchej únor. Měsíc bez alkoholu pročistí mysl i tělo. A může nastartovat změnu návyku, vnést do pití rozumnou kontrolu.

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán: Budoucnost? Zbavme se utopie a přejděme k multipolární Evropě

Brusel - Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek v Bruselu přesvědčoval o potřebě podniknout reformy, které by "Evropě vrátily její velikost", v parafrázi hesla nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Server Politico však upozornil, že pod Evropou nemá Orbán na mysli Evropskou unii.

Školáci. Ilustrační foto.

Díky projektu mohou školy dosáhnout na statisíce i miliony korun

Příbramsko - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vloni vypsalo projekt s názvem Šablony do škol. Je nastaven na dobu 24 měsíců a z dotazníkového řízení vychází, na co by se školy měly zaměřit. Mohou se do něj přihlásit základní i mateřské školy.

Školáci. Ilustrační foto.

Díky projektu mohou školy dosáhnout na statisíce i miliony

Příbramsko – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vloni vypsalo projekt s názvem Šablony do škol. „Je nastaven na dobu 24 měsíců a z dotazníkového řízení vychází, na co by se školy měly zaměřit. Mohou se do něj přihlásit základní i mateřské školy. Projekt by jim měl finančně pomoci především v inklusi a ve vzdělávání pedagogů. Umožňuje například pořídit pro děti při přijetí do školek dvou dvouletých dětí chůvu nebo získat speciálního asistenta." uvedla Štěpánka Barešová, tajemnice Sdružení obcí Sedlčanska (dále Sdružení).

Lukáš Železník opouští Mladou Boleslav necelý půlrok po přestupu ze Slavie.

Šef Mladé Boleslavi o Železníkovi: Byl jedničkou na seznamu posil

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - O Lukáše Železníka se zajímali ještě před jeho přesunem do Slavie zkraje loňského roku. Když se pak v prosinci trenérského žezla v Mladé Boleslavi chopil Martin Svědík, byl u něj šestadvacetiletý útočník první položkou na seznamu posil. Už si ji může odškrtnout. Ke spokojenosti prezidenta klubu Josefa Dufka: „Jsem rád, že jsme ho přivedli."

Představení Noc na Karlštejně v GASK 29. 10. 2016

Kutná Hora zažije i večer s Drákulou

Kutná Hora - Již neodmyslitelnou součástí kulturního programu v Kutné Hoře se stala divadelní představení a speciální prohlídky pořádané MuzeemB a agenturou ZuzKo.

Dušan Salfický, generální manažer HC Dynamo Pardubice

Salfický: Tým potřebuje herní řád

Pardubice – Vrací se zpět do klubu, kde působil dříve jako hráč a sportovní manažer. Bývalý brankář DUŠAN SALFICKÝ bude mít v Dynamu hlavní slovo.

Ilustrační fotografie.

Marcela Dudová: Našlapané kilometry vás dostanou do pohody

Spinning? I to je forma, milé dámy, jak se dostat do pohody. Své o tom ví instruktorka Marcela Dudová, která už několik let vede jeho lekce. Sama ho má ráda. „Spinning je vhodný jak pro muže, tak pro ženy. Ale ze své praxe vím, že řada žen mu propadla," usmívá se sympatická instruktorka. „Našlapané kilometry vás dostanou do pohody," dodává.

Ivan Hoffman

Odtemňování

Loni 1. července začal platit Zákon o registru smluv. Jeho smyslem je zprůhlednit hospodaření s veřejnými prostředky. Jde o hodně, „odtemněno" má být ročně 325 miliard korun. Právo občana vědět, jak se nakládá s jeho penězi, je ovšem vymoženost, která je kdekomu proti mysli a nepochybně ještě budeme svědky pokusů zveřejňování smluv sabotovat.

Odhalení pomníku Járy Cimrmana v Pečkách

Pečky mají pomník Járy Cimrmana

Pečky – Do nového roku vstoupily Pečky s novým pomníkem Járy Cimrmana. Recesistické dílko najdete v městském parku. Jeho autorem, i autorem nápadu je Jiří Lazar, který také při slavnostním odhalení několika desítkám přítomných objasnil popudy vedoucí k vytvoření pomníku.

Odhalení pomníku Járy Cimrmana v Pečkách

Pečky mají pomník Járy Cimrmana

Pečky – Do nového roku vstupují Pečky s novým pomníkem Járy Cimrmana. Recesistické dílko najdete v městském parku. Jeho autorem, i autorem nápadu je Jiří Lazar, který také při slavnostním odhalení několika desítkám přítomných objasnil popudy vedoucí k vytvoření pomníku u jeho umístění právě v Pečkách.

Ukončení rybářské sezóny a otužilci u Berounky

Do řeky Berounky vstoupili otužilci a rybáři zde ukončili sezónu

Nezabudice - Na břehu řeky Berounky u Nezabudic se v úterý v pravé poledne sešli všichni ti, kterým tahle prastará řeka přirostla k srdci. Rybáři, místní obyvatelé, ale i chataři a chalupáři. Sešli se zde ze dvou důvodů. Jedna skupinka, čítající zhruba patnáct osob, se v chladném, zimním dnu neváhala vysvléknout do plavek a vstoupit do jejího klidného proudu.

Účastníci oslavy: Zleva Ivan Korol, Josef Milota, Miroslav Zolotar, Adrián Šiška, Zdeněk Šesták, Zdeněk Duchek, Martin Schuster, Radek Malinovský a Karel Tesař

Judista Zdeněk Šesták oslavil sedmdesátiny

Mariánské Lázně - Šesták začínal s judem v roce 1961, čili po krátké době, kdy oddíl ve městě vznikl. Jeho sportovní kariéra nijak nevybočovala z obvyklých kolejí: kurs pro začátečníky, zkoušky na technické stupně, závodění, v dospělém věku pak trenérská a ještě později rozhodcovská a funkcionářská činnost.

Ilustrační foto

Češi sní kilo kapra ročně. Je to málo, říká ministr Jurečka

Kapr bude pravděpodobně součástí zítřejší štědrovečerní tabule v naprosté většině českých domácností. Bylo by spíše překvapením, kdyby to tak nebylo. Češi jsou totiž s produkcí 1800 gramů tohoto druhu ryb největšími producenty kaprů na hlavu v Evropě. První místo zaujímají i v jeho vývozu, přičemž daleko předbíhají svoje konkurenty.

Anděl Páně 2

Kulturní servis: Kina, výstavy a divadlo

Teplicko - Už jste viděli pohádku Anděl páně 2? Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná.

Výstava "umprumky".

Ve čtvrtek si dopřejte výstavní "dvojboj"

Ústí n. O. – Orlickoústecká „umprumka" si v letošním školním roce připomíná 125 let existence. Mezi akce, které nejen pro místní chystá, figurují v adventním čase hned dvě výstavy. Vernisáž obou je naplánována už na tento čtvrtek.

Česko zpívá koledy. Ilustrační foto

Ve Spytihněvi doprovodí zpěváky houslisté či basista

Spytihněv - Za tónů houslí či basy zazní pětice známých českých koled ve Spytihněvi. Do akce Česko zpívá koledy se tam obec zapojuje letos poprvé. „Bylo to takové aktuální hnutí mysli," usmívá se starosta Vít Tomaštík. Zpívání koled chtěli původně udělat po vlastní ose v maličko pozdějším termínu, to už ale mnozí řeší předvánoční shon. Nakonec se proto připojili k celorepublikové akci.