Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Ilustrační foto.

Povedená generálka

Kolín – Pouhé tři body chyběli basketbalistům Kolína k tomu, aby v posledním přípravném utkání před víkendovým startem Kooperativa NBL nastříleli proti týmu z druhé ligy magickou stovku. I když na tuto hranici nedosáhli, mohou být s generálkou spokojeni. GBA Spartu porazili přesvědčivě 97:42.

Ilustrační fotografie.

Lidé opět více sází a pěstují

Karvinsko - Zánik klasických českých zahrádek, kde se pěstuje i ovoce a zelenina, je opět na ústupu. V čistě rekreační oblasti se zahrádkářské kolonie měnily především v 90. letech minulého století, dnes už je ale vše zase trochu jiné.

Ilustrační foto.

Elitní orientační běžci zavítají na jih Moravy

Brno – Když někdo uslyší slovní spojení „brněnský fekál", většině lidí přijdou na mysl v novinách nepublikovatelné výrazy. Orientační běžci však vědí, o čem je řeč. „Takto označujeme zarostlý les, který není moc dobrý pro běhání," vysvětluje Adam Chromý z klubu SK Žabovřesky.

Nová parkovací místa v Březové

Řidiči v Březové volají po parkovacích místech

Březová - Řidiči v Březové na Sokolovsku volají po parkovacích místech, kterých je ve městě nedostatek. Doposud byli nuceni parkovat doslova všude. Nyní dostali řidiči dalších 20 v Dvořákově ulici. Ročně se vybuduje jednou tolik míst, ale stále to nestačí.

Zatím nulové je v této sezoně na hřištích soupeřů béčko Velkého Meziříčí (vlevo). „Hodně točíme sestavu, tím pádem je znát nesehranost,“ říká kouč Petr Munduch.

Velké Meziříčí se vrátilo s prázdnou

Velké Meziříčí - Také napotřetí v tomto ročníku krajského přeboru fotbalisté rezervy Velkého Meziříčí z venkovního prostředí body nepřivezli. V sobotu se v Žirovnici dlouho drželi, ale konečné skóre znělo 4:0 pro domácí.

Olomouc vyhrála v Mladé Boleslavi

Olomouc s bezchybným Konrádem vyhrála na ledě Mladé Boleslavi 2:0

Mladá Boleslav - Hokejisté Olomouce vyhráli ve druhém kole extraligy na ledě Mladé Boleslavi 2:0 a připsali si premiérové body v sezoně. Čistým kontem se na tom podílel brankář Branislav Konrád, který si připsal 37 úspěšných zákroků. Oba góly hosté vstřelili v rozmezí 44 sekund první třetiny.

Polcarova tvroba odráží stav jeho mysli

Polcarova tvroba odráží stav jeho mysli

Trutnov - Galerie Uffo zahájila společenskou sezonu výstavou děl Tomáše Polcara. Expozice monumentálních obrazů, které jsou poctou krajině, přírodním živlům, životu i smrti, nazvaná Krajiny II, bude přístupná do 11. října.

Poslední zvonění na 4.ZŠ Sokolov

Setkání, vzpomínky, objetí, emoce. Takové bylo loučení se školou

Sokolov - Stovky lidí, kteří procházeli učebnami, šatnami či dílnami od sklepa až pod střechu. Nespočet dobových fotografií, které každý z bývalých žáků svíral v ruce. Dojemná setkání s bývalými pedagogy či nečekaná setkání starých přátel a spolužáků. To bylo čtvrteční poslední zvonění na bývalé 4. ZŠ v Sokolově. V říjnu tohoto roku ji totiž čeká demolice.

Ilustrační foto.

Přípravy kroužků jsou v plném proudu

Přípravy kroužků vrcholí. Tradičně bude na výběr z pohybových, rukodělných a uměleckých aktivit. Vyžití najdou jak děti, tak dospělí. Nachystány jsou i novinky.

RODINA CHVOJKOVÝCH v rámci výuky často využívá i návštěvy akcí pro domácí školáky i veřejnost. Na fotografii děti zkouší jednu z atrakcí na festivalu Hry a hlavolamy.

Jak vypadá první den v domácí škole?

Praha - Řada dětí z hlavního města nechodí do školy, ale učí se doma. Roli učitelů u nich nejčastěji zastávají maminky. Jak může takový první školní den vypadat? Tradiční podobě domácího vzdělávání se trošku vymyká rodina Chvojkových z Prahy 5. Tři děti už prošly domácí výukou a pokračují ve státní škole. Zbývá nejmladší devítiletá Eliška, kterou matka vzdělává v rodinném zázemí.

Miloš Zeman

Zeman kondoloval rodině Čáslavské, ocenil ji jako sportovkyni

Praha - Prezident Miloš Zeman kondoloval rodině zesnulé gymnastky Věry Čáslavské. Připomněl její sportovní úspěchy. Kondolenci podepsanou prezidentem zveřejnil na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Čáslavská se v několika případech se Zemanem střetla, aktivně proti němu vystupovala třeba v prezidentské volební kampani.

Bylo se na co dívat. Sobotní derby mezi Rantířovem (v bílých dresech) a Třeští nabídlo parádní přestřelku, která ale vítěze nenašla.

Remízu kvitovali jen hosté

Rantířov, Třešť – Takový výsledek se nečekal. Remíza možná, ale že by každý z týmů dal soupeři čtyři góly a derby skončilo divokým výsledkem 4:4, to asi nikdo nepředpokládal. Remíza nakonec více těšila hosty z Třeště, domácí Rantířov bere dělbu bodů jako ztrátu.

Schody ze sadů k bazénu

Nové schody a šachové stolky zatím nebudou

Sokolov - Slibovaná oprava schodů v Husových sadech v centru Sokolova se letos odkládá. Přihlásila se totiž pouze jediná firma, která navíc odstoupila, a výběrové řízení se tak bude muset opakovat.

Filip Brož.

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod - Není to tak dávno, co jsem napsal, že v Havlíčkově Brodě chcípl pes.

Kryštof Vlček (ve žlutém, u míče)

Kryštof Vlček: Trenéřina mě baví, prioritou je ale hraní

/ROZHOVOR/ Opavští basketbalisté se konečně dočkali. Po týdnech drilu si konečně zahráli zápas. V přípravném duelu porazili ostravskou Novou huť 92:54. Trenér Petr Czudek rozložil rovnoměrně zátěž na všechny hráče. „I když jsou tréninky pestré, jsme rádi, že hrajeme," řekl opavský křídelník Kryštof Vlček, který od nové sezony povede společně s Kamilem Ihringem opavskou čtrnáctku.

Ilustrační snímek.

Máte v létě větší "vítr v peněžence"?

Co vy na to? - Také máte během léta větší chuť utrácet a užívat si života? Dlouhé letní večery jsou k tomu jako stvořené. Dokud je večer světlo, trávíme delší čas venku a roste tak i naše spotřeba. Grilujeme, rádi posedíme s přáteli, jedeme na výlet a… stále za něco utrácíme.

Světelné stožáry na Bazalech čeká demolice.

Demolice na Bazalech: světla na stadionu nadobro zhasnou

Nejeden fanoušek fotbalového Baníku nepochybně ucítí píchnutí u srdce. Stadion Bazaly v Ostravě už příští týden přijde o jednu ze svých dominant, čtyři železobetonové stožáry. Zkorodované a nestabilní sloupy s osvětlením půjdou k zemi.

Světelné stožáry na Bazalech čeká demolice.

Demolice na Bazalech: světla na stadionu nadobro zhasnou

Nejeden fanoušek fotbalového Baníku nepochybně ucítí píchnutí u srdce. Stadion Bazaly v Ostravě už příští týden přijde o jednu ze svých dominant, čtyři železobetonové stožáry. Zkorodované a nestabilní sloupy s osvětlením půjdou k zemi.

Historický kamenný most u Věžnice přežil staletí, jeho budoucnost je ale nejistá.

Lutrián, to je příběh který nemá řešení

Věžnice – Je to nekonečný příběh, kde je ve hře majetek a neschopnost lidí se domluvit na nějakém přijatelném řešení, říká starosta obce Věžnice na Havlíčkobrodsku Josef Málek.

Milevské muzeum.

Na dětské návštěvníky se budou víc zaměřovat i do budoucna

Milevsko – Jedna z nejnavštěvovanějších výstav, které jsme u nás v poslední době měli. Taková je podle milevských muzejníků výstava panenek a hraček Svět malých slečen, která v Milevském muzeu míří do finále. K vidění bude do 4. září. Nejen o ní hovořil ředitel muzea Vladimír Šindelář. „O úspěchu výstavy svědčí řada nadšených zápisů v návštěvní knize, kde si lidé chválí, jak jsme jim připomněli jejich dětství," říká ředitel.

Ilustrační foto

Letní rýma a kašel? Nic neobvyklého

Ačkoliv se v mysli většiny lidí pojí kašel a rýma s chladnými zimními dny, mnoho lidí se s nimi potýká i v horkých letních dnech. Třeba proto, že podcenili prudké střídání teplot mezi horkem venku a klimatizovaným domovem.

Ilustrační foto.

Rané dětství je pro paměť rozhodující

Řím - Období, z něhož si nic nepamatujeme, je ve skutečnosti pro kapacitu naší paměti rozhodující. Právě tehdy se mozek cvičí díky vyprávění, říkankám, ilustracím a stále novým místům a tvářím. Vše je téměř hotovo již v době, kdy dítě začíná navštěvovat mateřskou školu. První fáze života je totiž klíčová pro růst mozku, který brzy po narození klade jeden stavební kámen na druhý. A činí to tím rychleji, čím více stimulů získává a čím více nových zkušeností prožívá, píše italský deník La Repubblica.

Lukáš Krpálek se zlatou medailí z olympijských her v Riu.

Pozval jsem Lukáše Krpálka na kofolu

Prožíval jsem stejně jako celý sportumilovný národ všechny souboje Lukaše Krpálka na olympijském tatami. Držel jsem mu palce a po nekonečných minutách čtvrtečního finále i mně zvlhly oči radostí. Vzpomínal jsem na okamžik, kdy jsem se s čerstvým olympijským šampionem setkal poprvé.

Táborníci z Mexika.

Pražské děti navštívily Mexiko

Hnačov, Praha – Když se řekne Mexiko, vybaví se snad každému stát Severní Ameriky. Ne tak osmi stům pražským dětem. Těm vytanou na mysl jiné vzpomínky. Kamarádi, sluníčko, pohoda – letní tábor Mexiko na Klatovsku.

Úklid po chrudimské pouti

S odpadky pomohly i fukary na listí

Chrudim – Provozovatelé sbalili atrakce, skončily dopravní uzavírky, Salvátorská pouť je za námi. Poslední slovo měli pracovních Technických služeb Chrudim, kteří včera ve čtyři hodiny ráno začali uklízet odpadky po návštěvnících.

Kolemjdoucí u prezidentského paláce v Limě překvapil ve čtvrtek pohled na skupinu sportovně oblečených ministrů, kteří jim předvedli krátké kondiční cvičení.

Peruánský prezident naordinoval vládě rozcvičku na ulici

Lima - Nový peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski zahájil vůbec první jednání své vlády ve zdravém stylu. Kolemjdoucí u prezidentského paláce v Limě překvapil ve čtvrtek pohled na skupinu sportovně oblečených ministrů, kteří jim předvedli krátké kondiční cvičení. Prezident tím chce motivovat Peruánce k pohybu a rozcvičky před zasedáním prý bude s ministry na ulici předvádět každý týden, uvedla stanice BBC.

Zátěžový test lávky

1985: zátěžový test lávky přes Labe. Auty okupantů

Nymburk - Dodnes na ty chvíle vzpomíná řada místních s rozjitřenou myslí. Píše se rok 1985. V Nymburce byla dostavěna nová lávka pro pěší přes Labe spojující někdejší plovárnu, nynější poříční oddělení policie s druhým břehem před restaurací Žofín.

Pavel Bohun

Povinností je nejen stavět mosty, ale i bránit se

Také u nás na Moravě jsme drželi pietu za 85letého kněze Jacquesa Hamela, barbarsky zavražděného v Normandii islamistickými fanatiky přímo při bohoslužbě. Symbolickým propojením, jímž jsme uctili památku tohoto novodobého mučedníka tisíce kilometrů od místa, kde se právě konal jeho pohřeb, byly zvony.

Ilustrační foto

Francie zavřela kvůli radikalismu dvacet mešit

Paříž - Francie v uplynulých měsících zavřela v rámci boje proti islámskému radikalismu dvacítku mešit nebo modliteben a další jsou patrně na řadě. Řekl to dnes ministr vnitra Bernard Cazeneuve po schůzce s předsedou Rady pro islámské vyznání (CFCM). Předseda této organizace muslimů ve Francii uvedl, že rada začne po prázdninách pracovat na "rozkladu džihádistické propagace", bude klást větší důraz na vzdělávání duchovních a transparentnost financování mešit.

Jiří Beneš

Jiří Beneš: Živě si pamatuji bombardování Prahy. Všude byli mrtví

Praha - Od práce v pohostinství a psaní textů k písním se Jiří Beneš dostal až k povolání profesionálního vojáka. Ve vojenské službě setrval celých 40 let. Nejvíce mu ale v mysli utkvěly válečné události. Dětství prožil ve válečné Praze. Na jejím konci pak byl nasazen na budování zákopů na česko-polské hranici. Poválečná léta byla ve znamení psaní textů k jazzovým a swingovým písním. Těch Jiří Beneš vytvořil na 200.

Karel Havlíček Borovský. Ilustrační foto.

Karel Havlíček Borovský: Proč jsem občanem?

Havlíčkův Brod – V letošním roce si připomínáme dvojité jubileum českého novináře, myslitele, ekonoma, ale také básníka a písničkáře Karla Havlíčka Borovského (narodil se před 195 lety – 31. října 1821 v Borové a zemřel před 160 lety 29. července 1856 v Praze).