Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Listopad 89

Když hrdinové mlčí

Havlíčkův Brod - Listopad nepatří k oblíbeným měsícům a snad jen šalebnou hrou okolností a souvislostí se stal měsícem vzpomínání. Nemám ovšem na mysli každoroční návštěvy hřbitovů. Stal se měsícem mnohých výročí, která veteránské generace doprovázejí po celý život. U většiny historických výročí existují přímé nebo zpětné vazby. Některá jsou jen symbolicky oprašována, další uvadají v prachu zapomnění, ta čerstvější jsou přirozeně zdůrazňována.

Problém s plasty je velmi vážný.

Ekodeprese na vzestupu: Když lidskou mysl požírá zbídačená planeta

Je to všude. Fotky velryb plných plastů, články o klimatických změnách, enormní sucho. A vás to skutečně trápí. Jak dlouho to planeta vydrží? Možná jste se dokonce rozhodli nemít kvůli tomu děti. Nejste v tom sami. Měsíčník Kondice upozorňuje, že environmentálním žalem trpí stále více lidí.

Základní pravidlo dobrého učitele jógy zní: Neměl by učit nic, co sám na vlastní kůži neprožil.

Jak poznat kvalitního lektora jógy: splňovat by měl pět znaků

Soustředěním mysli a obrácením její pozornosti do nitra poznávají jogíni, co se děje uvnitř. Naslouchají. Aby ale mohli vstoupit do dobrodružného procesu sebeobjevování, potřebují zkušeného průvodce - guru. Měsíčník Kondice radí, jak poznat toho pravého.

Ilustrační foto.

Vydejte se na pochod

Místní v Bavorově evidentně myslí na to, jak si uchovat zdravé tělo i zdravou mysl.

Děti ze ZŠ Pražská ve Znojmě.

Naši prvňáci: Na Pražské se poprvé obešli bez dvojek z chování

Znojmo - Žádné vysvědčení na konci uplynulého školního roku nehyzdila žákům na Pražské snížená známka z chování. Podle ředitele Pavla Trulíka to odráží atmosféru ve škole. „Mám tím na mysli atmosféru jak mezi učiteli a žáky, tak mezi žáky navzájem. Je to výsledek dlouhodobé práce všech učitelů a dalších pedagogických pracovníků ve škole. Atmosféry ve škole si velmi vážím a považuji to za důležitý úspěch,“ řekl ředitel Trulík.

Honza Kruliš // Hvězdy Kladna - Česká republika legendy 3:4 (sn), utkání na oslavu 60. narozenin Milana Nového

Rány od modré i pěstí. Takový byl čerstvý padesátník Honza Kruliš

/FOTOGALERIE/ Nedávno si na něj vzpomněl i největší český novinářský odborník Robert Záruba, když označil současný styl hokejového Kladna za krulišovský. Měl na mysli důraz, zarputilost, ale i hokejový um obránce Jana Kruliše, jedné legend kladenského klubu. Krulda – jinak mu snad nikdo nikdy neřekl, slaví ve čtvrtek 3. října už své padesáté narozeniny.

Jaroslav Balvín, Litoměřický deník

Komentář Jaroslava Balvína: Hřiště, nebo nic?

Mají si kde hrát? Otřepaná otázka ze známého songu Katapultu se vrací na mysl, když člověk uvažuje o problémech ve vnitrobloku na litoměřickém sídlišti Střed. Lidé si na hluk a nepořádek tamních mladých stěžovali v takové intenzitě, že tam s nimi vedení města nedávno uspořádalo besedu.

Knihovna Karla Dvořáčka. Ilustrační foto.

Tip Deníku: Návštěvníci knihovny si procvičí mysl hádankami

Vyškov - Šestá lekce letní školy paměti pro dospělé Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově se bude konat ve středu 21. srpna. Tématem lekce začínající ve čtvrt na deset ráno je heslo Hádej, hádej, hadači. Lekce skončí v jedenáct hodin. Přijít mohou i návštěvníci, kteří se předchozích lekcí nezúčastnili.

Pěvecká dílna.

Dílna ukázala možnosti práce s hlasem, tělem a myslí

Dolní Polžice – Devět žen a jeden muž se na dřevěné podlaze velkého bílého stanu rozhýbávají a postupně zapojují i svůj hlas, kterým vyluzují jednoduchou melodii. Tak začíná podvečerní lekce Pěvecké dílny, kterou v Dolních Polžicích vedla hlasová lektorka Antonie Nyass.

Příloha Technika

Zajímají vás novinky z vědy a techniky? Kupte si Deník se speciální přílohou

Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze také dosáhnout. Americký spisovatel Napoleon Hill není sice tak známý jako například francouzský snílek XIX. století Jules Verne, ale svými slovy udeřil hřebík po hlavičce. V posledních letech jsme svědky nebývalé ofenzivy techniky, která posouvá lidstvo za hranice všeho dosud představitelného.

Vladimír Blažek v knihkupectví Svět Jotunheim.

Fantasy a sci-fi, organizované hraní či půjčovna. To vše spojuje Svět Jotunheim

Liberec /FOTO, ROZHOVOR/ – V Železné ulici v Liberci se skrývá krámek s názvem Svět Jotunheim. Když vstoupíte dovnitř, neocitnete se v mytologické zemi obývané mrazivými skalními obry či v norském národním parku, ale v oáze zábavy pro milovníky dobrého čtení, hraní karetních, deskových a figurkových her, tematicky zaměřené na sci-fi a fantasy.

V nedělním odpoledni se sjelo do hospůdky na lhotském hřišti přes čtyřicet vyznavačů mariáše.

Mariášovou ligu ve Lhotě ovládl Jindřich Malina z Mistřic

Mariášová liga Za Moravú měla o uplynulém víkendu zastávku v Ostrožské Lhotě. Po Uherském Hradišti, Topolné a Hradčovicích to byl v letošním roce čtvrtý turnaj. V nedělním odpoledni se sjelo do hospůdky na lhotském hřišti přes čtyřicet vyznavačů mariáše.

Vavřín lze pěstovat jako přenosnou rostlinu

Jak pěstovat vavřín, a mít tak doma vlastní bobkový list

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) býval ve starém Římě symbolem slávy a vítězství a věnce z něho upletené korunovaly hlavy císařů. Dnes se vavřín pěstuje jako okrasná rostlina a jeho listy se suší na koření známé pod názvem bobkový list.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice.

Trenér Lubina o napadení: Je to smutné, tohle se může stát jen v Hradci Králové

/ROZHOVOR/ Napínavou hokejovou bitvu dvou východočeských týmů v Hradci Králové zastínil incident před začátkem třetí třetiny. Když realizační tým Pardubic procházel pod domácím kotlem, těsně před střídačkou dva diváci napadli pardubického trenéra Ladislava Lubinu. Kouč Dynama se chvíli bránil sám, než mu pomohla pořadatelská služba.

Z besedy s ředitelkou obecně prospěšné společnosti RUAH Martou Vackovou v Mateřském centru Hvězdička v Benešově.

Beseda ve Hvězdičce se zaměřila na téma péče o blízké

Benešov - Mateřské centrum Hvězdička v Benešově stále častěji zařazuje do programu besedy a další aktivity, které nejsou určené jen rodinám s malými dětmi, ale oslovují i jiné věkové generace. Beseda s podtitulem Rodina si má pomáhat, aneb jak se připravit a zvládat péči o svého blízkého byla jednou z nich. Večerem provázela Marta Vacková, ředitelka obecně prospěšné společnosti RUAH.

Jihočeská univerzita. Ilustrační foto.

Filozofická fakulta má od pátku nového děkana

České Budějovice – Jeden ve své funkci pátečním dnem po osmi letech končí, pro druhého začíná nová etapa života. Řeč je o děkanech Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Zase znárodňujeme duševní vlastnictví

Senátor Ivo Valenta navrhuje, aby za hudbu neplatili autorům majitelé „provozoven, kde to nemá vliv na hospodářský výsledek“. Zda má na mysli pouze své herny, nebo i jiné podniky, nedal najevo. Už přede dvěma lety Starostové v čele s Petrem Gazdíkem zařízli návrh na zvýšení autorských příjmů, které patří mezi nejnižší v Evropě. Gazdík argumentoval tím, že na vsích zanikne spolkový život, když například hasiči budou muset platit tisíce za hudbu hranou na bálech.

Ilustrační foto

Policie řeší kauzu nakousnutých zákusků

Střední Čechy - Udělal to pachatel z hladu, z hecu – nebo spíš stálo v pozadí události pomatení mysli drogami? Odpověď na tuhle otázku zatím neznají policisté, kteří řeší noční vloupání do pekařství v Mníšku pod Brdy, k němuž došlo v noci na středu.

Ilustrační foto

Brno mistra nezastavilo, rozhodly útočné doskoky

Brno - Utkání nejvyšší soutěže basketbalistů na palubovce Brna dopadlo podle očekávání vítězstvím Nymburka, když se od konce první čtvrtiny pohyboval rozdíl po drtivou většinu času nad deseti body. Konečné skóre se zastavilo na číslech 70:91. Nymburk je stále stoprocentní.

Litvínovský útočník Lukáš Kašpar.

Exbrňan Kašpar: Asi budu muset něco hodit do kasy

Brno – Litvínovští hokejisté v neděli nečekaně vyloupili led mistrovské Komety. Po čtyřech předchozích prohrách v extralize z pěti zápasů v Brně proti obhájcům titulu trochu nečekaně zabodovali naplno. Na výhře 5:3 se podílel gólem a asistencí útočník Lukáš Kašpar, ještě na podzim hráč Brna.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Něco o hvězdách

Kde začít? Snad u filozofa, který říká, že dvě věci naplňují mysl rostoucím úžasem a úctou: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Immanuel Kant žasl nad oblohou prostou, nevylepšenou ohňostroji.

All Star Game 2018

Mladé basketbalové pušky vystřílely, co se dalo

Praha - Oslava sportu, který udělal fanouškům v České republice v roce 2018 nejvíce radosti. Samozřejmě, že máme na mysli kolektivní sport. Jedná se o basketbal a tečku za letopočtem, u kterého bude nesmazatelně zapsáno: Postup na mistrovství světa v Číně, udělala akce All Star Game. 

41.Tříkrálový pochod na Řipec. Počasí bylo 6. ledna 2018 téměř jarní

Pochod na Řipec je už v sobotu

Slaný - Podařilo se vám nabrat pár kilo navíc mezi vánočními svátky a kazí vám to náladu? Neklesejte na mysli a vyrazte společně už v sobotu na prima procházku a udělejte pro svoje zdraví něco prospěšného.