Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Ilustrační foto

Kapitalistické počítačové hry poškozují mozky mládeže, varovala KLDR

Oficiální list severokorejské vlády Rodong Sinmun v pondělí varoval před nebezpečím závislosti na počítačových hrách. Nebezpečí pro mysl mladých lidí přitom podle něj představují zejména ty z nich, které se odehrávají v kapitalistickém světě. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Patrik Švantner střílí v přípravě s Příbramí (2:1) první gól Dynama.

První výhru v roce zajistili Švantner a Javorek

České Budějovice – Po porážce a remíze v dvojzápase v Jihlavě si fotbalisté Dynama na Složišti výhrou s Příbramí 2:1 díky trefám Patrika Švantnera a Petra Javorka zajistili první výhru v letošním roce.

V Becherovo vile si na své přijdou všechny generace.

Hravě s Čapky u Bechera

Karlovy Vary - V Interaktivní galerii Becherova vila je ještě do konce ledna k vidění unikátní výstava Čapek a Čapek aneb Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla.

Ilustrační foto.

Žádosti převažují nad počtem pečovatelů. Sehnat nové posily není jednoduché

Jižní Morava – Až dvojnásobně více lidí volá v Hustopečích na Břeclavsku po pomoci od pečovatelské služby. Neutěšený stav se ve městě snaží zmírnit dalšími pracovníky. „Máme až ke stovce klientů a na tento počet jsme měli doposud tři zaměstnance. Navíc poskytujeme péči i ve večerních hodinách a je zájem i o víkendové služby,“ uvedl vedoucí sociálního odboru v Hustopečích Tomáš Laz.

polštář od Grety Sartori

Co zútulní interiér? Bytové textilie!

Kdysi jsme si bez záclon, závěsů či koberců své domácnosti představit nedokázali, dnes se jim ale řada lidí brání a sází na čisté linie minimalistických křivek bez textilního změkčení. Je textilie v bytě skutečně nutná?

Jakub Kraus.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jakub Kraus.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Brno - Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Ilustrační foto.

Včelaři na Jaroměřsku oslaví 150. výročí založení spolku

Jaroměřsko - „Když v září 1868 učitel Pour se svými druhy zakládal na Jaroměřsku první včelařský spolek v oblasti tolik spjaté s kulturní historií našeho národa, jistě mu vůbec nevyvstalo na mysli něco takového, jako zda jeho spolek přežije rok 2000.

Ilustrační foto.

Třízápasové putování zakončili Kohouti ziskem bodu

Česká Třebová - Cestovatelské štace mají za sebou. Putování po Pardubickém kraji ukončili Kohouti na ledě Hlinska. Po dvou vítězstvích se jim do třetice přivézt plný bodový zisk nepodařilo. Vybojovali jeden. Podlehli Hlinsku 5:6 po samostatných nájezdech.

Včelarská baňka 2018

Prsatou včelku s baňkou bude rok opatrovat Včelaran Antonín Hájek

FOTOGALERIE / Jen pár hodin poté, co v prvním patře včelarského kulturního domu ukončila svoji činnost volební komise a vyhlásila výsledky 1. kola voleb prezidenta republiky, se v přízemí kulturního stánku nechali jeho návštěvníci unášet vůní kořalek a ve vlnách jejich koštování.

Ilustrační foto.

Nádraží v Mníšku vyzdobil neznámý sprejer. Viděl ho někdo?

Mníšek pod Brdy – Jména hloupých na všech sloupích. Tahle okřídlená slova se bezděky derou na mysl v souvislosti s pátráním, které od neděle vedou policisté z Prahy-venkov: Západ. Hledají pachatele, který během víkendu naspjeroval na štít nádražní budovy v Mníšku pod Brdy hned čtyři různé nápisy – a ještě mu to nebylo dost. Přidal také stříkání na přilehlý elektrický sloupek.

Výstava Ticho má i svůj filozofický podtext, autorkou obrazů i konceptu je Klára Putniorzová.

Ticho, které ale vlastně neexistuje

Ticho. Tak se jmenuje první letošní výstava v knihovně na karvinském náměstí, jejíž prostory obsadily obrazy mladé malířky Kláry Putniorzové. Její malby postupně zavedou diváka do městských zákoutí, přírody i prostor, které představují klidový stav mysli.

Jiří Macek.

Můj milý Dení(č)ku aneb chvilka nezpravodajská, rádoby s úsměvem

/SLOUPEK JIŘÍHO MACKA/ - Když jsem o tom projektu poprvé slyšel, ušklíbl jsem se. To jsme tu už měli, napadlo mě. Opravdu jsme ho měli. Jde totiž o staré fotky, milý Dení(č)ku. Před roky jsme tiskli staré fotky. Mělo to úspěch. Možná proto přišel nápad se pohledům do minulosti věnovat zase znovu.

Záchranka. Ilustrační foto.

Spala v betonovém květináči

Mladá Boleslav – To, že pár minut před silvestrovskou půlnocí vyvedl strážník ze Staroměstského náměstí podnapilého občana pryč, protože v opilosti padal mezi ostatní lidi na zem či lavičky, to ještě nic nebylo. Po půlhodině bylo „tepleji“. Ve spodní části náměstí byla od zábavní pyrotechniky popálena ženy v horní části těla.

103letý Josef Mrkvička z ostravského Domova pro seniory Kamenec má rád cukroví a vaječný koňak.

Vánoce ve 103 letech slaví doušky vaječného koňaku

Nejstarší obyvatel Domova pro seniory (DPS) Kamenec ve Slezské Ostravě má svůj zažitý rituál. Když to nohy dovolí, sám vyrazí ve čtvrtém patře ke kalendáři, aby zjistil, jaký je právě den a zůstal v obraze. 

Ilustrační foto.

Aktuální sňatečnost dává tušit: problémů se školkami neubude

Střední Čechy – Nejenom radostná povinnost, ale i budoucí starosti. To vytane na mysli leckterému starostovi středočeských obcí i měst, pokud se dostane do role oddávajícího. Hned při pohledu na snoubence: většinou na páry v letech, kdy lidé přemýšlejí o tom, že založí rodinu ne pouze dvoučlennou, ale vícečlennou. Občas ostatně nelze přehlédnout, že potomek už je na cestě. 

Házenkářky Zlína. Ilustrační foto

Házenkářky dál sužují zranění

Nelehký duel čeká v neděli házenkářky Zlína. Třebaže interliga má ještě do konce roku reprezentační přestávku, o slovo se hlásí Český pohár, přesněji čtvrtfinálová část.

Ilustrační foto

Rosice: Nováčkovský elán střídali penaltoví čarostřelci

/FOTBALOVÁ HODNOCENÍ/ Okysličení. Nováček, který vede soutěž bez jediné prohry v základní hrací době. TJ Sokol Rosice se vrátil po dvou letech vrátil do krajských soutěží. A na podzim si v I. B třídě počínal jako v loňské sezoně v okresním přeboru. Trenér JIŘÍ TESAŘ měl trochu ulehčenou práci, protože jeho svěřenci se na restart velmi těšili. To se odrazilo v nástupu. Pak už „jen“ stačilo udržovat oheň…

Osvětlení ložnice intimní i praktické

V ložnici především spíme, takže tu teoreticky mnoho světla nepotřebujeme. Na něco si ale posvítit musíme - třeba na oblečení v šatníku. Jak zkombinovat světla v ložnici tak, aby nám vyhovovala po všech stránkách?

Ilustrační foto

Po sestupu přichází rána kladivem do hlavy...

/FOTBALOVÁ HODNOCENÍ/ Prozření. Traduje se, že rozdíl mezi krajským přeborem a I. A třídou je markantní. Proto měl FK Přelouč po sestupu čeřit vrchní vody tabulky. Jenže realita je někde jinde. Na podzim to chvílemi vypadalo, že je to hodně chtěný soupeř.

Ilustrační foto.

Lépe, než sami čekali. Nováček v silné konkurenci obstál

Kunčina – Sedm vítězství, jednadvacet bodů, pozice v klidném středu tabulky. Co by za tato čísla většina regionálních fotbalových týmů dala. Nováček z Kunčiny podzim v krajské I. A třídě zvládl výborně a vytvořil si velmi dobrou výchozí pozici po jarní pokračování soutěže.

Miroslav Liba, předseda středočeského krajského fotbalového svazu.

Liba o svém zvolení do vedení asociace: Je to i úspěch středočeského fotbalu

Praha /ROZHOVOR/ – Územně i fotbalově největší kraj bude mít po letech své zastoupení v nejužším vedení českého fotbalu. Miroslav Liba stojí pět let v čele středočeského svazu, v úterý dostal důvěru od delegátů mimořádné valné hromady Fotbalové asociace ČR a stal se členem výkonného výboru za Čechy. „Čeká mě víc práce. Vnímám to nejen jako osobní úspěch, ale i úspěch středočeského fotbalu,“ říká někdejší prvoligový rozhodčí.

Ilustrační foto fotbal

Horní Ředice? Nejlepší výkony s „lepšími“

/FOTBALOVÉ HODNOCENÍ/ Nováček, který pěkně rozvířil stojaté vody I. A třídy. ONDŘEJ ŠEDIVKA, někdy i hrající asistent trenéra FK Horní Ředice může se svým týmem prožít klidné Vánoce. 

Ilustrační obrázek.

Jak se nejsnadněji a nejpohodlněji poprat s mrazy a zamrzlým autem?

Přišla zima a s ní samozřejmě i nutnost řešit námrazu nejen na silnici, ale i na autě. Mnoho z nás už asi letos škrábalo led nebo odmetalo sníh. A mnoho z nás tím pádem přemýšlelo, jak se škrábání navždy vyhnout. To bohužel není tak úplně snadné, ale je zde pár způsobů, jak si ulehčit práci.

Ilustrační foto

Vánoční hudba škodí zdraví, tvrdí britská psycholožka

Pohlazení na duši? Veselé vánoční melodie, skladby a písně mohou na některé jedince působit úplně opačně, než by se dalo čekat. Myslí si to alespoň britská psycholožka Linda Blairová. Podle ní dokonce může poslech vánoční hudby vážně poškodit duševní zdraví člověka.

Ilustrační foto

Za odpad zaplatí v Nymburce o stovku méně

Nymburk /ANKETA/ – Nečekaně bouřlivou diskusi mezi zastupiteli vyvolalo schvalování vyhlášky o místním poplatku za svoz komunálního odpadu. Zásadní věc, snížení pro příští rok o sto korun, však po hlasování zůstala zachována.

Radka Keňová z Kyjova léčí lidem duši.

Přestali jsme vnímat sebe a přírodu, říká terapeutka Radka Keňová

Kyjov - Když se někdo poprvé setká s devětadvacetiletou Radkou Keňovou, vidí drobnou dívku s veselýma očima a širokým úsměvem. Těžko by ho napadlo, že tato sympatická blondýnka také „léčí“ lidem duši. Rodačka z Míkovic u Uherského Hradiště, která nyní žije v Kyjově na Hodonínsku, se už několik let věnuje vzpomínkové terapii.

Akce se zúčastnil také radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička.

Kutnohorská výstava pocitů získala zcela novou podobu

Střední Čechy – Cynismus a posedlost nově čekají na návštěvníky kutnohorské Galerie Středočeského kraje (GASK). Stejně jako idealismus nebo nezávislost. Expozice v jedné z nejproslulejších kulturních institucí v kraji nazvaná Stavy mysli/Za obrazem dostala zcela novou podobu. S podtitulem Obměny a intervence. Byla nejen obohacena nově vystavenými díly z vlastních sbírek i dlouhodobými zápůjčkami, ale také přibyly právě zmiňované „stavy mysli“.

Soudkyně Helena Králová.

Státní zástupce namítl podjatost soudkyně Králové v kauze trafik

Státní zástupce Martin Brzobohatý dnes vznesl námitku podjatosti soudkyně Heleny Králové v trestní kauze tzv. trafik pro poslance. Králová dnes opět označila všechny pořízené odposlechy za nezákonné, a to na přímý žalobcův dotaz. Podle Brzobohatého je za tím snaha soudkyně dosáhnout příznivého rozhodnutí v kárném řízení, kterému bude čelit právě v souvislosti se svými názory ohledně odposlechů. Králová pak kvůli rozhodování o námitce odročila hlavní líčení naneurčito.

Pro Jana Dlugoše je sbírání historických fotografií velkou vášní.

Jan Dlugoš: Vzpomíná se na starou Korunu a Orient

/ROZHOVOR/ Řadíte se k milovníkům dobových fotografií města Opavy? Odpovíte-li si na otázku kladně, pak by v příštích dnech vaše kroky rozhodně měly směřovat do ulice Nákladní, kde probíhá výstava s názvem Proměny Opavy. Jejím autorem je Jan Dlugoš, velký sběratel historických snímků, které se v rámci své expozice pokouší srovnávat v čase.