Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

SOUBOR SOCH Betlém  v Novém lese u Kuksu, jak zní oficiálně název národní kulturní památky, má opět patřit Dvoru Králové. Vyzývá k tomu řezbář Leoš Pryšinger.

Braunův Betlém má stát vrátit

Dvůr Králové, Kuks - Leoš Pryšinger ze Dvora Králové bojuje za záchranu jedinečné Braunovy barokní památky. Chátrající sochařské dílo by rád viděl i na seznamu UNESCO.

PAVEL ČAPEK dochází již více než pět let jednou za 14 dnů do domova důchodců, kde jim hraje zpívá. Za svou dobrovolnou činnost získal krajskou „cenu Ď“.

Učitel hudby rozdává pozitivní energii a získal „cenu Ď“

Police nad Metují - Pavel Čapek je učitel hudby v ZUŠ v Polici nad Metují. Kromě výuky budoucích muzikantů již více než pět let pravidelně ve svém volnu a bez nároku na odměnu dochází do místního domova důchodců, kde za klavírem s písničkou na rtech pomáhá rozjasňovat mysl seniorům. A právě za tuto aktivitu si zasloužil velký dík.

Pítko ve znojemském parku.

Architektonickou hříčkou označili kritici pítko ve znojemském parku

Znojmo – Vodní prvek ve znojemském Dolním parku láká v teplých dnech k osvěžení. Napít se z něj ale může být pro žíznivé problematické vzhledem k šesti tryskám, z kterých prýští voda. Vzhled pítka kritizovali opakovaně členové znojemského Okrašlovacího spolku. „Je to architektonická hříčka, která měla ukázat originalitu. Poukazovali jsme na to, že do parku by byl vhodnější dekorativní a historický mobiliář," naznačil člen spolku a historik Jiří Kacetl.

ZÁVIŠICKÝ JUDISTA David Hyvnar (vpravo) se i přes vážné zranění dokázal dostat na stupně vítězů, když si po vynikajícím výkonu vybojoval cenný bronz.

Judista Hyvnar má z republikového šampionátu bronz

Tuzemská judistická špička se před nedávnem představila na mistrovství ČR juniorů, které hostily Hranice na Moravě. Závišice zastupoval na vrcholné akci David Hyvnar, jenž si však v těžké váze nad 100 kg nedával velké naděje. Jeho výkon byl totiž limitován zraněním z minulé soutěže.

Podkrkonošské hudební léto aneb houslistka Ludmila Pavlová

Podkrkonošské hudební léto aneb houslistka Ludmila Pavlová

Nová Paka - Mladá talentovaná houslistka Ludmila Pavlová se vrací každoročně do Nové Paky, aby naplnila již několikaletou tradici a zahrála na housle u příležitosti duchovní poutě v nádherných prostorách klášterního kostela Nanebevzetí P. Marie. Pro velký zájem publika se v letošním roce rozhodla nabídnout zážitky z poslechu klasické hudby i pro širší okolí svým festivalem Podkrkonošské hudební léto.

Basketbalovým sestrám Kateřině a Karolíně Elhotovým se podařil vskutku husarský kousek. Dětský pokojíček vyměnily za nároďák.

Je pro nás velká věc hrát za Česko

Pardubice – Plochodrážní jezdec Jan Pavelka a jeho bratr Martin, kterému říkají Prcek… Jestliže nevíte, z jaké české komedie jsou tyto postavy, zeptejte se dvou českých basketbalistek, které se ve volných chvílích baví filmovými hláškami. Ty jako z praku vypálí správnou odpověď: Můj brácha má prima bráchu! A žít režisér Stanislav Strnad, tak podle nich natočí pokračování s názvem Moje ségra má prima ségru. KATEŘINA a KAROLÍNA ELHOTOVY se totiž nejen svou podobou nezapřou.

Kateřina Neumannová rozdala po besedě v Klučenicích spoustu podpisů.

Kdy(ž) do malé obce přijede velká sportovní hvězda

Klučenice /ROZHOVOR/ – Před dvěma lety byla v Klučenicích odstartována nová tradice besed se sportovními hvězdami. Po úvodním „oťukávání" s místními borci – fotbalisty Pavlem a Tomášem Pilíkovími, oslovil Petr Kyselý footbagového mistra světa Jana Webera a letos pak pozval olympijskou vítězku Kateřinu Neumannovou.

Šestý ročník dogtrekkingu Okolo Kutné Hory.

Pejsci se vydali Okolo Kutné Hory

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Na 150 psích účastníků se v sobotu dopoledne zapojilo do dogtrekkingu Okolo Kutné Hory. Na již šestý ročník akce se sjeli pejsci se svými páníčky z celé republiky. Vydat se do krásné přírody v okolí města i do samotné Kutné Hory se svým psím kamarádem mohli účastníci po třech trasách – 10, 25 a 35 kilometrů.

Volba nového radního v Horšovském Týně.

V Horšovském Týně se změnila koalice

Horšovský Týn – Zastupitelé Horšovského Týna na svém posledním zasedání zvolili nového člena rady města – Zdeňka Křivku (ODS). V důsledku toho přišla ČSSD o místo v radě, křeslo nyní patří ODS. Opoziční a koaliční pozice si tak obě strany prohodily.

Ilustrační foto z měření IQ v Ostravě

Za testováním IQ do knihovny

Hradec Králové - Městská knihovna Hradce Králové láká na další testovací den Mensy České republiky. A to ve středu od 16.30 hodin.

Ilustrační foto.

Dluhová poradkyně: Do dvou set tisíc se situace obvykle dá řešit bez bankrotu

Praha - Nejdůležitější je být připraven i na horší životní situace a v případě, že se člověk dostane do dluhů, je začít hned řešit. To říká Kateřina Jirová, vedoucí programů k řešení zadluženosti ze sdružení RUBIKON Centrum, které pracuje zejména s lidmi s trestní minulostí. „Jejich zadluženost je v zásadě podobná, jako kohokoliv jiného," míní.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Život je problém

Zatímco se v neděli večer čekalo na výsledky z Francie, jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že se v Turecku oběsil František Rajtoral. Jaké problémy mu přerostly přes hlavu, nenapsal, ale ví se, že se potýkal s depresemi.

David Cvrček (ve žlutém), který nastoupil poprvé v základní sestavě Benešova, se tlačil na zápského Dominika Veselého.

Benešov počtvrté za sebou padnul

Zápy – Počtvrté za sebou padli fotbalisté Benešova v ČFL, když v zápské Teletník aréně, prohráli dvoubrankovým rozdílem, a to ještě domácí nedali penaltu.

Pardubice - Svitavy, druhý zápas čtvrtfinále

Nečas: Miluji basket a jsem soutěživý typ

Pardubice - Nemá rád superlativy na adresu své osoby. Jenže chtě nechtě se s tím musí smířit. Pardubický kapitán RADEK NEČAS by totiž mohl mít před svým jménem titul Nej… Minimálně ze dvou důvodů. Obhájil post nejlepšího bránícího hráče Kooperativy NBL a je nejzkušenějším borcem čtvrtfinálové série mezi Pardubicemi a Svitavami. A v obou utkáních byl také nejvytíženějším domácím plejerem.

Plavec Jan Micka.

Jan Micka: Člověk si to musí vyžrat, než si tělo zvykne na nové věci

Praha /ROZHOVOR/ -  Už tři měsíce se v Itálii připravuje ve skupině Stefana Moriniho. Jan Micka má z tréninků, na nichž plave mimo jiné s olympijským vítězem na 1500 metrů Gregoriem Paltrinierim, skvělý pocit. Jenže na posledních závodech v Eindhovenu nejlepší český plavec současnosti a člen USK Praha formu z tréninku neprokázal.

Stanislav Šulc.

Pohledem Stanislava Šulce: Cynická milost

V Čáslavi se zastavil prezident Miloš Zeman, aby pohovořil s poddanými. Kupodivu nepadlo nic o ztrátě panictví ani dětské pornografii. Zato si Zeman připravil jinou bombu.