Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Příbramští školáci u Hořejší Obory při akci Ve vodě nežijí jen vodníci.

Děti poznaly, že ve vodě nežijí jen vodníci

Příbram - Na břehu Hořejší Obory v Příbrami je několik hloučků dětí obklopujících rybáře. Některé pozorně poslouchají výklad a přidávají historky z rybaření s dědečkem, jiné po překonaném odporu dávají rybě polibek přímo na tlamu, prý pro štěstí, další úspěšně či méně zakrmují z praku nebo se učí zacházet s rybářským prutem.

Budova Barum Continental v Otrokovicích.

Barum nabere dalších 50 lidí

ROZHOVOR / Nabrat desítky nových zaměstnanců a zajistit pro ně zase o něco lepší podmínky v práci. To je letošní úkol odborů největšího zaměstnavatele v kraji: otrokovické společnosti Continental Barum.

Děti přivítaly v mateřské škole v Benešově ulici jaro a zahnaly zimu.

OBRAZEM: Jaro na Benešce. Děti zahnaly zimu

Třebíč - „Zimu jsme vám odnesli, nové líto přinesli. Lítíčko je zelené, pentličky jsou červené, hody jdou, pobudou, veselé budou." Těmito slovy přivítaly děti v mateřské škole na Benešově ulici jaro a zahnaly zimu.

Pěnčín (JN)

Pěnčín byl aktivnější, ale stálo ho to hodně sil

Jablonec n. N. - Druhý venkovní zápas po sobě hrál Pěnčín na úzkém hřišti domácích Roztok. "Za slunečného počasí zápas začal pro Pěnčín šokem, když hned v 1. minutě po dlouhém hozeném autu, které domácí praktikovali celý zápas, míč doletěl před branku, kde ho nechtěně tečoval náš hrající trenér Luboš Pumrle za záda brankáře Pivrnce," okomentoval začátek trenér Pumrle.

Plakát festivalu Na hlavu.

Festival Na hlavu má bourat předsudky o duševních nemocech

Klecany u Prahy - Nový festival Na hlavu má bourat předsudky o duševních nemocích, pořádají ho pracovníci Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v pražském kině Světozor. Součástí festivalu bude promítání filmů i nové vědecké poznatky o mysli. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ústavu Jan Červenka.

Bratři Libor (vlevo) a Filip Podmolové.

Filip Podmol předčil v Krakově bratra Libora, skončil šestý

Krakov (Polsko) – Premiérový postup do finále podniku mistrovství světa freestyle motokrosařů si vybojoval Filip Podmol. V polském Krakově skončil na šestém místě. To jeho starší bratr Libor Podmol, který se potýkal se zlomenou rukou, kvalifikací neprošel a skončil na devátém místě. Z vítězství se radoval Španěl Maikel Melero. Další závod je 22. května v Mnichově.

Podobizna Jana Václava Přepyského neexistuje. Jeho zobrazením má nicméně být socha svatého Václava ze sousoší Svatého Floriána v centru Ivanovic na Hané.

Před smrtí se baron Přepyský ukrýval třicet let. Vrazi ho rozsekali

Ivanovice na Hané – Miloval lov, psy a umění. U poddaných ale Jan Václav Přepyský z Rychemberka oblíbený nebyl. V kruté době využíval krutých prostředků a trestů k tomu, aby dosáhl výsledků, a tím i ekonomické prosperity zpočátku zadluženého ivanovického panství. Jeho střízlivá mysl ale časem ustoupila před iracionálním strachem z kletby. O svůj život se bál tolik, že strávil posledních třicet let v dobrovolném domácím vězení. Přesto ale zemřel násilnou smrtí a za okolností, které se historikům dodnes nedaří rozluštit.

Jana Levová

Jana Levová, zastupitelka

Janu mohu představit jen tak, jak jsem ji poznala osobně. Jde o velmi chytrou milou, mladou ženu, která je ochotná obětovat svůj život společnosti.

Ondřej Slavičínský, který je autorem a jedním z protagonistů (Ne)jen operního koncertu, ale také studentem mezinárodní konzervatoře v Praze, pochází z Pelhřimovska.

Chceme změnit postoj lidí k opeře

Vysočina – Na začátku byla jedna nudná letní noc, momentální nápad a na konci pak koncert propagující operu a klasickou hudbu obecně.

Pekelníci Milín na akci Route 66 v Příbrami, část členů klubu Hells Pekels Milín zleva David, Tomáš a Pavel.

Pekelníci z Milína: Na ďábelské jízdy si nepotrpíme

Milín – Jen co sluníčko začne hlásit příchod jara, kromě ptactva se z venku pravidelně ozývá kvílení motorek z nejbližší rovnější silnice. To se v člověku něco pohne a není síly, která by udržela majitele a jeho čmoudící milenku na místě. Který z motorkářů by dal přednost teplým bačkorám a domácí pohodě před vůní dálek, kterou v člověku vyvolává z mládí důvěrně známý dým z výfuku?

VITA SANA CLUB – Fitness a wellness centrum ve Zlíně

Vita Sana reality show 2017: za osm týdnů padají kila dolů

Zlínský kraj - Další díl unikátní reality show v režii Vita Sana Clubu (Fitness&Wellness) startuje ve Zlíně již 1. května 2017. Soutěž, která propaguje zdravý životní styl a snaží se změnit myšlení i postavy lidí, kteří nejsou spokojeni se svým tělem, se představuje již po šesté.

Jiří Uhlíř

Jiří Uhlíř: Překonat extrémní chlad dokáže v podstatě každý

/ROZHOVOR/ Můžete ho potkat například cestou na Lysou horu nebo Praděd. Přijde vám ale zvláštní, že i v patnáctistupňovém mrazu pochoduje jen v bermudách. Spolu se svým velkým učitelem a inspirátorem Wimem Hofem říká, že takového výkonu je schopen prakticky každý.

Marian Jelínek.

Mentální kouč Marian Jelínek: U nejlepších sportovců vidím jistou analogii

Praha /ROZHOVOR/ - Spolupracuje se špičkovými českými sportovci. Mentální kouč Marian Jelínek vedl Jaromíra Jágra, pomáhá tenistce Karolíně Plíškové… Zajímá vás, co mají společného? „Nejlepším sportovcům nesmí chybět dravost," říká muž, kterého znepokojuje, jak Češi vyklízejí pozice v kolektivních sportech.

Moderátor Jimmy Kimmel

Po rozdělení Oscarů se teď čeká na Trumpův tweet

Na oscarovém galavečeru byl americký prezident Donald Trump v mysli většiny zúčastněných, i když jeho jméno nezaznělo. Trump byl příčinou neúčasti jednoho z oceněných režisérů a předmětem vtipů moderátora večera Jimmyho Kimmela. Jak napsala agentura AP, málokdy byly oscarové ceremoniály tak konfliktní jako ten letošní. Večer a poznámky mnoha oceněných se nesl v reakci na Trumpovo prezidentství a v duchu hesla tolerance je účinnější než nenávist.

Ve velkém sále vlčnovského Klubu sportu a kultury se sešly tři dětské soubory, aby strávily společné odpoledne na čtrnáctém ročníku krojového plesu pro děti.

Krojový ples pro děti ve Vlčnově nabídl řadu vystoupení i bohatou tombolu

Vlčnov – Před patnácti lety přišlo na mysl hlavní pořadatelce dnes již tradičního krojového plesu pro děti ve Vlčnově uspořádat akci, na níž budou ti nejmenší v krojích nejen vystupovat, ale také si zahrají nějaké soutěže či si popřípadě otestují své štěstí při slosování tomboly.

Jiří Uhlíř

Jiří Uhlíř: Překonat extrémní chlad dokáže v podstatě každý

/ROZHOVOR/ Můžete ho potkat například cestou na Lysou horu nebo Praděd. Přijde vám ale zvláštní, že i v patnáctistupňovém mrazu pochoduje jen v bermudách. Spolu se svým velkým učitelem a inspirátorem Wimem Hofem říká, že takového výkonu je schopen prakticky každý.

Michal Vavák na Tatranské šelmě.

Běžec Michal Vavák se v sobotu postaví na trať dlouhou 82 kilometrů

Las Palmas (Kanárské ostrovy) – Kutnohorský běžec Michal Vavák v týdnu odcestoval na Kanárské ostrovy, kde se v sobotu v 8 hodin ráno našeho času postaví na start své první letošní ultra trailové výzvy. Běžecký závod Trans Grand Canaria Advanced měří 82 kilometrů a má celkem 4300 metrů převýšení.

Šumná kulturní památka s podivnou změnou podmínek

Šumná kulturní památka s podivnou změnou podmínek

Trutnov - Dům, o kterém se již pár dní vedou diskuse na sociálních sítích, figuroval v Šumném Trutnově. Jeho historii připomněl architekt a herec David Vávra, když točil jeden z dílů populárního seriálu.

Vzkaz na zámecké parketě

Truhlář napsal vzkaz na parketu. Na objevení čekal 113 let

Slatiňany – Slatiňanský zámek rozhodně nespí zimním spánkem! „Návštěvníci se nás často ptají, co děláme v zimě, že se tu musíme nudit. No, rozhodně se nenudíme. Teď je to tu mnohem horší než v sezoně," říká kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Pavel Jíra nastoupil za Souš v přípravě. A ve svých 48 letech rozhodně nezklamal.

Za Souš musel nastoupit i správce hřiště! A připsal si první gól za divizní tým

Most – Až bude mít zase jednou trenér Souše Pavel Koutenský vrásky z toho, že nemá dostatek hráčů, tak už ví kam sáhnout. Do přípravného střetnutí proti Litvínovu totiž nasadil i správce hřiště a hráče staré gardy Souše Pavla Jíru. A ten se mu odvděčil vstřeleným gólem, kterým přispěl k demolici týmu z krajského přeboru 6:0. Pro Jíru to byl první gól za divizní tým.

Čtenářka Strakonického deníku se pozastavuje nad tím, že semafory na přechodu v Komenského ulici ve Strakonicích nefungují do pozdních večerních hodin.

Křižovatka ve Vodňanech jako kritika Strakonic

Strakonice – Začátkem týdne přinesl Strakonický deník informace o zvýšení bezpečnosti pro chodce ve Vodňanech. Křižovatka Žižkova náměstí a ulice Zeyerovy a Křižíkovy získala nových osm sloupů veřejného osvětlení.