Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

David Bátor

David Bátor: Petr Bezruč je literárním zázrakem

/ROZHOVOR/ Šíří odkaz Petra Bezruče nejen ve své rodné Brance, kde slavný básník rád pobýval a kde vznikla například skladba Stužkonoska modrá. Sám je také literárně činný a v těchto dnech spolu s přáteli pokřtil novou antologii bezručovské poezie.

Cena Vize 97. Ilustrační foto.

Cenu Nadace Vize 97 dostane americký teoretický fyzik Mermin

Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 letos dostane americký teoretický fyzik Nathaniel David Mermin. ČTK to v úterý za organizátory ceny sdělila Eva Gajdošová. Mermin se kromě fyziky nízkých teplot či pevných látek zabývá filozofickými otázkami kvantové mechaniky a speciální relativity.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Jan Tříska

K tomu, co se dovídáme o kritickém zdravotním stavu Jana Třísky, se nejen těžko cokoli píše, ale člověk se zdráhá i cokoli si myslet. Samozřejmě je to dáno jeho výjimečnou osobností. Jako divadelník je Tříska uhrančivý, magický, ve filmech pak je pokaždé absolutně důvěryhodný, v každé roli naprosto profesionální.

Hra Idiot v Městském divadle ve Zlíně.

Městské divadlo zahájí novou sezonu Idiotem

Městské divadlo Zlín uvede novou sezonu adaptací hry Dostojevského Idiot. 23. září v 19.00 se pod vedením ruského režiséra Alexandera Minajeva v křehkém příběhu plného dramatických zvratů a živoucích postav představí v hlavní roli Marek Příkazký, absolutní vítěz divácké ankety Aplaus 2017.

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark Zuckerberg

Zuckerberg: Facebook posílá milion dolarů na pomoc do Mexika

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg dnes oznámil, že daruje jeden milion dolarů Mexickému červenému kříži na pomoc lidem postiženým zemětřesením v Mexiku. Příspěvek na „jeho“ síti si vysloužil téměř půl milionu lajků. Při ničivém zemětřesení zahynulo nejméně 230 lidí, záchranné práce stále probíhají. Jeden z nejbohatších lidí světa přispívá na dobročinné účely již delší dobu.

Se zpěvákem Martinem Maxou se jeho příznivci mohli nedávno setkat při Loretánských slavnostech v Boru, další koncert plánuje už 20. října v Černošíně.

Věřím, že na Tachovsku najdu nové přátele

Bor – Martin Maxa navštívil Tachovsko při Loretánských slavnostech v Boru. Už 20. října se sem chystá znovu, na koncert do Černošína. Tachovskému deníku odpověděl na několik otázek.

Miloš Zeman a Vladimír Putin

Putin pozval Zemana do Soči. Ten přijede, cítí se poctěn

Ruský prezident Vladimir Putin pozval českou hlavu státu Miloše Zemana na návštěvu do olympijského města Soči. Zeman o pozvánce informoval na tiskové konferenci v New Yorku s tím, že Putinovu nabídku přijal, protože ji považuje za vyznamenání. 

Kominík

Z komínů se začíná kouřit. Kdy je naposledy viděl kominík?

Střední Čechy – Včera bylo pozdě. Jasnou odpověď nabídl v pondělí Petr Dušek z agentury Talk na otázku, která se současným ochlazením vytane na mysli mnohým majitelům domů: nebyl by čas zavolat kominíka? Dušek tak tlumočil poznatky Společenstva kominíků ČR. Ti mohou potvrdit, že zájem o jejich služby je teď enormní. „Topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září a řadě domácností to způsobilo nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat servis spalinové cesty během léta – a nyní kominíka marně shání,“ shrnul Dušek aktuální situaci.

V Počátkách se konala poutní mše.

V Počátkách se konala poutní mše

Počátky – V neděli se sešlo na čtyři desítky lidí k místní kapličce v Počátkách. Poutní mši sv. slavili společně s Pavlem Jägerem, správcem Římskokatolické farnosti Seč.

Sedmnáctiletý Martin Matuška z Blanska se věnuje workoutu. S přáteli založil komunitu No Gravity.

Workout je životní styl. Vysvobozuje mě od povinností i stresu, říká Matuška

Blansko – Workout. Sportovní aktivita s vlastní vahou těla, prvky gymnastiky a akrobacie. Zahrnuje různé cviky na veřejných sportovních hřištích, ale i na ulici. Na hrazdě, bradlech, žebřinách, horizontálních žebřících, kruzích a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití. Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti. Tak popisuje cvičení, kterému se věnuje stále více lidí, encyklopedie. „Pro mě je workout vysvobození od povinností, stresu a životní styl. Kromě těla díky němu posiluji i psychiku, mysl. Než jsem začal cvičit, neměl jsem moc sebevědomí,“ říká sedmnáctiletý Martin Matuška z Blanska, který je kapitánem formace No Gravity Blansko. Ta se na workout zaměřuje druhým rokem.

Fanoušek na Barumce zachránil životy. Nebyla to nejlepší zkušenost, reagoval

Fanoušek na Barumce zachránil životy. Nebyla to nejlepší zkušenost, reagoval

Ze tmy se vynořil neznámý hrdina a zachránil jim život. I tak mohou tři polští fanoušci letošní Barum Rally vzpomínat na jednačtyřicetiletého muže ze Zlínska, který jim po automobilové nehodě přispěchal s kamarády na pomoc. Poláci si totiž večer před startem erzety Troják usmysleli, že si ji také zkusí projet, což se jim nakonec stalo osudným.

Lehké točité schodiště by mělo propojit proluku v ulici Politických vězňů s centrem města.

Schody do nebe otevřou další pěší linii města

Kolín – Radnice vyhodnotila odpovědi obyvatel na otázku, zda se jim líbí nápad propojit proluku v ulici Politických vězňů s centrem města pomocí nového točitého schodiště na parkány chrámu sv. Bartoloměje.

Petr Chalupa

Petr Chalupa: S věkem se holt člověk stahuje dozadu

/ROZHOVOR/ V posledních sezonách pravidelně okupoval Petr Chalupa přední příčky kanadského bodování. Nyní si odchovanec opavského hokeje zvyká na novou roli, nový trenér Antonín Plánovský ho posunul do obrany.

Ilustrační foto.

Malíř a terapeut probouzí kreativitu

Hradec Králové - Zkušení i nezkušení umělci ve středu mohou začít navštěvovat kurz malby v hradeckém Artičoku. Jednou v měsíci od půl šesté večer mohou zájemci objevit svou kreativitu a vyjádřit své vnitřní rozpoložení mysli pomocí intuitivní malby.

Mykolog a houbař Zdeněk Pelda

Mykolog Zdeněk Pelda: Houbaření může být adrenalinovým zážitkem

Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.  

Vojtěch Hruban byl nejlepším střelcem českého týmu v úvodním duelu proti Rumunsku.

Střelec Hruban: Máme zatím jen jednu čárku

Kluž /Z DĚJIŠTĚ BASKETBALOVÉHO ME/ – V den příletu do místa konání rumunské skupiny EuroBasketu 2017 oslavil 28. narozeniny . Na letišti v Kluži ho přivítal dort od členů výpravy. Na mobilu i sociálních sítích mu přistálo mnoho přacích esemesek. Vojtěch Hruban se všem odvděčil nejlepším výkonem  reprezentaci. Rumunským košem prohnal 25 bodů.

Doksy - Višňová 3:2.

Doksy otočily skóre ve svůj prospěch

Doksy - Domácí fotbalisté dokázali v zápase s Višňovou zvrátit skóre z 0:2 na 3:2. Podle trenéra hostů utkání hrubě ovlivnili rozhodčí. Hráčům Višňové rozdali tři červené.

Radost Teplic po úvodní brance.

FOTO: Tři body za tři góly. Teplice - Jihlava 3:1

Teplice - Ofenzivně laděné Teplice si doma poradily s Jihlavou. Na Stínadlech jí daly tři branky, když samy jednou inkasovaly. Na výhře 3:1 má velkou zásluhu Jan Rezek, který ke třem bodům přispěl dvěma přesnými zásahy a dobrým výkonem

Víkend patřil v domě u křižovatky v Prachaticích esoterickému festivalu.

Esoterický festival se věnoval duši a štěstí

Prachatice – Malý esoterický festival, tak zněl název projektu, který se konal o víkendu 19. a 20. srpna v domě Křižovatka u parku v Prachaticích. Hovořilo se o numerologii, buddhismu, Indii, prosperitě a čakrách.

Vysočina odehrála nejlepší zápas sezony a byla blízko senzaci. Po brance v nastaveném čase však všechny tři body za výhru 2:1 putovaly do Plzně.

To je kruté. O cenný bod přišla Vysočina v nastaveném čase

Jihlava - Nepříjemný pocit. Hořká pachuť zůstala v myslích jihlavských hráčů po domácím duelu s Viktorií Plzeň. Vysočina odehrála nejlepší zápas sezony a byla blízko senzaci. Po brance v nastaveném čase však všechny tři body za výhru 2:1 putovaly do Plzně.

Lubomír Lampíř

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Kojetice /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

MÍSTO NÁVŠTĚVNÍKŮ SENO. Louky nad Mladými Buky měly ožít už ve čtvrtek náporem návštěvníků hudebního festivalu. Místo zrušené Zahradní slavnosti tu jsou jen balíky sena.

Trutnoff nestartuje. Věchet je na Balkáně

Mladé Buky - Zahradní slavnost v loukách nad Mladými Buky a Hrádečkem měla podle původních plánů tento čtvrtek startovat. Hudební festival měl navázat na legendární Český Woodstock, který dlouhá léta neodmyslitelně patřil k trutnovskému Bojišti. Po neshodách s radnicí v Mladých Bukách však hlavní pořadatel Martin Věchet od záměru upustil. Setkal se s nepochopením zastupitelů i lidí, kteří tu žijí.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Nenormální cena

Že máslo meziročně zdražilo o 43 %, není normální, jak tvrdí předseda Zemědělského svazu ČR, nýbrž nenormální. A pokud nám radí, abychom si zvykli, rozumnější určitě bude si nezvyknout, za 50 korun nekupovat a počkat, až bude čtvrtka másla nejhůře za 40, ideálně ovšem za 30 korun. 

Dopisy otci

Dopisy otci: tátovi napsal Radim Kašpar z Olomouce

Deník připravil literární seriál věnovaný všem otcům, tátům a tatínkům. Jmenuje se Dopisy otci a jeho smyslem je říci svému tátovi to, co jste mu možná nikdy povědět nestihli, nedokázali, nebo jen neuměli.

Pod zkratkou KW se skrývá jeden současný český výtvarník Igor Korpaczewski.

Malíř Korpaczewski v Zeleném domečku vystaví část obrazového cyklu

Police nad Metují – V Zeleném domečku vedle Muzea papírových modelů v Polici nad Metují bude při čtvrteční (3.srpna) vernisáži v 18 hodin představena část z cyklu obrazů „Slova spatřená (několik přísloví a rčení)“ jednoho z nejuznávanějších současných českých malířů Igora Korpaczewského. 

Fanoučci Tolkienova fantastického světa v údolí říčky Rokytné poblíž Rozkoše na Jevišovicku.

Elfové a skřeti táhnou do boje. K Rozkoši

Rozkoš – Svět elfů, skřetů a hobitů učaroval Lukáši Dubcovi již před lety. Tolkienova kniha Pán prstenů udala jasný směr, jak a s kým bude zejména v letních měsících trávit svůj volný čas. K létu pro něj neodmyslitelně patří kostým jako vystřižený z filmu na motivy Tolkienovy knihy a dřevěné zbraně.

Kateřina Perknerová.

Pohledem Kateřiny Perknerové: Smrt se na barvu kůže neptá

Když přijde řeč na to, zda se má vykoupit vepřín v Letech u Písku, kde stával romský koncentrační tábor, vytane mi na mysli scéna z filmu Čas zabíjet. Advokát Jake Brigance v podání Matthewa McConaugheyho obhajuje otce brutálně znásilněné dívenky, který zastřelí viníka. V soudní síni líčí porotě události osudného dne, žádá porotce, aby zavřeli oči a představili si, že týrané děvčátko je – bílé.

Uctění památky obětí cikánského tábora v Letech.

Lety - Podivná politická karta

Písecko - Je to právě rok, kdy jsem byl pozván na živý hodinový rozhovor do Radiožurnálu, redaktorkou Patricií Strouhalovou. Stalo se tak u příležitosti výročí okupace z roku 1968 a doslova bojů u rozhlasu, kde jsem byl přítomen.