Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Jiří Germanič

Jiří Germanič: Budu kouzelným dědečkem

/ROZHOVOR/ Ředitel Hospodářské komory v Opavě prosazuje v úzkém kontaktu s představenstvem zájmy podnikatelů. Začátkem příštího roku opustí zrádné podnikatelské vody a jeho životní cesta bude pokračovat klidnějším důchodovým potůčkem.

Ilustrační foto.

Syrské dělostřelectvo nepřerušilo boje a útočí na východní Halab

Damašek, Hamburk - Syrská armáda obnovila útoky na povstalecké části města Halab. Uvedla to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů. Rusko jako spojenec Sýrie ve čtvrtek oznámilo pozastavení útoků, aby z východní části města mohli odejít civilisté. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Hamburku řekl, že ve čtvrtek neměl na mysli zastavení bojů, ale jenom přerušení na krátkou dobu, v níž měli civilisté dostat možnost odejít.

Bohuslav Sobotka

ČSSD řeší, jak zabránit pádu

Praha - Co asi tak běží hlavou Bohuslavu Sobotkovi, Jeronýmu Tejcovi nebo Jaroslavu Foldynovi, když se dívají na voličské preference, které v neděli přinesla společnost TNS Aisa? Podle ní by ČSSD nyní dalo hlas 14 procent lidí, Babišovu ANO 33,5. Potíž je v tom, že každému ze jmenovaných sociálních demokratů přichází na mysl asi něco jiného.

Bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić.

Karadžić: Zločiny ve Srebrenici spáchali zrádci srbského lidu

Sarajevo - Zločiny ve Srebrenici byly "idiotské" a poškodily srbské zájmy v Bosně a Hercegovině. Ti, kdo je spáchali, byli zrádci srbského lidu. V nezvyklém rozhovoru se srbským listem Nedeljnik to uvedl bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžić, který byl letos v březnu odsouzen ke 40 letům vězení, mimo jiné i za genocidu v souvislosti se srebrenickým masakrem.

Ilustrační foto.

Dánský poslanec radil, aby se na lodě s migranty do EU střílelo

Kodaň - Příslušníci bezpečnostních sil by měli střílet na lodě s migranty, kteří se snaží nezákonně dostat do Evropské unie. Ve státní televizi to prohlásil poslanec populistické Dánské lidové strany Kenneth Kristensen Berth. Později svá slova mírnil a tvrdil, že měl na mysli pouze "výstražnou palbu".

Martin Čurda a Miroslav Supáček // Sokol Hostouň - Meteor Praha 2:1 (1:1), Divize sk. B, 16.10. 2016

Kouč Hostouně Čurda: Využít až čtvrtou šanci je v divizi trestuhodné

Hostouň – Historicky první půlrok odkroutili na divizní úrovni fotbalisté Hostouně. Po podzimu jim patří solidní devátá příčka tabulky a nebýt krize, jež je potkala, mohli na tom být ještě lépe. „V určité fázi jsme zaplatili nováčkovskou daň," posteskl si trenér nováčka čtvrté nejvyšší soutěže Martin Čurda.

Hokejisté Frýdku-Místku (v bílém) si na domácím ledě poradili s ústeckým Slovanem.

Hokejisté jsou ve formě, vyhráli počtvrté v řadě

Když před časem v pozápasových rozhovorech mluvil frýdecko-místecký trenér Jiří Juřík o potřebě se bodově konečně chytit, měl na mysli přesně takovou sérii, kterou jeho svěřenci momentálně drží.

Pavol Kudláč.

Své zákazníky chce včelař na Moravském náměstí také vzdělávat

Brno - Jaký je rozdíl mezi medovinou a včelovinou? Taková otázka jistě vyvstane na mysli návštěvníků trhů na Moravském náměstí. Nápis včelovina totiž zdobí nejen jeden z mála dřevěných stánků, ale taky sedm metrů vysoký vánoční strom. Vyrobený je z medníků, tedy z bedniček, ze kterých se běžně skládají včelí úly.

Hasičky z SDH Hrochův Týnec

Kalendář pomůže hasičkám k hadicím

Hrochův Týnec – Hasičkyz Hrochova Týnce nafotily kalendář, jehož koupí mohou lidé přispět na vybavení a činnost jejich soutěžního družstva, a to konkrétně na nákup nových hadic a bund.

Sparťané se radují z vítězství nad Kometou, kterou skolili před největší návštěvou sezony.

Kometu skolil sváteční střelec Uher: Úžasný pocit, když křičí celá hala

Praha - V pravý okamžik ukončil svůj gólový půst útočník hokejové Sparty Dominik Uher. Takřka měsíc a půl od posledního zápisu proti Karlovým Varům přidal na konto čtvrtý gól v sezoně, jímž rozhodl atraktivní dohrávku 22. kola proti brněnské Kometě, která přilákala do ochozů přes 12 tisíc diváků, dosud nejvíce v ročníku.

Ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier

Pohledem Deníku: Chtějí do toho jít, ale ČSSD spíš překážejí. Zatím

Praha - Když je člověk vidí na vlastní oči, s internetovou růží na červených tričkách, maně mu přijde na mysl srovnání s fotbalovou Spartou. Taky byla na dně, bez důvěry fanoušků, bez energie, vršící chybu za chybou. A pak se objevil na trenérské lavičce David Holoubek, který ji za dva měsíce nalil tolik nové krve do žil, že postoupila do jarní fáze Evropské ligy.

Ilustrační foto.

Z hotelu vzali obraz. Krádež maskovali přenesením stejného z vedlejšího pokoje

Pasohlávky – Nadšence do umění ubytovali zřejmě v relaxačním komplexu v Pasohlávkách. Jak jinak si totiž vysvětlit, že dva muže pracující na dobrých pozicích v nadnárodní firmě napadlo si s sebou kromě zážitků odnést z pokoje i obraz. „Bujará noc plná alkoholu asi pořádně zastřela mysli třiatřicetiletého cizince a jeho o čtyři roky mladšího kolegy," poznamenal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Přednáška úspěšných osobností ze světa businessu

Inspirativní osobnosti budou ve Zlíně mluvit o jiném myšlení

Zlín - Pokud se rádi setkáváte s inspirativními lidmi a jejich originálními myšlenkami, zapište si do diáře dva termíny – 24. listopadu a 1. prosince. Ve Zlíně totiž proběhnou dvě besedy, na kterých potkáte skutečně zajímavé osobnosti. Obě akce pořádá hnutí Mysli Jinak a výtěžek z nich poputuje na benefiční aktivity sportovně-hudebního festivalu Slovácké léto v Uherském Hradišti.

Vzpomínka na oběti válek ve Dvakačovicích

Ve Dvakačovicích uctili památku obětí válek

Dvakačovice – I ve Dvakačovicích se na Den válečných veteránů připadající na 11. listopadu sešli někteří občané u pomníku padlých, aby uctili památku těch, kteří za naší svobodou obětovali to nejcennější – život. Připomněli si životy rodáků a občanů, kteří padli v první (přes osm a půl milionů obětí) a ve druhé světové válce (zhruba 43 a půl mil. obětí).

Extraligové volejbalistky Frýdku-Místku na své první letošní vítězství čekají. Podaří se jim to už teď ve čtvrtek?

Sokolkám se moc nedaří

Frýdek-Místek – Ani v pátém utkání v řadě nedokázaly extraligové volejbalistky Frýdku-Místku naplno bodovat.

Malířka a pedagožka Anna Sypěnová (1988) představí v Galerii Vladimíra Hrocha průřez svou autorskou tvorbou. Vystavovat tam bude drobné malby, akvarely a skici.

Měla jsem chuť stavět kaple, tvrdí malířka Anna Sypěnová

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Průřez svou autorskou tvorbou představí v Galerii Vladimíra Hrocha v Uherském Hradišti od 17 hodin 15. listopadu do 31. prosince rodačka z Přerova a zároveň absolventka uherskohradišťské Střední uměleckoprůmyslové školy SUPŠ Anna Sypěnová. Expozici nazvala tajůplně, Člověk – kaple.

Takto zaplněný je stadion prakticky jen na derby s Kozlovicemi. Lidé na tribuně kvůli sporům nemohou využít občerstvení či toaletu.

Předseda 1. FC Viktorie Přerov odstupuje. Stydí se za stav stadionu

Přerov – Znáte to. Několik zdánlivě malých nebo zbytečných problémů či sporů se nahromadí a rázem vznikne takřka neřešitelná situace. Tak nějak podobně může nestranný laik vnímat dlouhá léta táhnoucí se aféru kolem sportovního areálu v Sokolské ulici v Přerově. Hlavně tedy kvůli současnému stavu kdysi druholigového fotbalového stadionu.

Ilustrační foto.

Na silnicích se hlásí zima

Chrudimsko – Včera nad ránem potrápil motoristy sníh a led. Podle informací ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje bylo nasazeno zhruba 20% techniky, a to především ve výše položených místech, Hlinecko nevyjímaje.

Zakladatel Slováckého léta v Uherském Hradišti Marek Pochylý.

Mysli Jinak nabízí setkání s originalitou

Zlín - Pokud se rádi setkáváte s inspirativními lidmi a jejich originálními myšlenkami, uskuteční se právě pro vás ve Zlíně dvě besedy, na kterých zajímavé osobnosti potkáte. Pořádá je hnutí Mysli Jinak a výtěžek z nich poputuje na benefiční aktivity festivalu Slovácké léto v Uherském Hradišti.

Zakladatel Slováckého léta v Uherském Hradišti Marek Pochylý.

Zakladatel Slováckého léta Marek Pochylý: Festival možná pošleme do dalších měst

Uherské Hradiště - /ROZHOVOR/ Už devětkrát za sebou se pokaždé začátkem prázdnin Uherské Hradiště „zahalilo" do písku, sportu a skvělé hudby. Slovácké léto k červenci v centru města už neodmyslitelně patří, stejně jako ke Slováckému létu benefiční aktivity. Nejen o nich, ale třeba i o oslavách jubilejního 10. ročníku významné kulturně-sportovní akce a jiném myšlení mluví její zakladatel Marek Pochylý.

Ilustrační foto.

Bezdomovectví: problém, krizové bydlení je dočasné

Sedlčany - Obce nemají příliš mnoho možností problém bezdomovectví řešit. Sociální pracovníci se ale snaží pomáhat a využívat všechny dostupné způsoby. Bezdomovec je často vnímán jako někdo vyhýbající se trvale práci. Na ulici se člověk však může ocitnout podle zkušeností sociálních pracovnic i z jiných příčin.

vedoucí odboru sociálních věcí Věra Skálová

Bezdomovectví: problém, krizové bydlení je dočasné

Příbramsko - Bezdomovec je často vnímán jako někdo vyhýbající se trvale práci. Na ulici se však může ocitnout podle zkušeností sociálních pracovnic člověk také z jiných příčin například jako důsledek nesolidního jednání bývalého partnera po rozvodu, do chudoby ho mohou uvrhnout enormní dluhy, jejichž nesplácení končívá exekucí a následným vystěhováním.

cvičení jógy

Co pro nás představuje zdraví a co závislost?

Pro mnohé z nás představuje zdraví pocit pohody na úrovni mysli, těla i ducha a nepřítomnost nemoci. Podporujeme tento stav zdravou a pravidelnou stravou, cvičením, střídaním aktivity s odpočinkem, potravinovými doplňky a pravidelnou detoxifikací, emoční rovnováhou, zdravými vztahy a budováním duchovního života. K tomu všemu nám pomáhá jóga.

Ilustrační foto

Jak se starat o kroje? V hlucké tvrzi to vysvětlí tetičky

Hluk – Jak skladovat věnečky, jak prát kordulky nebo proč škrobit nohavice či žehlit šátky. Takové otázky nejednou přišly na mysl každé hospodyni na Slovácku, která doma uchovává jeden z místních krojů. I proto se v hlucké Tvrzi už po druhé rozhodli uspořádat přednášku tamních tetiček s názvem Postaraj sa o svůj kroj.

Svátek zesnulých po mexicku

V Latinské Americe slaví Den mrtvých vesele a barevně

Mexico (Mexiko) - Nejen květinami a svíčkami, ale například i hodováním na hřbitovech vzpomínají na své zesnulé v těchto dnech Mexičané. Jejich Den mrtvých (Día de Muertos) je oslavou, která se stala národním symbolem a od roku 2008 je i na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Památku zesnulých, v Čechách zvanou dušičky, si vesele a barevně připomínají i v jiných zemí Latinské Ameriky.

Ilustrační foto

Seč do rekreace investuje milion

Seč – „Byla to asi nejúspěšnější turistická sezóna, kterou jsme tu na Seči měli. Jsme spokojení a chci věřit tomu, že to bude i nadále," hodnotí sečský starosta Marcel Vojtěch uplynulé měsíce. Rovnou také dodává, že veškeré takto vydělané peníze město opět reinvestuje do další podpory cestovního ruchu.