Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Ilustrační foto.

Zákaz cigaret: hospodští si změnu často chválí

Mělnicko – Hustá oblaka cigaretového kouře, která se jako cukrová vata valí přes osazenstvo hospody. V jedné ruce pivo, v druhé cigareta. Tak s tím vším je téměř jeden rok konec. Na konci května to bude rok, co si není už možné nejen v hospodách, restauracích a kavárnách zapálit.

Jindřichohradecké opory Radim Koutný (vlevo) a Tomáš Beránek.

Žádný alibismus. Hradečtí fotbalisté cílí na postup

Jindřichův Hradec – Druhé místo po podzimu s tříbodovou ztrátou na vedoucí Želeč. To je téměř ideální výchozí pozice pro jarní stíhací jízdu jindřichohradeckých fotbalistů, kteří potvrdili předsezonní prognózy, že budou patřit k favoritům krajského přeboru.

Režisérka Eva Toulová ilustrovala hned dvě knihy.

Nad ilustracemi odpočívám, říká režisérka Toulová

Moravský Krumlov, Praha /FOTOGALERIE/ - Režisérka Eva Toulová z Moravského Krumlova relaxuje a uklidňuje mysl nad ilustracemi knih. Letos vyšly hned dvě nové knížky, které zdobí její práce. „Jednou z nich jsou Bídníci.cz aneb ta naše písnička česká od Jiřího Zídka a Jenifer Zídkové. Kniha nevídaným způsobem mapuje poválečné dějiny Československa tak, že zachycuje životy populárních umělců,“ říká Toulová.

Pavel Rímský a Martin Finger se objeví ve hře Poslední sezení u doktora Freuda.

Divadlo v Řeznické uvede hru s Pavlem Rímským a Martinem Fingerem

Pražské Divadlo v Řeznické uvede v pátek 9. března v režii filmaře Radima Špačka českou premiéru hry Poslední sezení u doktora Freuda. Jediné dvě role ztvární Pavel Rímský a Martin Finger. Text britského autora Marka St. Germaina přeložila Jitka Sloupová.

Motor už potřetí hostil Havířov v play off.

Hokejisté nedali gól a končí

Havířov /FOTO/ – Škoda. Havířovští hokejisté i přes velmi dobrý výkon neprodloužili stav čtvrtfinálové série s Budějovicemi. Chybělo jim totiž to nejdůležitější – branky.

David Rath u soudu.

Soud s Rathem spěje do další etapy

Střední Čechy – Bude to divadlo. To je stanovisko, na kterém se v souvislosti s nadcházejícím jednáním u Krajského soudu v Praze asi shodnou obě strany – byť každá bude mít na mysli něco zcela jiného. 

Ilustrační foto

V noci ještě chlad, přes den oteplení

Jižní Čechy - Po přední straně rozsáhlé tlakové níže nad západní Evropou bude do kraje proudit teplejší vzduch od jihu. V noci a ráno nás ale mrazy ještě neopustí.

Žáci uměleckých tříd z Nezamyslic na Hané předvedli nesmrtelný epos.

Zvířecí epos o Mauglím

Ani po více jak sto dvaceti letech není příběh Mauglího, který se jako nemluvně dostal do džungle a byl vychován ve vlčí smečce, mladé generaci cizí.

PDK Mšeno

Prezident PDK Mšeno Rudolf Grepl: Situace je kritická, ale nevzdáváme se!

Mšeno /ROZHOVOR/ – Byly to krásné úspěchy, když se v letech 2009 – 2011 stal PDK Mšeno třikrát po sobě mistrem republiky v soutěži družstev. Po necelých sedmi rocích od „zlatého hattricku“ je však situace kolem mšenské ploché dráhy doslova kritická. O problémech, které trápí mšenský klub, jsem si povídal s jeho prezidentem Rudolfem Greplem.

fitness, ilustrační foto

Do fitka v papučích

V dnešní době, kdy je na kondici i vizáž kladen značný důraz, se návštěva fitcentra stala pro řadu lidí téměř každodenní povinností. Někdo řeší estetickou stránku, někdo zdravotní problémy, a mnozí berou pobyt ve fitcentru i jako společenskou událost. Ne vždy však musíme mít na návštěvu veřejné posilovny čas či náladu.

Marek Janečka proti Zlínu příkladně bojoval. Na výsledku to bylo poznat.

Marek Janečka: Už jsem se cítil i lépe

Karviná – Svým výkonem přispěl k bezproblémovému vítězství fotbalové Karviné nad Zlínem v poměru 4:0. Jeho branka na 3:0 nedělní duel ozdobila, Marek Janečka navíc zařídil i penaltu, po které dal Lukáš Budínský vstupní gól zápasu.

Přípravný duel Litoměřicko (ve žlutém) - Neratovice / Byškovice.

Litoměřicko se znovu trápilo v koncovce

Brozany – Už v desáté přípravě narazili fotbalisté třetiligového FK Litoměřicko na po podzimu druhý celek divizní skupiny B z Neratovic / Byškovic. A výsledkově se jim na brozanské umělce vůbec nevedlo. Podlehli totiž soupeři po brance Hrdého z druhého poločasu 0:1.

Certifikát dostane každý, kdo vystoupí v Carnegie Hall. Milan Šoltész tam zahrál při turné s Karlem Gottem.

S Gottem si trumpetista zahrál i v Carnegie Hall

Sokolov – „Co to je ten Šoltész, já nevím. Přijde odněkud od bagru a hraje mi tu první trumpetu,“ udiveně prý o něm kdysi prohlásil šéfdirigent Orchestru Československé televize Václav Zahradník.

Ilustrační foto

Město mají rozříznout vysoké zdi kolem trati

Česká Třebová - Lávka táhnoucí se nad kolejištěm, až pět metrů vysoké protihlukové stěny, to jsou některé z novinek, které má přinést připravovaný projekt Modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Příležitost říct si k němu své dostanou i Českotřebováci.

Výšovický starosta přijmul křest

Výšovický starosta se připravuje na křest

Mše svatá s obřadem přijetí katechumenů mezi čekatele křtu, proběhla v sobotu 17.2. v deset hodin v katedrále sv. Václava v Olomouci. Sto sedmdesát katechumenů se svým kmotry, z celé olomoucké arcidiecéze, bylo při slavnostním obřadu jmenovitě představeno otci arcibiskupovi, Janu Graubnerovi. Jejich kmotři prohlásili, že se poctivě a svědomitě připravují na křest.

Svými radami usměrňoval pozemní hokejistky Litic také trenér a dlouholetý hráč Tomáš Levý.

Litické ženské béčko konečně bodovalo

Plzeň – Teprve ve čtvrtém dvoukole I. ligy žen v halovém pozemním hokeji se dočkaly výhry hráčky rezervy TJ Plzeň-Litice. A to hned dvakrát. Nejprve těsně zdolaly rezervu Hradce Králové a poté si nečekaně poradily i s třetím celkem tabulky Mnichovicemi. V tabulce jim však i nadále patří poslední příčka ovšem již se stejným bodovým ziskem, jako má Hradec Králové.

Stavebnice Merkur. Ilustrační foto.

Slavná stavebnice Merkur míří do Kyjova

Kyjov – Některým po přečtení toho názvu vytanou na mysli vzpomínky na dětství. Merkur. Legendární stavebnice neodmyslitelně patřila k volným chvílím mnoha dětí i dospívajících nejen na Hodonínsku. Co všechno lze s Merkurem vytvořit, se nyní lidé dozvědí ve Vlastivědném muzeu v Kyjově. Od osmnáctého února tam začíná speciální výstava.

Stanislav Šulc.

Pohledem Stanislava Šulce: Víc zbraní

Střílení ve školách je staré jako Amerika sama. Dokonce starší. Historicky první incident podobný středeční tragédii se totiž odehrál 26. července 1764, tedy ještě před vyhlášením nezávislosti na Britském království. Od té doby se jich jen na americké půdě odehrály stovky. 

Jiří Welsch a Tomáš Satoranský.

Střídání střelecké stráže v NBA: Satoranský překonal maximum Welsche

Pardubice - Třináct let. Za tuto dobu se mohou třikrát vyměnit prezidenti České republiky. Za tu dobu se mohou konat troje letní olympijské hry. Za tu dobu může s narozeného dítěte vyrůst puberťák. Přesně tak dlouho trval rekordní počet nastřílených bodů českým basketbalistou ve slovutné NBA. Držel ho holický odchovanec a současný pardubický hráč Jiří Welsch. 

Uroš Radakovič a Matěj Pulkrab.

Lepší prohrát teď než za týden, hodnotil generálku Radaković

ROZHOVOR / Patřil ke čtyřem statečným sigmákům, kteří proti Liberci odehráli celých 90 minut a museli tak skousnout porážku v generálce od začátku až do konce. Stoper Uroš Radaković sice s výsledkem spokojen nebyl, ale velkou hlavu si z toho nedělal.

Požár v obci Jince na Příbramsku.

Třičtvrtěmilionovou škodu mají na svědomí plameny vzešlé z popela

Jince /FOTOGALERIE/ – Je to problém, který se v posledních týdnech ve středních Čechách opakuje až nemile často – přičemž tentokrát nedbalost při manipulaci se žhavým popelem přišla na sedm set tisíc. Tak lze shrnout informace Ladislava Holomčíka z centrály středočeských hasičů o souvislostech středečního požáru na Příbramsku. Plameny byly ohlášeny dvacet minut před desátou dopolední z městysu Jince. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Přiškrcení a uškrcení

Rakouský premiér Sebastian Kurz se svěřil listu Der Standard, že bude prosazovat přiškrcení unijních dotací čistým příjemcům. Tedy i nám. Když už na to během rakouského předsednictví v Radě EU přijde řeč, nebylo by na škodu se zamyslet, zda dotace pouze přiškrtit, anebo zda je rovnou uškrtit.

Deset let v mělnickém Literárním klubu Pegas působí Martin Burda z Neratovic.

Martin Burda: Po dokončení básně mě pokaždé hřeje u srdce

Mělník/ROZHOVOR/ - Mělnický literární klub Pegas byl založen před třiceti lety. V roce 2008 jeho řady rozšířil Martin Burda z Neratovic, úspěšný básník, jenž se pyšní několika cenami. Jednu z Martinových básní si nedávno vybrala pražská herečka Miriam Kantorková, která přijela v prosinci loňského roku mezi členy Pegasu, a poté ji přednesla v mělnické poetické kavárně Pohodovej anděl.

Dušan Vančura.

Dušan Vančura: Vím, že povinnost je životodárná síla

Se svými blízkými už dlouholetý člen skupiny Spirituál kvintet, zpěvák, kontrabasista, textař, skladatel a aranžér Dušan Vančura, své 80. narozeniny oslavil jak by taky ne, když připadají na prosinec. V únoru, konkrétně 18., se k dosavadním gratulantům přidají další jeho přátelé a příznivci, kteří se zúčastní dvou speciálních narozeninových koncertů Dušana Vančury v pražské Lucerně.