Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

STRÁŽCE POKOJE. Jankovičtí obnovili před dvěma roky funkci ponocného. Ale jen na jeden večer v roce.

Být několik hodin obecním ponocným, to je velká výzva

„Odbila dvanáctá hodina! Chval každý dům Hospodina! Ať nás chrání ve dne v noci, ochraňuje od zlé moci!“ Tohle halekání zná snad každý, přestože poslední ponocný chodil podle někdejší kronikáře Josefa Župky začátkem minulého století. Postavu v kožichu troubící na roh zná současná generace jen z obrázků Josefa Lady.

Psi se pro Áju Charouzovou stali osudem.

„Psí mámu“ Áju osud nešetří

Lhota pod Libčany - Ani podlomené zdraví, které ji nakonec připoutalo na invalidní vozík, nedonutilo Áju Charouzovou, aby dál nepečovala o mnohdy zbídačené a „nepotřebné“ psy. Již od roku 1995 se o ně stará v Azylovém domě pro psy ve Lhotě pod Libčany.

Ondřej Kovařčík (vlevo) se v Davosu blýskl gólem. Oceláři však prohráli.

Ondřej Kovařčík hodnotí Spengler Cup: Odehráli jsme výborný turnaj

Davos – S herním vystoupením mohou být spokojeni, se samotnými výsledky už méně. Třinečtí hokejisté na proslulém Spengler Cupu v Davosu nezklamali, ale mrzelo je brzké vypadnutí. V podobném duchu hovořil i závěrečný střelec Třince Ondřej Kovařčík, jehož trefa proti domácímu Davosu (1:3) na postup nestačila.

Pečení chleba ve Štolmíři.

M‘am‘loca podpoří v novém roce znevýhodněné osoby

Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Obecně prospěšná společnost M‘am‘aloca se stará o rozvoj ve Štolmíři i v českobrodském okolí pod heslem „Mysli globálně, jednej lokálně“. Během roku pořádá spousty zajímavých akcí, jako je například pečení chleba ve veřejné štolmířské peci, cestovatelské výstavy či různé kulturní akce, které pomáhají k rozvoji komunitního života.

Ilustrační foto.

Žáky škola nebaví. I proto, že učitelé dávají přednost mluvení před tabulí

/INFOGRAFIKA/ Se vzdělávacím obsahem se musí něco dělat, říká skoro každý ministr, mnozí učitelé a rodiče. O dětech nemluvě. S fakty teď přišla Česká školní inspekce (ČŠI). Na základě velkého množství dat zjistila, že to, co český vzdělávací systém drží pohromadě, tedy rámcové vzdělávací programy (RVP), se vlastně nenaplňuje. Jimi požadované výstupy by všechny školy měly naplnit minimálně ze 60 procent, aby dostály zadání.

Náchod. Ilustrační snímek.

Město Náchod schválilo rekordní rozpočet

Náchod - Klíčovým bodem minulého zasedání náchodského zastupitelstva bylo schválení rozpočtu města na příští rok. Jeho výše je rekordní a činí celkem 540 milionů korun. Vzhledem k tomu, že město hodlá v mnoha oblastech investovat, zásadní částka ve výši 140 milionů půjde právě do investic.

Přírodovědné muzeum Semenec (PMS) a Městský dům dětí a mládeže v Týně nad Vltavou tradičně pořádají před Vánocí Zdobení stromečku pro zvířátka se zajímavým doprovodným programem.

Semenec chystá vánoční akci na soutoku

Týn nad Vltavou - Poslední akcí Přírodovědného muzea Semenec v letošním roce je již tradičně Zdobení vánočního stromečku pro zvířátka. Akci pořádá muzeum společně s Městským domem dětí a mládeže Týn nad Vltavou v sobotu 15. 12. od 14 hodin.

Budova bývalého Domu dětí u radnice v Šumperku

Z domu dětí v Šumperku má být minipivovar

Jako dům dětí a mládeže se do myslí obyvatel Šumperku zapsal objekt číslo dvacet na náměstí Míru v Šumperku. Několik let poloprázdná budova by měla znovu ožít. Zastupitelé města schválili její prodej soukromému vlastníkovi. Ten v ní chce vybudovat minipivovar.

Autorka knihy Jak (ne)přesadit starý strom Hana Vojtová.

O strašáku, kterého se bojí čím dál víc z nás

Je demence strašák? Má být procesem naplněným vyčerpáním a beznadějí? A co otázky, které se dospělým dětem nechtějí ani vyslovit: proč právě moje máma, která připravovala vnuky k maturitě, najednou neumí přepnout programy na ovladači? Budu ještě umět si s ní povídat? O čem ano, o čem už ne?

Areál Golfového klubu v Molitorově u Kouřimi, kde došlo k násilné smrti předsedy a spolumajitele.

Pomůže odhalit vraha z golfového klubu nabízená odměna?

Kouřim /FOTOGALERIE/ - Vražda na golfovém hřišti. Pokud tohle heslo zadáte do internetového vyhledávače, v první řadě se nabídne volba: Agatha Christie, či snad Hercule Poirot? Pořád jde ale o stejný příběh. Lidem na Kolínsku nicméně v téhle souvislosti nejspíš vytane na mysli jediné slovo. Molitorov.

Tereza Pelíšková z Blanska hraje závodně šipky.

Začalo to jako zábava. Na automatech v hospodě, líčí úspěšná šipkařka Pelíšková

Blansko - Dříve si šipkami jen krátila čas. Když zjistila, že ostatní poráží, začala házet závodně. Tereza Pelíšková z Blanska tak se svým přítelem Liborem Kocmanem založila šipkařský tým. O tři roky, ve svých devětadvaceti, má na kontě několik prvních míst ze soutěží krajského, republikového i evropského formátu. „Je třeba se motivovat a mít správný stav mysli. Na to nejvíce pomáhá hrát s dobrými hráči. Ideálně s lepšími, než jste vy. Ti vás mnoho naučí a také vás ženou dopředu,“ říká o svém koníčku Pelíšková.

Ilustrační foto.

Sklepy Špejcharu obsadí čerti, peklo udrží do poloviny měsíce

Chomutov - Stalo se už tradicí, že se ve sklepích Špejcharu v první dva adventní týdny spojí pekelné síly čertů ze Žlutic a Úštěku, aby tam malým i velkým návštěvníkům zkrátili čekání na Ježíška a připomněli jim, že s obyvateli pekla není radno si zahrávat.

David Linhart.

David Linhart: Chceme skončit maximálně do druhého místa

Hlízov /ROZHOVOR/ - Minulou sezonu jim postup utekl až v posledních kolech. Po letošním podzimu jsou hlízovští fotbalisté na prvním místě tabulky. Podle trenéra Hlízova Davida Linharta se na vyšších místech budou chtít také udržet.

Konopný čaj

Konopí dokáže léčit tělo i mysl. Zkuste jednoduché recepty

Konopí se dříve běžně pěstovalo na našich polích, využívalo se hlavně v textilním průmyslu. V současnosti nacházejí konopné extrakty velké využití ve farmacii a medicíně, ale také kosmetice a potravinářství. Účinné látky obsažené v konopí (cannabis) působí příznivě na bolesti zejména kloubů, odstraňují křečovité stavy svalstva, zlepšují stav přesušené a citlivé kůže, zklidňují nervovou soustavu a zlepšují spánek.

Matěj Nantl v nedělním utkání proti Novému Veselí.

Mladý Matěj Nantl: Těší mě důvěra trenéra

Karviná – Teprve dvacetiletý odchovanec Litovle Matěj Nantl přicházel loni do Karviné s cílem nabrat co nejvíc zkušeností s nejvyšší soutěží. Nakonec přispěl k titulu a letos dostává v sestavě mistrovského Baníku více příležitostí.

Zdeněk Šafránek, český reprezentant ve sledge hokeji.

Drsný osud českého hrdiny. Paralympionik má díky sbírce na léčbu

Neustálá bolest. Ráno, večer, přes noc. Na mysl se derou nejtemnější myšlenky, ono trauma ničí nejen tělo, ale i psychiku. Zdeněk Šafránek, kapitán české sledge hokejové reprezentace, zažívá v posledních měsících peklo. I tenhle tvrdý chlap, který toho prožil víc, než potká většinu lidí, narazil na své limity.

Venkovní meditace.

Mysl je fajn nástroj, ale špatný pán, říká opat zenového centra Jakub Kopecký

Liberec /ROZHOVOR/ – V domě naproti autobusovému terminálu v Liberci nesídlí jen oblíbený Chicago Grill či kadeřnické salony. Pokud vyšplháte až úplně nahoru, ocitnete se v jiném světě. Dostali jste se do centra Zenové školy Kwan Um. Jejím smyslem je zpřístupnit praxi zen buddhismu každému zájemci. „Začít den meditací má své pozitivní následky,“ říká opat centra Jakub Kopecký.

Znárodňování studen se nechystá.

Znárodnění studní by nebylo správným krokem, myslí hlavy obcí Kladenska

Kladensko - Velký poprask způsobily nedávno informace o chystané novele vodního zákona, podle kterých by v dobách největšího sucha měly i soukromé studny muset sloužit veřejnosti v obci. Pokud by podle nich vlastníci odmítli, hrozily by jim statisícové pokuty. Informace se ovšem ukázaly jako mylné.

Ilustrační foto

Sváteční promluva: Velikonoční neděle

Večerní evangelium slavnosti Zmrtvýchvstání Pána, Neděle velikonoční, hovoří o dvou učednících, kteří se vraceli z Jeruzaléma do své osady jménem Emauzy. Byli zasaženi Ježíšovým ukřižováním, byli skleslí a zklamaní.

Ilustrační foto

Vítězná tečka na závěr sezóny

Hronov - Prvoligové volejbalistky Hronova se rozloučily s úspěšnou sezónou zakončenou nepříliš bodově plodným působením ve skupině o postup do extraligy.

Nelíčená radost Filipa Kortuse poté, co otočil zápas se Šáleným. Pedagog zápas roku zvládl.

Stolní tenisté Pedagogu zápas roku zvládli

České Budějovice – Přímý sestup už sice stolním tenistům Pedagogu před posledním dvoukolem II. ligy nehrozil, nicméně hrozba baráže o záchranu s desátým týmem moravské skupiny visela ve vzduchu.

Ilustrační foto

Opava dohrává s Olomouckem a nemůže si dovolit zaváhat

Pokud chtějí opavští basketbalisté pomýšlet na třetí příčku, nemohou si dovolit dneska s Olomouckem zaváhat. Trenér Petr Czudek by mohl mít k dispozici už i Václava Bujnocha, který laboroval s nemocnými zády.   

Výhra 7:5

Kohouti mají první vítězství. Bitva je otevřená

Česká Třebová – Stále jsou ve hře. Nic není ztraceno. Kohouti odvrátili první mečbol Slovanu a stále živí naději na titul. Snížili stav série na 1:2, když vyhráli domácí zápas 7:5. Přitom o svém vítězství rozhodli ve třetí třetině čtyřmi góly.

České Budějovice porazily ve čtvrtém zápase série Kladno (v modrém) a snížily stav na 1:3. Martin Lenďák a jeho bolest

Martin Lenďák burcuje: Musíme hrát i nadále týmově

Kladno - Do play-off naskočil v průběhu čtvrtfinálové série s Prostějovem, ale na náhradníka vůbec nevypadá. Řeč je o obránci Martinu Lenďákovi, který zejména v semifinálové sérii prokazuje velikou obětavost. Ačkoliv v nedělním utkání s Rytíři čtvrté vítězství v sérii nevybojoval, skepsi určitě nepropadá.