Kreativ

ŠTÍTEK: mysl

Statisíce Katalánců protestovaly proti odtržení regionu

Samostatnost si dnes přeje pouhá čtvrtina Katalánců, tvrdí průzkum

Chcete, aby proces směřující k nezávislosti Katalánska pokračoval? Na tuto otázku odpovědělo pouze 24 procent oslovených Katalánců souhlasně. Naopak plných 71 procent dotázaných si přeje, aby se místní politici pokusili uzavřít s Madridem dohodu o setrvání regionu v rámci Španělska. Výsledky průzkumu přinesl deník El País. 

Tenisáci Benešov. Zleva nahoře: Michal Franěk,Tomáš Balík, Filip Stibůrek, David Stibůrek (trenér), Václav Mareš, Ondřej Žižka. Dole zleva: David Hanka, Štěpán Průcha, David Pešta, Václav Hašek.

Tenisákům odpadl konkurent Žejdlík

Benešovsko – Okresní fotbalová scéna až na výjimky (víkendové dohrávky okresního přeboru a III. B třídy) uzavřela svoje podzimní účinkování a ihned, jako každý rok, přešaltuje většina hráčů svou mysl na futsalovou sezonu. Ta má letos již 31. pokračování. Opět se bude hrát ve třech skupinách – Okresní přebor a 1. třída v hale v Neveklově, 2. třída v hale v Bystřici.

Pavel Bohun

Pamětníkům tváří v tvář

Denně býváme svědky toho, nakolik naše charaktery křiví mizerná historická paměť. Její dobré kondici neprospívá ani současnost v hektickém 21. století, a tak je podle mého soudu dobře, že pro naše ratolesti vznikl projekt nazvaný Příběhy bezpráví.

Malíř, textař a zpěvák Milan Langer (vpravo).

Odešel malíř, textař a filozof Milan Langer

Hradec Králové - „Kdo měl oči a mysl otevřenou, tak se od Milana hodně dozvěděl a naučil,“ řekl o v pondělí zesnulém malíři, performerovi, básníkovi, textaři a filozofovi Milanu Langerovi (73) jeho přítel - historik umění a výtvarník Petr Staněk, jehož tvorba Milana Langera ovlivnila natolik, že na ni psal dokonce svoji diplomovou práci.

Eliška, Maria a Mikuláš se vrátili domů. 
Do dřevěné zvonice v Lomnici

Eliška, Maria a Mikuláš se vrátili domů. Do dřevěné zvonice v Lomnici

Lomnice nad Popelkou - Stejně, jako ke každé obci patří kostel, kaplička či boží zastavení, bývají jejich součástí i zvony. Do nejstaršího lomnického objektu, dřevěné zvonice na hřbitově, se vrátily po sto letech. Tehdy totiž došlo k jejich zrekvírování. Zpátky doma jsou díky přístupu obce i nadšencům, kteří podobně jako kdysi Pražané ve sbírce na Národní divadlo nyní projevili sounáležitost s městem a sypali penízky do vyhlášené sbírky. Ta pokračuje až do konce prosince.

Martin Šmíd

Island přeběhl za devět dní. Zážitek nemusí být pozitivní, říká Martin Šmíd

/ROZHOVOR/ Letos v červenci nevídaným způsobem pokořil Island – za devět dní přeběhl z nejsevernějšího neobydleného poloostrova přes pobřeží, pásmo hor, vnitrozemím až na jih. Martin Šmíd při tom urazil 644 kilometrů, společnost mu dělal pouze 40 kilogramů težký vozík s vybavením. I přes nepřízeň počasí a selhání techniky, dokázal pokořit sám sebe…

Draci porazili Bobry s čistým kontem

Draci porazili Bobry, Lakosil má první nulu

Další domácí výhru mají na svém kontě hokejisté Šumperku, kteří zvládli i třetí duel po návratu na svůj led, když ve středu v rámci 20. druholigového kola porazili celek Valašského Meziříčí.

Sokolovské technické služby

I bioodpad je odpad. A kam s ním?

Karlovarský kraj – Jsou města připravena na zákaz skládkování v roce 2024? Kam se směsným odpadem a kam s bioodpadem? Odpad je možné využít například energeticky, jak se tomu děje ve světě.

Zkušenost slavila úspěch. Josef Doležel dojel dvakrát až na vrchol stoupání, nadto v nejrychlejším čase.

Vítězem Doležel, králem Kvapil

Moravská Třebová – Výjezd do strmého vrchu se stal pojmem, v cyklistickém kalendáři představuje vrchol sezony. Tentokrát to platilo dvojnásob, neboť v sázce nebylo nic menšího než absolutní prvenství v seriálu Cykloman 201 o nejlepšího cyklistu Moravské Třebové.

Fotbalový trenér Petr Vašíček.

Tým se přiblížil úrovni Blanska, myslí odvolaný trenér Ráječka Vašíček

Ráječko – Víkendová dohrávka krajského přeboru Mutěnice – Bučovice může fotbalisty Olympie Ráječko posunut ze čtvrté na pátou příčku tabulky, což lze očekávat. Celkové podzimní hodnocení to ovšem nemůže ovlivnit. „Jsme tam, kde jsme v podstatě chtěli být,“ zdůrazňuje trenér Petr Vašíček, který poněkud překvapivě v Ráječku po posledním mistrovském zápase skončil.

Školní jídelna v benešovské Jiráskově ulici.

Školní jídelny v Benešově si uchovají svou autonomii

Benešov – Zůstanou tak, jako dříve tři malé, samostatné, příspěvkové organizace města nebo vznikne jedna velká společnost Školní jídelna Benešov? Právě tahle otázka v uplynulých měsících hýbala myslí kuchařek, rodičů žáků i strávníků z řad obyvatel.

Vernisáží začala výstava v rámci 2. ročníku osvětové akce Dětský úsvit. Letošní téma je Příběh jménem vězení.

FOTO: Dětský úsvit představuje Příběhy jménem vězení

Sokolov – „Dcera se o Adámka nechtěla starat, tak jsme si s manželem vyběhali všechny papíry a stali se jeho pěstouny,“ začala své vyprávění Hana Pivarčiová. Pětiletý Adam tak našel novou rodinu u svých prarodičů. Dnes je mu dvanáct a je šťastný a spokojený. „Chtěla jsem mu dát tu lásku, kterou předtím nepoznal. Nechtěla jsem, aby skončil někde v dětském domově,“ říká.

Východočeské divadlo se loučí s komedií Třikrát život.

Východočeské divadlo se loučí s komedií Třikrát život

Pardubice – V pátek se Východočeské divadlo Pardubice rozloučí s komedií Třikrát život oceňované francouzské spisovatelky Yasminy Rezy. S komediální hrou o úskalích manželství a vědecké kariéry se do Pardubic už potřetí vrátil režisér Milan Schejbal.

Basketbalisty Sokola čekalo jen jedno utkání.

Basketbalisté porazili Žďár

Karviná – Druholigoví košíkáři Karviné se přehoupli do kladné zápasové bilance, když doma zdolali nevyzpytatelný Žďár nad Sázavou.

Roman Skuhravý

Slezský FC chce u Litavky bodovat

/POZVÁNKA/ Jeden z hodně pikantních zápasů Fortuna národní ligy se odehraje v sobotu v Příbrami. Domácí celek hostí Opavu, k vidění tak bude souboj dvou týmů, které myslí na postup.

VEDOUCÍ muž Toi Toi cupu Tomáš Paprstka si zkouší táborskou trať.

Petr Dlask: Dvě medaile bychom získat mohli

Tábor – V sobotu to vypukne, mistrovství Evropy v cyklokrosu je tady. Celkem 36 českých cyklokrosařů se postaví na start závodu, ve kterém se rozhodne o šampionech starého kontinentu.

VEDOUCÍ muž Toi Toi cupu Tomáš Paprstka si zkouší táborskou trať.

Petr Dlask: Dvě medaile bychom získat mohli

Tábor – V sobotu to vypukne, mistrovství Evropy v cyklokrosu je tady. Celkem 36 českých cyklokrosařů se postaví na start závodu, ve kterém se rozhodne o šampionech starého kontinentu.

Fotografie Robina Böhnische - "Jeruzalém - nedělitelný a věčný"

Na výstavu fotografií: Jeruzalém - nedělitelný a věčný

Hradec Králové - „A naše nohy stojí již ve tvých branách, Jeruzaléme,“ říká se ve 122. žalmu. Návrat do Jeruzaléma, hlavního města Izraele, je vždy malým svátkem. Návštěva Svaté země bez alespoň krátké zastávky ve Městě míru prostě není úplná.

OCENĚNÍ Václava Peteříka na hradě Falkenberg.

Ocenění za přeshraniční spolupráci putuje do Stříbra

Stříbro – Prestižní cena Euroregia Egrensis putuje do Stříbra. Ta letošní byla udělena v oblasti setkávání mládeže a mezi oceněnými jsou osobnosti Bavorska, Saska, Durynska a Čech, které přispívají ke vzájemnému porozumění a toleranci.

Ilustrační foto.

Třebíč zkusí zabojovat na ledě Rytířů

Třebíč – Další náročný soupeř na obzoru. Hokejisty Horácké Slavie čeká v rámci 17. kola WSM ligy výlet na led kladenských Rytířů. Na mysli však rozhodně klesat nemusejí, protože proti favoritům se vždy dokázali vytáhnout.

Moucha od sochaře Michala Trpáka byla sejmuta z českobudějovické Černé věže.

Stokilová moucha slétla z Černé věže

České Budějovice /VIDEO/ - V úterý 27. září mezi devátou a desátou hodinou dopolední sundal tým lidí stokilovou třímetrovou sochu mouchy z Černé věže.

Fotbal Petřkovice vs. Rýmařov, 14. září 2017 v Ostravě.

Staronový trenér Petřkovic Smékal: Moje role byla přinést do týmu impuls

/ROZHOVOR/ Malé déjà vu prožívá v těchto dnech Filip Smékal. Fotbalový kouč, který v závěru minulého roku skončil s trénováním v Petřkovicích z rodinných důvodů, se po deseti měsících vrátil, aby Odru opět pozvedl a dostal zpět do horních pater MSFL. Jako před pěti lety, kdy začínal ještě v krajském přeboru. „Chci mančaft nastartovat,“ prohlásil Smékal.

Dům kultury v Šumperku hostil v sobotu 14. října Den zdraví.

Šumperk hostil Den zdraví. Podívejte se

Spoustu možností, jak podpořit své zdraví, měli v sobotu 14. října návštěvníci Domu kultury v Šumperku. Pod jednou střechou se zde setkali cvičitelé, lektoři, přednášející nebo prodejci zdravého jídla či pití a všeho, co je se zdravím spojené.

Stanislav Šulc.

Komentář Stanislava Šulce: Katarze s volbami nemusí přijít

Přesně týden zbývá do uzavření volebních místností a startu sčítání hlasů v „nejdůležitějších volbách po rozdělení republiky“, jak se nadcházejícím parlamentním volbám říkává. Pomineme-li patos, s nímž většina podobných frází bývá pronášena, je pravdou, že blížící se hlasování pravděpodobně přinese jednu velkou změnu.

Z filmu Čtverec

Östlundův dobře mířený políček

/TRAILER/ Čtverec. Prostor, kde platí rovnost. Matematicky vzato ano, ale v reálu? Leda v mysli bláhových kurátorů. Vypráví o tom stejnojmenný film Rubena Östlunda.

Růžena Nekudová besedovala v Dačického domě.

Růžena Nekudová besedovala v Dačického domě

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Zajímavou besedu nabídl v úterý 10. října večer Dačického dům v Kutné Hoře. Navštívila jej Růžena Nekudová, bloggerka a autorka knihy Vězení jako dar, v níž popisuje své zážitky z anglického vězení. Nyní v Anglii žije se svým přítelem, do České republiky ale pravidelně jezdí. Do Kutné Hory přijela na pozvání Centra pro podporu rozvoje osobnosti a dalšího vzdělávání Aqva Life, které sídlí v Šultysově ulici.

Ilustrační foto

Do Chotěboře zavítá český mentalista

Chotěboř - Uspává lidi pohledem, dokáže ohnout lžíci, přečíst něčí minulost i budoucnost nebo diváka přinutit zapomenout vlastní jméno. Není to podvod ani finta. Vše se odehrává jen v hlavě diváků. Jakub Kroulík do ní umí proniknout. Jak je to možné a co dalšího mentalista a hypnotizér dokáže, o tom se mohou přesvědčit lidé v chotěbořské knihovně. Jakub Kroulík sem zavítá 23. října.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Co bude fungovat?

Podle amerického prezidenta bude na KLDR fungovat jen jedna věc! Neřekl sice jaká, ale naznačil, že vyjednávání to není. Svět si samozřejmě povšiml, že na Bílý dům neučinilo valný dojem rozhodnutí Nobelova výboru vyznamenat mírovou cenou bojovníky proti jaderným zbraním.

Kim Čong-un a Donald Trump

Trump hrozí Severokorejcům: Fungovat bude jen jedna věc

Americký prezident Donald Trump si na adresu Severní Koreje nebere servítky. Včera na svůj Twitter napsal, že 25 let dohod se Severní Koreou selhalo a že KLDR dělá z amerických vyjednávačů hlupáky. Jednalo se o zjevnou narážku na jaderný program této asijské země. Fungovat bude podle něj jen jedna věc, avšak nevysvětlil, co tím má na mysli.

Ilustrační foto

Mistr meditace Swami Jaataveda míří do Mariánských Lázní

Mariánské Lázně - Do Mariánských Lázní míří vzácný host. V úterý 10. října do republiky dorazí Swami Jaataveda, jeden z nejznámějších následovníků zakladatele Art of Living a duchovního vůdce, Jeho Svatosti Sri Sri Ravi Shankara.