Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Sobotecký Třešňový jarmark.

Sobotka má druhý Humprecht

Sobotka – Zcela nová vítací cedule ve tvaru Humprechtu má přispět k větší návštěvnosti města. Aby však lákala turisty na samotný zámek Humprecht a do malebné Sobotky, tomu brání spousta razítek. Zda se podaří tvůrcům myšlenky realizovat zmíněný záměr, na to si prý musíme počkat jako Lomikar do roka a do dne.

Revitalizace Husova náměstí v Prostějově

Husovo náměstí se propadá, revitalizace se prodraží

Prostějov – Až o desítky tisíc korun se prodraží revitalizace parku na Husově náměstí, se kterou město začalo minulý rok. Při výsadbě nových stromů odborníci narazili na výškové rozdíly v terénu, které jsou v některých místech až čtyřiceticenti­metrové. Právě na místě propadů má vyrůst nové hřiště pro děti, které má začít fungovat začátkem srpna.

Ilustrační foto

V Jundrově se koupou lidé v řece, na opraveném nábřeží

Brno-Jundrov - Letní zábavu u vody si lidé v městské části Jundrov užijí nejen na koupalištích. Vedení radnice jim nechalo spravit přístup k řece Svratce, který již mnoho lidí využívalo. „Vybudovali jsme přístupové schody k vodě a přidali pár laviček a odpadkových košů," vyjmenovala novinky starostka městské části Ivana Fajnorová.

Ilustrační foto.

Mladí vandalové si po sobě museli nepořádek uklidit

Tachov – Nepořádek, nepořádek, nepořádek – to jsou tři hlavní problémy, které řeší pracovníci Rychty kolem svých sportovišť. Město zde nechalo nainstalovat čtyři nové odpadkové koše a předpokládalo se, že to povede ke zlepšení této situace.

Náměstí TGM v Prostějově

Hotovo. Náměstí TGM v úterý slavnostně otevřou

Prostějov – Posledního půl roku obchodníci či chodci a cyklisté na náměstí T.G.M. v Prostějově museli počítat se stavebním ruchem. Rekonstrukce největšího prostějovského náměstí je však u konce a na úterní ráno magistrát uspořádal slavnostní otevření. Zároveň zveřejnil úpravy, které prodělalo.

Pěší zóna Londa ve Slaném

Rekonstrukce Londy začne už v červenci

Slaný – Významná rekonstrukce pěší zóny takzvané Londy, Husovy ulice ve Slaném, která je v plánu už řadu let, bude zahájena v červenci a potrvá do listopadu.Oproti původním plánům se sice mnohé změnilo a projekt byl značně okleštěn, přesto se začne.

Lesopark Kalvárie v Bučovicích.

Bučované chtějí také rozhlednu. V lesoparku Kalvárie

Bučovice – Na současnou podobu lesoparku Kalvárie, která se jim zrovna nezamlouvala, Bučované upozorňovali několikrát. Nyní se můžou podílet na jeho obnově. Bučovická radnice pořádá schůzky, kde své podněty můžou sdělit právě i obyvatelé města. Ty přínosné pak možná projektanti zapracují do návrhu.

Ilustrační foto.

Svítící kašna u Janáčkova divadla? I nadále je ke koupání

Brno – Brňané i turisté si zamilovali park u Janáčkova divadla, přesto je bude dál rozdělovat koupání lidí v barevné fontáně. Vedení města ve spolupráci se správci parku sice nově kývlo na instalaci policejní kamery i doplnění laviček a odpadkových košů, dovádění desítek lidí pod vodní stěnou ale utnout nehodlá.

Ilustrační foto.

Svítící kašna u Janáčkova divadla v Brně? I nadále je ke koupání

Brno – Brňané i turisté si zamilovali park u Janáčkova divadla, přesto je bude dál rozdělovat koupání lidí v barevné fontáně. Vedení města ve spolupráci se správci parku sice nově kývlo na instalaci policejní kamery i doplnění laviček a odpadkových košů, dovádění desítek lidí pod vodní stěnou ale utnout nehodlá.

Ilustrační foto.

Kontrola: Přístav u hvězdárny volá o pomoc

Veselí nad Moravou – Plovoucí plastové lahve na hladině, odpadky na břehu, dva odpadkové koše zase potopené na dně Baťova kanálu. V neutěšeném stavu našla veselská komise pro rozvoj cestovního ruchu frekventované přístaviště u místní hvězdárny. Nad nepořádkem kroutí hlavou i kapitán výletního hausbótu Dušan Leitgeb. „Posádky se neumí v přírodě chovat. Vozím kolem hvězdárny často kamarády trampy a přátele na výlety. Na břehy u hvězdárny není pěkný pohled. Přístaviště by se mělo opravit, nelíbí se mi tam ani staré trubkové molo," vyjádřil se Leitgeb.

Ilustrační foto.

Praha nechá zrevitalizovat koryto a okolí Rokytky v Koledějích

Praha - Hlavní město nechá zrevitalizovat koryto a okolí Rokytky v Koledějích. Práce by měly vyjít na zhruba 3,5 milionu korun. Vyplývá materiálu týkajícího se projektů spolufinancovaných z evropských fondů, který schválili pražští radní. Kdy by měly práce začít, v materiálu není uvedeno.

Velké náměstí v Písku.

Jak bude vypadat centrum Písku?

Písek – Urbanisticko – výtvarná soutěž určí novou podobu centra města. Předmětem zadání je revitalizace Velkého náměstí, Alšova náměstí a přilehlých ulic. Součástí studie bude doprava, parkování i zeleň.

Smetanovy sady v centru Kadaně.

Ve Smetanových sadech v Kadani už obnovili zeleň

Kadaň - V kadaňských Smetanových sadech, jež se v současné době podrobují revitalizaci, už dělníci dokončili obnovu zeleně. V současné době pracují na rekonstrukci parkových cest a výměně mobiliáře, tedy laviček a odpadkových košů za nové.

Nové lampy na Horním náměstí v Olomouci

Budou na náměstí zase "sirky"? Světla po výměně nepřibylo, míní architekt

Olomouc – Spor o výměnu lamp na Horním náměstí v Olomouci mezi městem a architektem má za sebou první stání. Proces začal ve čtvrtek 11. června. Olomoucká pobočka krajského soudu rozhoduje, zda mělo bývalé vedení radnice právo na nahrazení původních lamp Thorn světly Philips UrbanStar a jestli bude nutné osvětlení opět vyměnit.

Ilustrační foto

Obce na Milevsku dostanou mobiliář, pomohla dotace

Milevsko - Nový mobiliář přibude v letošním a příštím roce v obcích, které jsou součástí Svazku obcí Milevska (SOM). Díky dotaci se každá obec může těšit na čtyři lavičky, čtyři květníky a dva odpadkové koše.

Hlavní práce na revitalizaci parku u Barborky už skončily

Jiráskovy sady už jsou v novém. Obnovená je kašna i altán

Šumperk – Šumperská radnice dokončila revitalizaci Jiráskových sadů a přilehlých ulic. Celý projekt si vyžádá náklady za více než devatenáct milionů korun, velkou část pokryje dotace. Kromě vydlážděných cest město obnovilo drobnou architekturu, lavičky i odpadkové koše.

Barbora v Oldřichově

Čas koupání je tady. Jaké jsou ceny vstupů na koupaliště?

Teplicko - Blíží se teplý víkend, většina koupališť v okrese již otevřela 1. června. Pro milovníky koupání a slunění je k dispozici Barbora v Oldřichově, městské koupaliště v Duchcově a v Oseku. Asi zítra otevřou koupaliště v Bílině, v Dubí zahájí sezonu 15. června.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: V centru stojí první takzvaný chytrý koš

Praha - Před radnicí první městské části se nyní nachází moderní odpadkový koš. Ačkoli se do něj hází odpadky stejně jako do běžného koše, od ostatních nádob na smetí se tento liší svou vysokou funkčností. Koš má vlastní solární napájení, díky čemuž může uvnitř něj fungovat lis spolu s komunikační jednotkou. Na portálu jsou tak online k dispozici údaje, jako je například zaplněnost koše.

Ilustrační foto.

Za čtyřletou údržbu zastávek Praha zaplatí 49 milionů korun

Praha - Praha zaplatí prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) 48,8 milionu korun za správu a údržbu zastávek linkové autobusové dopravy. Firma Lasesmed, která čtyřletou zakázku získala, bude mít na starosti i výlep jízdních řádů a smlouvy s dopravci na pronájem zastávek. Vyplynulo to z věstníku veřejných zakázek.

Bořislavka, jedna z nových stanic pražského metra na trase A. Ilustrační foto.

U stanic metra A chybí koše, lavičky nebo automaty na jízdenky

Praha - U některých z nových stanic úseku metra A do Motola chybí odpadkové koše a lavičky, informační cedule jsou nepřehledné a ve vestibulu na Veleslavíně chybí automaty na jízdenky. Vyplývá to z analýzy, kterou pro magistrát vytvořil Institut plánování a rozvoje (IPR). Nové stanice byly zprovozněny letos 6. dubna, výstavba metra vyšla na asi 20 miliard korun.

Ilustrační foto.

V Žeravicích chtějí svého všeobecného lékaře

Žeravice – V Žeravicích nejvíce chybí lékař, nespokojení jsou místní i se stavem chodníků a silnic. Postrádají také cyklostezku, odpadkové koše, dětské hřiště, kulturní vyžití, sběrný dvůr a klidovou zónu. Vadí jim volně pobíhající psi. Žeravičtí zastupitelé to zjišťovali pomocí obecní ankety.

Ilustrační snímek

Budou se na dětském hřišti měřit decibely?

Vnitroblok v Sosnové ulici v Třinci prošel před časem výraznou modernizací. Prostor mezi paneláky nechalo město zrekonstruovat s tím, že vnitroblok poskytne prostor k hrám i relaxaci.

Ilustrační foto.

V Kounicově ulici hořelo. Plameny vyhnaly lidi z domu, dva se zranili

Brno – K požáru ve výškové budově vyjížděli v úterý odpoledne před druhou hodinou brněnští hasiči. Na místo dorazily čtyři jednotky hasičů. „V jednom z bytů hořel odpadkový koš. Někteří lidé z horních pater domu ještě před příjezdem hasičů vyběhli ven, takže jsme nikoho nemuseli evakuovat," popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Ilustrační foto.

Centrum Písku čeká proměna

Písek – Velké náměstí, Alšovo náměstí a přilehlé ulice by se měly v budoucnu dočkat revitalizace. Rada města rozhodla o zpracování soutěžních podmínek urbanisticko – výtvarné soutěže.