Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Koše v centru Ústí nad Labem patří k nejkritizovanějším prvkům, kromě samotného úklidu. Snímky košů sesbírané v centru krajské metropole.

Desítky nových košů za statisíce korun vylepší dojem z centra Ústí nad Labem

/FOTO/ Nepořádek v centru města a nevzhledné koše. Právě nevzhlednost nádob na odpadky v ústeckých ulicích bývá velmi častým terčem připomínek nejednoho ústeckého patriota. Kritizují nejen jejich design ve stylu „každý pes, jiná ves“. Vadí i celková zanedbanost, bídná funkčnost popelníků a vůbec nevábný dojem, který celkově koše na odpadky budí. To by se ale, minimálně v centru města, mohlo změnit. Ústečtí radní totiž vyhlásili podlimitní veřejnou zakázku na obnovu městského mobiliáře. Předpokládaná cena zakázky dosahuje 1,7 milionu korun bez DPH.

V centru města se začínají postupně objevovat nové lavičky. Ve středové části mají kovovou opěrku, zabraňující využití lavičky jako lehátka pro bezdomovce

Nové lavičky a betonové koše v centru Plzně. Odolají vandalům a zkrášlí město

V centru města se začínají postupně objevovat nové lavičky. Kromě estetické stránky mají i další užitečné vylepšení, které mnohé Plzeňany zaujalo a na sociálních sítích vzbudilo poměrně rozsáhlou diskuzi se stovkami komentářů. Ve středové části totiž mají kovovou opěrku, zabraňující využití lavičky jako lehátka pro bezdomovce.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Občas se stává, že některá místa při úklidu opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie.

Jedenáct míst, které většina lidí při úklidu zanedbává. Možná jste ti všímavější

I když jen málo lidí považuje úklid domácnosti za zábavnou záležitost, určitě se všichni shodneme, že pravidelné uklízení a udržování pořádku je pro chod domácnosti i život rodiny nezbytné. Občas se však stává, že některá místa při čištění opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie. Na která místa při úklidu zapomínáme nejčastěji? Pojďte s námi zpytovat své uklízecí svědomí.

Pomerančové slupky jsou skvělými pomocníky při úklidu.

Nevyhazujete si malého pomocníka? V domácnosti vám může ušetřit práci s úklidem

Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.

Tématický týden.

Tématický týden aneb Do školy v pyžamu či pomůcky v odpadkovém koši

V minulém týdnu si žáci 5. B určili na každý den své téma, podle kterého se ten den měli obléct. Výuka probíhala dle rozvrhu, jen si žáci zpestřili chůzi do školy a dali si práci s tím, v jakém outfitu vždy dorazí. Čekalo nás tedy pět témat: pondělí – zvířecí den, úterý – bláznivý den, středa – růžový/fialový den, čtvrtek – holky za kluky a naopak, pátek – dámy a gentlemani. 

Analýza odpadkových košů v Opavě. 2. května 2023.

VIDEO: V Opavě se prohrabávali odpadem. Podle toho pak rozmístí koše po městě

Plechovky, petky, krabice, větve, oblečení nebo zbytky jídel - obsah svezených odpadkových košů z některých lokalit v Opavě. Pracovníci technických služeb vysypali asi čtyři stovky kilogramů odpadků na dvě hromady a třídící tým v rouškách, rukavicích a speciálních oblecích se pustil do nezáviděníhodné práce.

Odpadkové koše ve Frenštátě pod Radhoštěm jsou na mnoha místech.

Ve Frenštátě se zaměřili na odpadkové koše

Opravit poškozené a odstranit rezavé a nevzhledné kovové žluté koše z veřejných prostranství, to je záměrem vedení města Frenštát pod Radhoštěm. Část starých odpadkových košů nahradí novými.

Muž házel na zaparkované auto odpadkový koš a křičel na kolemjdoucí, že je zabije.

Křičel na lidi, že je zabije. Skončil ve vazbě

Ve vazební věznici skončil osmatřicetiletý recidivista z Otrokovic, který o víkendu házel odpadkovým košem po zaparkovaném autě a na kolemjdoucí křičel, že je zabije. Důvodem jeho běsnění měl být fakt, že mu ujel autobus.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.

Ilustrační snímek

Karlovy Vary nezvládly nápor turistů. Odpadkové koše v centru přetékaly

Lázeňské centrum Karlových Varů, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, čelí v posledních týdnech velkému náporu turistů. Dobrou vizitku této prestižní části města ovšem rozhodně nedělaly odpadkové koše, které doslova přetékaly v ulici Stará Louka. Poté, co na tento negativní stav upozornila redakce Deníku na základě podnětu místního podnikatele, se situace vyřešila.

Nové lavičky i odpadkové koše v Rožmitále pod Třemšínem.

Rožmitál má nové lavičky i odpadkové koše. Přibyde i zeleň

/FOTOGALERIE/ Město Rožmitál pod Třemšínem vybudovalo nové lavičky a odpadkové koše se zázemím. Vše v rámci revitalizace zeleně. Projekt mohlo město uskutečnit i díky podpoře dotací na tuhle akci. Nové posezení naleznete v centru města vedle prodejny tabáku a u školní jídelny. V rámci tohoto projektu bylo již vysázeno i mnoho nových stromů, keřů a rostlin ve městě.

Novorozené miminko - ilustrační foto.

Žena porodila uprostřed letu. Novorozeně vyhodila do odpadkového koše

Při cestě do práce na Nový rok si mauricijští celníci nedovedli představit, co za překvapení je při kontrolách čeká. Den jim utíkal jako každý jiný a s jistotou procházeli letadla, která na ostrov přiletěla. Při jedné takové prohlídce ale našli něco, co jim vyrazilo dech. Na záhodech si všimli krvavého toaletního papíru. V tu chvíli tušili, že je něco špatně. Když se dostali k prohledání koše, našli v odpadcích novorozeně. To bylo ihned dopraveno do nemocnice. 

Ilustrační foto

Hodil po mě koš, tvrdila žena. Lhala a trest teď hrozí jí

O tom, že ji druh strčil do řeky, s nožem v ruce na ni křičel, že ji zabije a hodil po ní i odpadkový koš, vypovídala v létě na policii třiatřicetiletá žena. Teď ji domažličtí kriminalisté ale sdělili podezření z křivého obvinění a ona sama může jít do vězení až na dva roky.

Krnované si v době lockdownu oblíbili výlety na Ježník. Odpadkový koš pod rozhlednou Vyhlídka doslova přetékal. Co se stane, když odpadkové koše zmizí z krnovských lesů?

Jěžník má problém. V Krnově zkouší experiment: Zrušme odpadkové koše v lese!

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zavřené hranice okresů jsou důvodem, proč do příměstské přírody vyráží daleko víc návštěvníků než obvykle. Platí přímá úměra: čím víc přijde návštěvníků, tím víc po sobě zanechají odpadků. Existuje přímá úměra také mezi počtem odpadkových košů a množstvím odpadků v lesích? Tuto hypotézu se krnovští lesáci rozhodli ověřit experimentem. Zrušili v lesích odpadkové koše.

Zadržení muže pod vlivem drog.

Na odpadkovém koši stavěl hrad a koncertní podium

Kuriózní případ řešili v pondělí boleslavští městští strážníci. „V 15.42 jsme přijali telefonické oznámení občana z Jilemnického ulice 1128. Ten tvrdil, že mají před domem zřejmě psychicky narušeného muže, který se snaží odmontovat odpadkový koš na psí exkrementy. Hlídka na místě zjistila muže české národnosti. Dle svých slov na odpadkovém koši stavěl hrad a pódium pro koncert,“ popsal velitel MP Tomáš Kypta.

Loděnické nádraží se dočkalo rekonstrukce.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Z nádraží v Loděnici zmizely odpadkové koše

Policisté obvodního oddělení Beroun prošetřují krádež, ke které došlo v době mezi 18. listopadem minulého roku a 6. lednem na loděnickém vlakovém nádraží. Neznámý pachatel z čerstvě zrekonstruovaného nádraží odcizil odpadkové koše v celkové hodnotě šestnáct tisíc korun.

Zničený odpadkový koš. Ilustrační foto

Bouračky a vandalismus pouští městu žilou

Rozbité zastávky, zničené odpadkové koše a kontejnery. Městský majetek dostává každoročně pořádně zabrat. Letos byly vyčísleny škody, které mají na svědomí vandalové a dopravní nehody na bezmála na sto tisíc korun.

Velké sídliště v Berouně.

Přibývají odpadkové koše. Město jich má přes dvacet nových

Boj s nepořádkem v ulicích patří mezi bolístky snad všech měst. Lepší variantou je potom případ, kdy lidé sami žádají o umístění nových odpadkových košů v různých lokalitách namísto házení odpadků kolem. Takový přístup veřejnosti znají v Berouně. Na žádosti o umístění nových odpadkových košů zareagovalo vedení místní radnice a nechalo pořídit nové koše.