Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Ředitelka Charity Kroměříž Anna Valachová se rozhodla poukázat i na stinné stránky povinného darování potravin.

Z neziskovek se mohou stát odpadkové koše supermarketů

ROZHOVOR/ - Konečně to někoho napadlo! Nějak takhle vnímá většina lidí novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která vešla v platnost se začátkem roku. Nařizuje obchodním řetězcům darovat neprodejné potraviny neziskovým organizacím, cílem je především zamezit plýtvání s potravinami, bonusem pro řetězce by pak měly být nižší náklady spojené s likvidací odpadů i nulová DPH u darovaných potravin.

Vandalové v parku. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Vandalové ničí vybavení v parcích

Lesy hlavního města v posledních měsících registrují řadu případů vandalismu. Ve Stromovce se výtržníci zaměřili na odpadkové koše, ozdobné prvky na zábradlí, mobilní toalety a na jednu lípu ze stromořadí.

Papillon - ilustrační fotografie.

Psí exkrementy hyzdí města i obce

Zdice – Tuny výkalů a agresivní moč, která krátí ve městech i obcích život stožárů až o třetinu. To je chov psů z druhé stránky.

Ilustrační foto

Boj s nepořádkem nekončí

Ani v novém roce Praha nerezignovala na nepořádek ve městě. Kampaň s mottem „Popelnice nejsou černá díra“ je aktivitou odboru ochrany prostředí MHMP a je spojena s osvětou v nakládání s odpady.

Alej v Bezručových sadech v Zábřehu oživily milníky s historickými událostmi.

Procházka parkem připomíná historické události

Důležité momenty nejstaršího zábřežského kostela, města i státu mohou poznat lidé během procházky Bezručovými sady v Zábřehu. Nacházejí se zde kameny s historickými milníky místní i celorepublikové historie.

Neratovické náměstí republiky vypadalo po Silvestrovské noci jako ve válečném stavu.

Silvestrovská bilance: shořelé popelnice, poraněné oko a nepořádek v ulicích

Mělnicko – Po oslavách konce starého roku zbyl v ulicích měst nepořádek, poškozená vozidla a převrácené nebo dokonce shořelé popelnice a odpadkové koše. Například neratovické náměstí Republiky vypadalo včera po rozednění jako ve válečném stavu. V předzahrádce jedné z restaurací byly vytrhané dřevěné plaňky a odpadky v každém koutu. „Byla jsem ráno na procházce se psem a ten nepořádek je snad rok od roku horší,“ uvedla Markéta Svobodová z Neratovic.

Ilustrační foto.

Sídliště je po letech opravené

Nový Jičín dokončil poslední etapu přeměny obytné zóny, která se rozkládá na území ohraničeném továrnou Tonak, říčkou Jičínkou, Zborovskou ulicí a Základní školou Komenského 66.

Ilustrační foto.

Obyvatelé sídliště už chodí po nové kolonádě

Kralupy – Právě dokončená regenerace sídliště V Zátiší přišla kralupskou radnici na 6 300 000 korun. Nejdražší byla likvidace původních ploch a pořízení nových chodníků. Projekt, který odstartoval v polovině letošního srpna, má být hotov až v dubnu příštího roku.

Předvánoční úklid

Předvánoční úklid, noční můra všech žen

Málokterá žena uklízí ráda. Třetina tuto činnost dokonce nesnáší! Jenže se blíží Vánoce a s nimi i tradiční generální úklid. Nemusíte se ale sedřít – a už vůbec ne vše dělat sama.

Průmyslové město se doslova mění před očima

Náměstí s Žižkovou ulicí spojí zřejmě Pivovarská

Kralupy – Kralupané se po letech marných nadějí dočkají nového náměstí. Se zahájením stavby se počítá už na jaře příštího roku, kdy začnou práce na úpravě ulice, která propojí stávající Palackého náměstí se Žižkovou ulicí v centru města. Pravděpodobně dostane název Pivovarská.

Strážník Městské policie Praha. Ilustrační foto.

Strážníci krotili bezdomovce na letišti

Při hlídkové činnosti na Letišti Václava Havla Praha museli městští policisté zakročit proti muži bez domova. Ten zde dělal nepořádek a odmítal opustit veřejně přístupné prostory po jejich uzavření.

Zničená turistická mapa

OBRAZEM: Z turistické mapy zbyl jen smutný rám

Pelhřimov – Zřejmě neznámý a nejspíš i noční vandal, připravil turistickou veřejnost o cennou mapu v trubkovém rámu, která se ještě před několika dny nacházela v pelhřimovské ulici architekta Janáka.

Chce si hrát? Ilustrační snímek.

Aby se s námi zvířecí kamarád cítil dobře

Co je vlastně na domácím mazlíčkovi tak fascinujícího, že si ho každý přeje mít? Nenadává, vždy je po ruce, občas se s námi mazlí, nebolí ho hlava, chodí s námi kamkoli chceme, neremcá. Ale i takový zdánlivě bezproblémový tvor má své potřeby.

Ve Zděchově dokončili dělníci první etapu stavebních prací u místního hřbitova. Projekt zahrnoval především úpravy prostranství před kostelem včetně nových kamenných schodů.

Do kostela ve Zděchově po nových schodech

Ve Zděchově dokončili dělníci první etapu stavebních prací u místního hřbitova. Projekt za jeden a půl milionu korun zahrnoval především úpravy prostranství před kostelem.

Ilustrační foto

Policie zatkla muže, který vykrádal chaty v Solenicích

Příbram – Příbramští kriminalisté obvinili v pondělí 6. listopadu 42letého muže z krádeže a porušování domovní svobody. Za vinu mu kladou čtyři vykradené chaty v Solenicích v období mezi koncem června do začátku září.   

Ilustrační foto.

Ve Zruči nad Sázavou mají smart designovou toaletu

Kutnohorsko – Nejen obyvatelé Zruče nad Sázavou mohou již v těchto dnech obdivovat novou mobilní toaletu, která je umístěna na cyklostezce. Takzvaná smart designová toaleta zapadá do zdejšího prostředí, a také se pyšní bohatým vybavením. Kromě základních potřeb jistě potěší i desinfekce záchodového prkénka, dřez na mytí rukou se zásobníkem vody i odpadkový koš.

Jihomoravští zdravotničtí záchranáři budou jezdit k pacientům elektromobilem.

Elektromobil pomůže s úklidem města. Elektroskútr s rozvozem pošty

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Především k čištění města, vyvážení odpadkových košů či odvozu sekaček využijí pracovníci městských služeb v Hustopečích na Břeclavsku nový elektromobil. Nedávno nahradil nevyhovující vůz se spalovacím motorem. „Chtěli jsme posílit vozový park a chovat se šetrně k životnímu prostředí. Také bude mnohem méně ničit cesty než traktor, který jsme používali dosud,“ odůvodnil vedoucí městských služeb Ivan Chrastina.

Dušičky na hřbitově v Opavě-Jaktaři. Ilustrační foto.

Dušičkový týden je tady

Začátek listopadu se již tradičně nese ve znamení Památky zesnulých. Také hřbitovy v opavském okrese se připravují na nápor lidí.

Ilustrační foto.

V Kladně skončila plošná deratizace, nalíčeny byly čtyři tuny nástrah

Kladno - V Kladně skončila další vlna letošní celoplošné deratizace stokové sítě provozované společností Středočeské vodárny (SVAS). Aby se v kanalizaci nepřemnožili hlodavci, nastražili na ně letos pracovníci vodáren celkem čtyři tuny návnad. V následujících týdnech bude prováděna opakovaná deratizace v místech, kam se specialisté nedostali například kvůli čištění kanalizace nebo nepřízni počasí.