Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Lampy v Karlíně. Ilustrační foto.

Nové lampy mají nejen levněji svítit, ale také hlídat ovzduší

Praha – Karlínské náměstí brzy dostane zcela nové osvětlení – městská společnost Operátor ICT nechá namontovat 87 „chytrých světel“. Svítila budou úspornější – a navíc lze sloupy doplnit rozmanitými čidly. Do začátku má jít hlavně o senzory měřící teplotu a kvalitu ovzduší; podle slov primátory Adriany Krnáčové (ANO) však lze monitorovat třeba i hluk nebo hustotu dopravy. Chodcům v případě nutnosti poslouží tísňové „tlačítko nouze“.

Vedení Branek během tří let výrazně zušlechtilo zámecký park.

Zámecký park výrazně prokoukl

Areál zámku je pro vedení Branek, co se obnov a oprav týče, velkým soustem. Díky dotacím z Evropské unie se ale podařilo výrazně zvelebit okolní park.

Pokuty. Ilustrační foto.

Opilec na kole boural do odpadků

České Budějovice – Až padesát tisíc korun může na pokutě zaplatit čtyřiadvacetiletý muž, který sedl na kolo v podnapilém stavu.

Na několika desítkách metrů chodníku pod chrudimskými hradbami lze najít hned tři typy svítidel.

Chrudimské ulice mají získat jednotnější tvář

Chrudim – „Každý pes jiná ves“, tak lze v současnosti popsat podobu lamp veřejného osvětlení, odpadkových košů, laviček a dalších kusů chrudimského městského mobiliáře. Z nestejných materiálů o různých barevnostech jsou ale tvořeny například i chodníky nebo parkovací zálivy ve vozovkách. Vedení městské radnice s tím není spokojeno a postupně chce vtisknout podobě veřejných prostranství jednotnější tvář.

Rekreační sport fotbalgolf. Ilustrační foto.

Školy ze svých hřišť o prázdninách děti nevyženou

Příbram - Děti, které zůstávají o prázdninách ve městě, se nemusejí doma nudit. Sportovní areály u základních škol v Příbrami jim budou přístupné i o letních prázdninách. Rozhodli o tom radní na svém posledním jednání. Hřiště budou pro veřejnost otevřena od 1. července do 31. srpna vždy od 8 do 20 hodin. Přístupná budou hřiště u základních škol v Jiráskových sadech, na Březových Horách, v ulici Bratří Čapků a ve Školní ulici.

Rozbité zadní okno vozu. Ilustrační foto.

Mladého muže zklamala přítelkyně, odneslo to cizí auto

Praha – Překvapivé vysvětlení slyšela hlídka strážníků z Prahy 15, která byla ve čtvrtek v noci volána k zásahu v Horních Měcholupech. S tím, že tam jakýsi mladík rozbíjí okno jednoho z aut zaparkovaných na Veronském náměstí. A to ještě nebylo vše! Oznamovatel volající na tísňovou linku ještě uvedl, že dotyčný, který má na sobě bílé tričko a kraťasy, také poničil pianino určené k veřejné produkci.

Údržba naučné stezky

Vězni opravují naučnou stezku

Kynšperk nad Ohří – Vybraná skupina odsouzených od počátku května pracuje v Kynšperku nad Ohří při údržbě a opravách naučné stezky pod rybníkem Sýkorák.

Vizualizace nové podoby vyškovského autobusového nádraží.

Konečně v suchu. Autobusové nádraží bude modernější

Vyškov – Oprýskané informační tabule, vyviklané dlažební kostky na nástupištích a hlavně chybějící zastřešení. Vyškovské autobusové nádraží se podle cestujících nemá moc čím chlubit. „Pamatuji si ho ještě jako malá, kdy jsem z něj vyprovázela spolužačky. Podepsal se na něm čas, rozhodně ho nepokládám za reprezentativní. Přitom by stačilo tabule a odpadkové koše přetřít a doplnit trochu zeleně," poukázala například dvaatřicetiletá Vyškovanka Petra Pavelková.

Voříšek Ben se ztrácí v bujné vegetaci na českolipském sídlišti Střed. Firma Compag zde již tři týdny neposekala.

Lípa dá firmě na sekání šanci

Česká Lípa - Návrh na výpověď smlouvy s firmou, která má ve městě na svědomí nekvalitní údržbu zelených ploch, zastupitelé České Lípy odložili do příštího jednání na konci června.

Kouření před restauracemi v Praze.

OBRAZEM: Kuřáci si zvykali na ulici, u popelníčků i bez nich

Praha - U odpadkového koše postávali kuřáci na Národní třídě před Redutou. Ne všude v metropoli však bylo alespoň toto řešení pro milovníky cigaret připraveno. Hlavní město proto vyhlásilo boj s nedopalky a hodlá kuřákům zdarma rozdávat plastové popelníky, kam budou moci odkládat zbytky cigaret. Kouří se venku a vesele. Ani vyhnání z hospody kuřáka neodradí. Své cigáro si užívali kuřáci i před hospodou Na Cibulkách v Praze 3. 

Zámecký park ve Slatiňanech (na snímku kastelán Jaroslav Bušta).

Vstup do části parku má být zpoplatněn

Slatiňany – Podle kastelána Státního zámku Slatiňany Jaroslava Bušty bude zřejmě v budoucnu zpoplatněn vstup do menší části slatiňanského zámeckého parku. Dnes návštěvníci platí jen za absolvování prohlídkových okruhů v zámeckých interiérech.

Dětské hřiště v centru Havířova v roce 2002.

Dětský park slaví 15 let. Poznají rodiče děti nebo děti své rodiče?

DOBOVÁ FOTOGALERIE/ Největší a patrně neoblíbenější dětské hřiště v Havířově slaví 15 let svého provozu. Přinášíme fotogalerii ze dne otevření. Možná se některé dnes už dospělé děti poznají, možná je poznají rodiče nebo dokonce dnešní děti poznají své rodiče.

Od 1. června si už zapálit kdekoli ve venkovních prostorách Nemocnice Třebíč nepůjde

Kuřáky čeká omezení. V nemocnici si zapálí jen někde

Třebíč – S novým protikuřáckým zákonem k žádné revoluci pro kuřáky v Nemocnici Třebíč nedojde. Tvrdí to mluvčí nemocnice Petr Palovčík. „Zákaz kouření v uzavřených prostorách už nějaký čas platí. Od 1. června pouze dojde k označení míst v areálu nemocnice, kde bude kouřit možné. Alespoň jedno bude u každého pavilonu," řekl Petr Palovčík.

Ilustrační foto.

Vyraboval benzínovou stanici

Vykradenou benzínovou stanici po sobě o víkendu nechal zloděj na Němčicku. Do objektu se vloupal v noci ze soboty na neděli.

MEZI TALÍŘI, které přinášeli  lidé po několik týdnů, jsou i skvosty, které pamatují dobu bez plastového nádobí.

Gastroslavnosti v Litomyšli přinášejí několik novinek

Litomyšl – Úklid po kulturních akcí nebývá jednoduchý a odpadkové koše obvykle přetékají pár hodin po jejich startu. Na Gastroslavnostech, které se uskuteční o tomto víkendu v Litomyšli, se tomu snaží předejít. 

Ilustrační foto.

Z podzámecké zahrady v Boskovicích bude nový park

Boskovice – Na nový veřejný park se mohou brzy těšit Boskovičtí. Vznikne v místech dnešní podzámecké zahrady. Ta nyní slouží k soukromým účelům rodině Mensdorff-Pouilly, která vlastní i nedaleký zámek.