Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Vandalismus - ilustrační foto.

V Kunovicích prudce vzrostl vandalismus

Kunovice - Rozbitá svítidla veřejného osvětlení na cyklostezce, zničená mapa, poškozené lavičky, zdeformovaný odpadkový koš, vyvrácené dopravní značky a vysklené vitríny. Seznam veřejného majetku města Kunovice, který neušel pozornosti vandalů za posledního půl roku, připomíná rozsáhlý výčet inventáře obce. Strmý nárůst vandalismu, který tam zaznamenávají za posledního půl roku, si však vedení města vysvětluje marně. Nejsou přitom jediní, kdo má s řádícími výtržníky problémy.

Ilustrační foto.

Portál pomůže s péčí o zeleň

Moravská Třebová – Na začátku ledna příštího roku spustí město webový portál, který zpřístupní právě dokončovaný pasport veřejné zeleně. Na projektu, který započal zhruba před dvěma lety, se spolupodílí pracovníci odborů životního prostředí a výstavby a územního plánování moravskotřebovského městského úřadu.

Ilustrační. Vánoce. Adventní věnec. Svíčka.

V období adventu pozor na svíčky

Českolipsko - Začalo adventní období, pro které jsou typické svíčky na adventním věnci, vonné svíčky, tyčinky, aroma oleje či kostky.

MALÍŘI. Děti ze tří mateřských školek napjatě sledovaly vyhlášení vítězů. Za své návrhy si odnesly hračky a knížky.

I odpadkové koše mohou být pěkné

Liberec - Kreslení mají v názvu, tak malují. A vyhrávají. Řeč je o MŠ Pastelka z Ostašova, která se zúčastnila výtvarné soutěže Barevný svět. A zvítězila.

Zarostlý lesopark se změní v rekreačně-oddychový areál s parkovými úpravami a cestami pro pěší.

Zarostlý lesopark se změní v oddychovou zónu

Chodov - Meziresortní komise jmenovaná vládou České republiky zařadila úpravu chodovského lesoparku na seznam projektů, které podpoří penězi z takzvaných ekomiliard. Ty jsou určeny na zahlazení škod a následků po důlní činnosti. Zarostlý lesopark v Lesní ulici mezi Chodovem a Vintířovem se má změnit v příjemnou lokalitu s řadou novinek.

Ilustrační foto.

Pobodal známého. Pak si sedl na lavičku a počkal na policii

Brno – O dlužnou sumu si rozhodl říct svérázným způsobem dvaadvacetiletý cizinec v Brně. Peníze si od mladíka půjčil jeho známý, kterého to nakonec stálo vážné poranění. „Dvojice se potkala na Palackého třídě minulý týden. Při potyčce cizinec vytáhl z kapsy kuchyňský nůž a třiatřicetiletého známého bodl," popsala v úterý policejní mluvčí Andrea Cejnková. To vše před několika svědky. Následně útočník nůž zahodil do odpadkového koše, sedl si na lavičku a počkal na policejní hlídku.

Ilustrační foto

Opilec natankoval, ale už neodjel

Škrdlovice – Kuriozní dopravní nehodu způsobil v neděli dvě hodiny po poledni řidič octavie u čerpací stanice ve Škrdlovicích na Žďársku.

Na území Mariánských Hor a Hulváků jich už brzy bude celkem tři sta. Kuřáky o nich informují i billboardy v ulicích.

Pouliční popelníky se osvědčily. Přibudou další

/ANKETA DENÍKU/ Na sloupy pouličních lamp v Mariánských Horách byla před měsícem namontována stovka popelníků na nedopalky. Svůj účel plní, a na radnici se proto rozhodli nasadit do ulic další várku. Přibude ještě dvě stě nádob.

Ilustrační foto.

Na cyklostezce kolem Svitavy přibudou odpadkové koše a lavičky. Příští rok

Blansko – Po cyklostezce kolem řeky Svitavy vedoucí od blanenského autobusového nádraží po park v ulici Svatopluka Čecha se denně pohybuje hodně lidí. Co však když si chtějí na chvíli odpočinout nebo vyhodit třeba papírový kapesník? Mají smůlu. Na několikasetmetrovém úseku od supermarketu Billa po autobusové nádraží totiž chybí lavičky a hlavně odpadkové koše.

Vizualizace: nové herní prvky na dětských hřištích.

Rodiče chtějí na dětském hřišti osvěžení

Sokolov - V pořadí již pátá varianta centrálního hřiště na sokolovském sídlišti Vítězná je prý konečná. Přibudou v ní i vodní prvky a celkové náklady se vyšplhají na necelých 5 milionů korun. Doposud na druhém největším sokolovském sídlišti žádné hřiště není, jen pozůstatky betonových pískovišť z dob dávno minulých.

Děti panel s postavičkami rozlomily podle liběchovské starostky Vladimíry Zralíkové vejpůl.

Vandalové trápí starosty i strážníky na Mělnicku

Mělnicko - Není téměř dne, aby ve městech a obcích na Mělnicku neřádili vandalové. Velký problém s nimi mají v posledních měsících v Liběchově, potvrdila to starostka města Vladimíra Zralíková: „Ničí odpadkové koše, které buď rozkopou, podpálí nebo počmárají."

Návrh nové podoby Palackého náměstí v Řečkovicích.

V Řečkovicích plánují změnit park. Doplní ho lavičky i hřiště pro děti

Brno - Na nově opravený park se mohou těšit lidé v brněnských Řečkovicích. Místní radnice už má plán, jak přestaví Palackého náměstí, jehož součástí park je. „Na začátku příštího roku začneme pracovat na projektové dokumentaci. S přeměnou náměstí a parku bychom chtěli začít nejpozději na začátku roku 2018," vypočítal řečkovický starosta Marek Viskot.

Ilustrační foto

Občané Ostravy-Jihu vybrali sedmnáct projektů

Nejlidnatější obvod Ostravy vybral projekty, na které radnice rozdělí pět milionů korun z takzvaného participativního rozpočtu. Hlasovalo o tom 3901 lidí, nejvíce ve věku od 30 do 44 let, ženy převažovaly.

Altán s krbem.

V lesoparku Litavka vznikla malá obora s posezením

Příbram - Novými obyvateli příbramského lesoparku Litavka se v těchto dnech staly tři exempláře ovce kamerunské. V prostoru za fotbalovým stadionem vznikla malá obora pro tato zvířata, pro výletníky bylo vybudováno posezení a altán s krbem a také skluzavka pro nejmenší děti. Po otevření naučné stezky v loňském roce se tak návštěvníkům tohoto atraktivního území města otevírá další důvod k jeho návštěvě.

Požár na střeše školy.

Z hořícího kontejneru přeskočil oheň na střechu školy

Praha /FOTOGALERIE/  - Relativně nevelký požár kontejneru na sběrném stanovišti tříděného odpadu přerostl v noci na neděli v malér velkého rozsahu. Plameny se totiž přenesly na budovu školy v sousedství. Stalo se to na Zbraslavi, kam byli hasiči deset minut před sobotní půlnocí voláni k hořícímu kontejneru v ulici U Lékárny.

Skutečnost, že cestující s „čipovkami“ nemusejí čekat na papírové jízdenky, může zrychlit odbavování. Chvíli to ale potrvá lidé si na novinku musejí zvyknout. Ilustrační snímek.

Cestující MHD si zvykají, že v autobuse nedostanou lístek

Frýdecko-Místecko - Na cestující frýdecko-místeckou hromadnou dopravou čeká při vstupu do autobusu překvapení při přiložení karty ke čtecímu zařízení jim nevyjede papírová jízdenka, jak bylo zvykem. Řidiči musejí novinku lidem vysvětlovat.

Ilustrační foto.

Nová parkovací místa a chodníky přibudou ve Veselí. Za miliony

Veselí nad Moravou – Do konce příštího roku se mají lidé z Veselí nad Moravou dočkat konce druhé fáze modernizace sídliště Kovářská. Alespoň podle současného plánu. „Jedná se o zásadní zvětšení parkovacích míst a výsadbu zeleně spolu s pořízením laviček a odpadkových košů," sdělil veselský starosta Miloš Kozumplík. Dále přibudou v druhé etapě nové chodníky a veřejné osvětlení. Předpokládaná cena se pohybuje mezi šesti a sedmi miliony korun.

Heroldovy sady. Ilustrační foto.

Praha 10 za devět milionů upraví Heroldovy sady ve Vršovicích

Praha - Městská část Praha 10 za devět milionů upraví další část Heroldových sadů ve Vršovicích. Opraví hlavně cesty, místo asfaltových budou z dlažby a kamenné drti, přibudou i nové lavičky. Odborné péče se dostane i stromům, informovala ve středu městská část v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Nové Město dalo přes deset tisíc korun na Lepší místo

Nové Město na Moravě - Projekt Lepší místo se v případě Nového Města na Moravě dokonale osvědčil. Radnice se jeho prostřednictvím dozvídá o tom, co místní obyvatele trápí nebo znepokojuje a co by měli novoměstští úředníci podle jejich názoru co nejrychleji vyřešit.