Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Terčem žhářských útoků se v ulicích Prahy už nestávají jen odpadkové koše, kontejnery na sběr odpadu a sem tam nějaké auto. V bezpečí nejsou ani záchodky.

KRIMI MIX: Shořel záchod na stavbě, budku zapálil žhář

Praha – Terčem žhářských útoků se v ulicích Prahy už nestávají jen odpadkové koše, kontejnery na sběr odpadu a sem tam nějaké auto. V bezpečí nejsou ani záchodky. Ukázalo se to v noci na úterý, kdy neznámý pachatel zapálil mobilní toaletu na stavbě rekonstruované komunikace v Nuselské ulici. 

Chytrý odpadkový koš lisuje odpad a sám si zavolá popeláře.

Chytrý odpadkový koš lisuje odpad a sám si zavolá popeláře

Roudnice nad Labem – Vejde se do něj až čtyřikrát více odpadu a když je plný, sám si zavolá odvozovou firmu. Řeč je o chytrém odpadkovém koši, který si jako první na Litoměřicku mohou v těchto dnech vyzkoušet obyvatelé Roudnice nad Labem.

Zeleň v centru Českého Brodu, duben 2017

Na náměstí začaly velké úpravy zeleně

Český Brod – Na náměstí v Českém Brodě začala první fáze avizovaných úprav zeleně. Spočívá ve výměně nevhodných a dožívajících dřevin vysazovaných v 70. a 80. letech (zejména tisů a tújí) a výsadbě listnatých stromů a dalších rostlin.

Tiské stěny a jejich krása.

Tiské stěny zažily nával. Budou v mobilní „appce“

Tisá – Raketový vzestup návštěvnosti Tiských stěn zaznamenala radnice v Tisé. Rozhodla proto, že zdejší naučnost stezku obohatí o interaktivní prvky s možností informace stáhnout do mobilních telefonů. Už začala s přípravou projektu.

Ilustrační foto.

Měl smůlu, chytli ho při činu

Karlovy Vary - Mladý lupič se vloupal do zaparkovaného vozidla, poničil dvě auta a autobusovou zastávku. Než ale stihl utéct, načapala ho policie.

psí exkrementy

Pejskaři se přestali chovat slušně. Nesbírají exkrementy

Nové Město na Moravě - Pejskaři v Novém Městě jsou čím dál méně disciplinovaní. Hromádky, které jejich čtyřnozí miláčci zanechávají na volných prostranstvích, bez povšimnutí obejdou, aniž by se snažili je uklidit. Tak to vidí nejen starosta, ale zejména maminky, které vodí děti do školského zařízení v ulici Drobného.

Ilustrační foto.

Cyklostezka spojující Kly s Mělníkem začne růst v létě

Mělnicko – Cyklisté i příznivci in-line bruslení se už příští rok projedou po nové cyklostezce, která spojí Kly s Mělníkem. Stavět ji bude Středočeský kraj. Práce na trase dlouhé 2 230 metrů mají podle mluvčího krajského úřadu Pavla Lochaře začít během letošního července a potrvají do konce roku.

Chytrá lavička, která umí dobít mobilní zařízení, byla představena v úterý 29. září 2015 v Praze. Využívá jen solární energii a dokáže dobít telefony, tablety, čtečky, fotoaparáty, poskytnout internetové připojení či monitorovat znečištění ovzduší.

V Praze se utkají návrháři řešení pro „chytrá města“

Praha - Odpadkové koše, které si samy slisují odpad a zavolají popeláře, když jsou plné. Lavičky, které nabízejí bezdrátové připojení k internetu a navíc jsou schopné dobít baterii v mobilním telefonu. Tak vypadají některá řešení pro takzvaná „smart cities" neboli chytrá města, s nimiž se už můžete v českých městech potkat. Mnohá další se utkají tento týden v Praze v mezinárodní soutěži.

Požár autobusu v areálu kladenské ČSAD MHD zlikvidovali hasiči za pár minut.

V Kladně hořel autobus a u Slaného bourala dvě auta

Kladno - Plameny a vycházející sloup kouře z autobusu vytrhly z práce v úterý odpoledne mechaniky v areálu ČSAD MHD Kladno. Linkový autobus, který měl ten den už směnu odjetou, začal na odstavném parkovišti v Kladně hořet. Událost se stala krátce po sedmnácté hodině. V autobusu nebyl v tu dobu řidič ani cestující, nikdo nebyl ohrožen na životě.

Mapka současné návsi

Svojšínští budou mít novou náves

Svojšín – Nové lavičky, chodníky, osvětlení, autobusová zastávka, vjezdy k rodinným domům nebo třeba odpadkové koše. To vše chystají v rámci rekonstrukce návsi ve Svojšíně.

Koše vyzdobené malbami dětí zdejší základní školy jsou v Chlebičově už běžnou součástí života obce.

Pestré koše oživují Chlebičov

Koše vyzdobené malbami dětí zdejší základní školy jsou v Chlebičově už běžnou součástí života obce. Letos se vedení Chlebičova pustilo do komplexní opravy odpadkových košů.

Ilustrační foto.

Jičín možná poroste do krásy z peněženek turistů

Královéhradecko, Jičín - Jičín každoročně přiláká desetitisíce turistů. Je jednou z bran do Českého ráje a navíc se pyšní neoficiálním titulem pohádkového města. A právě turistický ruch by mohl výrazněji plnit městskou kasu.

Jičín

Jičín poroste do krásy z peněženek turistů

Jičín - Jičín každoročně přiláká desetitisíce turistů. Je jednou z bran do Českého ráje a navíc se pyšní neoficiálním titulem pohádkového města. A právě turistický ruch by mohl výrazněji plnit městskou kasu.

Ilustrační foto

Bagry se zakousnou do náměstí

Chrast – Zimní přestávka skončila a stavebníci znovu začali pracovat na rekonstrukci chrasteckého náměstí. Mají v plánu vyměnit povrchy chodníků i cest, zasadit novou zeleň a znovu vytvořit parkovací místa.

Bajkazyl na Náplavce - Rašínovo nábřeží

Na náplavce v Podskalí přibudou galerie, kavárny i toalety

Praha - Na vltavské náplavce v Podskalí přibudou galerie, kavárny i toalety. Počítá s tím architektonická studie, kterou dnes schválili pražští radní. Nejdříve by se na náplavce měly objevit nové lavičky a odpadkové koše. Na úpravy má město vyčleněno 13,5 milionu korun a dokončeny by měly být v příštím roce. Poté, co skončí oprava podskalského nábřeží, mají následovat úpravy v dalších částech.

Ilustrační foto.

Co teď potřebuje město? Popeláře!

Cheb - Shánění popelářů pro svoz odpadu a nákup nových aut. To je hlavní cíl, na kterém v současnosti pracuje město Cheb. Od dubna letošního roku totiž odpad ve městě bude svážet městská společnost Chetes. V tuto chvíli má město vybraného dodavatele svozových aut a už zbývá jen sehnat pracovníky, kteří budou svoz odpadu zajišťovat.

Ilustrační foto.

Dělali nepořádek na ulici, dostali pokutu

Znojmo – Od pondělí do čtvrtečního poledne řešili strážníci ve Znojmě 13 přestupků proti veřejnému pořádku. V úterý ráno rozdali pokuty u nádraží šesti kuřákům. „Zahodili nedopalky na chodník, ačkoliv byly sotva několik kroků od nich odpadkové koše," přiblížil Petr Hladký z městské policie.

Stromovka. Ilustrativní foto.

Praha dokončí obnovu Stromovky za více než 40 milionů korun

Praha - Hlavní město dokončí obnovu parku Stromovka. Práce se uskuteční v její střední části, kde budou opraveny cesty, vysázeny stromy a keře nebo přibudou lavičky. Náklady opravy vyjdou na asi 41 milionů korun. Novinářům to v úterý řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Nynější rekonstrukce navazuje na loni dokončenou opravu zdejších rybníků, jejichž odbahnění a obnova kamenných břehů vyšla na 9,1 milionu Kč.

Solární odpadní koš. Ilustrační foto.

Praha si na půl roku pronajme solární koše za dva miliony

Praha - Hlavní město si v rámci projektu smart city na půl roku pronajme třicítku solárních odpadkových košů. Zaplatí za to skoro dva miliony korun. Vyplývá to ze zadávací dokumentace, kterou v úterý schválila rada. Dodavatel zajistí instalaci nádob a následný sběr údajů mimo jiné o spotřebě energie o četnosti svozů nebo nutných opravách.

Karta Lítačka. Ilustrační foto.

Pražští radní projednají lítačku a obnovu části Stromovky

Praha - Pražští radní v úterý budou jednat o zavedení lítačky bez evidence osobních údajů. Cestující, kteří kartu mají, pak budou moci požádat o výmaz z evidence. Na programu jednání jsou dále mimo jiné projekty smart city, obnova Malostranského náměstí a Stromovky a plán stavby koncertního sálu. Radní mají projednat rovněž smlouvu s Pražskou energetikou (PRE) týkající se dodávky elektřiny.

Sobotní nehoda automobilu na zastávce Bukov - Rondel.

FOTO: Noční havárie: mladá dívka bourala na zastávce

Všebořice – Osobní auto „na odpis", zničený odpadkový koš i značka. Takový je výsledek sobotní hrozivě vypadající havárie, která se stala kolem půl desáté na všebořickém rondelu. Dvaadvacetiletá řidička Renaultu Laguna dostala v zatáčce na vozovce smyk a nabourala na zastávce. Nakonec ji záchranka odvezla do nemocnice.

Pražští radní v únoru projednají architektonickou studii na proměnu prostor umístěných ve zdi Rašínova nábřeží (na vizualizaci)

Na náplavce v Praze vzniknou galerie, kavárny i toalety

Praha - Na vltavské náplavce pod Rašínovým nábřežím do léta příštího roku přibudou galerie, kavárny i toalety. Počítá s tím architektonická studie, kterou v únoru projednají radní. Letos se návštěvníci náplavky mezi Výtoní a Tančícím domem dočkají nových laviček nebo chytrých odpadkových košů, řekla v rozhovoru primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí.

Vandal.

Ukopl koš na odpadky, pak začal vypínat lampy

Praha /VIDEO/ - Zhasl jsem několik lamp, aby nedocházelo k přetížení sítě. Tak znělo neobvyklé vysvětlení mladého muže, které provázelo případ s nádechem kuriozity. Strážníci z Prahy 2 byli ve čtvrtek přivoláni na stanici tramvaje Karlovo náměstí, kde dotyčný vyskočil z jedoucí tramvaje a ukopl odpadkový koš.

Ilustrační foto. Vandalové v Mnichově Hradišti vyvrací nejen dopravní značky.

Vandalové ničí Mnichovo Hradiště. Kamery nepomáhají

Mnichovo Hradiště - Rozbité lavičky, poničené odpadkové koše, vyvrácené dopravní značky. Tak se na podobě Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku podepisují vandalové. Jejich chování není ojedinělé a tamní radnici náprava škod leze poslední dobou už pěkně do peněz.

Ilustrační foto

Stromky končí většinou ve štěpkovači

Strakonicko – V Čechách se stalo tradicí odstrojovat vánoční stromeček po Třech králích, tedy po 6. lednu. Letos tento den vyšel na pátek, nejvíc vyhozených stromků se pochopitelně objevilo o následujícím víkendu. Jaká je pak cesta stromečků ve městech na Strakonicku?

Ilustrační foto.

Vánoční stromky? Po svátcích poslouží jako kompost či krmení pro zvířata

Znojemsko – Ještě nedávno dělaly radost dětem a svátečně nazdobené trůnily v obývacích pokojích. Nyní již posloužily svým účelům a lidé řeší, kam s nimi. Řeč je o vánočních stromcích, které v těchto dnech lidé vyhazují. „Stromek jsme s dětmi odstrojili o víkendu a jako tradičně ho manžel odnesl k nedalekým kontejnerům. Děláme to tak vždycky a překvapuje mě, když vidím stromky ležet u chodníku," uvažovala Petra Dohnalová ze Znojma.

Vyhozený vánoční stromeček.

Vysloužilé vánoční stromky ještě poslouží přírodě

Hradec Králové - Smrčky, borovičky a jedličky, které už splnily svou vánoční úlohu, začínají Hradecké služby z ulic města postupně svážet do kompostárny. Tady se v průběhu několika měsíců promění v materiál, který bude vrácen ve formě rostlinné biomasy zpět do přírody.