Kreativ

ŠTÍTEK: odpadkový koš

Chytrý odpadkový koš lisuje odpad a sám si zavolá popeláře.

Chytrý koš lidé obcházejí

Slavkov u Brna – Slisuje až pětadvacet kilogramů odpadu, nabíjí ho slunce a dokáže sám uhasit cigaretové nedopalky. Takový je chytrý odpadkový koš, který od května testují technické služby na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna na Vyškovsku.

Vojtěch Havránek 
(v saku) a Vilém Kyrál u klatovského soudu.

Opilí rozkopali lampy. Trestu ale unikli

Klatovsko – Opili se a zničili kryty pouličních lamp a odpadkový koš. Hrozilo jim za to dokonce vězení, ale nakonec měli studenti Vilém Kyrál (20) a Vojtěch Havránek (19), oba ze Sušicka, štěstí.

Rychlé občerstvení. Ilustrační foto.

Rekreanti mohli jíst i pečivo uložené na odpadkovém koši

V nepořádku leccos nacházejí středočeští hygienici během letních kontrol provozoven, které nabízejí občerstvení návštěvníkům v rekreačních oblastech. Není přitom výjimkou, že podnět ke kontrole vzejde přímo od nespokojených zákazníků.

Ilustrační snímek. Plasty.

Lidé dávají odpad mimo koše, město chce přitvrdit

I přes dostatek rozmístěných odpadkových košů, kontejnerů a podzemních kontejnerů v Kolíně se často stává, že se odpadky povalují mimo určené nádoby. Stává se to zejména v parku Komenského, výjimkou nejsou ale ani další místa. Kolínská radnice se v boji s tímto problémem rozhodla přitvrdit. V plánu jsou tak kamery i fotopasti.

Centrální park na Chodově po revitalizaci.

Centrální park na Chodově v novém: Přibyly stromy, cesty i mobiliář

/FOTOGALERIE/ Revitalizace západní části Centrálního parku na Chodově v Praze 11, na níž pracovaly od jara 2018 Lesy hlavního města Prahy, byla nedávno dokončena. V parku vznikla nová cestní síť, prodloužila se cyklostezka, přibylo 111 stromů, altán, 22 laviček, dva stoly a osm odpadkových košů. Park dostal i nové veřejné osvětlení a na volné ploše o rozloze cca 7350 m2 byly také založeny trávníky.

Ilustrační foto

V Českém Těšíně vymývají odpadkové koše

Český Těšín – Ve městě probíhá kontinuální úklid. Pracovníci technických služeb momentálně myjí a dezinfikují odpadkové koše na náměstí. Od příštího týdne pak budou umývat koše postupně v dalších částech města. 

Další setkání vedení Kladna s občany se konalo na rozdělovském náměstí Jana Masaryka.

V Rozdělově opraví chodníky, přibudou zde hřiště, zeleň i muzeum

Kladno /FOTOGALERIE/ - Nepořádek, špatné sekání trávy i nedostatek odpadkových košů. To jsou některé připomínky, které přednesli lidé z Rozdělova při setkání s vedením města, které se konalo na náměstí Jana Masaryka. Lidé, kteří mají zájem o budoucnost této městské čtvrti, mohli debatovat s primátorem Danem Jiránkem a s Annou Gamanovou.

Chytrý odpadkový koš lisuje odpad a sám si zavolá popeláře.

Prachatičáci cestou do práce třídí odpad

Prachatice – Naučit třídit i lidi v ulicích města po cestě do práce či do školy. Toho chtělo docílit vedení prachatické radnice, když nechalo do ulic historického centra a jeho okolí rozmístit deset chytrých odpadkových košů Bigbell.

Výstava Cityblok v pražském CAMPu se věnuje překážkám ve veřejném prostoru.

Zvyšují bezpečnost, či omezují? Výstava ukazuje překážky v městském prostoru

/FOTOGALERIE/ Centrem architektury a městského plánování (CAMP) zahájilo tento týden výstavu s názvem Cityblok dokumentující sedmnáct objektů, které zaplňují veřejný prostor v Praze. Parkovací automaty, lavičky, zábradlí, protiteroristické zábrany, odpadkové koše a další ovlivňují charakter města, ale lidé si je zvykli nevnímat. Výstava, která potrvá až do 30. června a je zdarma, se věnuje plusům a mínusům těchto překážek. 

Ilustrační foto

Dosprejoval a jde před soud

České Budějovice – Bezprostředně po „uměleckém výkonu“ zadrželi policisté 25letého muže, který spreji upravoval vizáž bytových domů.

Ilustrační foto.

V mělnickém parku vzniknou nová grilovací místa

Mělník – Po revitalizaci parku Na Polabí, která se právě dokončuje, začíná město i s úpravou parku Na Podolí. Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla by měl být obnoven meandr říčky Pšovky a v parku Na Podolí má pak přibýt i několik veřejných míst pro grilování.

Ukradené královské klenoty ze 17. století

Ve Švédsku se zřejmě našla část korunovačních klenotů. Ležely v odpadkovém koši

Některé z historických korunovačních klenotů, jež byly během loňského roku ukradeny ze švédské katedrály ve městě Strängnäs, byly pravděpodobně nalezeny. Informovala o tom televize SVT, které to řekla státní zástupkyně Reeva Devgunová . Jejich pravost však v tuto chvíli potvrdit odmítla. K nálezu mělo dojít severovýchodně od Stockholmu.

Projekt Lepší  místo ve škole zná v Městci králové svého vítěze.

Školáci navrhli vylepšení parku, město jim dá 20 tisíc

Městec Králové – Málokdy mají školáci příležitost razantně měnit prostředí kolem sebe. Tentokrát ji ve spolupráci s vedením školy i místní radnicí dostali v rámci projektu Lepší místo. A představili čtyři velmi zajímavé projekty, z nichž ten vítězný na vylepšení školního parku radnice podpoří částkou 20 tisíc korun.

Sídliště Vítězná

Sídliště dostane zeleň i parkování

Sokolov – V současné době pozůstatky po volejbalovém či nohejbalovém hřišti. Žádné místo k sezení či pár nevzhledně vyhlížejících odpadkových košů.

Ilustrační foto

Miliony do sportovišť: Vyškov postaví mladým skatepark

Vyškov – Necelých pět milionů korun investuje vyškovská radnice do vyžití mladých obyvatel města. Ve Smetanových sadech jim postaví zcela nový skatepark. „Nacházet se bude opět poblíž cyklostezky, kde před výstavbou zimního stadionu původní stál,“ informoval mluvčí města Michal Kočí.

Pohodit a jít dál. I tak někteří uvažují.

Koš jenom pro ozdobu?

Chrast – Zámecká zahrada v Chrasti prošla mnoha estetickými i funkčními úpravami, ale ne všichni si odvedené práce váží.

Ilustrační foto

Rozbil jsem koš, přiznal se cizinec

Chrudim – Překvapivě poctivě se zachoval muž cizí státní příslušnosti, který se dostavil na služebnu městské policie a oznámil, že při parkování svého vozidla na Resselově náměstí naboural do odpadkového koše.

Stromky, které nebudou na správném místě, možná neodvezou.

OBRAZEM: Stromky, které nebudou na správném místě, možná neodvezou

Slaný - Povalující se vánoční stromky v ulicích měst, to je v těchto dnech zcela běžný jev, který mohou lidé spatřit v mnoha obcích na Kladensku a Slánsku. Z toho důvodu plánují každoročně města odvoz vánočních dřevin tak, aby byly co nejdříve ekologicky zlikvidovány.

Lokalita Na Rejdišti po zásadních úpravách volala už řadu let.

Rejdiště se do června zavírá

Nymburk – Místo, odkud se branou vchází do nymburského parku pod hradbami. Lokalita, kterou si až do loňska místní pamatovali hlavně v souvislosti s posvícenskou hudební scénou a kde se každoročně u této příležitosti mačkaly stovky lidí. Řeč je o místě s adresou Na Rejdišti. Právě to je pro motoristy vzhledem k začátku stavebních úprav zavřeno od 10. ledna. Znovu otevřeno by mělo být podle aktuálního rozhodnutí odboru správy majetku 1. června.

Ilustrační foto.

Oslavy Silvestra potrápily brněnský sever

Brno – Příchod nového roku strávily stovky lidí v ulicích Brna. Podle strážníků byly oslavy klidné, nikoli však bez problému. Nevhodný způsob zábavy zvolili lidé například v brněnských Bohunicích. Pyrotechniku vhodili do kontejneru na sklo. „Takové výbuchy ohrožují okolí nejen na majetku, ale i na zdraví. Jako bývalý pyrotechnik vím, co trhaviny dokáží. Před rokem jsme platili přes dvacet tisíc korun za opravu odpadkových košů. Letos jen klasický úklid,“ popsal místostarosta Milan Hrdlička.

Oslavy 17. listopadu 2018 jsou ve znamení demonstrací. Květiny končí v koši.

Pokuta za vyhozené kytice politiků? Každý musí zaplatit dva tisíce

Úředníci Prahy 1 rozhodli o uložení pokut dvěma aktivistům, kteří loni při oslavách 17. listopadu vyhodili v Praze u památníku na Národní třídě do odpadkového koše kytice od některých politiků. Za přestupek proti majetku musí zaplatit každý 2000 korun. Nyní mají osm dní na odvolání. 

Oslavy 17. listopadu 2018 jsou ve znamení demonstrací. Květiny končí v koši.

Případ vyhozených kytic: za přestupek padly dvoutisícové pokuty

Úředníci Prahy 1 rozhodli o uložení pokut dvěma aktivistům, kteří loni při oslavách 17. listopadu vyhodili v Praze u památníku na Národní třídě do odpadkového koše kytice od některých politiků. Za přestupek proti majetku musí zaplatit každý 2000 korun. Nyní mají osm dní na odvolání. Informaci zveřejnila na webu Česká televize a ČTK ji potvrdila mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

Ilustrační foto

Klidný přelom roku, hlásí hasiči

Hasiči ve Zlínském kraji zažili ve srovnání s rokem 2016 a 2017 ten nejklidnější Silvestr a začátek Nového roku. Během posledního dne roku 2018 nemuseli hasiči krotit žádný požár.

Přerov vstoupil do nového roku 2019 bez větších oslav na náměstí a centrum města bylo téměř vylidněné.

Silvestr v Přerově byl poklidný, náměstí zelo prázdnotou

Poklidné silvestrovské oslavy zažili hasiči, policisté a strážníci v Přerově. Obešly se bez vážnějších incidentů a svou roli sehrál stejně jako loni fakt, že bylo náměstí T. G. Masaryka téměř vylidněné. Zatímco strážníci, kteří dohlíželi na pořádek v ulicích, měli o starost méně, lidé nevydařené oslavy Silvestra bez ohňostroje na náměstí kritizovali.

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Setkání zástupců Kanceláře architektury města Karlovy Vary s obyvateli Staré Role.

Jak se žije lidem ve Staré Roli?

Karlovy Vary - Kancelář architektury města Karlovy Vary v rámci nového cyklu KAMjdeme uspořádala již druhé veřejné setkání s občany.

Ilustrační foto.

Soused, dobrovolný likvidátor kapesníků

Linec - Herbert Müller (73) z Bad Ischlu s manželkou jezdí rádi na výlety na kolech. Už 20 let s sebou berou sáčky, do kterých shromažďují odpad po jiných „turistech“ k následné likvidaci.