Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Starosta Dolní Poustevny Robert Holec na jednom z mostů poškozených povodní.

Mosty po povodních mohou v Lobendavě a Poustevně opravit až po třech letech

Stejně rychle jako v červenci 2021 přišla velká voda, přišly i sliby politiků o státní pomoci zasaženým obcím s likvidací povodňových škod, především s opravami mostků. Doposud ale Dolní Poustevna nebo Lobendava, kde voda napáchala největší škody, nedostaly ani korunu. Dohromady přitom potřebují téměř 50 milionů korun, což je naprosto mimo jejich rozpočtové možnosti. Pokud vše půjde dobře, mohly by být mostky opravené příští rok, tři roky od povodní.

Reportérka Deníku Terezie Heinz.

Doprava v Brně? Mnohdy hrůza, ale buďme trpěliví. Systém je třeba zjednodušit

Brněnská doprava je mezi obyvateli města bezesporu jedním z nejpalčivějších témat. Ve skutečnosti vlastně nejen pouze mezi Brňany, vždyť vtipy o tom, jak bude brzy jednodušší Brno objet velmi velkou oklikou, slýcháme takřka na denním pořádku. Je nezpochybnitelné, že se některým opravám nedá vyhnout, jistě však byla možná jejich lepší koordinace. Minimálně pak v případě koordinace s hromadnou dopravou, aby lidé v případě nutnosti mohli alespoň přesednout na tramvaj. Místo toho však vidíme desetiminutové intervaly a nekonečné kolony.

Z mostu v Náměšti nad Oslavou opadává omítka.

Po rekonstrukci reklamace. Moravský Karlův most v Náměšti potřebuje další opravu

/VIDEO/ Jen necelé dva roky vypadal po opravě barokní most v Náměšti nad Oslavou jako nový. Brzy po rekonstrukci za téměř dvanáct milionů korun totiž začala opadávat omítka. Na radnici proto chtějí práce na mostu z osmnáctého století reklamovat. Není to přitom poprvé, co jsou s historickou památkou po rekonstrukci problémy.

Jez u krumlovské Jelení lávky.

Povodí Vltavy opravuje jez u Jelení lávky. Vodáckého maratonu se to nedotkne

Provizorní dřevěná lávka přes šlajsnu, koruna jezu obehnaná hrazením, otevřený poklop do šachty a červenobílá páska natažená přes Vltavu. Tak to v těchto dnech vypadá na jezu pod krumlovských Plášťovým mostem. Povodí Vltavy se tam pustilo do plánované opravy. Krumlovský vodácký maraton to nijak neohrozí.

Brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Silnice v Brně? Jedny z nejhorších v republice, říká radní zodpovědný za dopravu

/ROZHOVOR/ Nervy si testují řidiči při průjezdu Brnem. Často tráví čas s omezeními a v kolonách. Silničáři rozšiřují dálnici D1 na šestipruh, pokračují stavby velkého městského okruhu v Žabovřeské, v Bauerově nebo na Tomkově náměstí. Do toho nastupují další opravy, jako třeba nedávno v Hradecké, u Zvonařky nebo u Makra.

Fronty u Bystřan, kde opravují hlavní tah z Teplic na Ústí a Prahu.

Oprava mostu v Bystřanech na Teplicku se protáhne, kvůli problémům v betonu

Špatný stav hydroizolace, mostní závěry není jak zakotvit. To jsou aktuálně dvě velké komplikace na opravovaném mostě v Bystřanech. A to řidiči rozhodně slyšet nechtěli. Opravy na této hlavní výpadovce z Teplic k dálnici na Prahu a do Ústí se protáhnou. Informuje o tom Ředitelství silnic a dálnic. 

Most U Jána je v havarijním stavu, čeká ho několikaměsíční oprava. Zhotovuje se proto dvouproudová objízdná trasa přes ulici U Kaple.

Frekventovaný most U Jána ve Stříbře se uzavře, dokončuje se objízdná trasa

Chystané uzavření mostu „U Jána“ na silnici II/193 ulicí 28. října ve Stříbře je na spadnutí. Objízdná dvouproudová trasa pro řidiče směrem z centra města na Kšice nebo Erpužice povede ze Soběslavovy ulice přes Třešňovou a ulici U Kaple, kde se napojí na komunikaci II/230 na trase mezi Těchlovicemi a Stříbrem.

Ilustrační foto. Plavecký stadion v Táboře.

Táborský plavecký stadion se chystá na další rekonstrukci. Dočká se velký bazén

Rada města Tábora na svém pondělním jednání schválila další kroky týkající se oprav hojně navštěvovaného plaveckého stadionu. Už příští rok se má dočkat opravy bazénové vany velký pětadvaceti metrový plavecký bazén. Rekonstrukci za 47 milionů má z části financovat město, které chce žádat o dotaci Národní sportovní agenturu.

Výluky na trati mezi Žatcem a Plzní jsou časté.

Cestující na železnici kritizují časté a dlouhé výluky mezi Žatcem a Plzní

/FOTO, VIDEO/ Železniční trať mezi Žatcem a Plzní je významnou spojkou mezi severem a západem Čech. Jezdí po ní rychlíky Most – Chomutov – Žatec – Podbořany – Plzeň, bohužel pro cestující je známá častými a dlouhými výlukami spojenými s přestupováním do autobusů. Ty znamenají zpoždění a snížení pohodlí, které cestování vlakem přináší.

Výluka, ilustrační foto.

Cestující na železnici kritizují časté a dlouhé výluky mezi Mostem a Plzní

/FOTO, VIDEO/ Železniční trať mezi Mostem a Plzní je významnou spojkou mezi severem a západem Čech. Jezdí po ní rychlíky Most – Chomutov – Žatec – Podbořany – Plzeň, bohužel pro cestující je známá častými a dlouhými výlukami spojenými s přestupováním do autobusů. Ty znamenají zpoždění a snížení pohodlí, které cestování vlakem přináší.

Stavbaři pokračují v rekonstrukci mostu Otakara Ševčíka v brněnských Židenicích. Pohled na stavbu z dronu.

Pohled na most Otakara Ševčíka v Brně z dronu. Podívejte, jak se při opravě mění

/VIDEO/ Na části dál od centra nyní stále funguje provoz po opravovaném mostě Otakara Ševčíka v brněnských Židenicích. Průjezdný je jeden jízdní pruh v každém směru. Silničáři pokračují v rekonstrukci. Nové fotografie z dronu ukazují, jak stavba pokročila. „V současné době stavbaři vystužují beton, bední spádové desky a pokládají mostní skruže pro zvedaní dalšího pole," vyjmenovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Most přes dálnici D2 spojující Rakvice s Velkými Pavlovicemi a Velkými Bílovicemi už je průjezdný.

VIDEO: Most přes dálnici D2 u Rakvic je otevřený, při vinobraní pomůže vinařům

/FOTOGALERIE/ Téměř o čtrnáct dní dříve otevřeli silničáři provoz přes most nad dálnicí D2 u Rakvic. Zprůjezdněním důležité spojnice mezi Rakvicemi, Velkými Pavlovicemi a Velkými Bílovicemi se ulevilo především vinařům. Vinobraní je na jihu Moravy v plném proudu a most přes dálnici je nejkratší cestou na Trkmansko, jednu z největších viničních tratí v zemi.

Základní škola Purkyňova měnila osvětlení ve sportovní hale.

Opravy sportovní haly i vodovodního systému. Vyškovské školy absolvovaly úpravy

/FOTO/ Další dokončené úpravy v areálech základních a mateřských škol ohlásili zástupci vyškovské radnice. Základní škola Purkyňova řešila například výbojkové osvětlení ve sportovní hale. „Přibývalo v ní oprav a vzhledem k tomu, že se pracuje ve výškách, bývaly poměrně nákladné. S ohledem na stáří jsme zároveň problematicky sháněli potřebné náhradní díly. Došlo proto k osazení osmadvaceti nových kusů LED svítidel,“ informoval ředitel školy Luděk Höfer.

Rekonstrukce „Karlova mostu“ přes Pilský potok v Dobříši

Netradiční průběh oprav: Malý Karlův most v Dobříši rozebírají kámen po kameni

Most přes Pilský potok, který místní nazývají malý Karlův most, v současné době v Dobříši na Příbramsku rozebírají bagry. Jelikož se jedná o památkově chráněnou stavbu, odpovídá tomu i způsob práce, kdy zhotovitel firma Swietelski opatrně nakládá s každým kamenným kvádrem, který následně vrátí zpět. Během prací je komunikace uzavřena. Rekonstrukce bude stát 13,7 milionu korun.