Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Přejezd v Divišově ulici v Olomouci 25. října 2023. Před týdnem se tam srazil vlak s kamionem, po nárazu vypukl požár

Přidat závory na přejezd v Divišově? Správa řekla, proč to nejde

Železniční přejezd v Divišově ulici v Olomouci, kde minulý týden došlo k děsivému střetu osobního vlaku a kamionu, je zabezpečený světelnou signalizací, která podle šetření Drážní inspekce v době nehody fungovala. Závorová břevna však na tomto vloni modernizovaném křížení s frekventovanou silnicí I/46 chybí. S jejich doplněním se nepočítá. Podle Správy železnic zde plné závory není možné namontovat.

Okolí takzvaného Krymu ve Frýdku-Místku, říjen 2023.

VIDEO: Frýdek-Místek, okolí takzvaného Krymu se zlepšuje, podívejte

Okolí takzvaného Krymu v Místku prokouklo. Frýdecko-místecká radnice vyzvala ke společnému jednání vlastníky objektů a přilehlých pozemků. Jeden ze dvou vlastníků po domluvě s městem zkultivoval zeleň v okolí své prodejny a opravuje zpevněné plochy v dezolátním stavu.

Neobvyklá kulturní akce Trolejbus plný hudby, která má podpořit opravu varhan ve Šťáhlavech, se v tomto týdnu uskuteční v Plzni. V pondělí, středu a pátek zde bude jezdit historický trolejbus z 80. let minulého století, v němž cestujícím jízdu zpestří živ

Trolejbus plný hudby přispěje k opravě šťáhlavských varhan

Neobvyklá kulturní akce Trolejbus plný hudby, která má podpořit opravu varhan ve Šťáhlavech, se uskuteční v Plzni. V pondělí 23., středu 25. a poté ještě v pondělí 30. října zde bude jezdit historický trolejbus, v němž cestujícím jízdu zpestří živá hudba.

Z koncertu kapely Trampoty.

Kapela Trampoty slavnostně ukončila část oprav kostela v Solopyskách

/VIDEO, FOTO/ Slavnostní ukončení další etapy oprav kostela sv. Bartoloměje proběhlo v pátek 20. října v Solopyskách. Koncert skupiny Trampoty k této příležitosti uspořádal spolek Bartoloměj, který vnikl v roce 2014 a hlavním důvodem jeho vzniku byl tehdejší katastrofální stav kostela, který tvoří dominantu obce. Finance na opravy získává spolek pořádáním kulturních a společenských akcí, ze sponzorských darů a dotací.

Opravy D1 u Prahy jsou téměř hotové.

Opravy dálnice D1 mezi 16. a 21. km jsou u konce. Od neděle bude úsek průjezdný

Rozsáhlé opravy dálnice D1 mezi Všechromy u Prahy a Mirošovicemi jsou u konce, od nedělního odpoledne by měl být úsek mezi 16. a 21. kilometrem bez omezení průjezdný. Práce začaly loni na podzim a vyžádaly si přes 400 milionů korun bez DPH. Původně měly skončit o měsíc později, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připlatilo 8,5 milionu korun za jejich uspíšení. Novinářům to řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Big bag už jsou u zdi dva roky, prorůstá jimi tráva a plevel. Stavbu zpevní druhá řada.

Zeď u Kateřiny se bortí, zpevní ji nové bagy. Opravu zdržely informační šumy

Dva a půl roku uplynulo od chvíle, kdy se zbortila nábřežní zeď u restaurace Kateřina v Chrudimi. Zpevňují ji bílé vaky, big bagy, které však už dosluhují a je tu silné riziko, že se stavba, na jejímž povrchu vede cyklostezka, zřítí do Chrudimky. Vlastník zdi je stále neznámý, už se kvůli tomu uskutečnilo několik soudních jednání. Pokud se její oprava bude dál protahovat, hrozí, že cyklostezka kvůli velkému ohrožení pěších a cyklistů bude uzavřena.

Největší hradecká sportovní hala začala sloužit sportovcům v roce 1991.

Oprava až na krov. Zájem o rekonstrukci hradecké haly Slavie má sedm firem

/VIDEO, FOTO/ Ještě přečkat poslední zimu a pak začne rekonstrukce střechy haly Slavie v Hradci Králové. Do haly v posledních letech už dvakrát zateklo. Tělovýchovná jednota v současnosti vybírá firmu, která střechu opraví. Sportovci chystají i další opravy a zveřejnili studii, jak by měla dnes víc než třicetiletá hala vypadat.

Vedení města vytipovávalo v terénu chodníky a cesty k opravám.

Vedení Bohumína vytipovávalo v terénu chodníky a cesty k opravám

Plán oprav městských chodníků a silnic na příští rok začíná dostávat konkrétní obrysy. Vedení města vyjelo v úterý 17. října do terénu, aby ze zásobníku projektů vybralo nejpotřebnější investice. Do rekonstrukce infrastruktury pro pěší i řidiče chce Bohumín v příštím roce vložit přibližně 18 milionů korun.

Jindřišská věž.

Praha nekoupí Jindřišskou věž. Kvůli vysoké ceně a dlouhé nájemní smlouvě

Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž, řekl dnes ČTK pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044. Na odmítnutí koupě se podle Zábranského shodla celá pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN. Arcibiskupství za stavbu požaduje 100 milionů korun, což je podle radního asi dvakrát víc, než stanovil znalecký posudek.

Jedenáct let starou fontánu na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami, lákající pozornost obří koulí ze žuly, čeká oprava. Vytékající voda prozrazuje poruchu se zaplavením technologie.

Fontána s koulí prosakuje. Dominantu příbramského náměstí čeká oprava

/VIDEO, FOTO/ Neobvyklý ruch bude v příštích týdnech panovat kolem fontány s koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka. Zatímco v předchozích letech znamenal příchod podzimního počasí jen uzavření vody a zazimování, letos to bude jiné. Nejnovější z dominant náměstí, zprovozněnou před 11 lety, čeká oprava.

Pracovníci brněnského dopravního podniku se pustili do obnovy trolejbusu 9Tr z roku 1980.

V Brně začala renovace přes čtyřicet let starého trolejbusu. Rozšíří sbírku

/FOTO/ Pracovníci brněnského dopravního podniku se pustili do obnovy trolejbusu 9Tr z roku 1980, který bude součástí sbírky historických vozidel. Externí dodavatel opravil skelet a nyní tak v Brně dávají trolejbusu kompletní elektrovýzbroj, kabeláž, nalakují ho a vybaví interiér. Cestující by se jím mohli svézt poprvé v první polovině roku 2025.

Plavební komora ve Spytihněvi prochází generální opravou.

Od vrat až po značení. Plavební komora ve Spytihněvi prochází generální opravou

Generální opravu plavebních komor ve Spytihněvi a Veselí nad Moravou provede Povodí Moravy. Práce budou rozděleny do dvou let tak, aby od začátku května do konce září mohla probíhat plavba bez omezení. Plavební komora ve Spytihněvi projde kompletní opravou do konce dubna 2024. Práce na obou komorách vyjdou celkem na 47 milionů korun.

Těšínská ulice v Opavě dostala nový asfalt. 12. října 2023.

Opravy cesty v Těšínské v Opavě končí. Jaká omezení na řidiče čekají příští rok?

S koncem letních prázdnin začali dělníci v Opavě s opravou Těšínské ulice. Práce na této velmi frekventované silnici si vyžádaly i větší dopravní omezení v podobě uzavírek a provozu jen v jednom směru. To s sebou přinášelo kolony, zejména pak v odpoledních špičkách. Nyní je rekonstrukce u konce. Jak vše probíhalo a na kterých silnicích se bude pracovat v nadcházejícím roce 2024?

Místní část Přerova Dluhonice, kterou protne dálnice D1, se dočká dalších kompenzací. Finance půjdou do oprav chodníků, výměny veřejného osvětlení a nových parkovacích ploch. Foto:Magistrát města Přerova

Dluhonice, které protne D1, se dočkají oprav chodníků a výměny osvětlení

Po dokončení nového sportoviště a opravě kulturního domu se místní část Přerova Dluhonice dočká dalších kompenzací za zhoršení života v obci v souvislosti s výstavbou dálnice D1. Už v pondělí 16. října začne v Dluhonicích oprava chodníků a výměna veřejného osvětlení. V plánu je i stavba nových parkovacích míst, která v obci citelně chybějí. Stavební ruch potrvá deset měsíců a práce přijdou na 37 milionů korun. Částku plně pokryje dotace Olomouckého kraje.

Starosta Dolní Poustevny Robert Holec na jednom z mostů poškozených povodní.

Mosty po povodních mohou v Lobendavě a Poustevně opravit až po třech letech

Stejně rychle jako v červenci 2021 přišla velká voda, přišly i sliby politiků o státní pomoci zasaženým obcím s likvidací povodňových škod, především s opravami mostků. Doposud ale Dolní Poustevna nebo Lobendava, kde voda napáchala největší škody, nedostaly ani korunu. Dohromady přitom potřebují téměř 50 milionů korun, což je naprosto mimo jejich rozpočtové možnosti. Pokud vše půjde dobře, mohly by být mostky opravené příští rok, tři roky od povodní.