Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Rekonstrukce v Bělehradské ulici.

Bělehradskou ulici v Ústí otevřeme pro auta ještě v listopadu, slibuje ČEZ

/VIDEO, FOTO/ Značné rozladění. Přesně to cítí obyvatelé Bělehradské ulice a řidiči, kteří strmou spojnici mezi Skřivánkem a centrem využívali jako zkratku. Někteří ovšem ani po půl roce netuší, že je ulice zavřená. Ti první nejen že jsou už otrávení byť jen z pohledu na rozkopanou ulici, navíc je rozčiluje, že už skoro nemají kde zaparkovat, neboť okolí je doslova zacpané auty. Nejhorší je to u antikvariátu, letního kina a domu dětí a mládeže.

Výpočty, podle kterých železniční most přes Vltavu nepotřebuje třetí kolej (což označují za „chytré řešení pro Vyšehradský most“ neboli „technologie místo betonu“), představili ve středu zakladatel iniciativy Nebourat.cz Pavel Štorch a odborný asistent Če

Železniční most pod Vyšehradem prý třetí kolej nepotřebuje. Co to znamená?

/VIDEO, FOTO/ Navrátit diskuse o budoucnosti železničního mostu na Výtoni zpět na začátek, a to s vyhodnocením nových výpočtů, které do dosavadních debat ještě nezasáhly. Tak lze shrnout přání přinejmenším části odpůrců bourání tohoto mostu a jeho nahrazení novou konstrukcí, což je jednou ze zvažovaných cest vedoucích k zajištění toho, aby toto klíčové železniční spojení nadále sloužilo. 

Podívejte se, jak postupuje rekonstrukce kulturního domu Přibyslav.

Problémů přibývá. Ikonický kulturák v Přibyslavi otevře až příští rok

/VIDEO/ Až o deset milionů navíc. Rekonstrukce legendárního kulturního domu v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde se natáčely scény z filmu Ene Bene s Ivou Janžurovou v hlavní roli, se prodražuje. Kulturní dům před víc než padesáti lety stavěli obyvatelé podle radních svépomocí a z nekvalitních materiálů.

Kyjovskou přehradu čeká náročná a nákladná oprava.

Kyjovskou přehradu čeká náročná oprava, odvezou z ní 7500 kubíků bahna

/FOTO, VIDEO/ Dlouhých 47 let se na hladině Kyjovské přehrady odrážely okolní lesy Českého Švýcarska a přilehlé louky. Poprvé od opravy po jejím protržení v 70. letech minulého století ji nechalo město vypustit. Stejně jako před téměř půlstoletím je důvodem její oprava, Krásné Lípě se na ni podařilo získat peníze ze stomilionového balíku dotací, které po loňském požáru v národním parku uvolnilo ministerstvo životního prostředí. Opravená a napuštěná by měla být Kyjovská přehrada na jaře 2025.

Hráz rybníka Horní Svrčov, který patří městu, čeká oprava. Foto: Se souhlasem Magistrátu města Přerova

Nákladná oprava hráze a výlov čeká Horní Svrčov. V rybníku jsou obří sumci

Hráz rybníka Horní Svrčov, který paří městu a je přírodní památkou, je v havarijním stavu a protéká. Protože se v příštím roce chystá její oprava, bylo nutné snížit hladinu vody a rybník čeká výlov. Na dně by se podle rybářů, kteří už s pomocí potápěčů nechali prozkoumat dno, mohly objevit zajímavé úlovky - například vzácné škeble nebo dvoumetrový sumec.

Uzavřená silnice ve Veselí nad Moravou v ulici Lány odpoledne první listopadový čtvrtek.

VIDEO: Rumunská i Lány se otevřou řidičům, čeká je nový asfalt

Plně průjezdné mají být od pondělí šestého listopadu ve Veselí nad Moravou ulice Rumunská i Lány, které kromě místních používají také řidiči mířící z hlavních státních silnic směrem k vlakovému či autobusovému nádraží. O termínu zprůjezdnění informovala v závěru týdne zdejší radnice.

Z cesty ze Šerlichu.

Sotva se otevřela, už čelí kritice. Silnice na Šerlich je podle řidičů úzká

/VIDEO/ S velkým očekáváním se 28. října otevřela silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich a do Orlického Záhoří. Řidiči se po zhruba půl roce zbavili dlouhé objížďky, ale řada z nich je z opravy za více než 80 milionů korun zklamaná. Výhrady mají zejména k šířce vozovky, kvůli které bylo již dříve problematické vyhýbání aut s autobusy či sněžnými pluhy.

Z cesty ze Šerlichu

Sotva se otevřela, čelí kritice. Silnice na Šerlich je příliš úzká, tvrdí řidiči

S velkým očekáváním se 28. října otevřela silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich a do Orlického Záhoří. Řidiči se po zhruba půl roce zbavili dlouhé objížďky, ale řada z nich je z opravy za více než 80 milionů korun zklamaná. Výhrady mají zejména k šířce vozovky, kvůli které bylo již dříve problematické vyhýbání aut s autobusy či sněžnými pluhy.

Budova A břeclavského domova důchodců byla postavená v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

Břeclavští zahájili další etapou opravy domova důchodců. Klienti se stěhovali

/FOTO, VIDEO/ Břeclavští ve středu odstartovali další etapu postupné a několik let trvající rekonstrukce tamního domova důchodců. Na řadě je tentokrát pavilon A. Oprava má být hotová do konce příštího roku a město vyjde město na sto šestnáct milionů korun bez daně. „To představuje mírné ponížení oproti ceně původně rozpočtované. Předpokládaná hodnota byla totiž sto třiapadesát milionů bez daně,“ vyčíslila před měsícem mluvčí radnice Ivana Solaříková.

Železniční most pod Vyšehradem.

Na Výtoni by měl vzniknout nový železniční most, radí odborníci

Opravit a vylepšovat bezmála století a čtvrt starý železniční most na Výtoni (známý také jako vyšehradský), nebo postavit nový? To jsou debaty, které se se vedou dlouhodobě; občas i s urputnou zarputilostí. Státní organizace Správa železnic (SŽ; dříve známá jako SŽDC neboli Správa železniční dopravní cesty) nyní vynesla významný trumf: v úterý 31. října představila výsledky analýzy mezinárodní poradenské skupiny JASPERS.

Město chce obnovit jez u Wagenknechtova mlýna.

Šance pro jez u Wagenknechtova mlýna. Pomoci by mohli podnikatelé i veřejnost

/FOTO, VIDEO/ Obnova jezu u Wagenknechtova mlýna v údolí říčky Vrchlice v Kutné Hoře, který v minulosti zničily povodně, je znovu ve hře. Město už zadalo projektovou dokumentaci na jeho rekonstrukci, která by mohla přivést zpět vodu i do náhonu na Královské cestě, kde si ji pamatují celé generace.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Oseku je dominantou kláštera. Každoročně ho mohou obdivovat návštěvníci Oseckých slavností, které probíhají též na klášterním nádvoří.

Opravený kostel v oseckém klášteře získal cenu v Grand Prix Architektů

Revitalizace kostela Nanebevzetí Panny Marie v Oseku získala jednu z hlavní cen v kategorii Rekonstrukce v soutěži Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu pro rok 2023. Vyhlášení výsledků letošního ročníku proběhlo v pondělí večer 30. října ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze.

Po silnici, která spojuje Prahu a České Budějovice, denně projede kolem sedmnácti tisíc aut, z toho pětinu tvoří nákladní vozy a kamiony. Za Miličínem je nájezd na dálnici D3.

Skončily opravy průtahu Miličína, cestu z Tábora na Prahu pustili dříve

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) informovalo, že v pondělí 30. října v podvečer skončily opravy průtahu Miličína na Benešovsku na silnici I/3 ve směru od Tábora na Prahu. Práce, které zde silničáři začali už 17. srpna, spočívaly nejen v rekonstrukci asfaltového povrchu a systému odvodnění, ale také ve vybudování nových prvků bezpečnosti silničního provozu. Přibyly vybočovací ostrůvky i radar čtecí registrační značky aut.

Kromě kvalitnější dráhy získají běžci příští rok také světelnou časomíru. Město dá sportovcům tři a půl miliony korun.

Obnova běžeckého oválu i moderní časomíra na stadionu. Znojmo podpoří atlety

/VIDEO/ Atleti ve Znojmě se mohou radovat. Plány na obnovení běžecké dráhy dostávají jasnější obrysy. Znojemští zastupitelé totiž schválili, že do obnovy půjde část peněz z rozpočtu města. Kromě kvalitnější dráhy získají běžci příští rok také světelnou časomíru. Město dá sportovcům tři a půl miliony korun.

Dopravu mezi Přerovem a Olomoucí zpomalí od 1. listopadu oprava mostku v Kokorách.

Dopravu mezi Olomoucí a Přerovem zpomalí oprava mostku v Kokorách

Obrnit se trpělivostí musejí od středy 1. listopadu řidiči na hlavním tahu mezi Přerovem a Olomoucí. Dopravu na frekventované trase zpomalí uzavírka v Kokorách kvůli plánované opravě mostních závěrů. Řidiči by se měli připravit na to, že uvíznou v kolonách.

Rekonstrukce mostu v Jindřichově Hradci - Zbuzanech pokračuje z hladiny řeky Nežárky.

Oprava mostu ve Zbuzanech ještě nekončí. Práce se přesunuly na vodní hladinu

Most přes Nežárku ve Zbuzanech na okraji Jindřichova Hradce je od pondělka plně průjezdný. Stavba na silnici I/23 na výpadovce z města na Veselí nad Lužnicí, Tábor a Prahu se opravovala od začátku dubna. Provoz na mostě řídily kyvadlově semafory a především v ranních a odpoledních hodinách se tam nárazově tvořily kolony.