Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Skatepark v Žatci, prosinec 2019

V Žatci naplánovali investice za 400 milionů. Opraví se skatepark a další ulice

/PŘEHLED/ Rekonstrukce skate parku v Nákladní ulici, doplnění parkovacích míst v ulici Stavbařů, úpravy prostoru před vlakovým nádražím, modernizace kašny na Kruhovém náměstí, opravy povrchů v ulicích Studentská, Mládežnická, Bratří Čapků, Družstevní. To je krátký výčet investic, které si na příští rok naplánovalo město Žatec. V seznamu jich je šest desítek, náklady se odhadují na 400 milionů korun.

Železniční most na Výtoni.

Boj o výtoňský most: na něm experti pro opravu, pod ním tiskovka odpůrců

Jediné řešení správné pro dopravu v Praze a středních Čechách je nahradit historický železniční most pod Vyšehradem, který spojuje výtoňský a smíchovský břeh Vltavy, mostem novým. Přímo na náplavku pod mostem to ve čtvrtek 14. prosince odpoledne přišli říci novinářům prezident Svazu dopravy ČR Oldřich Sládek, výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců SVOD Bohemia Petr Moravec, prezident Sdružení železničních nákladních dopravců České republiky ŽESNAD.CZ Martin Hořínek a radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký (STAN).

Kroměřížská radnice. Ilustrační foto.

Kroměříž bude v příštím roce investovat do bazénu či chráněného bydlení

S příjmy 1,072 miliardy korun a s výdaji 1,123 miliardy korun počítá rozpočet města Kroměříže na příští rok. Ve čtvrtek jej schválili zastupitelé. Radnice připravuje v nadcházejícím roce investice za téměř 270 milionů korun. Plánovaný schodek 50,4 milionu korun město pokryje zůstatkem na bankovních účtech a zapojením projektových i dotačních účtů a fondů.

Kluziště v Sokolské ulici otevřelo po renovaci v pátek 15. prosince.

VIDEO: Bruslení na ledě ve Znojmě. Nové kluziště v Sokolské je už otevřené

Od pátku 15. prosince láká k bruslení nová ledová plocha na kluzišti v Sokolské ulici. První den dopoledne zůstal zatím led prázdný, ale využívat ho mohou například školy v hodinách tělocviku. Bylo tomu tak i v minulých letech. Zájemci mohou obout brusle každý den od osmi ráno do osmi večer. V provozu je také služba v podobě nabroušení bruslí.

Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Stavby a opravy silnic na Vysočině: postaví se kruháč u D1, nový most i obchvat

/PŘEHLEDNĚ/ Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mezi nejvýznamnější akce se řadí přeložka silnice I/37 ve Žďáře nad Sázavou, stavba kruhové křižovatky na dálničním exitu u Pávova nebo kompletní výměna mostu u obce Kámen a Pelhřimovsku.

Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Stavby a opravy silnic: příští rok se postaví nový most u obce Kámen

/PŘEHLEDNĚ/ Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mezi nejvýznamnější akce se řadí přeložka silnice I/37 ve Žďáře nad Sázavou, stavba kruhové křižovatky na dálničním exitu u Pávova nebo kompletní výměna mostu u obce Kámen a Pelhřimovsku.

Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Stavby a opravy silnic na Vysočině: postaví se kruháč u D1, nový most i obchvat

/PŘEHLEDNĚ/ Plán staveb a rekonstrukcí silnic v Kraji Vysočina pro rok 2024 zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mezi nejvýznamnější akce se řadí přeložka silnice I/37 ve Žďáře nad Sázavou, stavba kruhové křižovatky na dálničním exitu u Pávova nebo kompletní výměna mostu u obce Kámen a Pelhřimovsku.

Hraniční most ve Starém Bohumíně.

Odborníci zkoumají bezpečnost mostu v Bohumíně. Památka pak projde opravou

Hraniční most spojující Starý Bohumín s polskými Chałupkami prochází na české straně diagnostikou. Odborníci zjišťují, jak se na letité stavbě podepsalo chátrání materiálu a jestli je konstrukce ještě bezpečná pro provoz. Výsledky průzkumu napoví, v jakém rozsahu bude nutná její oprava.

Jízdárna u Louckého kláštera.

Rozpočet Znojma na rok 2024. Peníze půjdou do oprav věže i jízdárny v Louce

Rozpočet Znojma počítá v příštím roce s výdaji ve výši 1,37 miliard korun. Tři sta milionů půjde na investice. Největšími z nich jsou druhá etapa oprav Radniční věže, na kterou půjde asi dvacet milionů korun, rekonstrukce jízdárny v areálu Louckého kláštera, kde se počítá s investicí čtyřicet milion korun. A třicet milionů bude stát plánovaná rekonstrukce Jezuitského náměstí. Sto milionů poputuje do oprav silnic a chodníků.

Obecní úřad v Lužné.

Smutná Lužná bez hospody. Hledá se místo, kam by místní mohli zajít na pivo

/FOTOGALERIE/ Po stavbě tělocvičny za několik desítek milionů korun se zatím Lužná do dalších nákladných projektů nehrne. Největší obec na Rakovnicku ale počítá s menšími investičními akcemi, například s opravami místních silnic, stavbou nového chodníku nebo zastávky. Na řešení čeká i kanalizace v západní části vesnice nebo hospoda, která místním hodně chybí. Zatím ale není jasné ani místo, kde by mohla sídlit.

Hrad a zámek Poběžovice.

Prestižní památkový titul pomůže zámku s opravou, získala ho i radnice a tramvaj

Zámek v Poběžovicích je ve špatném stavu, na opravu by byly potřeba stovky milionů korun. Nyní by mohlo s vyššími částkami na opravy pomoci to, že se stal národní kulturní památkou. Je jednou z 18 památek, jimž vláda tento titul schválila. V Plzeňském kraji se tam nově řadí také radnice v Plzni a Křižíkova tramvaj z roku 1899.

Opěrná zeď se schodištěm je kvůli havarijnímu stavu uzavřená.

Opěrnou zeď v Rumunské ulici včetně schodiště čeká oprava. Vyjde na 8 milionů

/FOTO, VIDEO/ Opěrná zeď se schodištěm v Rumunské ulici v Liberci je v havarijním stavu a samotné místo je dlouhodobě uzavřeno kvůli bezpečnosti. Město se rozhodlo přistoupit ke generální opravě, byla zpracována projektová dokumentace a aktuálně se čeká na vydání stavebního povolení. Stavební práce by měly začít v příštím roce. 

Přeštický kostel Nanebevzetí Panny Marie je po rekonstrukci opět v provozu.

OBRAZEM: Přeštický kostel už je po rekonstrukci, první mši sloužil biskup

Po více než dvou letech prací je dokončena obnova kostela Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích. V sobotu 9. prosince sloužil v obnoveném kostele mši svatou plzeňský biskup Tomáš Holub. Po bohoslužbě si všichni mohli opravený svatostánek prohlédnout a také pobesedovat s těmi, kdo se na opravě kostela podíleli.

Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci

Trojici nadlouho zakryje lešení, Olomouc dostala dotaci na opravu. Kdy začne?

Náročný restaurátorský zásah čeká dominantu Olomouce zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Na opravy Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí vypsala radnice tendr a v současnosti probíhá vyhodnocování nabídek uchazečů. Město již získalo dotaci, která pokryje 85 procent uznatelných nákladů na restaurátorské práce.

Práce na protipovodňových opatřeních u ulice Poříčí v Brně.

Nový problém na Poříčí v Brně. Zborcená přípojka, ulici po dešti zaplavuje voda

Už nyní je v brněnské ulici Poříčí omezený provoz kvůli stavbě protipovodňových opatření. Řidiči tudy projedou pouze jedním pruhem v jednom směru na místo obvyklých dvou. V blízké době se v této ulici pustí do práce také silničáři. Kvůli havarijnímu stavu uliční vpusti na autobusové zastávce Křídlovická u haly Rondo.

Zubačka. Ilustrační foto.

Nostalgické jízdy na Kořenovské zubačce jsou ohroženy. Trať spolkne půl miliardy

Konec výjimky. Lokomotivy řady T426.0 (715), tedy zvláštní ozubnicové, doposud jezdily v úseku Tanvald - Kořenov na základě výjimky přechodnosti. Správa železnic výjimku neudělila a fakticky tak zakázala jízdy ozubnicových lokomotiv na zmíněné trati do doby, než dojde ke komplexní rekonstrukci. Takzvané nostalgické jízdy a akce s nimi spojené navštíví ročně tisíce fanoušků železnice.

Opravu poškozené střechy Sokolského domu dokončili pracovníci ve Vyškově.

Skončily opravy střechy Sokolského domu ve Vyškově. Krov napadla dřevomorka

/FOTO/ Opravu poškozené střechy Sokolského domu dokončili pracovníci ve Vyškově. V budově sídlí vyškovský kinosál, předloni ji zasáhla ničivá bouře. Prvotní zásahy zabránily dalšímu zatečení vody do sálu, a to formou lokální opravy a upevnění oplechování. Následně zajistila odborná firma průzkum stavu střešní pálené krytiny a krovu.

Krnovské poutní místo Cvilín je národní kulturní památka s nejnavštěvovanějším chrámem v Moravskoslezském kraji. Chystá se zde adventní program. Prosinec 2023

Kostel na Cvilíně je nejnavštěvovanější v kraji. Chystá se betlém i opravy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Poutní místo Cvilín si oblíbili Krnované, ale také poutníci z Polska a turisté z celé republiky. Tento nejnavštěvovanější chrám v Moravskoslezském kraji čeká v letech 2024 až 2026 rozsáhlá a nákladná oprava. Ještě před tím zde řeholní řád minoritů připravil adventní a vánoční program. „Již od 8. prosince vystavíme náš betlém,“ potvrdil duchovní správce Sebastian Gruca

Části ulice třídy Míru potřebují opravit. Může za to nevhodný materiál i městská hromadná doprava. Dlaždice se nebezpečně hýbají a ohrožují například cyklisty

Pardubická třída Míru potřebuje znovu opravit. MHD z ní musí pryč

Problémy třídy Míru už jsou v Pardubicích velkým pojmem. Její proměna byla v minulosti předmětem vášnivých diskuzí. Před osmi lety ji město nechalo opravit za zhruba 90 milionů korun, brzy se ale na žulové dlažbě objevily skvrny od jídla nebo aut, které nejdou vyčistit. A problémy pokračují. Nyní je potřeba část ulice znovu opravit. Při chůzi po hlavní třídě jde totiž téměř o zdraví. Dlaždice jsou vylámané a trčí ven.

Železniční most pod Vyšehradem - severní lávka po opravě.

Zastánci rekonstrukce výtoňského mostu tuší, že patrně nezvítězí

Historický železniční most, který v Praze spojuje výtoňský břeh Vltavy se smíchovským, nejspíš provozu vlaků doslouží. Takový byl podle zjištění Deníku pocit, s nímž část jeho zastánců, kteří si přejí zásadní opravu se zachováním vlakového provozu, odcházela v pátek 1. prosince večer z Valdštejnského paláce. Jinými slovy: mají dojem, že oni nezvítězí. Minimálně v první fázi.

Plavecký bazén ve Svitavách čeká kompletní rekonstrukce. V nové podobě se otevře v září roku 2025.

Konec hry na kulisáky. Svitavy rozjedou opravu bazénu za 200 milionů

/VIZUALIZACE/ Rekonstrukce plaveckého bazénu ve Svitavách se blíží. O zakázku za 210 milionů korun mají zájem tři firmy. Zřejmě už příští týden bude jasné, kdo svitavský bazén opraví. „Technický stav opravu vyžaduje. Už fakt neumíme být kulisáci, musíme tu rekonstrukci zahájit,“ řekl v nadsázce svitavský starosta David Šimek. Bazén zůstane otevřený do konce roku, od ledna už bude zavřený a plavci se sem vrátí až v září roku 2025.

vila Čerych

Začíná oprava vily Čerych za 40 milionů. Nadále zůstane otevřená veřejnosti

V modernistické vile Čerych v České Skalici z dvacátých let začíná rozsáhlá oprava, na jejímž konci v ní vznikne kulturní a vzdělávací centrum Nadačního fondu Kaplicky Centre vdovy po architektovi Janu Kaplickém Elišky Kaplický Fuchsové. Památkově chráněná stavba, kde se natáčelo film Václava Havla Odcházení bude sloužit jako kulturní, vzdělávací a společenské centrum.