Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Opraven obuvi je v Brodě málo, stejně tak dovedných rukou ochotných zkrátit sukni nebo vyměnit zip u bundy

Opraven oděvů a obuvi je v Brodě jako šafránu. A služba není levná

Ceny rostou. To vede řadu domácností k šetrnosti. Boty s ulomeným podpatkem či bundu s rozbitým zipem už lidé nechtějí mnohdy zahodit, ale snaží se je nechat opravit. Jenže specializovaných služeb je například v Havlíčkově Brodě málo. Za ševcem nebo zručnou krejčovou jezdí zákazníci i desítky kilometrů.

Projet rozestavěným Vsetínem ve špičce vyžadovalo odvahu

Řidiče na Meziříčsku čekají dopravní omezení, ŘSD oznámilo plán staveb

S aktuálním plánem dopravních staveb ve Valašském Meziříčí a okolí seznámil meziříčské zastupitele ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek. Už letos se musí řidiči připravit na komplikace spojené s opravou části průtahu městem, v příštím roce pak musí počítat s úplnou uzavírkou mostu přes Rožnovskou Bečvu na silnici I/57.

Ulice Novoveská se konečně dočká rekonstrukce. Bohužel ne kompletní, protože někteří vlastníci parcel nechtěli ani dočasně svolit k záboru malých částí svého pozemku. Přitom silnice se nachází na pomalu sesouvajícím svahu.

VIDEO: Do oprav a rekonstrukcí silnic Ústí vloží desítky milionů korun

/FOTOGALERIE/ Rekonstrukce a opravy silnic i letos patří k nejdůležitějším investicím města Ústí nad Labem. Pokračovat budou například masivní opravy ve Výstupní z Dobětic do Krásného Března, další práce začnou na čisto například na Klíši v ulici U Městských domů. Oprav se dočká dokonce i ulice Novoveská, vedoucí ze střekovského Novosedlického náměstí okolo okálů na Novou Ves. Letos by měly začít i práce na zvýšení bezpečnosti v ulici Sociální Péče. V plánu jsou Seifertova i Krčínova.

Připomenutí tragédie z 21. prosince 2023, kdy střílející vrah zabíjel v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Filozofická fakulta nechá vyhasnout pietní oheň na Palachově náměstí

K závěru spěje program Měsíce pro fakultu. Připomíná předvánoční tragédii v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde 21. prosince vraždil střílející student. Čtyřiadvacetiletý muž z Kladenska, který podle zjištění policie už dříve spáchal tři vraždy, zde předtím, než zastřelil i sám sebe, vzal život 14 lidem včetně dvou pedagogů. Dalších 25 lidí utrpělo zranění.

Podjezd v Předmostí byl uzavřen v roce 2020 v souvislosti s modernizací železničního koridoru.

Podjezd v Předmostí se dočká oprav, řidičům odpadnou nebezpečné situace

Na nebezpečný úsek pod podjezdem v Předmostí, kde se po větších lijácích drží voda, a když zamrzne, je jízda po silnici nebezpečná, už delší dobu upozorňují přerovští řidiči. Zástupci vedení radnice proto iniciovali schůzku s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a usilují o to, aby se problematický úsek konečně dočkal oprav.

Jedno z nových stání pro kontejnery vyrostlo v Matoušově ulici.

FOTO, VIDEO: V Liberci investovali do oprav kontejnerových stání

V městě pod Ještědem se nachází stovky kontejnerových stání, do jejichž oprav město v loňském roce investovalo. Nové dlažby a rozšíření kapacity pro umístění kontejnerů a zajištění lepší manipulace s nádobami se dočkali obyvatelé ulic Pačesova, Půlpánova nebo Ladova.

Dolní Lutyně, Karvinsko, likvidování následků tragické srážky vlaku a kamionu, 25. ledna 2024.

VIDEO: V Dolní Lutyni odstraňují následky nehody. Lokomotivu svalili do příkopu

Ve čtvrtek po poledni se hasičům podařilo odklidit lokomotivu z kolejiště u přejezdu Bezdínek v Dolní Lutyni, kde ve středu ráno narazil rychlík Ostravan do kamionu. Na odstraňování poškozeného vagónu pracovali hasiči během odpoledne. Zprůjezdnění jedné koleje po opravě se předpokládá v sobotu večer. Při středeční nehodě zemřel strojvedoucí vlaku a dvacet cestujících se zranilo.

Podle vzoru loni zrekonstruovaného hřiště v parku Na Polabí chce radnice obnovit i další hřiště ve městě.

Která přijdou na řadu jako první? Dětská hřiště v Mělníku čekají rekonstrukce

/FOTOGALERIE/ V žalostném nebo v katastrofálním stavu, tak rodiče na sociálních sítích hodnotí mělnická dětská hřiště. Teď je naděje, že se to postupně změní. Po rekonstrukci hřiště v parku Na Polabí chystá město opravy dalších hracích ploch na veřejných místech a na zahradách školek. A dokonce i jedno úplně nové hřiště. 

Římskokatolický kostel svatého Petra a Pavla v Peruci na archivním snímku.

Na perucký kostel se vrátí věžní hodiny. Díky spolku na jeho záchranu

Před léty, konkrétně v roce 2007, se sešlo několik mladých, starších i lidí středního věku, aby zachránili kostel sv. Petra Pavla na Peruci. Založili Spolek na záchranu kostela v Peruci. Na vlastní kůži zakusili, co znamená ono známé úsloví „práce jako na kostele“. Někteří ze spolku odešli a zase se vrátili, někdo se ke spolku přidal a několik členů odešlo ze Spolku i z tohoto světa nenávratně. V současné době má spolek 8 členů s věkovým průměrem asi 80 roků.

FIlozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Filozofická fakulta se zotavuje po tragédii. Čtvrté patro bude uzavřeno do září

Nejméně do září zřejmě zůstane uzavřeno čtvrté patro hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde v prosinci vraždil střílející student. Vedení fakulty upřesnilo, že prostory jsou poničené nejenom střelbou a škodami vzniklými v souvislosti s následným zásahem policie, ale i vodou vyteklou z porušeného topení.

Těsně u řeky stály domy, v jednom bylo sklenářství. Pískovcová zeď je pozůstatkem.

Zřícená zeď u Kateřiny: První soud Chrudim vyhrála, ale... začala se sypat další

/FOTO, VIDEO/ Nábřežní zeď Chrudimky u restaurace Kateřina nikdo nechce. Není totiž o co stát, je v havarijním stavu a oprava spolkne miliony. Město Chrudim se proto pře se státním podnikem Povodí Labe, komu zeď patří a kdo opravy zaplatí. A první verdikt je na stole. Okresní soud rozhodl, že zeď patří státu. Dá se však očekávat, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nepřijme výrok bez námitek a věc postoupí krajskému soudu. Spor o majitele zdi tak pokračuje, a přitom jen asi o sto metrů dál se začíná sypat další opěrná stěna, a to přímo pod kostelem svaté Kateřiny.

Ukázka bytů v Bystřici nad Pernštejnem

V Bystřici musí opravit přes tisíc bytů. Městu s tím pomohou i nájemníci

/FOTO, VIDEO/ Zvenku nová fasáda i zateplení, vevnitř však původní stav i vybavení staré přes půl století. Tak vypadá většina bytů v Bystřici nad Pernštejnem. Ve městě na Žďársku jich mají přes osmnáct set a v nájmu bydlí polovina obyvatel. Kvůli špatnému stavu se proto v Bystřici pustí do jejich celkové opravy. Ročně budou ve městě do rekonstrukce investovat dvacet milionů korun.

Pěší lávka přes dálnici D7 Praha - Chomutov u Loun.

Louny chystají opravy lávek pro pěší. Přes řeku Ohři i dálnici

/FOTO/ Louny chystají v letošním roce opravy dvou lávek pro pěší, které vlastní. Přes dálnici Praha – Chomutov na jižním okraji města a přes Ohři, která je součástí železničního mostu na opačné straně města u Lužerad. V obou případech radnice hledá firmu, která práce provede.

Most spojující břeclavskou místní část Poštorná s centrem města je v havarijním stavu. Na opravu čeká roky. Poslední termín avizovali státní silničáři na letošní rok.

Most mezi Poštornou a Břeclaví je na hranici životnosti. Oprava má začít letos

/VIDEO, FOTO/ Státní silničáři mají letos po letech čekání v plánu opravu havarijního stavu mostu v břeclavské místní části Poštorná. Rekonstrukce bude stát 265 milionů korun. Původní most, který je na hranici životnosti, dělníci zboří. Hustý provoz na průtahu městem bude po dobu výstavby nového mostu vedený přes přistavené mostní provizorium.

Oprava silnice z Hradce Králové do Pardubic se nesmí potkat s plánovanou rekonstrukcí Wonkova mostu.

Opravy Wonkova mostu a silnice od Hradce se nesmí křížit. Krizový plán není

Řidiče v Pardubicích čekají nová omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá opravu čtyřproudové silnice I/37 z Pardubic do Hradce Králové. Silničáři dostali šibeniční termín. Hotovo musí být do té doby, než kraj omezí provoz na mostě Pavla Wonky v centru města. Krizový plán pro případ, že by se stavby překrývaly, neexistuje.

Vizualizace Libeňského mostu.

Libeňský most s omezením. Jeho stav přitom řeší politici už několik desítek let

Nad stavem Libeňského mostu technici i pražští politici lomí rukama už téměř čtvrt století, dlouho se však nedařilo dospět k řešení. A byť magistrát hned několikrát představoval plány na rekonstrukci, která by mohla začít „už příští rok“, ve skutečnosti došlo jen na menší opravy. Aktuální stav? Omezení provozu z technických příčin. Naplno se velká rekonstrukce má rozjet v roce 2025. 

Tak vypadá lávka pro pěší na Kyjovské v Havlíčkově Brodě

Lávka nad obchvatem v Brodě rezaví a potřebuje opravy, podívejte se

/VIDEO/ Důkladnou opravu už potřebuje lávka pro pěší v lokalitě Kyjovská v Havlíčkově Brodě. Opravu doporučil odborný průzkum. Aktuální stav zatím ještě není havarijní. Radnice ale už našla projektanta, který zjistí, jak velké opravy lávka potřebuje a kolik to bude stát. Konkrétní termín oprav zatím město neurčilo.

Ilustrační foto

Husova, Rooseveltova a další ulice. Šoféry v Žatci letos opět čeká řada omezení

Řidiči v Žatci si od omezení a uzavírek moc neodpočinou. Loni byly dlouhé měsíce zavřené Pražská, Nákladní, Otokara Březiny, pracovalo se i ve Studentské, Komenského aleji, ulici Bratří Čapků a dalších lokalitách. A i letos je v plánu řada oprav, dopravní situace bude složitá na několika frekventovaných místech. Dělníci se chystají na rozsáhlé práce do Husovy ulice a Rooseveltovy, renovovat se má i v dalších místech.