Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Kraj pošle peníze na rekonstrukci dílen na školách v Třemošnici a Ústí nad Orlicí

Kraj pošle peníze na rekonstrukci dílen do škol v Třemošnici a Ústí nad Orlicí

Radní Pardubického kraje schválili rekonstrukční práce v dílnách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště technického v Třemošnici a v prostorách Vyšší odborné školy a střední školy zdravotnické a sociální Ústí nad Orlicí. Předpokládané náklady prvně jmenované investice přesahují 11,5 milionu korun včetně daně. Na „zdravce“ se náklady odhadují na 13,9 milionu včetně DPH.

Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové Martin Liebl s manželkou Lenkou (vpravo).

Nadační fond dr. Dagmar Lieblové vyhrál cenu za opravu čáslavské synagogy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Prestižní cena doputovala do Čáslavi! Nadační fond dr. Dagmar Lieblové vyhrál „Cenu Ladislava Čerycha za čin roku 2023“ v rámci soutěže „Neziskovka roku“. Cílem je zviditelnit výjimečné skutky a projekty, ukázat ostatním dobré příklady občanské angažovanosti a inspirovat je. A právě oprava čáslavské synagogy se stala nejlepším počinem minulého roku v rámci České republiky.

Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Karasech je uzavřená.

Na ptačí pozorovatelnu v Zahrádkách se nedostanete. Shánějí se peníze na opravu

Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Zahrádkách na Českolipsku se rozpadá a už tři týdny je uzavřená. Pět metrů vysoká zastřešená dřevostavba poskytovala možnost spatřit chráněné druhy vodních ptáků. Mohli jste zde vidět například orla mořského, jeřába popelavého nebo sýkořici vousatou. Deník zjistil, jestli se počítá s opravou. 

Barrandovský most

Silničáři při opravě Barrandovského mostu zavřou v březnu rampu ze Strakonické

Silničáři letos opravách Barrandovského mostu v Praze uzavřou od 11. března do konce oprav nájezdnou rampu ze Strakonické. Řidiči budou po mostě jezdit v obou směrech ve třech namísto čtyřech jízdních pruzích. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a dopravní inženýr Technické správy komunikací (TSK) Michal Peterka. Několikaletá oprava mostu má letos skončit, práce jsou naplánovány do konce letních prázdnin, uvedla už dříve TSK.

Pohledy na sebuzínskou kapličku. Nyní je z ní staveniště.

Malá kaple, velké a dlouhé opravy. Rekonstrukce kapličky v Sebuzíně ještě potrvá

/VIDEO, FOTO/ Kapli svatého Vincence z Ferrary v Sebuzíně čekají dva roky oprav. Kulturní památka na zdejší návsi to ovšem rozhodně neměla jednoduché. Nejdříve jí dávala zabrat projíždějící auta. Vedla kolem ní totiž úzká, ale o to víc frekventovaná silnička, kterou si řidiči zkracovali cestu do Litoměřic. V roce 2008 kapli ohrozil sesuv půdy, o rok později projíždějící traktor strhl kus střechy a napáchal škodu za zhruba 80 tisíc korun.

Rekonstrukce tramvajové trati na Hlávkově mostě v Praze.

Tramvaje přestaly kvůli opravám jezdit po Hlávkově mostě. Vrací se na Libeňský

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Plánovaná a nutná oprava tramvajové tratě na Hlávkově mostě v Praze 7. To je důvod, proč od sobotního rána došlo k výrazným změnám v trasách tramvají v části hlavního města. S uzavřením Hlávkova mostu pro tramvaje se naopak jejich provoz vrací na část Libeňského soumostí, konkrétně na trasu mezi zastávkami Maniny – Libeňský most, kam budou zajíždět tramvaje číslo 1 a 27.

Před budovou filozofické fakulty lidé zapalují svíčky.

Filozofická fakulta na Palachově náměstí začne po tragédii opět sloužit výuce

K běžnému provozu se od pondělka 19. února vrátí podstatná část hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha. Od předvánoční tragické střelby zůstávala uzavřena – s výjimkou takzvaného „pootevření“ pro studující a zaměstnance 21. ledna; měsíc po vražedném běsnění jednoho ze studentů.

 Ilustrační foto.

A je to tu znovu. Kvůli další odstávce budou opět lidé na Karlovarsku bez tepla

Technici řeší záhadu, proč mezi Vřesovou a Chodovem opakovaně praská potrubí. Už počtvrté za dva a půl měsíce budou odstraňovat technici havárii na přivaděči tepla, kterým jsou zásobovány tisíce domácností a firem v Karlových Varech, Nové Roli a Chodově. Odstávka je tentokrát naplánována na termín od osmé hodiny večerní 15. února do sedmé hodiny ranní 16. února.

Barrandovský most - pokládka povrchu 22. srpna 2023.

Oprava Barrandovského mostu v Praze skončí letos, práce začnou 11. března

Silničáři letos dokončí kompletní opravu Barrandovského mostu v Praze. Technická správa komunikací (TSK) sloučila zbylé práce naplánované pro roky 2024 a 2025 do jednoho roku. Práce začnou 11. března a potrvají do konce letních prázdnin. Silničáři se při nich zaměří na severní část mostu ve směru z Braníku na Smíchov. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek ředitele TSK Josef Richter. Loni a předloni TSK opravila část soumostí ve směru ze Smíchova do Braníku.

Takto vypadá první ze zamýšlených variant opravy náměstí.

Plány na opravu centra Hostěradic. Podívejte se, jak bude nově vypadat

/VIZUALIZACE/ V návaznosti na plánovanou opravu křižovatky v centru obce připravují Hostěradice projekt na opravu a zvelebení i samotného náměstí. Zatím vedení obce zveřejnilo dvě možná řešení úprav a v první čtvrtině roku by měli zastupitelé podpořit pokračování prací na jednom z nich.

Chebský most se skládá ze tří částí. Nyní se začne opravovat ta část vedoucí nad průtahem.

Začíná první část opravy Chebského mostu. Hotová má být na konci prázdnin

V nejbližších dnech začne rekonstrukce první části Chebského mostu. Jde o opravu takzvaného Chebského mostu III, tedy úseku, který vede nad karlovarským průtahem. Je to vlastně předzvěst generální rekonstrukce, která má začít příští rok a Chebský most se tak na dlouhé měsíce, minimálně jeden rok, zcela uzavře. Původně měla být i tato etapa součástí té kompletní, ale nakonec byly práce rozděleny. 

Budova na rohu ul. Boženy Němcové v Tachově hyzdí střed města.

Ostudy Tachovska: Holuby pokálené nádraží, zchátralý hřbitov či chátrající dům

Ostudných míst, která svým vzhledem už řadu let nepatří mezi ta, o nichž by se mluvilo v superlativech, je na Tachovsku celá řada. Deník již dříve několikrát informoval o chátrající budově zámku ve Slavicích, Ošelíně či o bývalém klášteře v Boru, všechny tyto stavby jsou již roky v dezolátním stavu. Proto se tentokrát zaměřil na ostudy menšího rázu, které sice nebijí až tolik do očí, ale za zmínku určitě stojí.

Doprava pod ústeckou Větruší.

Pozor pod Větruší. Dnes tam uzavřou silnici, v akci bude obří jeřáb

A je to tady. Snížení rychlosti, zákazové značky, těžké stavební stroje a komplikace v průjezdu krajskou metropolí. To vše s sebou přináší budování pod Větruší. Řidiči se musí obrnit trpělivostí následujících zhruba šest měsíců, během kterých budou pod ústeckou dominantou probíhat tři velké stavby.

Opravené hradby a Matyášova brána v Uherském Hradišti v roce 2024

Matyášova brána v Hradišti je Památkou roku. Její oprava ale vyvolává diskuze

Po třinácti letech další oprava, tentokrát za více než pět milionů korun. Tak vloni od dubna do prosince pokračoval další pokus o obnovu pozůstatků městských hradeb s Matyášovou bránou v parku Jezuitská zahrada v Uherském Hradišti. A obnova pamětihodnosti nečekaně zajistila městu nejvyšší ocenění v krajském kole soutěže Památka roku 2023, a to v kategorii obnov nad dva miliony korun.

Opraven obuvi je v Brodě málo, stejně tak dovedných rukou ochotných zkrátit sukni nebo vyměnit zip u bundy

Opraven oděvů a obuvi je v Brodě jako šafránu. A služba není levná

Ceny rostou. To vede řadu domácností k šetrnosti. Boty s ulomeným podpatkem či bundu s rozbitým zipem už lidé nechtějí mnohdy zahodit, ale snaží se je nechat opravit. Jenže specializovaných služeb je například v Havlíčkově Brodě málo. Za ševcem nebo zručnou krejčovou jezdí zákazníci i desítky kilometrů.