Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Slavnostní otevření a prohlídka zrekonstruovaných prostor historické Fantovy budovy na hlavním nádraží.

Fantova budova na hlavním nádraží je opět přístupná veřejnosti. Nabízí i kavárnu

/VIDEO, FOTO/ Po dvou letech oprav byla v sobotu 2. prosince slavnostně znovu otevřena Fantova budova na hlavním nádraží. Secesní památka je pro veřejnost přístupná od neděle. Zájemci mohou po novém roce absolvovat komentované prohlídky budovy. Velké sály mají začít sloužit kulturním a společenským akcím. A zkrátka nepřijdou ani milovníci zdejší kavárny. Pro tu zatím Správa železnic hledá budoucího provozovatele.

Železniční most pod Vyšehradem.

Rozhodování o osudu výtoňského železničního mostu spěje do finále

Zazní verdikt, anebo ortel? Ať to bude cokoli, mělo by se tak stát během necelého měsíce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v minulosti ohlásil, že o osudu historického železničního mostu spojujícího břehy Vltavy na Výtoni a na Smíchově by chtěl rozhodnout do konce letošního roku – a Deníku potvrdil, že to stále platí.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Kamion poškodil rodinný dům v ulici U Sokolovny ve Volanově, když se snažil projet objížďku, kde ale neměl co dělat.

Objížďka skončila, nezapomeneme. Ve Volanově po ní zůstaly poničené domy

/FOTO, VIDEO/ Řidiči sice už měsíc jezdí po novém mostě v Trutnově - Volanově na silnici I/16, obyvatelé z místní ulice U Sokolovny ale dobu, kdy kolem jejich rodinných domů vedla čtvrt roku objížďka, jen tak nevymažou z paměti. Stala se pro ně doslova noční můrou. „Do smrti na to nezapomeneme. Bylo to šílené,“ tvrdí Helena Lášová.

Přeložka silnici I/3 u Olbramovic 27. listopadu 2023.

Oprava poškozené silnice u Olbramovic se odkládá kvůli počasí. Na neurčito

/FOTO/ I když Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) avizovalo, že od pondělí 27. do čtvrtku 30. listopadu bude u Olbramovic na ještě stále novém obchvatu obce probíhat oprava povrchu silnice I/3, v pondělí dopoledne tam provoz pokračoval, jako by se nechumelilo. Tedy - ono se trochu chumelilo. A to byl právě onen důvod.

Sázavský klášter na konci listopadu 2023.

Bývalý konvent Sázavského kláštera čekají opravy za pětatřicet milonů korun

/FOTO, VIDEO/ Až v přespříštím roce by měla být dokončena oprava někdejšího konventu Sázavského kláštera, jemuž se nyní říká zámek. Že se na místě odehrávají poměrně rozsáhlé práce, prozrazuje i z dálky lešení. To obepíná nejen zámek z jeho jižní strany. Pod lešením je i zámecká věž a průčelí objektu z nádvoří.

Jízda vlaku taženého zrenovovanou parní lokomotivou 464.102, přezdívanou Ušatá.

Opravená parní lokomotiva Ušatá se vrací do služby. Opět bude vozit lidi

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Parní lokomotiva zvaná Ušatá, která pražský závod ČKD opustila v roce 1940, je opět v provozu a jezdí vlastními silami. Pro příznivce železniční historie to znamená senzaci. Že to tak skutečně je, potvrdily v sobotu 25. listopadu nikoli desítky, ale určitě výrazně přes sto fotografů zvaných šotouši, sledujících podél trati jízdu historického vlaku s opravenou Ušatou v čele. Jelo se z Prahy na hostivické nádraží (kde jí zásoby vody doplnila cisterna místního sboru dobrovolných hasičů). A hodně lidí s fotoaparáty sledovalo také cestu zpět.

Více než 30 let čekal Miletín na novou silnici. Letos kraj 400 metrů dlouhý úsek v ulici Komenského až na náměstí K. J. Erbena opravil za 25 milionů.

Už jste po ní jeli? V Miletíně dokončili opravu tankodromu v Komenského ulici

/VIDEO/ Hotovo! oddechlo si na začátku tohoto týdne vedení Miletína. Po půl roku útrap se konečně podařilo zahájit zkušební provoz zrekonstruované silnice v ulici Komenského. Úsek dlouhý 400 metrů na příjezdu od Lázní Bělohradu až po nepřehlednou křižovatku na náměsti K. J. Erbena opravil Královéhradecký kraj ve spojupráci s městem a vodohospodáři. Za cenu 25 milionů korun a jedné omezené turistické sezóny má Miletín kromě nového asfaltu také přeložky kanalizace, chodníky, parkovací místa a upravené zastávky autobusu na náměstí.

Oprava automatické pračky. Ilustrační snímek

Radši spravit než vyhodit. Evropané získají právo na opravu, prospěje to přírodě

Evropané dostávají další právo. Štrasburský parlament podpořil takzvané právo na opravu. To má spotřebitelům umožnit, aby si výrobky ze svých domácností nechávali opravit namísto toho, aby je rovnou vyhodili. Výrobci budou muset zajistit náhradní díly po dostatečně dlouhou dobu. A tyto díly budou muset poskytovat i nezávislým opravnám. Lidé tak už nebudou odkázáni na monopolní servis některých značek.

Jesenická ulice v centru Krnova byla kvůli opravám vozovky uzavřena od kruhového objezdu u Alberta až po křižovatku u stadionu. 20. listopadu 2023

Průjezd Krnovem zavřela oprava Jesenické. Chodce nakonec přes stavbu pustili

Centrem Krnova už zase neprojedou žádná auta. Kvůli opravě vozovky byla v pondělí 20. listopadu uzavřena Jesenická ulice, a to od kruhového objezdu u Alberta až po křižovatku u atletického stadionu. Původně zde měly být zavřeny také všechny přechody pro chodce. Město Krnov jednalo s investorem - Ředitelství silnic a dálnic ŘSD, aby aspoň pěším zajistil bezpečný průchod staveništěm.

V dřevěném kostele Nanebevstoupení Páně v Dolních Marklovicích se v neděli 19. listopadu konala po 15 měsících oprav první mše svatá.

VIDEO: Dřevěný kostel v Petrovicích. První mše po opravě, podívejte se dovnitř

„Vítejte doma!“ Taková byla první slova faráře Tomasze Stachniaka, kterými v neděli přivítal věřící na první bohoslužbě, jež se v kostele Nanebevstoupení Páně na česko-polské hranici v Dolních Marklovicích konala po 15 měsících. Od loňského srpna byl totiž tento chrám nepřístupný kvůli rozsáhlým opravám.

Výsledek řádění sparťanských fanoušků na Městském stadionu ve Vítkovicích při nedělním zápase proti Baníku Ostrava.

Primátor Ostravy vyzval fans Sparty k opravě záchodů ve Vítkovicích. Co reakce?

/FOTOGALERIE/ Rozmlácené záchody na Městském stadionu ve Vítkovicích po řádění fanoušků Sparty při nedělním ligovém zápase proti Baníku mají pokračování. Primátor města Ostrava Jan Dohnal vyzval na sociální síti X příznivce z hlavního města, aby se podíleli na opravě, která by měla přijít na zhruba tři sta tisíc korun. Dočkal se všelijakých reakcí, včetně těch pozitivních.

Výsledek řádění sparťanských fanoušků na Městském stadionu ve Vítkovicích při nedělním zápase proti Baníku Ostrava.

Obrat po řádění v Ostravě. Sparťané přispějí na záchody, ozval se i primátor

/FOTOGALERIE/ Rozmlácené záchody na Městském stadionu ve Vítkovicích po řádění fanoušků Sparty při nedělním ligovém zápase proti Baníku mají pokračování. Primátor města Ostrava Jan Dohnal vyzval na sociální síti X příznivce z hlavního města, aby se podíleli na opravě, která by měla přijít na zhruba tři sta tisíc korun. Dočkal se všelijakých reakcí, včetně těch pozitivních.

Železniční přejezd v Tuhnicích.

Pozor! Karlovaráky čekají dny pevných nervů. Přejezd v Tuhnicích se uzavírá

Už o tomto víkendu, a to v neděli 19. listopadu, se kvůli opravě uzavírá železniční přejezd v karlovarských Tuhnicích. Práce tam potrvají až do 28. listopadu. Jaké to je, když zůstane železniční přejezd mimo provoz, a to jen na pár hodin, se mohli Karlovaráci přesvědčit 2. října, kdy přímo v tomto prostoru vykolejil nákladní vlak převážející kamení na stavbu. V Karlových Varech v tu chvíli zcela zkolabovala doprava.

Vlaky úzkokolejky na nádraží v Jindřichově Hradci působí smutně a opuštěně, uvnitř dílen ale panuje čilý ruch.

Vlaky jindřichohradecké úzkokolejky letos na trať nevyjedou. Depo ale nespí

Úzkokolejka v letošním roce nevyjede. Stále totiž chybí potřebná povolení, která by vlaky na trať pustila. Provoz na úzkokolejce se zastavil loni na začátku října, když její provozovatel, Jindřichohradecké místní dráhy, skončil v insolvenci. JHMD dluží kolem 360 milionů korun. Stanice na trase úzkokolejky na Jindřichohradecku i části Vysočiny po celou dobu nucené pauzy obsluhují autobusy.

Krnov čeká další velká uzavírka v centru. ŘSD zahájí v pondělí 20. listopadu opravu komunikací první třídy v celé délce Jesenické ulice. Listopad 2023

Krnov bude opět neprůjezdný, oprava zavře Jesenickou ulici

Řidiči si oddechnou, až ve čtvrtek 16. listopadu skončí dlouhá oprava křižovatky Říční okruh – Šmeralova – Svatováclavská. Nebude to však nadlouho. Už 20. listopadu přeruší dopravu v centru Krnova další velká uzavírka, která omezí auta i chodce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR oznámilo, že v pondělí 20. listopadu zahájí opravu komunikací první třídy v celé Jesenické ulici.

Ředitelství silnic a dálnic se pustilo do oprav Kamenické ulice.

FOTO, VIDEO: ŘSD se vrhlo na opravu Kamenické, městu o tom předem neřeklo

Velké překvapení čekalo v minulých dnech na řidiče i magistrátní úředníky nebo lidi z dopravního podniku na Kamenické ulici v Děčíně. Ředitelství silnic a dálnic totiž začalo s opravou povrchu silnice, který byl již ve špatném stavu. Lidé v Děčíně se o chystané opravě ale dozvěděli teprve ve chvíli, kdy na silnici vjely frézy.

Kostel svaté Anny - Vižnov

Nový kalendář podpoří broumovské kostely. Představili ho Lanži se Zdechovským

Nový kalendář na příští rok s fotografiemi broumovských kostelů představil v úterý v Evropském parlamentu v Bruselu farář Martin Lanži spolu s europoslancem Tomášem Zdechovským, který se na jeho výrobě finančně podílel. Prezentace nového kalendáře s informacemi o pokračující rekonstrukci sakrálních perel na Broumovsku se zúčastnila asi desítka evropských poslanců z různých zemí. Hlavní ambicí stále zůstává opravit všechny kostely a následně je zapsat na seznam UNESCO.

Baťův kanál. Opravovaná komora ve Spytihněvi

Sezona Baťova kanálu byla rekordní. Na řadě jsou opravy ve Spytihněvi a Babicích

Bezmála 39 tisíc proplutí lodí a více než 180 tisíc cestujících. Co do návštěvnosti byla uplynulá sezona na Baťově kanálu velmi úspěšná. Množství lodí však vyžaduje také zvýšené náklady na údržbu vodní cesty. Povodí Moravy do ní v posledních letech investovalo přes 300 milionů korun. Aktuálně prochází modernizací například plavební komory ve Spytihněvi a Babicích.

Baťův kanál. Opravovaná komora ve Spytihněvi.

Sezona Baťova kanálu byla rekordní. Na řadě jsou opravy ve Spytihněvi a Babicích

Bezmála 39 tisíc proplutí lodí a více než 180 tisíc cestujících. Co do návštěvnosti byla uplynulá sezona na Baťově kanálu velmi úspěšná. Množství lodí však vyžaduje také zvýšené náklady na údržbu vodní cesty. Povodí Moravy do ní v posledních letech investovalo přes 300 milionů korun. Aktuálně prochází modernizací například plavební komory ve Spytihněvi a Babicích.

Rekonstrukce v Bělehradské ulici.

Bělehradskou ulici v Ústí otevřeme pro auta ještě v listopadu, slibuje ČEZ

/VIDEO, FOTO/ Značné rozladění. Přesně to cítí obyvatelé Bělehradské ulice a řidiči, kteří strmou spojnici mezi Skřivánkem a centrem využívali jako zkratku. Někteří ovšem ani po půl roce netuší, že je ulice zavřená. Ti první nejen že jsou už otrávení byť jen z pohledu na rozkopanou ulici, navíc je rozčiluje, že už skoro nemají kde zaparkovat, neboť okolí je doslova zacpané auty. Nejhorší je to u antikvariátu, letního kina a domu dětí a mládeže.