Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

Veřejné jednání k Wonkově mostu v Pardubicích

Wonkův most se brzy dočká opravy. Od června začne dopravní omezení

Pardubáci v úterý 5. března řešili rekonstrukci Wonkova mostu. Už v únoru začaly na klíčové stavbě Pardubic přípravné práce a v současnosti se řeší přesné termíny průběhu stavby. Řidiči ale už nyní mohou počítat s dopravním omezením, a to 1. června tohoto roku. Celá rekonstrukce má skončit na podzim roku 2025.

Zpívající fontána v Mariánských Lázních.

Generální oprava Zpívající fontány začne na podzim

Zpívající fontánu v Mariánských Lázních, která každoročně do města láká tisíce návštěvníků, čeká rozsáhlá rekonstrukce. Má začít letos na podzim a hotovo by mělo být do zahájení lázeňské sezóny v příštím roce. Práce vyjdou na přibližně 38 milionů korun.

V jesenické lokalitě Hliniště má vzniknout prostor pro inline dráhu, parkour, workout, ale také parčík.

V lokalitě Hliniště má vzniknout multifunkční prostor. Jesenice má i další plány

Oprava školky a družin v základní škole, pokračovat v rekonstrukci chat v autokempu, a nebo také vyřešit veřejný prost v místní části Chotěšov. To jsou jen některé letošní plány v Jesenici. Vedení města plánuje také pořídit hasičský vůz pro místní hasiče. Dlouhodobějším plánem je pak vytvoření multifunkční zóny v lokalitě Hliniště, kde se počítá například i s inline dráhou, workoutovým hřištěm, parkourem či skateparkem.

Pardubice letos začnou s opravou Zelené brány.

Zelená brána v Pardubicích se dočká opravy. Chodci budou v bezpečí

Historickou dominantu v srdci Pardubic čeká rekonstrukce. Chátrající plášť 59metrové věže, která je významnou památkou, je třeba opravit. Rozhodnutí obyvatel města v referendu určilo, že věž si zachová svůj kamenný vzhled bez omítky. Práce, odhadované na 30 milionů korun, mají začít v létě.

Rozbitá silnice mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem se dočká rekonstrukce.

Oprava tankodromu mezi Ústím a Letohradem začne už za měsíc

Hluboké výmoly, zničené pneumatiky a plno nadávek naštvaných řidičů. Silnice z Ústí nad Orlicí do Letohradu je jeden velký tankodrom. Po zimě se objevily ještě větší díry a kritika šoférů zesílila. Kraj slíbil, že rekonstrukce silnice, kudy každý den jezdí stovky aut, je konečně na stole.

Když se na konci ledna semafory na křižovatce objevily, zaznívaly sice pochybnosti o vhodnosti takového řešení, ale hned první dny ukázaly, že k plynulosti silničního provozu rozhodně přispívají.

Chytré semafory se osvědčily, nová uzavírka u Zázvorky je prověří důkladněji

/FOTO, VIDEO/ Je to už déle než měsíc, kdy byly na křižovatce „U Papežů" nainstalovány zkušební tzv. smart semafory. Podle vedení města i zkušeností městské policie byl tento krok na Achillově patě novoměstské dopravy jednoznačně ku prospěchu plynulosti průjezdu účastníků silničního provozu. V pondělí 4. března bude na několik týdnů uzavřen vjezd na Husovo náměstí, což se promítne i do vytíženosti zmíněné křižovatky.

Oprava krajských silnic. Ilustrační foto

Silničáři na jihu Moravy při soutěžích ušetří. Je pak na více oprav cest a mostů

Rekonstrukce silnice druhé třídy mezi Zastávkou a hranicemi kraje Vysočina za 105 milionů korun, ale třeba i řada méně nákladných oprav patří mezi letošní plánované akce Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. „Z dalších významných staveb zmíním také opravu mostu v Lelekovicích nebo rekonstrukci mostu v Merhautově ulici v Brně, která už začala," vyjmenoval ředitel krajských silničářů Roman Hanák.

Frýdlantští strážníci vypátrali zlodějku, která vzala peníze na obnovu unikátní kaple v městském domově pro seniory, 1. 3. 2024.

Narkomanka ve Frýdlantu ukradla kasičku s penězi na rekonstrukci kaple

/VIDEO, FOTO/ Šok a pobouření vyvolalo ve frýdlantském středisku sociálních služeb zjištění, že jim kdosi ukradl kasičku se sbírkou na rekonstrukci vzácné kaple svatého Karla Boromejského. Dlouho však pátrání po zloději, respektive zlodějce, netrvalo a místní „známá firma“ se k němu přiznala ještě téhož dne…

Zásadní rekonstrukce mostů na Beskydské je pomalu ve finále, 26. 2. 2024.

VIDEO: Mosty ve Frýdku-Místku otevřou v březnu. Čekalo se na obchvat

/FOTOGALERIE/ Teplo a příznivý výhled počasí umožní stavařům z Eurovie Ostrava dřívější dokončení renovace mostů v Beskydské ulici ve Frýdku-Místku. Otevřít se mají během března. „Datum ještě upřesníme, protože nás čeká ještě několik důležitých stavebně technologických kroků,“ konstatoval Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic.

Krytý plavecký bazén v Obvodové ulici v Kroměříži, leden 2024.

Ostudy Kroměříže, 1. díl: Chátrající plavecký bazén

Kroměřížský deník zmapoval současnou situaci v Kroměříži a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. V prvním díle jsme se zabývali budovou chátrajícího plaveckého bazénu. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: dominik.pohludka@denik.cz.

Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově.

Budoucnost obchodního domu v centru Pelhřimova? Opozice je pro bourání

/ANKETA/ Obchodní dům Vysočina odkoupilo od soukromého vlastníka město Pelhřimov za osmačtyřicet milionů korun. Budova stojí kousek od Masarykova náměstí. V současné době radnice nechává zpracovat studii na její budoucí využití. Opozice navrhuje jiné řešení, budovu rychle zbourat.

Školní tělocvičnu na Velké Dlážce čeká výměna podlahy.

Školní tělocvičnu na Velké Dlážce v Přerově čeká výměna podlahy

Téměř tři desítky let životnosti má za sebou podlaha tělocvičny na Základní škole Velká Dlážka, která už je v havarijním stavu a čeká ji výměna. Přerovští radní tento týden schválili vyhlášení veřejné zakázky na tuto opravu, která by měla podle projektu přijít na 1 milion 734 tisíc korun včetně DPH.

Chodník poblíž Masarykovo náměstí, 23. února 2024, Ostrava.

Ostravský chodník znovu středem pozornosti. Kritizovanou proluku čeká oprava

/VIDEO, FOTO/ Kritizovaný chodník u Masarykova náměstí v centru Ostravy musí podstoupit další opravu. Proluka, na které mezi betonovými panely nevycházely chodcům kroky a klopýtali, se během listopadu dočkala vyplnění mezer dlažebními kostkami. Ty ale po pár týdnech začaly vypadávat. Na části chodníku navíc od zahájení oprav překáží neodklizený štěrk. Dočasné řešení proluky zatím městskou pokladnu přišlo na téměř 11 milionů korun bez DPH.

Rekonstrukce Koterovské výrazně ovlivní městskou hromadnou dopravu, konkrétně tramvajové linky, ale omezí i řidiče automobilů. Hotovo bude v prosinci.

Startuje oprava Koterovské. Víme, jak omezí MHD i automobilovou dopravu

Už v neděli 3. března 2024 odstartuje v Plzni na Slovanech další etapa opravy tramvajové trati v Koterovské ulici, a to v úseku od náměstí Generála Píky k ulici Sladkovského. Rekonstrukce výrazně ovlivní městskou hromadnou dopravu, konkrétně tramvajové linky, ale omezí i řidiče automobilů.

Prohlédněte si mapy, kterých úseků se dotknou letošní opravy silnic v Jihomoravském kraji.

Velký přehled letošních oprav silnic a mostů: podívejte se, co čeká Znojemsko

/MAPA/ Celkem sto třicet osm staveb včetně čtyřiadvaceti mostů mají v plánu na jihu Moravy pro tento rok krajští silničáři. Zároveň počítají s prostředky přesahujícími dvě miliardy korun. Letošní zásahy, které se uskuteční po celém kraji, ukazují přehlédné mapy. Plány zahrnují i opravy silnic v Suchohrdlech a ve Znojmě. 

Ilustrační foto

Hradiště, Kněžmost i Bukovno. Chystají se opravy několika silnic

Hned několik silnic na Mladoboleslavsku by se v nejbližší budoucnosti mělo dočkat rekonstrukce. Středočeští radní schválili jejich projektové záměry a zařadili je do Zásobníku akcí 2021+. Na chystané akce, který by měly vyjít na více než 123 milionů korun, bude žádat o dotace.

Plán oprav dálnic a silnic I. třídy v Ústeckém kraji v roce 2024.

Šoféři z Chomutovska, pozor. Potíže letos přinese řada oprav na hlavních tazích

/MAPA/ Řidiče z Chomutovska čeká na cestách obtížný rok. Hned několik uzavírek a omezení se letos bude týkat důležitých silnic, vyplývá to z plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Komplikace budou při cestách na Prahu, na Most, pokračuje oprava mostu Chmelda, chystá se ale také dlouhodobá uzavírka na trase do Žatce a Plzně. Má trvat zhruba rok a půl.

Varhany v Holčovicích postavila krnovská  firma Gebrüder Rieger v roce 1900. Varhaník Jiří Vachala se stal hlavním sponzorem renovace, aby jeho oblíbený nástroj hrál dalších sto let.  Únor 2024

Varhaník z Holčovic zachraňuje dědictví krnovských mistrů

Překvapení zažili farníci z Holčovic. Dozvěděli se, že známý hudební pedagog Jiří Vachala, který zde v důchodu působí jako kostelní varhaník, věnuje ze svých úspor velkou částku na opravu varhan.  Aby dobře sloužily a aby se také příští generace mohly seznámit s odkazem krnovského varhanářství.

Lávku Krásného v brněnských Židenicích čeká rekonstrukce. Po dobu oprav bude uzavřená.

Začne oprava lávky Krásného v Židenicích. V provozu bude asi až příští rok

/VIDEO/ Chodci, kteří využívají lávku pro pěší v Krásného ulici v brněnských Židenicích, mají pro příští měsíce smůlu. Budou muset chodit jinudy. Od začátku března má totiž začít její oprava. „Předpokládáme, že většinu plánovaných stavební prací dělníci zvládnou za pět až šest měsíců," podotkla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Na Teplické ulici v Děčíně čekají na opravu dvě havárie.

První problematické místo na Teplické ulici v Děčíně zmizí. Víme kdy

/FOTO, VIDEO/ Již několik let čekají řidiči v Děčíně na to, až Ředitelství silnic a dálnic opraví sesuv komplikující průjezd nejužším místem na průtahu městem směrem od dálnice D8 na Teplické ulici. ŘSD chce opravit také kavernu, která ztěžuje dopravu jen o kilometr dál směrem na Teplice a kvůli které je průjezdný jen jeden pruh. I tento havarijní stav trápí řidiče již mnoho měsíců. Obzvláště velkou komplikací by se tato místa mohla stát ve chvíli, kdy ŘSD uzavře most v Neštěmicích a Teplická bude objízdnou trasou při cestách z Děčína do Ústí nad Labem.

Vltava v Českém Krumlově nad jezem u Jelení lávky. Jez je sklopený, Povodí Vltavu dokončuje jeho opravu.

Povodí Vltavy sklopilo jez v Českém Krumlově. Řeka tam odhalila břehy a dno

/OBRAZEM/ Povodí Vltavy se pustilo do dokončení opravy jezu pod Plášťovým mostem v centru Českého Krumlova a sklopilo ho. Řeka je na minimálním průtoku a v úseku lemujícím Rybářskou ulici nabízí v těchto dnech velmi nezvyklé pohledy. Výrazně, zhruba o dva metry v porovnání s koncem roku, poklesla hladina a odhalila břehy. Podívejte se, jak to teď v Krumlově vypadá.