Kreativ

ŠTÍTEK: oprava

U cyklostezky v Žatci je nová servisní stanice na rychlou opravu kol nebo kočárků. Je u lávky přes Ohři, kde se nachází třeba altán, griloviště a další odpočinkové prvky.

U řeky je stanice na servis kol. Místní se obávají, že dlouho nezničená nevydrží

/FOTO, VIDEO/ Nová servisní stanice na drobné opravy na jízdních kolech nebo kočárcích stojí pár dní u cyklostezky Ohře u lávky přes řeku v Žatci. V podobě zeleného sloupku s různým příslušenstvím ji nainstalovali pracovníci technické správy, město za ni zaplatilo 46 tisíc korun. Místní novinku kvitují, obávají se ale, že kvůli vandalům a zlodějům v místě dlouho funkční nevydrží.

Starosta Tomáš Mach a farář Jaroslav Krajl vložili do tubusu a později do báně na věži kostela poselství pro budoucí generace.

Stříška se vrací na kostel. Víme, co se skrývá v báni pro další generace

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Střecha věže kostela svatého Jiljí se po opravách vrací na své místo. I s horním křížem a bání, která ponese poselství budoucím generacím. Podle informací nymburské radnice by k usazení horní části věže mělo dojít ve čtvrtek 20. března po deváté hodině ranní za pomoci speciálního jeřábu.

Unie dá kraji 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce.

VIZUALIZACE: V Dolní Lipce vznikne železniční muzeum. Pomohou evropské peníze

Dobrá zpráva pro železniční fanoušky nejen ze Šumperska. Pardubický kraj získal 118 milionů na vybudování muzea v areálu železničního depa v Dolní Lipce u Králík, které by turistům přiblížilo provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť.

Unie dá kraji 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce.

VIZUALIZACE: Brusel dá 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce

Dobrá zpráva pro Pardubický kraj. Získal 18 milionů na vybudování muzea v areálu železničního depa, které by turistům přiblížilo provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť.

Až po tuto křižovatku bude probíhat oprava silnice od mostu TGM o letních prázdninách

Beroun se musí obrnit trpělivostí. Bude se opravovat páteřní silnice

Beroun chystá jako každoročně i na letošní rok řadu oprav ulic a silnic. Nicméně tu nejzásadnější připravuje Středočeský kraj. Hodlá vyměnit povrch silnice v ulicích Politických vězňů a Plzeňská, konkrétně od mostu TGM až ke světelné křižovatce ulic Plzeňská a Koněpruská.

Most je pouze jednosměrný, řidiči vyjíždějící z Lelekovic zde musí dávat přednost

Most u Brna je v havarijním stavu, nahradí ho nový. Tisíce řidičů čeká objížďka

Rozsáhlá oprava mostu u výjezdu z Lelekovic na Brno a Kuřim si vyžádá jeho úplné uzavření. Přes Lelekovice projíždí denně tisíce aut, řidiči budou muset od letošního jara hledat objízdné trasy. Při opravách budou dělníci spolupracovat s železničáři, aby se přizpůsobili plánovaným výlukám vlaků z Brna do Tišnova projíždějících pod mostem.

Most je pouze jednosměrný, řidiči vyjíždějící z Lelekovic zde musí dávat přednost.

Most u Brna v havarijním stavu zbourají. Tisíce řidičů čeká dlouhá objížďka

Denně po něm projedou tisíce řidičů. Pro cestu do obce je to hlavní dopravní tepna. A nejen do ní, ale třeba také dál ve směru na Vranov nebo jako možnost objížďkové trasy při vyhýbání se kolonám okolo Lipůvky. Řeč je o mostu přes železnici na pomezí Lelekovic a České u Brna. Už brzy ho kompletně uzavřou, a navíc na hodně dlouhou dobu. Pro obyvatele i řidiče půjde o velkou komplikaci.

Národní kulturní památka Zámek Plumlov. Foto: Město Plumlov, se svolením

Sbírka na fasádu. Poklad Olomoucka, Zámek Plumlov potřebuje pomoc

/VIDEO, GALERIE/ Ikonická stavba tyčící se nad Podhradským rybníkem v Plumlově, projde velkou rekonstrukcí. Národní kulturní památka - Zámek Plumlov, se dočká nákladné opravy fasády. Město Plumlov, které je vlastníkem architektonického skvostu vyhlásilo veřejnou sbírku.

Barrandovský most

Na Barrandovském mostě začíná poslední fáze kompletní opravy. Potrvá do léta

Silničáři na Barrandovském mostě v Praze dnes zahájili poslední fázi oprav. Dělníci odfrézovávají vozovku. Práce potrvají do konce letošních letních prázdnin. Vážné dopravní komplikace silničáři zatím nezaznamenali, jde o běžnou pondělní dopravní špičku. Novinářům to dnes řekli primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Josef Richter. 

Oblíbená kontejnerová kavárna na střekovském nábřeží končí.

Stavbu lávky odnese oblíbená kavárna. Jinde to nešlo, brání se kraj

/VIDEO, FOTO/ Jiní s blížícím se jarem připravují zahrádky a těší se na nával hostů, oni naopak pomalu balí a vyklízí prostory. Trable kvůli chystané provizorní lávce přes Labe v rámci oprav Benešova mostu majitelé oblíbené střekovské kontejnerové kavárny KOLOcafé musí řešit zřejmě definitivním uzavřením podniku. V původních plánech přitom kavárna měla přerušit provoz jen na necelý měsíc.

Poliklinika ve Žďáře nad Sázavou

Ve Žďáře vylepší polikliniku. Opraví i popraskanou rampu a schody

/VIDEO/ Do nového a lepšího. Takový přístup budou mít brzy návštěvníci polikliniky ve Žďáře nad Sázavou. V současnosti je hlavní přístupová rampa spolu se schodištěm popraskaná a posprejovaná. Proto město přístupové cesty opraví. Rekonstrukce začala bočním vchodem, který bude nějakou dobu sloužit jako primární vstup. Na poliklinice také přibydou nové ordinace.

Stříbro chystá revitalizaci kulturního domu. V první etapě dojde k zateplení střešního pláště, zateplení obvodového pláště a výměně výplní oken a vstupních dveří.

Začátek opravy kulturního domu ve Stříbře se blíží. Město hledá zhotovitele

Revitalizace kulturního domu ve Stříbře je zase o krok blíže k uskutečnění. Jak již Deník informoval, chystá se první část, která se bude skládat z opravy a zateplení střešního pláště, zateplení obvodového pláště, výměny výplní oken a vstupních dveří a odvlhčení budovy. V současné době se hledá zhotovitel.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně.

Do zámku šlo dvě stě milionů. Další investice včetně parkoviště ještě přijdou

Zhruba dvě stě milionů korun investoval v posledních letech jeho vlastník, Ústecký kraj, do zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Proměna kdysi zanedbané památky na turistické centrum regionu ale nekončí, kraj připravuje další stavební práce. Tentokrát směřují do bezprostředního okolí zámku. A své plány má i obec. Chtěla by vyřešit dlouhodobou potíž – nevhodné parkování při velkých akcích. Zámek se připravuje po zimě na otevření, první návštěvníky přivítá za tři týdny.

Výtluky na Třídě 1. máje v Hranicích. Problematický úsek v lokalitě u Slávie provizorně opravil vlastník silnice - krajská Správa a údržba silnic začátkem března. Foto ze 7. března 2024.

VIDEO: Město Hranice už bojuje s výtluky. Důkladné opravy silnic začnou v dubnu

Kolísavé teploty, které během zimy střídaly mrazy a oblevy, se podepsaly také na stavu silnic v Hranicích. Některé jsou plné děr a výtluků. Město začalo s provizorním spravováním, na rozsáhlé opravy se ale teprve chystá. O mnoho úseků ve městě se stará kraj a Ředitelství silnic a dálnic, ne všechny silnice v Hranicích jsou totiž v jeho vlastnictví.

Mostu u chrudimského Tesca

Pardubice a Chrudim čeká dopravní peklo. Blíží se uzavírky dvou hlavních průtahů

Pardubice a sousední Chrudim se letos stanou pro řidiče městy nočních můr. Dvě nejfrekventovanější městské ulice v obou sídlech čekají výrazná dopravní omezení. Po pardubickém Wonkově mostě, který spojuje centrum s Polabinami a v červnu začne jeho rekonstrukce, projede denně 33 tisíc aut, o polovinu menší provoz je pak na mostě na městském okruhu v Chrudimi u Tesca, který bude 18. března dokonce zcela uzavřen. 

Mostu u chrudimského Tesca

Pardubice a Chrudim čeká dopravní peklo. Blíží se uzavírky dvou hlavních průtahů

Pardubice a sousední Chrudim se letos stanou pro řidiče městy nočních můr. Dvě nejfrekventovanější městské ulice v obou sídlech čekají výrazná dopravní omezení. Po pardubickém Wonkově mostě, který spojuje centrum s Polabinami a v červnu začne jeho rekonstrukce, projede denně 33 tisíc aut, o polovinu menší provoz je pak na mostě na městském okruhu v Chrudimi u Tesca, který bude 18. března dokonce zcela uzavřen.