Praha - Obchodní řetězec Tesco stáhl preventivně z trhu dva druhy mraženého ovoce. Nizozemské kontrolní úřady totiž objevily v produktu jednoho z dodavatelů prodejce norovirus, který může způsobit zažívací potíže. Firma se rozhodla výrobky stáhnout z trhu, i když úřady rozhodly, že to není zapotřebí. Tesco to dnes oznámilo v tiskové zprávě.
Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.
Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Střední Čechy - Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Beňov – Sedmý ročník populárního Beňovského slivkoštu se uskutečnil v sobotních odpoledních hodinách. Na tradiční vyhlášení výsledků o nejlepší slivovici a ovocné destiláty se sešla plná sokolovna.
Znojemsko - Ve srovnání s předchozím rokem je tato sezona pálení ovocného kvasu velmi dobrá. Tak hovoří většina oslovených majitelů pálenic na Znojemsku. Po neúrodě z roku 2012 tak palírny vyprodukovaly tisíce litrů kvalitního destilátu.
Autoři populárního „simulátoru krájení ovoce" Fruit Ninja se chystají vydat do vod logických titulů. Hlavní roli převezme medvěd a zavítáme do nespočtu galerií, kde bude hlavním cílem ničení umění. Místo hbitých prstů se ale šikne logické promýšlení postupu.
Břasy - Ve vranovských sadech na okraji Břas si na nedostatek práce stěžovat nemohou. Areál s uskladněným ovocem berou zákazníci útokem ve všech dnech i o víkendu.
Bakterie v lidském žaludku dokážou přeměnit čokoládu na látky, které prospívají srdci. Dospěl k tomu vědecký tým z univerzity v americké Louisianě. Jeho členové se domnívají, že účinek se ještě zlepší, jestliže se k čokoládě přidá ovoce. Tým pod vedením Johna Finleyho zkoumal také prospěšný vliv kakaového prášku a zjistil, že stejně jako v něm jsou antioxidační složky obsaženy i v tmavé čokoládě.
Znojemsko - Ve srovnání s předchozím rokem je tato sezona pálení ovocného kvasu velmi dobrá. Tak hovoří většina oslovených majitelů pálenic na Znojemsku. Po neúrodě z roku 2012 tak palírny vyprodukovaly tisíce litrů kvalitního destilátu.
Prostějov – Ve zdravém těle, zdravý duch. Starým latinským příslovím se začíná řídit stále více lidí. Výjimkou nejsou ani Prostějované. Zajít si ráno do trhu pro zdravou zeleninu a ovoce neměli ve zvyku pouze naši předkové. Zájem o zdravé potraviny stoupá, a s tímto zájmem do Prostějova dorazily „bedýnky". A rovnou plné bio zeleniny a ovoce.
Dřevohostice – Nelehký úkol vybrat nejlepší z celkem šestatřiceti odevzdaných vzorků pálenek měla v sobotu večer „odborná porota," složená převážně z místních pěstitelů ovoce.
Jalubí – Pohodová atmosféra provoněná pálenkami, které byly rozděleny do kategorií - slivovice z modrého ovoce, pálenky z dalších ovocných darů přírody a likéry - vládla v sobotu v kulturním domě v Jalubí.
Třebíčsko - Provozovatelům pálenic končí jedna z nejúspěšnějších sezon za posledních několik let. Řada z nich si ji ještě prodloužila, aby uspokojila všechny zákazníky. Díky mnohde nadprůměrné loňské úrodě ovoce měla snazší vstup na trh i nová pálenice v Náramči.
Třebíčsko - Provozovatelům pálenic končí jedna z nejúspěšnějších sezon za posledních několik let. Řada z nich si ji ještě prodloužila, aby uspokojila všechny zákazníky. Díky mnohde nadprůměrné loňské úrodě ovoce měla snazší vstup na trh i nová pálenice v Náramči.
Praha - V Česku trvale klesají plochy takzvaných speciálních plodin, mezi něž patří ovoce a zelenina, chmel, vinná réva a květiny. V současnosti se pěstují již na méně než 50.000 hektarech, což představuje asi jen 1,2 procenta zemědělské půdy. Ve srovnání s klimaticky podobnými zeměmi EU je tento podíl jeden z nejmenších.
New York - Americký distributor ovoce Chiquita Brands International Inc. koupí irskou ovocnářskou firmu Fyffes Plc za zhruba 526 milionů USD (10,4 miliardy Kč). Spojením vznikne největší světový dodavatel banánů, oznámila dnes Chiquita.
Dubňany, Svatobořice-Mistřín – Více než tisíc druhů pálenek z různého ovoce ochutnali lidé v Dubňanech a ve Svatobořicích-Mistříně. Dali si i zabijačku nebo pomazánky.
Vranovice/Kelčice – Pro někoho slastná vůně pro jiného zápach, pro jednoho výborná, pro druhého moc silná a bez chuti. Co člověk to názor na tradiční moravskou pálenku. Vranovskou štamprli navštívili v sobotu především milovníci tohoto moku vyrobeného z ovoce českých zahrádek.
Staré Město – Rekordních 860 vzorků pálenek se o víkendu ucházelo o putovní Staroměstskú flašu. Na čtrnáctém ročníku koštu slivovice ve Starém Městě mohli příchozí ochutnat více než 500 pálenek z modrého ovoce a zbytek z letních kvasů.
Brno - Naposledy v pátek si mohli lidé na Zelném trhu koupit čerstvou zeleninu a ovoce. Stánkaři se totiž kvůli tamním úpravám musejí přesunout, od 17. března budou prodávat v parku na Moravském náměstí. Navíc kvůli nedostatku místa jen někteří, vylosovaní. Většina s tím nesouhlasí. ,,Nemusejí přece opravovat celý trh najednou. Mohli to udělat po částech, což nám taky zastupitelé původně slibovali," poznamenal například Jan Kolárik.
Kunovice – Nejvíce pálenek z modrého ovoce se za poslední dobu přihlásilo na košt slivovice do Kunovic. Návštěvníci sobotní degustace mohli celkem ochutnat na 289 vzorů pálenek.
Újezdec u Osvětiman – Pálenku z piva, černého jeřábu, malin, řepy či ananasu koštovali místní i přespolní degustátoři v sobotu 8. února v Újezdci. Celkem dvěstěčtyřicetpět vzorků, kde nejvíce převažovala slivovice, se sešlo na již 8. ročníku tamního koštu s mottem Pomáhat a pálit.
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Valašské Meziříčí - Hruška, to není jen název sladkého ovoce, do kterého se už od dětství snad každý rád zakousne, ale i něčeho mnohem méně příjemného, co sice také slouží ke vkládání do úst, ale ze zcela jiných pohnutek než je škádlení chuťových pohárků.
Bukovany – Téměř patnáct set, přesně 1449, vzorků mohli v sobotu odpoledne ochutnat milovníci pálenek. V bukovanské sokolovně se totiž uskutečnil už sedmnáctý ročník Koštu slovácké slivovice a jiných destilátů.
Doubravy – /HODINA NA VENKOVĚ/ Ve Zlíně prší, v Luhačovicích je zataženo, jen v Doubravách svítí sluníčko. Obec orientovaná k jihu a ze severu chráněná lesy směle snese označení jako prosluněná. Ostatně neoficiální přezdívka Doubrav mluví za vše. „Prosluněná Kalifornie", říkají někteří.
Brno - Jí bylo patnáct, jemu šestnáct. A už vyrazili na zimní olympijské hry. Sourozenci Ingrid a Alan Spieglovi v rakouském Innsbrucku v roce 1976 odstartovali svou úspěšnou kariéru krasobruslařské sportovní dvojice.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v České republice se od začátku hospodářské krize před pěti lety snížila asi o pětinu. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba 90,4 kilogramu ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramu. Největší pokles, téměř o 30 procent na 19,1 kilogramu na osobu a rok, postihl jablka, která jsou tradičně ovocem s nejvyšší spotřebou. Spotřeba jablek klesá i v celé EU, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Hradec Králové – Sklizeň ovoce v ČR loni meziročně vzrostla o osm procent na 149.205 tun ze 138.205 tun. V dlouhodobějším porovnání je však výkon českého ovocnářství přes loňský mírný růst výrazně nižší než dříve. Ve srovnání s dobou před deseti lety jsou aktuální sklizně nižší zhruba o pětinu, tehdy se úrody pohybovaly kolem 190.000 tun ročně. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Valašsko - Letošní úroda švestek, jablek, ale i dalšího sezonního ovoce trhá rekordy. Kvas v sudech je již připravený k pálení. Proto nedočkaví fajnšmekři sledují datum v kalendáři, aby mohli vyrazit se svým pokladem do nejbližší pálenice.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Valašsko Letošní úroda švestek, jablek, ale i dalšího sezonního ovoce trhá rekordy. Kvas v sudech je již připravený k pálení. Proto nedočkaví fajnšmekři sledují datum v kalendáři, aby mohli vyrazit se svým pokladem do nejbližší pálenice.
Region - Mimořádná sezona, to shodně tvrdí v pálenicích v našem okrese. Zájemců o vypálení kvasu z ovoce je hodně, proto se také zákazníci musí obrnit trpělivostí a čekat, až na ně přijde řada.